Voltajla ilgili yardım eder misiniz?

umur bey
06-03-2012, 22:40   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj

Selam arkadaşlar, forumu devamlı takip edenlerdenim.Fakat, hiç yorum yazmamıştımAğzı kulaklarına varıyor Her ne ise konuyu uzatmadan!
Elimdeki 2600k işlemci ve Asus P8z68v-pro anakrtı uzunca süredir 4635(45*103)[email]mhz@1.26v[/email] ile sorunsuz kullanıyorum. Ama , geçenlerde birşey dikkatimi çekti, bunu ilk defa fark ettim öncedende böylemiydi durum bilmiyorum. İşlemci hız düşürünce yani 103*16 olunca gene aynı voltajda çalışıyor. Voltajı düşürmüyor. Bu sorun değilmiş, bunu anladımda. Bu işlemciye zarar vermiyormu? Hemde cebimizeAğzı kulaklarına varıyor
Bu sorunu offset voltaj ile çözemedim. Çünki; offset voltajda istediğim voltajı alamıyorum. Şöyle izah edeyim. LLD midiumda offset voltajdan vdroop değerini -0.08 verdiğimde 1.264 volt oluyor. Fakat linx ve prime95 testlerinde max 1.248v geçmiyor. Sistem stebilitesini yakalıyorum. Hatta 1.16v bile stabilite yakalanıyorDeli.  Bu seferde işlemci az bir yükte; mesela, programa açtığında vb. işlerde 1.264v ile çalışıyor. 

Konuyu fazla karıştırmadan; 
manuel voltaj önerirseniz; çarpan düştüğü zaman voltajı nasıl aşşağı çekebilirim?
Offset voltajı önerirseniz; tam olarak nasıl sağlıklı voltaj verebilirim?
[url=http://bit.ly/c25MCx][/url]

Kapalı Hesap (154666)
06-03-2012, 22:57   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

İşlemcilerin (yarı iletkenlerin) çalışma prensibi clock sinyalinin yükselmesi ya da düşmesi anında gerçekleşir. Çoğu işlemciler Offset voltajında normal çalışacak şekilde ayarlanmışlardır. Bu durum, Özellikle yeni tip işlemcilerde TDP in artmasıyla güç artması şeklinde olmaktadır.
 Bu yüzden düşük işlemlerde voltajın düşürülmesi pek anlamlı olmayacaktır. Hatta belli seviyenin altına inmesi ile işlemcinin saat sinyallerinde ya da process anında error işlem yapması da olasıdır.
İşlemci genel voltaj beslemesini (offset) (default) baz almalı ve işlemlerin artışındaki işlemci davranışını ve güç katsayısını ölçmelisin.
Çarpan değerinin azaltılması ile güç kazancı sağlayabilirsin. Bunu en ideal FSB aygıtlarının clock değerlerini yüksek tutarak sağlayabilirsin.

Jubei76
07-03-2012, 01:14   |  #3  
Jubei76 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
3,579 mesaj

O.C. genelde işlemcinin yetmediği zaman ve para olmadığı içinde  yeni işlemci alınamadığında daha uygun olur ama gördüğüm kadarı ile sendeki işlemci İ7-2600K.
Acaba bir veya birden fazla işlem yaparken işlemci yetersizmi kaldı yoksa sadece ego tatmini olarakmı O.C. yapıyorsun ?
Ayrıca ne kadar O.C. o kadar fazla elektrik faturası demektir.

umur bey
07-03-2012, 17:47   |  #4  
OP Taze Üye
3 mesaj

Selam arkadaşlar.
SN Jubei76 arkadaşım, o.c. yapmamın ilk sebebi amatör olarak video ve resim işlemeyi sevmem ve işlemlerde işlemciden mümkün mertebede fazla yararlanmak istemem. Birde 5870 cfx düzeneğim var, bazen oyunlarda test değilde, fps ölçülerek baktığımda azda olsa kısıt-limite takıldığımı fark ettim. Tabiki birazda egoda var haniAğzı kulaklarına varıyor Fakat, öğle bechmarklarda post kasayım falan derdim yok açıkcası. 5200 mhzdede stabilite yakaladım hemde 1.4v gibi bir değerde daha versem belkide daha gidecek şansıma iyibir işlemci denk geldi.
Sn.  Mr_YAMYAM arkadaşım yazdıklarından anladığım işlemciler yaptıkları iş kadar güç çeker. Öncelikle standart hızlarda bir test et hangi işlemlerde ne kadar güce ihtiyaç duyuyor ve ondan sonra yaptığın o.c. voltajı ona göre ayarla. Misal olarak, standart ayarlarda kullanırken işlemci pc ilk açılışta 1.304voltta kadar çıkıyor. Fakat aynı ayarlarda prime95 testi yaptığımda max. 1.240 oluyor. Buna göre voltajını ayarla.
Ozaman konunun uzamasına bile gerek kalmadı, Sn. Mr_YAMYAM arkadaşım zaten son noktayı koydu ve 6 senedir o.c. yapıyorum ve anlamadığım bir konuyuda çözümede kavuşturmuş oldu. İşlemcinin bazı işlemlerde neden tıkandığınıda anlatmış oldu. Özetlersek offset voltaj vermek sorumun cevabı olacak. Cevap veren herkeze çok teşekkürler. Alkış

Kapalı Hesap (154666)
07-03-2012, 18:21   |  #5  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

İşlemcileri biraz daha anlayabilmek için basit mantık yürütelim.
İşlemci içerisinde anahtar gibi çalışan milyonlarca transistör bulunmaktadır. Bu transistörler iletime geçtiklerinde (ikili sistem 0 veya I) I olurlar ve akım akıtırlar. Elbette bu akıtılan akım ana güç kaynağını direk ilgilendirmektedir. İşlemcinin iş kapasitesine göre (flop) bu anahtarlar saniyede milyonlarca kez açılıp kapanırlar toplam işlem hacminin yüksek olduğu durumlarda işlemci devreden daha fazla akım çekmektedirler. Çünki daha fazla transistör aktif olmaktadır.
Günümüzdeki yarıiletken teknolojisinin en önemli gelişimi 32 nanometreye inilmesiyle her bir transistörün harcadığı gücün daha aşağılara çekilmiş olmasıdır. Daha az güç çekilmesi de daha az ısı harcaması anlamına geldiği için işlemci performansları dahada artırılmıştır.
Bilgi sahibi bir arkadaş görünce çenem düşüyor idare et.

umur bey
07-03-2012, 18:38   |  #6  
OP Taze Üye
3 mesaj

Estafurullah, ne demek arkadaşım. Bilgi sahibi biraz fazla kaçıyor açıkçası ben sadece hobi olarak bu işlere bakıyorum. Aslında sen bana bilmediğim çok önemli bir şey öğrettin. Daha geçen gün powerpointte sunu hazırlarken kimi sayfalarda haraketli 3d yazı kısımlarında anlamsız takılmalar ve işlemcide ani ısınmalar olduğunu fark ettim mana verememiştim. Dediklerinden sonra basit olarak yaptığım testlerde ise;
linx testinde 1.240-1.1248v arası 65-73w güç çekiyor. Standart ayarlarda.
prime95 1.232-1.240 arası 81-83w güç kullanımı var. Standart ayarlarda. Sadece 5 dk basit tetslerde böyle bechmarklarda nasıl olur merak ettimde hafta sonu kısmetse, şimdi zor geliyor.