Vistaya 'live CD'den Ubuntu yükledim. F1 please!

renovatio713
10-03-2009, 12:18   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj

Nasıl oldu bu hevese düştüm bilmiyorum. Dün akşam farklı bir şey deneyeyim diyerek 'live CD' den Ubuntu kurdum.işte herşey o zaman oldu..daha ilk defadır böyle birşey yapıyordum. disk bölümlemeyi felan bilmiyordum. Ve yaklaşık 170 GB veri Windows Vista Home Premium-u da alarak kayıplara karıştı :(. veriler neyse de..neredeyse hepsinin ne olduğunu biliyorum ( ve nerde bulacağımı) şimdi, Vista'yı geri getirebilir miyim, Oluyorsa ne yapmam gerekiyor? Bi arkadaşta Vista Ultimate var. Onu yüklesem internete bağlandığımda sorun çıkarır mı? (programların ve kendisinin 'update' olunmasında, yada başka..).

halit önen
10-03-2009, 14:15   |  #2  
Taze Üye
2 mesaj

PC YENI ALDINSA KENDI CD VARDIR YUKLE ONU SORA C: KILASORUNDE WİNDOWSOLD OLACAKTIR O KLASORU SIL PCDE BISI KALMAYACAK AMA BOS ALANINDA GERI GELECEKTIR

renovatio713
10-03-2009, 15:02   |  #3  
OP Taze Üye
4 mesaj

evet, PC yeni,ama yanında CD felan yoktu aldığımda (acer aspire 6930G). yanında sadece ACER kılzvuzları, Office 2007'nin 60 günlük deneme sürümü/kullanımı hakkında kitapçık vardı

mancukya
10-03-2009, 15:49   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
2,844 mesaj

recovery bölümünüde formatladinsa by by ehuuheue.
Pcyi aldiginda backup yapman gerekiyordu muhtemelen yapmadin.
Acer ararsan adamlar hic bir sey umurunda degil parasiyla sana yollarlar backup dalgasini gecmis olsun yada dusundugun diger yolu deniyeceksin

PcMaKeR
10-03-2009, 21:06   |  #5  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj

üzülerek söylüyorum sen Allah bilir recovery disk hazırlamamışsındır acer için.

Aldığın yer söylememiş sanırım.

Bu yüzden bütün emekler boşa gitti.

Linuxu merak edip yüklemiyeceksiniz bu iyi bir ders olmuştur. şimdi baya bir uğraş aldığın yere götür olmazsa sıfırlasınlar.

onlarda recovery vardır.

Teknosadan aldıysan su iç :D

Nicoll
11-03-2009, 00:08   |  #6  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,352 mesaj

Geçmiş olsun...

PcMaKeR isimli üyenin dediği gibi; linux'u merak edip hemen bilgisayarına kurmayacaksın, önce nedir ne değildir diye bir araştırmalısın... Yoksa böyle siler süpürür.

Çok güzel bir dağıtım seçmişsin ama acemi bir kullanıcı olarak yükleme metodun yanlış... Balıklama dalmışsın... Ubuntu Linux aynı program yükler gibi bilgisayara kurulabiliyor, açılışta bios ekranından işletim sistemini seçiyorsun... Dilediğin zamanda ekle/kaldır'dan kaldırırdın...

cam-ali
11-03-2009, 01:47   |  #7  
Yıllanmış Üye
281 mesaj

Arkadaşların Dediği Gibi Su İç ...

frozen
11-03-2009, 03:34   |  #8  
frozen avatarı
Yıllanmış Üye
776 mesaj

Su falan içme, diskini elinle kırsan bile o dosyalar geri gelir.

Linux'ın çalışır durumda ise, bunu indir ve çalıştır. Basit bir ingilizcesi var. Eğer yapamıyorsan, git bir XP cdsi bul, hdd ini böl ve yaklaşık 2ya da 3 gb lık bir alan oluştur. Oraya XP kur.

Kurulumdan sonra, ilk iş bilgisayarıma sağ tıkla yönet e bas ve sol taraftaki listeden diskleri yönetebileceğin bölüme geç. Daha sonra orada görünen disk bölümlerinin dosya sistemini NTFS olarak değiştir.

