Video oyunları ve vahşet..

LOG_OĞUZ
30-03-2008, 17:53   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
8 mesaj

Herşey yanlış gidiyor...

Video oyun endüstrisi büyümeye devam ediyor. 100 yıllık sinema, moda, müzik endüstrilerini maddi açıdan 35 yıl içinde geçti bile. Önümüzdeki yüzyılın en büyük eğlence endüstrisi video oyun endüstrisi olacak birçoğuna göre bu gidişle.

Ancak birşeyin değişeceğini sanmıyorum. Video oyunlarına olan tepkiler hep varolacaktır. Sebebi onları anlamamak, uzaktan sallamak değil. Çoğu insanı '' Video oyunları vahşet içerir! '' demeye iten sebeplerden ilki, oyun yapımcılarının, dergi çıkaranların, fuar düzenleyenlerin, turnuvalar düzenleyenlerin, tv kanalı yapanların kısaca bu işin içinde bir şekilde kıyısından köşesinden var olan insanların düştüğü yanlış görsel tasarım yaklaşımı...

Sokağa çıkın. Oyunların kapaklarına, dergi kapaklarına ve hatta site isimlerine bir bakın. Göreceklerinizin %90' ında vahşet içeren görüntüler, kafa göz koparan canlılar, savaşçı karakterler, korku vs... gibi kavramlar var. Bu sizce de biraz garip değil mi!? Dikkat ettiyseniz bir korku filmi DVD' sinin üzerinde asla olayı tüm çıplaklığıyla insanların gözüne sokan bir vahşet bulamazsınız. Ancak iş oyun kutularına geldiğinde vahşi görsellik söz konusu.

Demek istediğim aslında hata onları bilmeden olumsuz yaklaşan kesimde değil, onları yanlış lanse eden yapımcılarda, oyun dergilerinde, fuar açanlarda, reklamını yapanlarda...

Oyun kutularına sadece isimlerinin yanında oyundaki vahşeti ön plana çıkarmayan, göze hoş gelen görseller koyulsa, oyun dergi kapaklarına kötü bakışlı katil kılıklı adamlar konulmasa, oyun fuarlarında elinde hançerle salonda dolaşan sapık ifadeli bakışlarıyla ortalığa dehşet saçarcasına mankenler olmasa, oyunlar da hala bu devirde kötü algılanmaz diye düşünüyorum.

Sevgiler,
LOG_OĞUZ...

Dj_Eğri
30-03-2008, 19:26   |  #2  
Yıllanmış Üye
381 mesaj

ii bir yaaqlaşşım

bir dost
31-03-2008, 10:20   |  #3  
Yıllanmış Üye
1,174 mesaj

doğrudur ama bu da bir satış stratejisi call of duty 4'ün kapağına çiçekli böcekli  bir ırak resmi koysalar kimse oralı olmaz. ama tanıtım videolarında ortalık kan gölüne dönünce alıyoruz işte.

LOG_OĞUZ
31-03-2008, 22:13   |  #4  
OP Taze Üye
8 mesaj

Anıyorum da hiçbirimiz bir oyunu kapağına bakarak almayız. En azndan akıllı bir insan kapağa göre oyun almaz. Bana göre dünya' nın en kaliteli oyun serisi Metal Gear Solid' dir mesela. Ancak asla kapağında abartı yoktur. Yoji Shinkawa' nın illüstrasyonları yeterli olur. Nasıl olsa herkes MGS' yi sever. Demek istediğim kapakları illüstrasyolarla yapsalar mesela. Siyah beyaz yapsalar. Kanı görmesek. Korkuyu, dehşeti. En azından minik kardeşlerimizin ruh sağlığı için...

soulmy
31-03-2008, 22:27   |  #5  
soulmy avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,935 mesaj

Aslında en büyük hata bu oyunların çocuklara satılmasının yasak olmaması. Şiddet içeren oyunların kapaklarında +16 veya +18 logoları boşuna konulmamış. Bu gözönünde bulunmalı.

LOG_OĞUZ
03-04-2008, 15:38   |  #6  
OP Taze Üye
8 mesaj

Aileler bulunduruyor ama satıcılar malesef...

Selçuk İslamoğlu
03-04-2008, 20:26   |  #7  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj

Hergün haber programlarına ve oluşan şiddet ortamlarına, siyasilerin konuşmalarındaki argolara, sabah kadın programlarına bakmanın yarattığı etkinin oyunlarla kıyaslanamayacak kadar yüksek olduğunu düşünüyorum.

Oyunlardaki şiddet, gerçeğin bir yansıması; oyun oynayıp gidip adam kesmiyorlar oyuncular. Yani aslında tam tersi.

LOG_OĞUZ
06-04-2008, 18:18   |  #8  
OP Taze Üye
8 mesaj

Selçuk beye katılıyorum. Video oyunlarına kadar çocuklarımız dahil biz yetişkinleri etkileyen neler yayınlanıyor televizyonlarda. Ben bu yazıyı video oyunlarına karşı çıkan kesim adına yaptım. Kendi adıma değil. Onu belirtmek isterim...

Sevgiler,
Oğuz...