Uzmansanız Windowsunuza bakım yapın !

Capkın
28-04-2008, 20:34   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
82 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

İşletim sisteminizi fazla Kilobyte'larından kurtarın! Doğru ipuçları ve araçlar ile Windows'unuzu her zamankinden daha hafif, hızlı ve güvenli hale getirebilirsiniz. İşletim sisteminiz için en uygun diyeti hazırladık. İpuçlarını dikkatle uygularsanız, en hızlı Windows sizinki olabilir.

Dikkat: Burada anlatılan ipuçları dan bazıları veri kaybına neden olabilir. Bu nedenle çalışmaya başlamadan önce tüm önemli bilgileri yedeklemelisiniz!

Windows, çalıştığı sürece devamlı olarak ağırlaşır. Sabit diskinizde kapladığı alan devamlı olarak genişleyen işletim sisteminiz için artık bir bakım kürünün zamanı geldi de geçiyor. Bunun için, üç aşamadan oluşan bir diyet hazırladık. İlk olarak, ihtiyaç duymadığınız, ikişer tane bulunan ve arızalı dosyaları silin. Bu sayede işletim sisteminiz daha hızlı yüklenecektir. Ardından arka planda her türlü sistem kaynağını sömüren ama aslında hiç kullanılmayan servisleri ve işlemleri kapatın. Son olarak normalde hiç ihtiyaç duymayacağınız tüm Windows bileşenlerini kaldırın. Örneğin: Outlook Express. Hiç kullanmıyorsanız sabit diskinizde yer kaplamaya neden devam etsin ki?

Bununla birlikte, her diyetçinin baş belası olan "Yoyo" etkisine karşı kendinizi korumalısınız. Geri kazanılan kaynaklar ve sabit disk alanları genellikle düşünülmeden yeni kurulumlara neden olur. Bu zayıflama küründen sonra elde edeceğiniz hafif işletim sistemine iyi bakmalı ve burada anlatılan ipuçlarını en azından senede bir kere uygulamalısınız. Bu tavsiye, geçici dosyalar ve diğer veri artıkları, sabit disk üzerinde kalıcı olarak saklanacakları için, özellikle veri saklanan ortamlarda geçerlidir. Ayrıca Windows partisyonunun düzenli olarak yedeklenmesi de bilgisayarınızın sağlığını korumasına katkıda bulunur.

GEREKSİZ DOSYALARIN TEMİZLENMESİ:
Sabit disk üzerinde toplanan her türlü veri parçası işletim sisteminin yükünün daha da ağırlaşmasına neden olur. İhtiyaç duymadığınız ağırlıklardan kurtulmanız şart.

1 – Tam Otomatik Temizlik: (Windows XP Home-XP Pro-2000)

Geçici dosyalar, internet sayfalarının parçaları, kayıt dosyaları ve benzerleri Disk Temizleme aracı ile etkili bir şekilde temizlenebilir. Ancak bu işlemin tam otomatik bir şekilde ger çekleşmesi çok daha iyi olabilir. Bunu gizli bir açılış parametresi ile gerçekleştirebilirsiniz.

İhtiyacınız olanlar: Windows donatılarının yeterli olduğu bu işlem için herhangi harici bir program gerekmiyor.

Yapmanız gerekenler: Başlat/Çalıştır komutu ile ekrana gelen penceredeki Aç kutusuna aşağıdaki komutu girin:

cleanmgr /sageset 100

Windows'un ileride otomatik olarak silmesini istediğiniz tüm dosyaları seçin ve değişiklikleri Tamam düğmesine tıklayarak onaylayın. Buradaki "sageset" parametresi yaptığınız ayarların Kayıt Defteri'ne yazılmasını sağlar.
İPUCU: Parametre olarak "100" yerine 1 ile 65535 arasında bir değer de girebilirsiniz. Ancak burada önemli olan tek şey bu değere iyi dikkat etmeniz.

