VDSL2 ve Türkiye'de internete bağlanma sanatı

CHIP Online
13-07-2008, 04:12   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Çevirmeli ağdan VDSL'e.  VDSL teknolojisi hakkında bilmek istediğiniz her şey bu çarpıcı makalede!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/VDSL ... ma-sanati_7757.html

Ünlü programcı Serkan Polat, CHIP Online okurları için özel olarak derledi: Çevirmeli ağ kullanarak internete bağlandığımız günlerden VDSL'in performansını tartıştığımız bugünlere Türkiye'de internete bağlanmanın tarihçesi, komik olaylar ve teknolojinin vaat edip de başaramadıkları. Hepsi bu çok özel makalede...

       
İnternetle ilk tanışmalar
Geçenlerde Azerbaycan'dan bir misafirim geldi.  Konuşma esnasında bana bir soru sordu,  dedi ki "İnternet'e bağlandığında telefon hattı meşgul çalıyor mu?",  bir an durdum ,  afalladım,  anladım ki dial-up bağlanıyorlar.  Ve  90'lı yıllarda yaşadığımız çilekeş internet dönemleri aklıma geldi.  bir kısmınız hatırlar belki,  telefon hattı üzerinden dial-up bağlandığımız zamanlar vardı :)

14.400 bps modemlerle bağlanırdık,  ilk bbslerle başladığımız maceranın sonunda internet ile tanıştığım ilk günü bugün gibi hatırlarım.  aidata net ten internet paketi almıştım, ilk bağlandığımda,  "ee şimdi ne oluyor,  ne yapılıyor bu internetle" demiştim. Çünkü ne İnternet Explorer nede başka bir şey vardı.  IRC'ye girdiğimizde,  zurna denen kanalda o zamanlar 2 kişi vardı.  Biri gumba(sevgili mennan kardeşimiz,  acaba şimdilerde ne yapıyor),  digeri eşşekherif'ti.

         Windows 3.1 zamanında dial-up penceresi olmadığından trumpet isimli programla internete bağlanırdık.  Beyaz bir pencere açılırdı,  atdt 0822xxxyyzz şeklinde yazar,  username: yazısı gelirdi,  kullanıcı adımızı ve şifremizi girdikten sonra,  karşımıza ppp> diye bi ekran gelirdi,  pppd yazıp enter'a basınca,  internete bağlanmış olurduk.  Eğer internal bir modem kullanıyorsanız,  irc de chat yaptığınız zaman,  internet bağlantısının koptuğunu anlamazdınız.  Kimseden bir cevap gelmiyorsa,  koptuğunuzu anlar,  trumpet ile tekrar bağlanırdınız.  O yüzden bir kısım insan external modem alırdı,  ve hatta o dönemlerin en popüler modemi usrobotics marka external modemdi.  Çünkü bu modemlerin üzerinde yanıp sönen ışıklara bakarak koptuğunuzu anlardınız.  

Windows 95 zamanları geldiği dönemlerde ise Windows'un kendisinde bağlantı penceresi vardı, ordan bağlanırdık.  Hatta Linux kullanmaya başladığımızda,  o zamanlar Murat Arslan'ın yazdığı dial-up scriptleri vardı,  onlarla bağlantı kurardık.


        33. 600 modemlerin kullanıldığı o zamanlarda,  2-3 kb ile indirirdik,  bir gün Doruknet'te datcrack 56kb lik hatların açıldığını söylediğinde,  gözlerimiz yaşlarla dolmuştu.  Hatta bir arkadaşımız 2 tane telefon hattı alıp ,  2 tane usrobotics modemi paralel bağlayıp,  2 kat hızlı bağlanırdı. ilk 56kb modemi o almıştı ve 5.5 kb ile download yaptığını söylediğinde,  evine doluşup "vaaaay beee,  hıza bak" derdik. (gerçi Amiga zamanlarında da ilk 20 MB - evet yanlış duymadınız 20 MB - hard disk çıktığında da aynı tepkiyi vermiştik,  "yir-mi mega byte,  doldur doldur bitmez derdik").  56Kb modemler çıktığında,  birde protokol diye bir problemimiz vardı,  k56flex ve v90 standartları vardı,  bağlandığınız servis sağlayıcıda karışık olurdu bu modemlerden,  şansınıza herhangi biri düşebilirdi.  Modemin çıkarttığı ciijjt vııjt sesleri dinleyip ,  "evet abi k56flex bağlandı" Ya da "v90 da handshake'i tutturamadı,  hız düşüyor,  şimdi 33600'e indi",  "ya anne yaaa telefonu kapat yaa,  düştüm" türünden konuşmalar yaşardık.  

