Vista ve 5.1 sorunsalı

bingildak
04-04-2007, 14:42   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj

Selam,

2 Gün önce creative inspire T6060 5.1 ses sistemi aldım. Hevesle hemen kurup bilgisayara bağladım, ses inanılmazdı çok hoşuma gitti ama şarkının 10. saniyesinde bir sekme duydum, sanki lag olmuşta orayı atlamış gibi oldu. Sonra bu olay gittikçe artmaya başladı, cızırtı olmasa da teklemeler, sekmeler oluyor. İşletim sistemim Vista, ses kartım CREATIVE SoundBlaster Live 5.1 . İlk başta sorunun ses kartının driveri olabiliceğini düşündüm. Hemen creative'in sayfasından vista driverlarını çektim. Tam o anda ilk dumurumu yaşadım, benim kartım için driver yoktu. Kartın isminde ne kadar "live" yazsa da, kart ne yazık ki live değil. Creative'in sayfasında kartımı buldum ama onun için hiçbir driver mevcut değil, kart direk creative soundblaster 5.1 olarak geçiyor, başka sitelerden driverlar buldum ama bunların hiçbiri de vista ile uyumlu değil. (Bu arada, sistemi ilk taktığım zamanda söyle bir sorun vardı, ses ayarlarına girdigimde orda surround sistemi secemiyordum ama yine de her speakerdan ses alıyordum ve kalitesi gayet iyiydi).

Lanet okuyarak sorunun ne olduğunu araştırmaya başladım, mainboard ses kartıyla çakışıyor veya sorun çıkarıyor olabilir diye düşündüm, disable + uninstall ettim ama hiçbir yararı olmadı. Sonra elektrikten kaynaklanan bir sorun olabilir mi diye düşündüm (Bir prizden ekran + kasayı bağlayınca ekranda titremeler ortaya çıkmıştı, başka bir prize takınca düzelmişti). Ama bu da düzeltmedi. Son çare olarak, main board'un ses kartına takıyım dedim. Creative'in ses kartını devre dışı bırakıp, yine mainboard ses kartını kurunca sound bölümünden 5.1 surround özelliğini açabiliyordum ama bu sefer sadece 2 speaker + sub'dan geliyor ses sadece. Options'da test dediğimden her speakerdan tek tek ses alıyorum (sanırsam bu bağlantıda bir sorun olmadığını gösterir) ama winamp, media player veya oyunlarda sadece 2 speaker + sub'dan ses alıyorum.

Olayın içinden çıkamadım, mainboard driverları çektim ama bunları da kuramadım "Bu paket sadece rack için kullanılabilir" mesajını alıyorum. "Sound Effect" görünüyor ama ona da tıklayınca "Vista ile uyumlu değil" mesajını alıyorum ve yaptığım hiçbir şey geçerli olmuyor.

Her türlü yardıma açığım, eğer sorunlardan birinin neden olabiliceğini veya çözümünü biliyorsanız, lütfen paylaşın. Okuduğunuz için teşekkürler.

Borga-x
04-04-2007, 14:54   |  #2  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj

ne yazıkki Creative Sound Blaster ve Audigy ses kartları için 5+1 desteğini(Vista sürücüleri)çekti. Bende de Audigy ses kartı var ve bunu dergilerden birinde okuyunca şok oldum. Onun için sürücü bulsan bile 5+1 çalışmayacak. X-Fi ses kartı alman gerekecek Çünkü Creative sadece bu ses kartlarına bu sürücü desteğini veriyor  üzgünüm.

bingildak
04-04-2007, 15:10   |  #3  
OP Taze Üye
4 mesaj

Gerçekten şaka kıvamında olmuş. Özellikle Audigy siparişi verdikten sonra. Bilgi için teşekkürler.

erkanc
04-04-2007, 15:28   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,213 mesaj

http://tr.creative.com/support/d ... vertype=0&x=43&y=16
bir de bu linke bak bakalım oluyormu

bingildak
04-04-2007, 17:23   |  #5  
OP Taze Üye
4 mesaj

Hayır, ordaki bütün driverları denedim. Ekran kartı LIVE görünmediği için, uyumlu olmadığını söyliyip driver'ı kurmuyor.

