veri yürütme engellemesi (DEP) sorunu

qazx
17-05-2008, 02:25   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
560 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

arkadaşlar benim sorunum şu.pc de bazı programları açmaya çalıştığımda veri yürütme engellemesi çıkıyor ve bilgisayarınızın korunması için bu programın çalışması durduruldu gibi bir ileti veriyor.bunu kapattığımda explorer exe bir sorunla karşılaştı ve kapatılması gerekiyor diyor.ardından tekrar denediğimde program açılıyor.bu ileti daha önceleri hiç çıkmıyordu.sorunun ne olduğunu anlamış değilim.işletim sistemim xp profesyonel servis pack 2.yardımcı olursanız sevinirim.

stern
17-05-2008, 02:29   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,453 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2005

windows kendi uyguamaları içersine DEP kullanmaz msconfig ile temiz bir açılış yapmayı deneyebilirisn vey Dep'i kapatmak için boot ini içersinde  /NoExecute=AlwaysOff
kaydını girmelisin boot.ini tam olarak şöyle yapılandırılmalı
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)desk(0)rdisk(0)partition(1)\Windows
[Operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\Windows="Microsoft Windows XP Home" /fastdetect /NoExecute=AlwaysOff

SaGoPa KaJMeR.
17-05-2008, 04:29   |  #3  
SaGoPa KaJMeR. avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,547 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

Sorununla İlgili İşine Yarayacagını Düşündügüm doküman...!

Boot.ini dosyası nerede?

boot.ini dosyası işletim sisteminin kurulu olduğu disk bölümünde (genellikle C:\boot.ini yolunda) bulunan,
koruma altında, gizli ve salt okunur bir dosyadır. Görebilmek için Araçlar/klasör seçenekleri/görünüm kısmına girilmeli, gizli dosya ve klasörleri göster seçilmeli, bilinen dosya türleri için uzantıları gizle ve korunan işletim sistemi dosyalarını gizle seçeneklerinin işaretleri kaldırılmalıdır.
Artık C:\Boot.ini dosyasını görebilir ve salt okunur özelliğini değiştirerek içerisinde değişiklik yapabilirsiniz...

Ama yaptığınız değişiklikleri çok dikkatli yapmalı ve kesinlikle işlem sonrası tekrar salt okunur yapmalı ve korunan dosyaları gizlemelisiniz...

Boot.ini dosyasındaki en küçük hatanın bilgisayarın açılmamasına sebep olacağı
ve yeterli bilgisi olmayanların bu dosya ile oynamaması gerektiği bilinmelidir!

--------------------------------------------------------------------------------

Windows XP Service Pack 2, Windows XP Tablet PC Edition 2005 ve Windows Server 2003'teki
Veri Yürütme Engellemesi (DEP) özelliğinin ayrıntılı açıklaması

Veri Yürütme Engellemesi (DEP), bir sistemde kötü amaçlı kodun yürütülmesini engellemek amacıyla bellekte ek denetimler gerçekleştiren bir dizi yazılım ve donanım teknolojisidir. Microsoft Windows XP Service Pack 2 (SP2) ve Microsoft Windows XP Tablet PC Edition 2005'te, DEP, donanım ve yazılım tarafından zorlanır.


DEP'nin sistem genelinde yapılandırması
Sistemin DEP yapılandırması, Boot.ini dosyasındaki anahtarlar aracılığıyla denetlenir. Yönetici olarak oturum açtıysanız, Denetim Masası'ndaki Sistem iletişim kutusunu kullanarak DEP ayarlarını kolayca yapılandırabilirsiniz.

Windows, donanım ve yazılım tarafından zorlanan DEP için sistem genelinde dört yapılandırmayı destekler.


OptIn: Bu ayar varsayılan yapılandırmadır. Donanım tarafından zorlanan DEP'yi kullanabilen işlemcilerin bulunduğu sistemlerde, DEP varsayılan olarak sınırlı sayıda sistem ikili dosyası ve "içerme seçeneği" sunan program için etkinleştirilir. Bu seçenek kullanıldığında, DEP varsayılan olarak yalnızca Windows sistem ikili dosyalarını kapsar.
OptOut: DEP varsayılan olarak tüm işlemler için etkinleştirilmiştir. Denetim Masası'ndaki Sistem iletişim kutusunu kullanarak, DEP'nin uygulanmadığı programların listesini el ile oluşturabilirsiniz. Bilişim teknolojileri (BT) uzmanları, bir veya daha fazla programı DEP koruması "dışında bırakmak" üzere Uygulama Uyumluluğu Araç Paketi'ni kullanabilir. DEP için sistem uyumluluğu düzeltmeleri veya dolgu verileri etkindir.
AlwaysOn: Bu ayar sistemin tamamı için tam DEP desteği sağlar. Tüm işlemler her zaman DEP uygulanmış olarak çalışır. Belirli programları DEP koruması dışında bırakan özel durumlar listesi kullanılamaz. DEP için sistem uyumluluğu düzeltmeleri etkin değildir. Uygulama Uyumluluğu Araç Paketi kullanılarak dışarıda bırakılan programlar DEP uygulanmış olarak çalışır.
AlwaysOff: Bu ayar, donanımın DEP desteği ne olursa olsun sistemin herhangi bir bölümü için DEP desteği sağlamaz. Boot.ini dosyasında /PAE seçeneği yoksa, işlemci PAE modunda çalışmaz.

