vajinismus ankara https:www.guzinbasci.com

stajer2
04-05-2017, 11:04   |  #1  
stajer2 avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
0 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2017

VAJİNİSMUS

Kadınları çok zor durumda bırakan hastalıklardan biri olan Vajinismus aynı zamanda günümüzün de yaygın hastalıklarından biridir. Yeni evli çiftlerin şikayetçi olduğu bu hastalık günümüzde 10 çiftten birinde görülmektedir. Batılı ülkelerde vajinismus hastalığı oranı %1-%6 oranında görülürken ülkemizde bu oran %10 a kadar çıkmaktadır. Tabi bu oran tedavi için başvuranların oranıdır başvuru yapmayan hastalar buna dahil değildir.

Bu hastalık bizim Türkiye gibi kapalı toplumlarda kolay kolay kabul gören bir hastalık değildir. Çiftler utandıkları ve çekindikleri için durumu üçüncü bir kişiye anlatmakta zorlanırlar. Anlattıkları kişi doktor bile olsa bu zorluğu yaşarlar. Ancak bilinmelidir ki bu utanılacak bir durum değildir, bir hastalıktır ve tedavisi yapılmaz ise kötü sonuçlarla karşılaşılabilir.

Peki kişi bu hastalığa yakalandığını nasıl anlar?

Vajinismus kadın ve erkeğin cinsel ilişkisinde ilişki sırasında kadının cinsel bölgesindeki kasların istemsiz bir şekilde kasılmasıdır. Bu kasılma ilişkiyi engeller ve kadın partnerini kendisinden uzaklaştırır. Kasılmalar o kadar ciddi boyutlara ulaşır ki kadının sırt kasları hatta parmak ucu kasları bile kasılır. Vücut kendisini kilitler cinsel ilişkiyi reddeder. Kadında panik atak davranışlarına benzer davranışlar vuku bulur. Aynı zamanda kalp çarpıntısı, endişe, korku ve tiksinme gibi davranışlar baş gösterir.

Bu gibi durumla karşılaşan çiftler fazla vakit kaybetmeden bu konuda uzman bir hekime başvurmalıdır. Hekim profesyonel bir şekilde bu duruma bir çözüm üretecek tek kişidir. Başvurulan hekim vakit kaybetmeden vajinismus tedavisine başlar. Tedavi ilk olarak jinekolojik muayene ile başlar. Muayene de hastanın kasılmaları kontrol edilir. Tedavi sırasında bile bazı hastalarda pelvik taban kasları kasılma davranışı gösterebilir bu doğal bir durumdur. Muayeneden sonra hastaya uygulaması gereken bazı yöntemler gösterilir. Kendi vücudunu tanıması sağlanmaya çalışır, derin gevşeme teknikleri öğretilir, kegel egzersizi yaptırılır bunlar sayesinde kasların ve hastanın rahatlaması sağlanmaya çalışılır. Daha sonrasında tedaviye psikolojik terapilerle devam edilir. Bu aşama da devreye kadının partneri de girer. Terapilerde hastalığın tabanında yatan sebepler bulunup hastanın bunları yenmesi amaçlanmaktadır. Terapilerde erkeğe ise eşine nasıl yardımcı olabileceği konusunda yardımcı olunur. Ona bu hastalığın doğal bir durum olduğu, bir çok çiftte buna rastlanabildiği, bu hastalıkta kadının bir suçu olmadığı anlatılır.

Tedavi aşamasında kadının tedavi olma isteği önemli bir durumdur. Ancak erkeğe de bu süreçte erkek partnere de büyük bir rol düşer. Erkek kadına yardımcı olmalıdır. Kadın bu süreçte zaten oldukça kötü ve gergin durumdadır. Onu rahatlatmak iyileşeceğine inanmasını sağlamak çok büyük bir fayda sağlayacaktır.

Detaylı Bilgi: https://www.guzinbasci.com/