Sonrasında bir kaç dosya kurtarma yazılımı ile kaybettiğin dosyaları büyük bir ihtimalle geri getirirsin. Eğer ki vaz geçemeceğin, uğruna biraz para verebileceğin dosyalarsa bunlar. Hiç birşey yapma doğru bir profesyonele götür. Her yaptığın hareket işi daha kötü hale getirir.

renovatio713
11-03-2009, 12:25   |  #9  
OP Taze Üye
4 mesaj

evet, dediğiniz gibi backup yapmamıştım. dosyalara da üzülmüyorum aslında .sadece yeniden yüklemek baya zamanımı alcak. linux-u da kaldırdım...yine Vista yükledim. korktuğum (istemediğim) sadece, kaçak CD-den yüklediğim yeni vista crack yapılmış olsa bile, sorunsuz bağlancakmı internete - programların ve kendi update'ini yapacak mı? ve birde ACER-in empowering technology'si ve yanında gelen bazı yazılımlar da gitti tabii. Bu arada, Astoria'daki Electroworld-den almıştım laptop-u. ha, Linux-u da yeniden, windows-dan kurdum bu kez. öğrendim artık kurmayı. maalesef :)

PcMaKeR
11-03-2009, 13:27   |  #10  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj

caerin sitesinden bütün driver ve progrmları indiebilirsin sorun olmaz.

bilgisayarında seri no wardır mutlaka orjinal pc o sürüme ait vistayı kur ve o sürümle birlikte etkinleştir.

yanlız kurduğun cd kaçak olmasın orjinal sürüm olan bi cd bul yoksa etkinleştirme olmaz.

frozen
11-03-2009, 16:48   |  #11  
frozen avatarı
Yıllanmış Üye
776 mesaj

Laptopun altında Orjinal Windows'un seri numaraları olmak zorunda. Bu bir mecburiyet. Vista'yı kurarken, o seri numarasını kullanırsan hiç bir sorun yaşamazsın.

renovatio713
19-03-2009, 16:01   |  #12  
OP Taze Üye
4 mesaj

Teşekkür ederim arkadaşlar.frozen'in  gönerdiği  http://www.r-tt.com/downloads/rli_en_3.exe  programı ile dosyalarımı geri getirebilirim sanırım.programı denemek istedim yani, ama hard diski başka bilgisayara takmam gerektiğini..felan..söylüyordu yanlış hatırlamıyorsam.dosyalar konusu pek sorun olmadığı için uğraşmadım. Vista kurdum yine..Ultimate..her şey yolunda- güncellemeler, ağa bağlanma felan..ama grafik (oyun) performansı yerlerde sürünüyor. 256 mb GeForce 9300M GS ekran kartı ama basit oyunlarda bile sorun çıkarıyor. BigMuthaTruckers gibi mesela..PES-i de açamadım..kullanılabilir grafik hafızası 14mb gösteriyor. Galiba ya aldığım mağazaya yada ACER servisine (dandik servisine..maalesef) başvurarak normal kurulum CD-sini almam gerekcek. kendi orijinal haline dönsün. Ultimate olaraka da benim kullanacağım çok muhteşem bi özellik de göremedim..bi BitLocker var..128bit şifreleme. bir ik tana Ultimate-e özel oyun felan.. ve de dil paketleri. Grafik sorununu kendim çözebilir miyim arkadaşlar, ne diyorsunuz?

frozen
20-03-2009, 21:38   |  #13  
frozen avatarı
Yıllanmış Üye
776 mesaj

www.nvidia.com Gidip en güncel sürücüleri kendin kurarsan hiç bir sorun yaşamazsın. Muhtemelen güncel olmayan sürücü hatasıdır o.

Mustafa Can
20-03-2009, 22:10   |  #14  
Mustafa Can avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,248 mesaj

Linux'u sadece Live Cd olarak kullanıyorum onun için özel sürümleri var Cd den başlatmalı windows haz vermio Kahkaha