Uzantı değiştirme teknikleri

Kapalı Hesap (200432)
06-12-2010, 22:33   |  #1  
OP Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 1
111 mesaj

Konu 1

Örneğin düğün CD' niz den bir bölümü silmek istiyorsunuz veya bir bölüm yerleştirmek istiyorsunuz yada ses eklemek istiyorsunuz. Yani montaj yapmak istiyorsunuz. Bunu belki bir çok kez yapmak istemişsinizdir ve windows movie maker programının dosyanızı almadığını farketmişinizdir. VCD formatındaki video dosyaları DAT uzantılı olabilmektedir ve bu program bu dosyayı almaz. İnternetten program indirmeden bu DAT uzantılı videonuzu windows movie maker programına alabilir düzenleyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken şeyler şunlardır;

1-) Vİdeo dosyanızı windows media player' in yürütmesini sağlayın
2-) Windows media player' de dosya/farklı kaydet deyin
3-) Dosyanıza herhangi bir isim verin
4-) Dosya isminin sonuna Nokta(.) koyun ve avi yazın
5-) Vİdeo dosyasını istediğiniz klasöre kaydedin.

Artık Video dosyanız DAT uzantılı formattan avi formatına dönmüştür. Artık windows movie maker programına alarak istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.

Konu 2

Herhangi bir videonuzu MP4 çalarınızda yürütmek istiyorsunuz yada cep telefonlarında yürütmek istiyorsunuz ve internetten aradığınız programları bulamıyor iseniz çözüm yine yukarıdaki tekniklerde.
Cep telefonları genellikle MP4 destekli yada bu formatı desteklemiyor ise 3GP formatı destekleyebilir. MP4 formatı 3GP formatına çevirerek cep telefonlarınızda yürütebilirsiniz.

Konu 3

Bazen cep telefonlarımızın hafızası küçüktür ve daha fazla müzik alması için windows movie maker programını kullanarak radyo kalitesi olarak değiştirmişizdir. Bu kalitede ki Müzik dosyalarınız wma uzantılıdır ve boyutuda düşmüş olur. Ama telefonlarımıza yüklediğimizde çalmaya bilir. Bunun için windows media player' de farklı kaydet' i kullanarak MP3 formatına çevirebiliriz ve cep telefonlarımız da yürütebiliriz. Bu teknikle wma uzantısından MP3 uzantısına çevirmede boyutlarda bir değişiklik olmaz ama sadece ses kalitesi biraz düşebilir.

Konu 4 

VCD veya DVD' deki müzik, resim yada videonuzu silmek istiyorsunuz ve aradığınız programı internetten bulamadıysanız çözüm yine bende. Bunun ayrı bir klasör açın herhangi bir yerde farketmez. Bİr not defteri açın ve CD yada DVD' deki silmek istediğiniz dosyaların adını arada nokta (.) olmak şartıyla uzantısıyla  beraber farklı kaydet yöntemi kullanarak yazın ve bu klasöre kaydedin. Kaydettiğiniz bütün dosyalar 0 bayt olacaktır ve istediğimiz zaten bu. Daha sonra CD yazma programı kullanarak yada windows' un kendi CD yazma programı kullanarak bu klasörde oluşturduğunuz dosyaları silmez istediğiniz CD yada DVD' ye yazın. Size bir uyarı gelebilir şu bu dosyalar zaten var diye değiştirilsin mi diye sorar siz devam edin. Ve silme istediğiniz dosyalar üzerine 0 bayt' lı dosyalar yerleşmiştir ve silme işlemi gerçekleşmiştir.

Konu 5

Biliyorsunuz ki bilgisayarımızdaki sildiğimiz hiçbir program silinmez ve hatta bir köşede bekletilirler. Bunun için internetten program indirmeye gerek kalmadan Not defterini kullanarak yapabiliriz. Bu konu için konu 4' te yazılanları uygulayabiliriz. Yalnız bunun için ayrı bir klasör açmamıza gerek yok. Sadece silmek istediğimiz dosyayı not defterindeki farklı kaydet' i kullanarak aynı ad ve uzantısıyla beraber üzerine kaydediyoruz bu kadar. Ancak bu yöntem tamamen silme yöntemi geri dönüşüm kutusunu bırakın bilgisayarın hiç bir köşesinde bulamazsınız.