Şimdi sadece işlemi otomatikleştirmek kalıyor. Bunu da Başlat/Tüm Programlar/Donatılar/Sistem Araçları yolunu izleyerek ulaşabileceğiniz Zamanlanmış Görevler sayesinde gerçekleştirebilirsiniz. Buradan ilk olarak Zamanlanmış Görevler üzerine tıklayın. Takip eden sihirbaz penceresinden Disk Temizleyicisi programını seçin ve örneğin, temizlik işleminin hafta da bir kere perşembe öğlenleri gerçekleştirileceğini belirtin. Sihirbaz görevi oluşturduktan sonra ekrana gelen simgeye sağ tuşla tıklayın ve açılan kısayol menüsün deki Özellikler komutunu çalıştırın. Ardından dosya ismini yukarıda bahsedildiği gibi açılış parametresi ile genişletin.

/sagerun 100

Bu sayede program Kayıt Defteri'nde saklanan ayarları kullanacaktır. Böylece veri taşıyıcısı temizliği için gerekli seçenekleri tek tek işaretlemek zorunda kalmazsınız.
İşlemin geri alınması: Görev Yöneticisi'ni çalıştırın ve daha önce oluşturduğunuz görevi buradaki listeden seçin. Ardından [Delete] tuşuna basarak silin. Bu sayede Disk Temizleyici her seferinde normal bir şekilde başlatılabilir. Bunun için "sageset" ifadesinin geri alınmasına gerek yok.

2 – Çift Dosyaların Bulunması: (Windows XP Home-XP Pro-2000)

Bakımlı sistemlerde bile şablonların (Templates), program kütüphanelerinin (DLL) ve daha birçok dosyanın ikizleri bulunabilir. İyi gizlenmiş bir Microsoft aracı ile bu fazlalıklardan kurtulabilirsiniz.

İhtiyacınız olanlar: Windows CD (XP) veya 2000 kullanıcıları için Ace Utilities (()
Yapmanız gerekenler: Windows CD'sini sürücüye yerleştirin ve karşılama ekranındaki Seçime bağlı Windows bileşenlerini yükle/CD'ye Gözat komutunu çalıştırın. Ardından "support/tools" klasörünü açın ve buradaki "support.cab" dosyasını üzerine çift tıklayarak çalıştırın. Bu arşiv dosyasındaki "dupfinder.exe" dosyasını çıkartın ve aracı çalıştırın. Buradaki View/Options ile ekrana gelen penceredeki CRC-32 seçeneğinin işaretli olmasına dikkat edin. Bu sayede, bir tür matematiksel parmak izi olan kontrol toplamına da dikkat edilecektir. Eğer iki dosya aynı isme ve büyüklüğe sahipse kontrol toplamı sayesinde söz konusu dosyaların gerçekten aynı olup olmadıklarına kesin olarak karar verilebiliyor. Farklı dosyaların kontrol toplamları da birbirlerinden farklı oluyor.

İPUCU: Windows 2000 kullanıcıları alternatif olarak Ace Utilities ismindeki Shareware programını kullanabilirler. Programı çalıştırdıktan sonra Protect kategorisi altındaki Find Duplicate Files komutunu çalıştırın. Takip eden penceredeki Options komutu nu kullanarak arama seçeneklerini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

İşlemin geri alınması: Silinmiş dosyalarınız Geri Dönüşüm Kutusu'nda bulunduğu sürece Tüm öğeleri geri yükle komutunu kullanarak kurtarabilirsiniz...

3 – Sistem Dosyalarının Temizliği: (Windows XP Home-XP Pro)

Wîndows, "Windows\system32\dllcache" klasörü altında sistem dosyalarının kopyalarını saklar. Dosya çiftlerini silerek sabit diskinizde yüzlerce MB boş alan kazanabilirsiniz.

İhtiyacınız olanlar: Sadece Windows CD'si
Yapmanız gerekenler: Windows gezginini çalıştırın ve Windows\System32 klasörünü açın. Eğer buradaki "dllcache" klasörünü göremiyorsanız Araçlar/Klasör Seçenekleri komutunu çalıştırın. Açılan penceredeki Görünüm sekmesi üzerindeki Gizli dosya ve klasörleri göster seçeneğini etkinleştirin. Şimdi farenin sağ tuşunu kullanarak "dllcache" klasörüne tıklayın, açılan kısayol bağlam menüsündeki Özellikler komutunu çalıştırın. Buradaki Salt Okunur seçeneğindeki işareti kaldırın ve iki kere Tamam düğmesine tıklayın.