Boot.ini dosyası ayarları şu şekildedir: /noexecute=ilke_düzeyi
Not İlke_düzeyi olarak AlwaysOn, AlwaysOff, OptIn veya OptOut tanımlanır


Windows XP SP2 yüklendiğinde, Boot.ini dosyasındaki varolan /noexecute ayarları değiştirilmez. Bu ayarlar, bir Windows işletim sistemi görüntüsü donanım tarafından zorlanan DEP desteği ile veya bu destek olmadan bilgisayarlar arasında taşınırsa da değişmez.

Windows XP SP2 ve Windows Server 2003 SP1 veya sonraki sürümlerin kurulumu sırasında, katılımsız kurulumda başka bir ilke düzeyi belirtilmediği sürece varsayılan olarak OptIn ilke düzeyi etkindir. Windows'un DEP'yi destekleyen bir sürümü için Boot.ini dosyasında /noexecute=ilke_düzeyi ayarı yoksa, /noexecute=OptIn ayarı varmış gibi davranılır.

Yönetici olarak oturum açarsanız, Sistem Özellikleri'nin Veri Yürütme Engellemesi sekmesini kullanarak DEP'yi OptIn ve OptOut ilkeleri arasında geçiş yapacak biçimde el ile yapılandırabilirsiniz.

Aşağıdaki yordamda, DEP'nin bilgisayarda el ile yapılandırılması anlatılmaktadır:

1. Başlat'ı tıklatın, Çalıştır'ı tıklatın, sysdm.cpl yazın ve Tamam'ı tıklatın.
2. Gelişmiş sekmesindeki Performans öğesi altında Ayarlar'ı tıklatın.
3. Veri Yürütme Engellemesi sekmesinde, aşağıdaki yordamlardan birini kullanın: • OptIn ilkesini seçmek için, Sadece önemli Windows programları ve hizmetleri için DEP'yi aç seçeneğini işaretleyin.
• OptOut ilkesini seçmek için, Seçtiklerim dışında kalan tüm programlar ve hizmetler için DEP'yi aç seçeneğini işaretleyin ve sonra da Ekle'yi tıklatıp, DEP özelliğini kullanmak istemediğiniz programları ekleyin.

4. İki kez Tamam'ı tıklatın.
BT uzmanları, sistem genelinde DEP yapılandırmasını çeşitli yöntemler kullanarak denetleyebilir. Boot.ini dosyası, doğrudan komut dosyası çalıştırma düzenekleriyle veya Windows XP SP2'nin içerdiği Bootcfg.exe aracıyla değiştirilebilir.

Boot.ini dosyasını kullanarak DEP'yi AlwaysOn ilkesine geçiş yapacak biçimde yapılandırmak için, aşağıdaki adımları izleyin:

1. Başlat'ı tıklatın, Bilgisayarım'ı sağ tıklatın ve sonra Özellikler'i tıklatın.
2. Gelişmiş sekmesini ve sonra da Başlangıç ve Kurtarma alanının altındaki Ayarlar'ı tıklatın.
3. Sistem başlangıcı alanında, Düzenle'yi tıklatın. Boot.ini dosyası Not Defteri'nde açılır.
4. Not Defteri'nde, Düzen menüsünde Bul'u tıklatın.
5. Aranan kutusuna /noexecute yazın ve Sonrakini Bul'u tıklatın.
6. Bul iletişim kutusunda, İptal'i tıklatın.
7. ilke_düzeyi yerine AlwaysOn yazın.

UYARI Metni doğru girdiğinizden emin olun. Boot.ini dosyası anahtarı şu şekilde olmalıdır:
/noexecute=AlwaysOn
8. Not Defteri'nde, Dosya menüsünde Kaydet'i tıklatın.
9. İki kez Tamam'ı tıklatın.
10. Bilgisayarı yeniden başlatın.
Windows XP SP2'nin veya sonraki sürümlerin katılımsız kurulumlarında, belirli bir DEP yapılandırmasını önceden doldurmak için Unattend.txt dosyasını kullanabilirsiniz. Unattend.txt dosyasının [Data] bölümündeki OSLoadOptionsVar girdisini kullanarak, sistem genelinde bir DEP yapılandırması belirleyebilirsiniz.


Not:Veri Yürütme Engellemesi (DEP) Windows XP Service Pack 2'ye eklenen bir işlemci özelliğidir. Bu özellik kodun, veri depolaması için kullanılan bir bellek bölgesinde çalıştırılmasını engeller. Şu an için veri yürütme engellemesini destekleyen AMD işlemcileri yalnızca 32 bit ve 64 bit Opteron işlemcileri ile Athlon 64 işlemcisidir. IA-64 mimarisinde, Intel Itanium 64 bit işlemcileri de veri yürütme engellemesini desteklemektedir.


stern
17-05-2008, 13:14   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,453 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2005

başlat>çalıştır>msconfig > bootini sekemsinden ulaşabilirsin

qazx
17-05-2008, 19:14   |  #5  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
560 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

teşekkürler arkadaşlar.verdiğiniz bilgiler sayesinde problem düzeldi.chip forumda olmak bir ayrıcalık.