Konu 6

Dijital fotoğraf makinelerimizde çektiğimiz fotoğrafların boyutu fazla olabilmektedir ve bu durum haddisk' te fazla yer kaplayacak korkusuna kapılabiliriz. Bunun için resmi paint olarak açın. Dosya/farklı kaydet' i kullanarak aynı ad olmak şartıyla ve uzantısını bmp olarak değiştirin ve üzerine yazın. Resim dosyanızın boyutunun düştüğünü göreceksiniz. Korkmayın uzantısı değişerek ve boyutu düştü diye fotoğraflarınızda herhangi bir kalite bozukluğu olmaz. Bunları JPEG destekli DVD yada herhangi bir oynatıcılarda oynatamaya bilirsiniz. Bu gibi cihazlar genellikle JPEG formatlarını destekler. Çevirdiğiniz resim dosyalarını aynı teknikle kullanarak JPEG uzantısına çevirebilirsiniz.

Not: Arkadaşlar bu mekaleyi internetten program araştırarak ve sürekli internetten bilgisayarlarına program indirenler için hazırladım. Bazı şeyleri program yüklemeden de yapabiliriz. Yani ne olduğu belli olmayan ve kaynağı ve komutlarının neye dayanarak yazıldığı belli olmayan  bilgisayarlarımıza gereksiz programları yüklemeyelim.

Hazırlayan: Gunexmaa

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (200432) ~ 06 Aralık 2010 23:56
mcafee23 ayrılmıştır
06-12-2010, 23:03   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
3,717 mesaj

bak ben sana konu 4 ve 5'deki olayı farklı bir pencereden anlatayım.

dosya üzerine yazdırmaya evet dediğiniz anda windows bunu bildiği şekilde siler ve sizin yazmak istediğinizi yazar.Burada windows'un eskisini silme yöntemi ile elle silmek arasında fark yoktur.Sonra yazılanın ise burada hiçbir önemi yoktur.

HDD yüzeyindeki 10mb'lık eski dosya bu olsun
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII(boş sectörler)
şimdi senin kaydettiğin aynı uzantılı aynı isimli 0 bayt dosya da bu
I
üzerine yaz dediğimizde ise eşleşme şu şekilde olacak ve ilk sectorlerden birkaçı (neden birkaçı olduğunu açıklayacağım) programın yapısına uymayacak şekilde bozulacaktır,mavi kısımlar ise windows tarafından 0 ile doldurulacak yani yer kaplamasının gereği olmadığından silinecek
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

şimdi öznitelikleri simsiyah olan dosya ne oldu tüm işgal etitiği sectorler 0 ile dolduruldu yani silinmiş
bunu file recovery programları bulduğunda verinin bozulan kısmı onarılabilirse kurtarılacak bu da 0 baytlık bir veri olduğu için yani bozuk kısım çok küçük olduğu için onarılacak ve kurtarılacak

Burada ikinci bir boyut var ki bu oturumu kapatılmamış standart cd/dvd'lerde böyledir
ilk dosyanın üstüne yaz dersiniz o dosyayı görünmez yapar götürür cd'nin kullanılmayan başka bir sector'üne veriyi yazar.Çünkü standart cd'ler silmeyi desteklemez.
yeniden yazılabilir cd/dvd'ler ise baştan sona silme işlemi yapıldıktan sonra hdd mantığındaki gibi çalışabilirler.Aksi takdirde üzerine yazmak için diğerini silmek yazılımsal silmeye (gösterilmemeye) girer.
Fiziksel silme farklıdır.
(dvd'den büyük bir dosyayı silip yerine küçük bir dosya yazdığınızda yer açılmasını beklememelisiniz çünkü silindiğini sandığınız dosya silinmemiş görünmez yapılmış dvd üzerine ayrıyetten bir dosya daha yazılmıştır.Tüm bunlar dvd kapasitesini tüketir)

Ayrıca HDD olayına dönersek üzerine veri yazılacak ilk dosya silindikten sonra ikinci dosya verisi tam da eski dosyanın üzerine yazılmıyor olabilir.
Buna delil olarak da şunu gösterebilirim
bad sector yüzünden çalıştırılamayan bir exe'nin üzerine aynı dosyayı üzerine yaz deyip onayladığınızda exe'nin çalıştığı durumlar görülür.
Burada asıl olay şudur.Eski exe'nin okunabilen sectorleri silinmiş diğeri okunamayıp öyle bırakılmış ve yeni exe hdd'nin sağlam olan farklı bir kısmına yazılmıştır.
Burada o klasörün içinde olması demek aynı sectörlere yazılmış olmasını gerektirmiyor.