Artık bu klasörün içeriğini silebilirsiniz.

İşlemin geri alınması: Windows CD’sini CD-ROM sürücünüze takın, CD otomatik başlayacaktır… CD Arayüzünü kapatarak buradan çıkın ve Başlat/Çalıştır komutu ile ekrana gelen penceredeki Aç kutusuna aşağıdaki komutu girin ve Tamam düğmesine tıklayın:

sfc /scannow

Bunun sonucunda Windows eksik olan tüm sistem dosyalarını geri yükleyecektir…

4 – Dosya Korumasının Kapatılması: (Windows XP Home-XP Pro)

3. ipucunun nasıl etkilendiğini görmek için sadece "dllcache" klasörünün içeriğini silmelisiniz, kendisini değil. Windows, Windows File Protection (WFP) olarak adlandırılan bir hizmet ile kendisini koruyor. Klasör ve diğer korunmuş içeriklerden kurtulmak için söz konusu koruma mekanizmasını devre dışı bırak malısınız.

İhtiyacınız olanlar: XPLite, (()
Yapmanız gerekenler: XPLite programını yükleyin. Aracı çalıştırın ve ekrana gelen penceredeki Windows File Protection sekmesini etkinleştirin. Buradaki Disabled seçeneğini etkinleştirin ve Apply düğmesine tıklayarak onaylayın. Artık bu aracı kapatabilir ve "Windows\System32" altında bulunan "dllcache" klasörünü rahatlıkla silebilirsiniz.
İşlemin geri alınması: Klasörü kendiniz yeniden oluşturun ve yine XPLite programını kullanarak dosya korumasını etkinleştirin.


5 – Standart Sürücü Temizliği: (Windows XP Home-XP Pro-2000)
Windows, bilgisayarlarda kullanılması muhtemel tüm donanımlar için bir grup standart sürücüler sunar. Normalde üretici tarafından geliştirilen sürücüler daha iyi ve güncel oldukları için söz konusu standart sürücülerden gönül rahatlığıyla vazgeçebilirsiniz.

İhtiyacınız olanlar: Hiçbir araç gerekmiyor
Yapmanız gerekenler: Windows gezginini çalıştırın ve "Windows\Driver Cache\i386" klasörünü açın. Buradaki "driver.cab" dosyasını silin. Sistem yapılandırmanıza bağlı olarak sabit diskinizden 60 ila 50 MB alan boşaltabilirsiniz. İleride yeni bir cihaz yüklediğinizde Windows'un gerekli olmayan sürücüleri aramaması için Kayıt Defteri'nde küçük bir değişiklik yapmanız yeterli. Bunun için Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni çalıştırın ve ekrana gelen penceredeki "HKEY_ LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\ CurrentVersion\Setup" anahtarını etkinleştirin. Buradaki "DriverCachePath" kaydının değerini ise CD veya DVD sürücünüzü gösterecek şekilde değiştirin. Windows, yeni bir donanım yüklemek istediğinizde artık sürücü CD'sini arayacak ve bu durumda yapmanız gereken tek şey donanımınızla beraber verilen CD'yi sürücüye koymak olacak.
İşlemin geri alınması: Bu klasör sadece Sistem Geri Yükleme yardımıyla yeniden etkinleştirilebilir. Bunun için de bir Geri Yükleme Noktası'nın kaydedilmiş olması gerekli.


HİZMET VE İŞLEMLERİN KAPATILMASI:

Çalışır durumdaki gereksiz programları kapatarak Windows'unuzun biraz olsun nefes almasını sağlayabilir bilgisayarınızın verimini arttırabilirsiniz.