Sanki tarih gibi. Ama hakikaten öyle günler geçirdik. çünkü telefon hatları o kadar kötü o kadar kötüydü ki,  bazen bağlantı koptuğunda,  1-2 saat tekrar bağlanamadığımız olurdu.  Millet internet kullanmak için telefon hatlarına hücum ettiği için,  ortalama 40-50 saniye telefon konuşmasına göre tasarlanmış bu kablolar,  böylesi bir yoğunluğu kaldıramıyordu.


Tüm konu: VDSL2 ve Türkiye'de internete bağlanma sanatı


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: VDSL teknolojisi sizce ümit vaat ediyor mu?

mxblitz
13-07-2008, 12:54   |  #2  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

güzel olabilir. Türkiye'nin alışık olmadığı hızlar bunlar :D

peki tam olarak ne zaman kullanabileceğiz ya da hizmet başladı mı ?

frkn_ua
13-07-2008, 14:49   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
893 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

Çokk güzel bir yazı olmuş.tebrikler...

hekese okumasını tavsiye ederim...

Fattur
14-07-2008, 00:11   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

bence birşey vaat etmiyor o download hızına o upload hızı
adsl e devam
ayrıca evim satrale de çok yakın :D

DeePBluESeA
14-07-2008, 20:47   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
281 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2005

"full eyçdi film var abi"  :)  hehe bu çok hoşuma gittti bee

ama gerçekten de upload hızının hala 1 Mbit olması kötü ancak şu durumda kabull edilebilir olan şey 4Mbit lik ADSL in 89 ytl olan fiyatına karşılık 16MBit lik VDSL nin 16 Mbit i 95 (yanlış görmediysem) olması bir anlamda ADSL e karşı kullanıcı sayısının artmasına sebep olabilr

ersinbakar
14-07-2008, 21:14   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,253 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2008

eline sağlık paylaşımın için teşekkürler

plato
18-07-2008, 15:56   |  #7  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
8 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2008

ADSL, ADSL2+, VDSL... Bunların eninde sonunda dayanağı telefon hattı ve telefon hatlarındaki durumlar da malum. Bizim bu bakır kablolara artık bel bağlamamamız açıkça ortada. Şu an FiOS (fiber-optik) ağlar yayılmakta. Tamam halen daha gelişme aşamasında ve 3 büyük il hariç diğer illerde henüz herhangi bir gelişme yok. 3 büyük ilde bile çok fazla yaygın değil. Ancak getirdiklerini düşünürseniz gerçekten de TT'nin VDSL yerine FiOS üzerine uğraşmasını isterdim..

Şu an VDSL 32 Mbit'e kadar desteklediğini düşünürseniz (o da büyük ihtimal santrale kapı komşusu olursanız gerçekleşir ya. O kısmını TT söylemiyor), FiOS ile teoride 100 Mbit hız sahibi olabilmeniz gerçekten de çok büyük avataj. VDSL için upload hızları yazmamışlar ancak eğer TT her zamanki stratejisini izlerse 1 veya 2 Mbit'ten fazla olmayacağına eminim. Ancak FiOS'ta şu an 5 Mbit upload hızına rahatlıkla sahip olabiliyorsunuz.

Ha herhangi bir FiOS desteği veren firmada çalışmıyorum. Hatta evim FiOS hizmeti veren bir bölgede bile değil. Ancak bir gün geleceğini umut etmekte özgürüm herhalde.

supercocuk
18-07-2008, 16:05   |  #8  
supercocuk avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
550 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2007

Ümit etmeyi felan da bıraktım artık sırf işin hız meselesindeyim.Gelsin de biraz hız görelim yahu.Elin amerikalı'sı vdsl hızında ki bağlantıdan şikayet ediyorsa gerisini siz düşünün.Ne hallerdeyiz!

Tuğsan
18-07-2008, 16:39   |  #9  
Tuğsan avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
879 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

İnan belli bir kullanımdan sonra hız pek önemli olmuyor.