3000'e kadar bütçem var. Bir bayan olarak bu işlerden çok anlamadığımı itiraf etmek zorundayım. Şuanda günlük kullanım için bir bilgisayar kullanıyorum. Oyun oyanamak için de ayrı bir pc oluşturmak istiyorum. Normal hazır kasalarda ekran kartı yüksek olsa işlemci düşük oluyor filan sanki biraz kazıklama olayı var gibi. 3000'e kadar bütçe ile nasıl bir bilgisayar toplayabilirim önerilerinizi bekliyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim aranızda gerçekten çok bilgili arkadaşlar var. Teşekkür ederim şimdiden. Lütfen bayanım diye beni dışlamayın. İşletim sistemi olarak win 7 istiyorum.
Vatan'dan kasa toplamak için yardım edermisiniz?
bütçe önemli tabi ama daha önemlisi bu cihazla ne yapmak istediğinizdir. yapmayı planladığınız (kullanım amacınız) ne ise biraz üstünde bir b.sayar toplamanız gerekir, bunun için bütçeniz yetmiyorsa bütçe bu deyip sonradan sıkıntı yaşayacağınız bir b.sayar toplamaktansa biraz daha bekleyip bütçenizi artırmak daha mantıklı olur. gelişmiş oyunları oynamak ya da video çizim vs. programları çalıştırmak için daha yüksek maliyetler gerekirken bu tür işlemler yapmayacaksanız oyunları düşük ayarlarla da oynasam olur bazı oyunları oynamasam da olur derseniz daha düşük fiyata da b.sayar toplayabilirsiniz.
parçaları tek bir siteden ya da marketten almak avantajlı olmayabilir, uyumlu olmaları kaydıyla parçaları tek tek arayıp fiyatları karşılaştırmalısın, tabi önce uyumlu parça marka ve modelleri belirlemen gerekiyor. bunun için bazı sitelerde b.sayar toplama ekran(program)ları var, bunlardan biriyle b.sayarı sanal olarak toplayabilir sonra parçaları ayrı ayrı araştırabilirsin fiyat ve performans olarak. bu konuda çok az bilgin olduğunu varsayarak bu parçaların (marka model olmaksızın)isimleri yazayım
önemli parçalar:
b.sayar kasası: kasa modelleri seçeceğin anakart vs parçaların modeline göre değişiklik gösterir buna dikkat etmelisin, yani uyumlu olmalı,soğutma sistemi power gücü önemli(bazı kasalarda power olmaz kendin alıp monte etmelisin ve power gücünü de seçmen gerekiyor) soğutma için fan sayısı ve çapı da önemli.
power supply: bazı kasa modellerinde kendisinde bulunur ve güç 500-600-700-750w şeklinde belirtilir. alacağın kasada güç kaynağı yoksa kendin belirlemelisin ve belirliyeceğin güce uygun olmalı kasa.
anakart : burada iki seçenek var önce, amd ya da intel iki ayrı sistemdir, anakartı amd seçersen diğer parçaların da bu sisteme uyumlu olması gerekir, intel seçersen de durum aynıdır yani sistem için ilk karar vermen gereken budur. ben intel derim, bir başkası amd der (ikisinin de avantajları ve dezavantajları vardır) anakartı seçerken (amd ya da intel tercihinden sonra) kullanacağın işlemciyi de belirlemen gerekir, pin olarak belirtilen özellik 775-1151 gibi anakartla uyumlu olmalıdır(toplama için kullanılan programlarda zaten bu tür uyumlu model seçenekleri çıkar)
işlemci: anakart ile beraber seçim yapılır i5 ya da i7 (intel için) soket sayısı (pin) bunlara dikkat ederek amacına uygun bir işlemci seçmelisin
ekran kartı: bu kartlarda bir çok değişken özellik vardır, amacına göre bir kart seçmelisin ve anakart ile uyumlu olmalı grafik ve oyun programları için çok önemli bir parçadır,
ram: anakartın desteklediği ram ve ramlerin takılacağı slot sayısı da önemlidir, ram bellek miktarı gb ve hızı Mhz olarak belirtilir,
klavye,mous, ses kartı, sürücü okuyucu, kulaklık,mikrofon,hoparlör webcam gibi diğer parçaları yazmıyorum.
eğer dosyalarda öenmli çalışmalar yapacaksan elk kesintisine karşı kayıpların olmaması için ups güç kaynağı da gerekir.
dediğim gibi parça seçimi ayrı uyum sorunu ayrıdır, bu yüzden tavsiyem bir b.sayar toplama programı ile (bir çok sitede var)parçaları belirliyebilirsin, sonra da bu parçaları inceliyebilirsin (parçalarla ilgili aratma yaparak bilgi alabilirsin)