6 – Hizmetlerin Kapatılması: (Windows XP Home-XP Pro-2000)

Ücretsiz olarak dağıtılan bir araç yardımıyla gerekli olmayan tüm servisleri devre dışı bırakabilirsiniz. Böylece bilgi sayarınızın hafiflemesini ve daha güvenli hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

İhtiyacınız olanlar: WinServices 2 (()
Yapmanız gerekenler: Programı çalıştırın. WinServices'in arayüzü Windows XP'nin Hizmetler penceresine benzese de daha basittir. Buradaki listeden bilgisayarınızdaki tüm servisleri görebilir; bunları türlerine, yükleme sıralarına veya güvenilirliklerine göre sıralayabilirsiniz. İhtiyaç duymadığınız ancak arka planda çalışan servisleri silebilirsiniz. Özellikle ağa bağlı olmayan bir bilgisayar kullanıyorsanız, tüm ağ servislerini devre dışı bırakabileceğiniz için çok daha fazla kaynak serbest kalacaktır. Servisler hakkın da ayrıntılı bilgi için http://www.ss64.com/ntsyntax/services.html web sayfasına göz atabilirsiniz.

İPUCU: http://scan.sygatetech.com/ adresindeki QuickScan düğmesine tıklayarak, sisteminizde güvenli olmayan servislerin hala çalışıp çalışmadığını öğrenebilirsiniz. Ancak servis sağlayıcınız internet erişiminizi Proxy üzerinden sağlıyorsa bu hizmetten faydalanamazsınız. Bu durumda sadece arada bulunan Proxy sunucusunun güvenliği kontrol edilir; sizinkinin değil.
İşlemin geri alınması: Eğer devre dışı bıraktığınız servislerden birine ileride ihtiyaç duyarsanız WinServices aracını veya Windows'un kendi donatılarını kullanarak etkinleştirebilirsiniz.

7 – İşlemlerin Optimize Edilmesi (Eniyileştirilmesi): (Windows XP Home-XP Pro-2000)

Arka planda 3D Max gibi yüksek performans isteyen bir uygulama çalışırken internette sörf yapmak istiyorsunuz. Ancak Wındows, işlemci zamanını diğer uygulamaya ayırmayı tercih ettiği için web tarayıcınız çok yavaş çalışıyor. Bu duru mu Görev Yöneticisi'ni kullanarak hızlı ve basit bir şekilde değiştirebilirsiniz...

İhtiyacınız olanlar: Herhangi bir araç gerekli değil.
Yapmanız gerekenler: [Ctrl] + [Alt] + [Del] tuş bileşimini uygulayın ve Görev Yöneticisi'ni çalıştırın. Ekrana gelen penceredeki Uygulamalar sekmesini etkinleştirin, buradaki web tarayıcısı simgesine sağ tuşla tıklayın ve kısayol bağlam menüsündeki İşleme Git komutunu çalıştırın. Böylece doğrudan tarayıcı programa (eğer Internet Explorer kullanıyorsanız "iexplore.exe") geçebilirsiniz. Bunun üzerine sağ tuşla tıklayın, Öncelik Ata üzerine gelin ve açılan alt menüden Yüksek komutunu çalıştırın.
İPUCU: Gerçek Zamanda öncelik kademesini, ancak çift işlemcili bir sistem kullanıyorsanız seçmelisiniz.
İşlemlerin geri alınması: İpucunu yeniden uygulayın ve bu sefer öncelik derecesini istediğiniz gibi değiştirin.

8 – İşlem Bilgilerinin Listelenmesi: (Windows XP Home-XP Pro-2000)

Neler döndüğünü öğrenin: Ücretsiz bir araç yardımıyla RAM üzerinde bulunan işlemleri rahatlıkla okuyabilirsiniz.

