Selam,
2 Gün önce creative inspire T6060 5.1 ses sistemi aldım. Hevesle hemen kurup bilgisayara bağladım, ses inanılmazdı çok hoşuma gitti ama şarkının 10. saniyesinde bir sekme duydum, sanki lag olmuşta orayı atlamış gibi oldu. Sonra bu olay gittikçe artmaya başladı, cızırtı olmasa da teklemeler, sekmeler oluyor. İşletim sistemim Vista, ses kartım CREATIVE SoundBlaster Live 5.1 . İlk başta sorunun ses kartının driveri olabiliceğini düşündüm. Hemen creative'in sayfasından vista driverlarını çektim. Tam o anda ilk dumurumu yaşadım, benim kartım için driver yoktu. Kartın isminde ne kadar "live" yazsa da, kart ne yazık ki live değil. Creative'in sayfasında kartımı buldum ama onun için hiçbir driver mevcut değil, kart direk creative soundblaster 5.1 olarak geçiyor, başka sitelerden driverlar buldum ama bunların hiçbiri de vista ile uyumlu değil. (Bu arada, sistemi ilk taktığım zamanda söyle bir sorun vardı, ses ayarlarına girdigimde orda surround sistemi secemiyordum ama yine de her speakerdan ses alıyordum ve kalitesi gayet iyiydi).
Lanet okuyarak sorunun ne olduğunu araştırmaya başladım, mainboard ses kartıyla çakışıyor veya sorun çıkarıyor olabilir diye düşündüm, disable + uninstall ettim ama hiçbir yararı olmadı. Sonra elektrikten kaynaklanan bir sorun olabilir mi diye düşündüm (Bir prizden ekran + kasayı bağlayınca ekranda titremeler ortaya çıkmıştı, başka bir prize takınca düzelmişti). Ama bu da düzeltmedi. Son çare olarak, main board'un ses kartına takıyım dedim. Creative'in ses kartını devre dışı bırakıp, yine mainboard ses kartını kurunca sound bölümünden 5.1 surround özelliğini açabiliyordum ama bu sefer sadece 2 speaker + sub'dan geliyor ses sadece. Options'da test dediğimden her speakerdan tek tek ses alıyorum (sanırsam bu bağlantıda bir sorun olmadığını gösterir) ama winamp, media player veya oyunlarda sadece 2 speaker + sub'dan ses alıyorum.
Olayın içinden çıkamadım, mainboard driverları çektim ama bunları da kuramadım "Bu paket sadece rack için kullanılabilir" mesajını alıyorum. "Sound Effect" görünüyor ama ona da tıklayınca "Vista ile uyumlu değil" mesajını alıyorum ve yaptığım hiçbir şey geçerli olmuyor.
Her türlü yardıma açığım, eğer sorunlardan birinin neden olabiliceğini veya çözümünü biliyorsanız, lütfen paylaşın. Okuduğunuz için teşekkürler.