Merhaba.
Böyle bir başlık seçtim çünkü bazen anlatılmak istenenin tam tersini ifade etmek daha etkili olabiliyor. Aslında bu yazıda Vista’nın kasmadığını göstereceğim; göstereceğim diyorum çünkü aşağıda bununla ilgili bir video bulacaksınız.
Çoğu zaman işitiyoruz bu şikayeti; Vista kasıyor, güvenlik yazılımı kasıyor, kasıyor, kasıyor, kasıyor! Biz de bu şikayete sahip birilerine rastladığımızda, kasmayacağını, sebebin farklı olduğunu defalarca anlatıp duruyoruz. Ben de bu maksatla kendi bilgisayarımdaki tecrübemi videolaştırarak gözle görüşür bir katkıda bulunmak istedim. Çünkü bazen bir şeyi göstermek salt yazı ile cevap vermekten etkili oluyor.
Öncelikle sistem bileşenlerini yazayım, küçük testimizi dizüstü bilgisayarımda yaptım. Yaklaşık iki yıl önce alınmış ve günümüz donanımlarıyla karşılaştırıldığında artık zayıf denebilecek bir sistemde test yapılması bize daha iyi fikir verecektir, eğer masaüstü bilgisayarda yapsaydım, sistemin güçlü birader itirazlarıyla karşılaşabilirdik. Sistem bileşenleri şunlar:
İşlemci: Core 2 Duo T7500 2,2 GHz-800 MHz FSB- 4 MB önbellek.
Rem: 3 GB 667 MHz (Çift kanal)
Ekran kartı: ATI Mobility Radeon HD 2600 512 MB-128 bit.
Ekran: 15,4 inç 1280x800.
İşletim Sistemi: Windows Vista Home Premium 32-bit.
Performansla ilgili bize lazım olan bilgiler bu kadar. Şimdi küçük testimizin yapılışına geçelim ve Vista’da “Aero”nun da açık olduğunu belirtelim.
1. İlk etapta normal bir kullanıcının günlük kullanımda yaptığı işlemler çerçevesinde; IE8, on kadar sekme, Opera, Word, Excel, Messenger ve Paint dosyaları açıldı ve kapatıldı.
2. Bu aşamada Norton Internet Security 2010 yazılımı ile “tam sistem taraması” başlatıldı ama bu yapılırken sistem tarama penceresi simge durumunda küçültüldü. NIS 2010 pencere küçültüldüğünde tarama performansını düşürerek daha rahat işlem yapmanızı sağlar ama zaten yazılımda olan bir özelliği günlük hayatta neden kullanmayasınız ki? Tarama devam ederken birinci maddedeki işlemler yapıldı.
3. Bu aşamada ise “Call of Duty 4 Modern Warfare” oyunu açıldı (AA kapalı, çözünürlük 1280x800 ve yüksek ayarlar) ve masaüstüne simge durumunda, oyun çalışır haldeyken indirildi. Daha sonra birinci maddedeki gibi pencereler açıldı, sonra üzerine NIS 2010 ile tam virüs taraması başlatıldı ve en son olarak da bunların üzerine yine yukarıdaki dosyalar açıldı.
Üçüncü maddede bir oyun açık, üzerine bir sürü pencere açılmış, onun üzerine tüm sistem için virüs taraması başlatılmış iken, halen daha rahatlıkla, yeni pencere açmaya ve bilgisayarımızda çalışmaya devam edebiliyorduk. Bunu aşağıdaki videoda bütün açıklığıyla görebilirsiniz. Şunu da özellikle ifade edeyim ki; videoda en ufak bir hile yoktur, her şey olduğu gibidir. Sistemden bu performansı alabilmek için sadece bazı ortalama optimizasyonlar yaptık, başka hiçbir ekstra bulunmamaktadır.
Umarım bu başlık, sistemlerinde “kasma” yaşayanların, bunun sebebi olarak Vista’yı, işletim sistemini, çoğu durumda donanım zayıflığını hedef almaları yerine sorunun gerçek sebebine odaklanarak tespit edilmeye çalışılmasına katkıda bulunur.
Ekleme: Durum böyleyken XP'yi bilgisayarımın yanına dahi yaklaştırır mıyım dersiniz? :)
Buyrun:
http://www.youtube.com/watch?v=4gRmRocKVNE