İhtiyacınız olanlar: Process Explorer (()
Yapmanız gerekenler: Process Explorer ücretsiz aracını çalıştırın ve "lsass.exe" gibi bir işlem seçin. Process Explorer, program penceresinin alt tarafında işleme erişen tüm dizinleri, Kayıt Defteri girdilerini ve Windows'un diğer bileşenlerini listeler.
Bu bilgiler Resource Handle, yani Kaynak Tutucuları olarak adlandırılırlar. Ayrıca [Ctrl] + [D] tuş bileşimi yardımıyla da işlemin erişebileceği DLL modüllerini görüntüleyebilirsiniz. Ancak bu durum, aynı isim altında birçok hizmet bir arada bulunduğu ve DLL modülleri her bir servise ayrı ayrı atanamayacağından, "svchost.exe" için geçerli değil.
Bu nedenle "svchost.exe" için, Başlat/Çalıştır/Aç iletişim kutusunda "cmd" yazıp Tamam dedikten sonra "tasklist /svc" komut satırı ifadesini kullanmanız daha iyi olur.
İşlemlerin geri alınması: Herhangi bir değişiklik yapmadığınız için geri dönüşe de gerek olmuyor.

9 – Otomatik Öncelik Atama: (Windows XP Home-XP Pro-2000)

Kötü programlanmış uygulamalar işlemciye aşırı yük bindirir. Uygulamanın sadece tek bir tuşa basılmasını beklemesine rağmen Görev Yöneticisi'nde işlemci yükü olarak yüzde yüz göstermesi kabul edilmez bir durum. Eğer uygulamaya çok sık ihtiyaç duyuyorsanız önceliğini değiştirmek için her seferinde Görev Yöneticisi'ni kullanmak oldukça zaman alır.

İhtiyacınız olanlar: Windows metin editörü (Not Defteri)
Yapmanız gerekenler; Örneğin, "calc.exe" (Hesap Makinesi) aracının önceliğini düşürmek için Windows metin editörünü (Not Defteri) kullanarak bir metin dosyası oluşturun. Bu metin dosyasının içerisinde aşağıdaki satırı girin ve ardından dosyayı "düsük.bat" gibi bir isim ve uzantı altında kaydedin.

start /low calc

İPUCU: Bu yöntem sayesinde bir uygulamanın önceliğini "/normal" veya "/high" (yüksek) ve "/low" (düşük) parametrelerini kullanarak istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. En hızlı parametre olan "/realtime" yani Gerçek Zamanda ise sadece yönetici modunda kullanılabilir.
İşlemin geri alınması: Yapmanız gereken tek şey oluşturduğunuz söz konusu yığın dosyasını silmek…

10 – Uzaktan İşlem Sonlandırma: (Windows XP Home-XP Pro-2000)

Tek başına çalışan bir bilgisayardaki işlemleri doğrudan Görev Yöneticisi'ni kullanarak veya bir yığın dosyası yardımıyla rahatlıkla sonlandırabilirsiniz. Ancak üzerinde çalışan işlemleri kolay kolay göremeyeceğiniz başka bir bilgisayar üzerindeki işlemlerin sonlandırılması biraz zahmetli.

İhtiyacınız olanlar: Ücretsiz olarak dağıtılan Advanced Remote Info (()
Yapmanız gerekenler: Aracı çalıştırıp Batch/Batch Scan komutunu çalıştırın. Takip eden penceredeki PC Name or İP Adress alanına üzerinde işlem gerçekleştirmek istediğiniz bilgisayarın bilgilerini girin ve hemen yanındaki ok simgesine tıklayın. Ardından Run düğmesine tıklayarak onaylayın. Hedef bilgisayar başarıyla taranınca, önce pencerenin alt kenarındaki Processes 'e, sonra da Update 'e tıklayın. Ar tık çalışmakta olan işlemleri sonlandırabilirsiniz.
! DİKKAT: Bu araç ağ yöneticileri için geliştirilmiştir, bilgisayar korsanları için değil. Bu nedenle, ulaşmak istediğiniz bilgisayar üzerindeki işlemleri sonlandırabilmek için hedef bilgisayarda yönetici haklarına sahip olmalısınız. Aksi takdirde hata mesajı ile karşılaşırsınız.
İşlemlerin geri alınması: Start process düğmesini kullanarak istediğiniz işlemleri yeniden etkinleştirebilirsiniz.

