Vista'nın ünlü Kenar Çubuğu

CHIP Online
10-06-2008, 13:22   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Apple'ın Mac OS X sisteminde "widget"lar varsa, Vista'nın Kenar Çubuğu'nda da "gadget"lar var.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Vista-nin-unlu-Kenar-Cubugu_7266.html

Resimlerle: Vista için en şık Kenar Çubuğu araçları

Windows Vista'da eski sürümlerden tanıdığımız Paint, Hesap Makinesi ve WordPad dışında çok pratik ve yararlı bir araç daha var: Windows Kenar Çubuğu. "Gadget" olarak adlandırılan küçük yazılımcıklardan oluşan Windows Kenar Çubuğu'nu ilk kurulumdan sonra masaüstünüzün sağ kısmında, kenara bitişik olarak göreceksiniz. Yeri hoşunuza gitmediyse hemen üzülmeyin; çünkü bu küçük yazılımcıkları çubuktan ayırabilir ve herhangi bir yere taşıyabilirsiniz. Ayrıca çubuğun her zaman diğer pencerelerin üzerinde gösterilmesini sağlamanız da mümkün.

Microsoft, sınırlı sayıda da olsa, Vista ile birlikte kurulumdan hemen sonra kullanılabilecek birkaç yardımcıyı kullanıcılarına sunmuş. "Notlar" ile her an aklınıza gelen ufak tefek şeyleri not almanız mümkün. "Para birimi" ile döviz kurları hakkında bilgi almak için internette kaybolmanıza gerek yok. "Haber başlıkları" ise en güncel haberleri haber sitelerinin üye olduğunuz RSS akışları sayesinde ayağınıza getiriyor. "Hava" ile (her ne kadar Türkiye'yi desteklemese de) bölgesel hava durumlarını öğrenebilirsiniz. Neyse ki Kenar Çubuğu'nda kullanabileceğiniz yardımcılar sadece bu kadarla sınırlı değil: Microsoft'un sitesinde kullanabileceğiniz birçok aracı açıklamalarıyla birlikte bulmanız mümkün.

Aslında bu küçük yardımcı yazılımcıklar konsepti yeni değil: 2005 yılında Apple Mac OS X 10.4 işletim sistemi ile "Dashboard" işlevini duyurmuştu. [F12] tuşuna basıldığında görünen "Dashboard"un üzerinde "widget" olarak adlandırılan ve Javascript ile yazılmış küçük yazılımcıklar vardı.

Benzer şekilde, Google ve Yahoo da eski Windows sürümlerinde de kullanılabilen ve "gadgets" olarak adlandırdıkları yazılımcıklarını kullanıcılara uzunca bir süredir sunuyorlar. Ama Microsoft'un Kenar Çubuğu ile fikir hırsızlığı yaptığını söylemek yanlış olur. Çünkü Microsoft bu temel konsepti "Active desktop" adı altında, henüz 1997 yılında Internet Explorer 4 ile kullanıcılarına sunmuştu. Bu konseptin hayata tam geçememiş olmasının temel nedeni ise, Microsoft'un uygun yardımcı yazılımcıkları sağlayamamış olması.


Tüm konu: Vista'nın ünlü Kenar Çubuğu

Resimlerle: Vista için en şık Kenar Çubuğu araçları


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Vista için en iyi ve en kötü gadget'lar...