Driversiz bir şekilde yine creative e taktım. 5.1 ses alıyorum, ses gayet kaliteli ve düzenli ama ne zaman bir işlem yapsam (scan, install veya makineyi kasıcak veya HD veya dvd-rom u zorlıycak bir şeyler, hatta ve hatta explorer'da scroll up-down yaparken) inanılmaz şekilde bozulma oluyor. Cızırtı, sekme dayanılmaz boyutlarda. Creative Diagnostics programı ile hata bul dedğimde (No hardware found) yanıtını alıyorum. Halbuki, şu an karta takılı speakerlarla muzik dinlemekteyim.

Gerçekten içinden çıkamadım durumun.

Son Düzenleme: bingildak ~ 04 Nisan 2007 17:24
hanshenden
05-04-2007, 12:19   |  #6  
Taze Üye
7 mesaj

http://www.radarsync.com/vista/index.php?vendor=Creative

bingildak
05-04-2007, 16:47   |  #7  
OP Taze Üye
4 mesaj

Site çok kullanışlı görünüyor ama isimlerle driverlar birbirini tutmuyor. Audigy yazan bütün driverlar Xi-Fi çıktı, arkadaşımdan Audigy kart aldım, vista driverini bulup çektim. Artık optionsdan bütün ayarları yapabiliyorum, 5.1 açıyorum ama hala sadece 2.1'den ses alabiliyorum.

2.1'de windowsda hiçbir işlem yapmıyorken gayet iyi çalışıyor ama winamp in PL'i bile aşyağı yukarı yapsam, veya internet explorer da scroll up-down inanılmaz sekmeler, cızırtı ve bozulma oluyor. Install veya load olaylarını saymıyorum bile kendini kaybediyor.

Gerçekten içinden çıkamadım, speakerda sorun yok. Kartta yok. Ee, geriye sadece vista kalıyor. Aldığım kurduğum güne lanet ediyorum, herkese de uzak durmasını tavsiye ediyorum.

Borga-x
05-04-2007, 17:29   |  #8  
İlk Maestro
11,767 mesaj
Borga-x
ne yazıkki Creative Sound Blaster ve Audigy ses kartları için 5+1 desteğini(Vista sürücüleri)çekti. Bende de Audigy ses kartı var ve bunu dergilerden birinde okuyunca şok oldum. Onun için sürücü bulsan bile 5+1 çalışmayacak. X-Fi ses kartı alman gerekecek Çünkü Creative sadece bu ses kartlarına bu sürücü desteğini veriyor  üzgünüm.
demek istiyorum yine anlıcan o kart fOSSS bir şey biliyomda bunları buraya yazıyom.

Son Düzenleme: Borga-x ~ 05 Nisan 2007 17:29
musti868
06-04-2007, 00:18   |  #9  
Yıllanmış Üye
225 mesaj

Ben de Audgy 2 ZS kurbanıyım. Ama Creative Audio Console diye bir araç driver ı kurarken otomatik yükleniyo. Bu araçla CMSS yi etkinleştirdiğimde 5.1 ses alıyorum. Ama XP deki gibi kaliteli değil. Bir de Vista da ses aygıtlarından hoparlör ayarlarını 5.1 yapın. Hoparlör Özellikleri/Geşişmiş tende 24 bit, 48000 Hz Stüdyo Kalitesi ni seçin.

uzman57
06-04-2007, 16:43   |  #10  
Yeni Üye
23 mesaj

bingildak aslında bende hemen vistayı yükleyecektim amaaaa şu linkte bir açık gördüm ve tüylerim ürperdi!!Bende2008-2009'da yükleyecem.

uzman57
06-04-2007, 16:46   |  #11  
Yeni Üye
23 mesaj

işte sana linkim bingildak http://www.livehaber.com/uyehaber_detay.asp?id=1160

musti868
06-04-2007, 23:22   |  #12  
Yıllanmış Üye
225 mesaj

Verilen linkte bir de yama var. o yamayı kurmak şartmı? Yani bu yama gerçekten o açığı kapatıyo mu?

Borga-x
07-04-2007, 10:04   |  #13  
İlk Maestro
11,767 mesaj

Bu sorun çözüldü bildiğim kadarıyla Windows bunun için güvenlik yaması yayınladı.

bu sitede yama linki var sana kolay gelsin. Bu arada bu senin ses kartınla alakalı olmayan bir konu sana ses kartın konusunda bildiğimi de söyledim. İstersen başka internet sitelerinin arşivleri araştır.