WİNDOWS BİLEŞENLERİNİN KALDIRILMASI:

İşletim sisteminizin yağlarını aldırdınız ve gereksiz yüklerden kurtuldunuz. Şimdi güzellik operasyonu için Windows'unuzu bıçak altına yatırıyoruz.


11 – Basit Bileşenlerin Kaldırılması: (Windows XP Home-XP Pro-2000)

Kullanmadığınız programlar neden sabit diskinizde boşuna yer kaplasın? Sırf gereksiz Windows araçları bile 20 MB'ın üzerinde yer kaplıyor. Bunları ve ihtiyaç duymadığınız diğer Windows bileşenlerini gönül rahatlığıyla silin gitsin.Nasıl olsa istediğiniz zaman tekrar geri yükleyebilirsiniz….

İhtiyacınız olanlar: XPLite (()
Yapmanız gerekenler: XPLite, Windows'un normalde kaldırma imkanı sunmadığı bileşenleri bile kaldırarak işletim sisteminizi neredeyse tamamen modüler hale getiren bir araç. Kuruluma gerek duymayan XPLite programını, çalıştırılabilir dosyasına çift tıklayarak açın ve Next düğmesine tıklayın. Bunun sonucunda sisteminiz kısa bir sürede taranacak ve içerisinde tüm bileşenlerin bulunduğu bir liste ekrana gelecek. Buradan kullanmak istemediğiniz bileşenleri seçip rahatlıkla kaldırabilirsiniz. Yanında "Pro" ifadesi bulunan bileşenler sadece programın tam sürümü (XP Lite Pro, yaklaşık 40 Dolar) ile kaldırılabiliyor. Tam sürümü, www.litepc.com adresinden satın alabilirsiniz.
İşlemlerin geri alınması: Bu ipucunu, ancak daha önceden oluşturduğunuz bir Windows yedeği veya Sistem Geri Yükleme işlevini kullanarak geri alabilirsiniz.

12 – Bileşenlerin Kaldırılması: (Windows XP Home-XP Pro)

Internet Explorer gibi işletim sistemi ile iç içe girmiş olan Windows bileşenlerin den ancak Windows'un yeni kurulumu ile kurtulabilirsiniz. Buradaki düşünce, gerekli olmayan bileşenlerin birlikte kurulmalarını engelleyecek olan, önceden temizlenmiş bir Wîndows CD'si kullanmaktır. Söz konusu eksik olan bileşenler çalıştırılmayacakları için, açılış işlemi oldukça hızlanacaktır.

İhtiyacınız olanlar: Ücretsiz olan bir araç NLite ( http://www.nliteos.com/download.html ), Microsoft web sayfasından temin edebileceğiniz .NET Framework (() ve Nero gibi bir CD yazma programı ((). Ayrıca anakartın, ekran ve ses kartlarının da en güncel cihaz sürücülerinin bulunması faydalı olur. NLite, Slipstream uyumlu; yani ayrı olarak yayınlanmış olan servis paketlerini Windows kurulumu ile ilişkilendirebiliyor. Bu nedenle çalışmaya başlamadan önce istediğiniz servis paketini de ( örneğin XP için Service Pack1 veya Service Pack2) el altında bulundurun.

Dikkat etmeniz gerekenler: NLite, eksik olan bileşenlerin yerini dolduramaz. Örneğin, Internet Explorer olmayan bir Windows hazırlarsanız tarayıcısız kalırsınız. Bu nedenle temizleme sonrasında kurabileceğiniz Firefox gibi alternatif bir programı hazırda tutmanız şart. Aynı durum MediaPlayer ve Outlook Express için de geçerli. Üzerinde alternatif programların bulunduğu bir CD hazırlamanız ileride çalışmanızı kolaylaştırabilir.
Yapmanız gerekenler: Gerekli olan programları rahat ulaşabileceğiniz bir yerde topladıktan sonra, yeni bir klasör oluşturun ve Windows XP CD'sinin tüm içeriğini bu klasöre kopyalayın. Ardından NLite programını çalıştırın ve Dil olarak İngiliz ce'yi seçin. Oldukça yardımcı olan bir sihirbaz üzerinden çalışan program basit bir arayüze sahip ve işlemleri ekrandaki yönergeyi takip ederek yerine getirebilirsiniz. Bu sayede kendi Windows'unuzu rahatlıkla adım adım oluşturabilirsiniz, istediğiniz gibi hazırladığınız Windows'u CD'ye yazabilir, sonra da rahatlıkla kura bilirsiniz.
İPUCU: Programın http://nuhi.msfii.org adresindeki web sayfasında NLite ile ha zırlanmış Windows yapılandırmalarını deneyebilirsiniz. Bu nedenle kendi Windows yapılandırmanızı hazırlamaya girişmeden önce internette küçük bir gezinti yapmanızda fayda var.
İşlemlerin geri alınması: Geri dönüş mümkün değil. Giden gitmiştir….