Konu 5'de her sildiğimiz birikir derken sanki seni kapasiteyi bir daha geri döndürülemez şekilde kaplayacağı endişesine kapılmışsın gibi görüyorum
Silinen her sector'e 0 bilgisi yazılır (yani yazılabilir boş sector windows birgün buna mutlaka veri yazacak ver eskisini silecektir merak etme)
Biryerde bekletme olayı sonsuza kadar değildir ve bu bizim kontrolümüzde değildir.
Eğer microsoft verinin tamamen fiziksel olarak silmesini isteseydi gutmann gibi bazı metodları sistemine uygular veriyi tamamen geri döndürülemez olarak silerdi
ancak o zaman 10 mb bir dosyayı silmek için 1-2 dakika beklemek zorunda kalacaktık

TEST ETTİM:

bu dosyayı low level format uygulanmış flash disce attım ismi "desert strike.jpg" di
dediğin şekilde boş bir not defteri ile üzerine aynı isimle dosya kaydettim (0 bayt)
sonra bu 0 baytlık dosyayı silmeden diski testdisk programı ile taratıp "f122000" ismi ile resmi kurtardım
şimdi elimde 0 baytlık anlamsız bir dosya ve hasarsız kurtarılmış bir resim var
Değişen tek şey kurtarılan dosyanın ismi oldu o da programın isimleri okuma özelliği olmadığından

Bence tezini gözden geçir
Yani bu söylediğin tam anlamıyla doğru değil
kendi bilgilerin ile benim anlattıklarımı çok iyi karşılaştır
bence ortaya daha doğru birşey çıkar

Üzerinde düşünmen için altın anahtar

1- bilgisayarda 0 bayt,0 bit ya da değersiz demek değildir.Boş bir txt dosyası harddiskinde durabiliyorsa mutlaka matamatiksel bir değeri vardır.Matematiksel değeri olmayan bir dosya harddiskte tutulmaz derhal silinir.(hedefi olmayan kısayol gibi)

peki 0 baytlık bir dosyanın orada öylece durmasını sağlayan şey nedir
8 bit= 1 bayt eder
belki senin kaydettiğin txt 6 bit
Ayrıca her bit harddiskin 1 sectorüne eşit gelir
yani senin boş txt hdd'de 6 sector işgal edebilir

2- Aynı harddiskte olmak şartıyla bir klasördeki veriyi kesip diğer bir klasöre yapıştırmak fiziksel olarak taşımaya girmez zaten bu olay zamanda almaz hemen gerçekleşir.Burada sadece adresleme bilgisi değiştirilir.

Farklı harrdiske taşıma işinde ise kesme/yapıştırma işlemi  şudur
kaynaktan hedefe: Kopyala ve sil 'dir. Burada kopyalanan sectör eş zamanlı olarak hemen silinir (Taşıma diye bir eylem yoktur)

Cevap çok uzun oldu sanırım senden başkası okuyup kafa yormayacaktır.
Zaten kriptoloji işleri ile uğraştığın ve çoğu kişiden daha iyi anlayabileceğin için sana hitaben yazdım 
Ama bu turuncu kısımları iyi düşün çünkü anlattığın olayın temeli burada yatıyor

Son Düzenleme: mcafee23 ayrılmıştır ~ 07 Aralık 2010 00:08
Kapalı Hesap (200432)
06-12-2010, 23:55   |  #3  
OP Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 1
111 mesaj

Anladım konu 4 ve 5' i kaldırıyorum yada yanlış bilgi olmasından dolayı kırmızı yapıyorum. Ancak benim bildiğim windows silme eylemi hiç bir şekilde dosyayı silmiyor. Yani HDD' deki manyetik sinyalleri kalıyor. Ancak üzerine yazarsan dosya tamamen siliniyor. Bilgisayar programcı arkadaşlarım böyle söylüyor. Söylediklerini dikkate alacam ve araştıracam. Ona göre tezimdeki 4 ve 5 konularını kaldıracam. Şimdiden teşekkürler...

mcafee23 ayrılmıştır
07-12-2010, 00:08   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
3,717 mesaj

bak ben test ettim mesela üzerine yazdırdım ama sonra geri kurtarabildim.
İşte bende tamamen silmediğini anlatmak istiyorum
Ayrıca yanlış da olsa bence metni silme başkaları da okuyup muhakeme edebilsin