KNOW HOW! (NE OLDUĞUNU BİL!)
Hizmet ve işlemlerin anlaşılması:
Hizmetler: Microsoft, "Hizmetler"i işletim sisteminin yüklenmesi sırasında çalıştırılan ve kullanıcıların özellikle kayıt olmasını istemeyen küçük yardımcı programlar olarak algılar. Hizmetler, 1993 yılında Windows NT 3.1 ile beraber kullanılmaya başlandı. Ancak Microsoft maalesef o zamanlar vahim bir hata yaptı: Standart kurulumda bile mümkün olan en fazla sayıda Hizmet etkinleştiriliyordu. Bu nedenle tek başına çalışan bir bilgisayar kullananların, sadece ağ ortamındaki bir PC için gerekli olacak hizmetleri kapatmaları gerekiyordu ve tabii ki tam tersi de geçerliydi
İşlemler: Process, yani işlem kelimesi çalıştırılmış bir program veya hizmetin bilgisayar hafızasındaki görüntüsü için kullanılır. Windows için işlem gerçekleştiren bir uygulama çalıştırıldığında işletim sistemi sadece program kodunu değil, aynı zamanda ek bilgileri de (örneğin bir uygulama tarafından kullanılan DLL dosyalarını da) hafızaya kopyalar.

ANINDA ETKİLİ ON (10) İPUCU
Windows Donatıları ile İşletim Sistemize Diyet Yaptırın…
Temizliğin ilk aşamalarını Windows'un kendi donatılarını kullanarak hızlı ve rahat bir şekil de gerçekleştirebilirsiniz:

1- Windows dizinin temizliği: Geçici dosyaları, artık ihtiyaç duymadığınız günlük (log) dosyalarını ve diğer veri çöplerinden kurtulmak için Başlat/Tüm Programlar/Donatılar/Sistem Araçları yolunu izleyerek Disk Temizleme aracını çalıştırın.

2- Diğer tüm klasörlerin temizlenmesi: Disk Temizleme aracı sadece Windows'un standart klasörlerini temizler. Başka yerlerde bulunan dosyaları temizlemek için [F3] tuşunu kullanarak Windows Bul'u çalıştırın. Buradan Tüm dosya ve klasörler'i seçin ve ardından İleri Düzey Seçenekler başlığı altından Gizli dosya ve klasörlerde ara seçeneğini işaretleyin. Sonra Dosya adının tamamıya da bir kısmı kutusuna aşağıdaki ifadeleri girin ve bulunan tüm sonuçları silin:

*.tmp, *.bak, *.old, *.gid, *.fts

3- Dosyaların toplanması: Sabit disk birleştirme işlemi, disk üzerinde dağınık durumda olan dosya parçalarını bir araya getirir. Bunun için Başlat/Çalıştır komutunu çalıştırın ve ardından, Windows'un "C" sürücüsü üzerinde kurulu olduğunu varsayarak aşağıdaki ifadeyi Aç kutusuna girdikten sonra Tamam düğmesine tıklayın:

defrag c:

4- Hızlı başlangıç: Windows, sistemin daha hızlı yüklenebilmesi için her sistem açılışında başlangıç dosyalarını yeniden düzenler. Bu işlevin gerçekten etkin durumda olup olmadığını kontrol edin. Bunun için Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni çalıştırın ve buradaki "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Dfrg\BootOpt imizeFunction" anahtarını etkinleştirin. Bu işlev, "Enabled" için "Y"değeri girili olduğu sürece etkin durumdadır.

5- Otomatik başlangıcın kapatılması: Windows ile beraber açılan program sayısı ne kadar çok olursa açılış süresi de o kadar uzar. İlk olarak Başlat/Tüm Programlar altından ulaşabileceğiniz Başlangıç klasörünü boşaltmalısınız. Ardından Başlat /Çalıştır komu tu ile ekrana gelen penceredeki Aç kutusuna aşağıdaki komutu yazın:

msconfig


Açılan penceredeki Başlangıç sekmesindeki listeden ihtiyaç duymadığınız tüm programları devre dışı bırakın. Ayrıca ihtiyaç duymadığınız programları Kayıt Defteri altından kapatabilirsiniz. Bunun için "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion" anahtarını etkinleştirin. Otomatik başlangıç kayıtlarını buradaki "Run" ve "RunOnce" klasörleri altın da bulabilirsiniz.

6- Kayıt Defteri kürü: Ücretsiz olarak yayınlanan RegSeeker ((), Kayıt Defteri'ndeki gereksiz öğeleri bulup, sabit disk üzerinde yer açılmasını sağlıyor. Bunun için program ana penceresindeki CleantheRegistry düğmesine tıklamanız yeterli oluyor.

7- Küçük çöp kutusu: Windows, standart konfigürasyonuna göre Geri Dönüşüm Kutusu için sabit diskin yüzde onunu ayırır. Bu, günümüzdeki sabit diskler için çok büyük bir orandır. Geri Dönüşüm Kutusu'nun üzerine sağ tuşla tıklayın ve kısayol bağlam menüsündeki Özellikler komutunu çalıştırın. Buradaki kaydırma çubuğunu yüzde iki veya üç oranına sürükleyin. Ancak Geri Dönüşüm Kutusu dolduğu zaman yeni bir dosyayı buraya taşımak isterseniz, Windows'un yeni dosya için yer açılana kadar, Geri Dönüşüm Kutusu'nu otomatik olarak boşaltacağını da göz önünde bulun durmalısınız.

8- Yazı tiplerinin kaldırılması: Win dows\Yazı Tipi klasörü içerisinde çok sayıda yazı tipi varsa işletim sisteminiz yavaşlayabilir. Buradaki *.fon uzantısına sahip kırmızı renkle işaretlenmiş olan yazı tiplerini kesinlikle silmeyin, çünkü Windows bunlara ihtiyaç duyuyor. Özellikle "Tahoma" ve "Marlett" çok önemli yazı tipleridir.

9- Hazırda Beklet modunu kullanmayın: Bekleme konumu dizüstü bilgisayarlar için yararlı olabilir ancak bunu masaüstü bilgisayarlarda kapatarak bilgisayarınızın depolama alanında büyük oranda boş alan açabilirsiniz. Bunun için Başlat /Denetim Masası klasöründeki Performans ve Bakım başlığı altında bulunan Güç Seçenekleri aracını çalıştırın, Hazırda Beklet sekmesindeki Hazırda bekletmeyi etkinleştir seçeneğinin işaretini kaldırın.

10- Yardım dosyalarının silinmesi: Tecrübeli kullanıcılar bir süre sonra Windows'un yardımına gerek duymazlar. Bunun için ilk olarak Salt Okunur özelliğini devre dışı bırakarak Windows dizini altındaki Help klasörünü rahatlıkla silebilirsiniz.

! DİKKAT: Bu klasörün daha sonra yeniden oluşturulması mümkün değil ve ancak Windows yardımına gerçekten ihtiyaç duymadığınızda silmelisiniz.

Bu konuda sizin için yararlı olabilecek birkaç site….



Windows Kayıt Defteri'ndeki sistem açılışı ve CLSID'ler hakkındaki önemli kayıtların bir listesini bulabilirsiniz…



Buradaki Process Library başlığı altından en önemli Windows işlemleri hakkında bilgi alabilirsiniz…