Wikipedia'dan mahkeme talebi

CHIP Online
06-12-2009, 14:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Açılan davada Wikipedia kritik bir rol oynuyor. Peki Wikipedia kendisinden istenenleri verecek mi?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/wiki ... e-talebi_16839.html

Geçtiğimiz günlerde İngiltere'de çok ilginç bir dava görüldü. İngiliz bir kadın bir süredir tehdit ve şantaj mesajları aldığını söyleyerek mahkemeye başvurdu. Başvuru dilekçesinde şantajcısının izini bulduğunu da söyledi!

Kadın, bir süredir devam eden bu şantaj çabalarının üzerine, bir Wikipedia makelesinde kendisi ve küçük çocuğu hakkında kimsenin kolay kolay bilemeyeceği özel bilgilere rastladı. Bunun üzerine şantajcısının aynı zamanda Wikipedia'daki ilgili başlığı hazırlayan kişi olduğundan şüphelendi. Yargıç bu başvuruyu haklı buldu ve Wikipedia'dan ilgili başlığı düzenleyen kişinin IP adresini istedi.

Wikipedia yetkilileri ise sitenin içeriğinden sorumlu tutulamayacaklarını hatırlatıp, sitenin sadece ABD kanunları ile yargılanabileceğini söylediler. Buna rağmen durumum hassasiyeti nedeniyle eğer İngiliz yargıç bu konuda kendilerine resmi bir talepte bulunursa IP adresini kadına vereceklerini de açıkladılar. İngiliz yargıç da tam olarak bunu yaptı. Resmi bir yazı ile IP adresini istedi. Wikipedia ise şu anda konu ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

Tüm konu: Wikipedia'dan mahkeme talebi

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce tüm internet siteleri kullanıcıların IP adreslerini mahkemelerden istendiği taktirde vermeliler mi?

Semih Özyurt
06-12-2009, 14:53   |  #2  
Semih Özyurt avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,749 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2008

tabiki vermeliler

V E N U S
06-12-2009, 23:22   |  #3  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
93 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2009

Şüphelilerin bulunması ve suçluların yakalanması için kullanıcının bilgileri ile ilgili yapılan taleplerin tüm internet siteleri tarafından olumlu karşılanması gerekiyor bence. Wikipedia da doğru olanı yapmış.

Me Not Working Hard
06-12-2009, 23:39   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
749 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2008

Burası Türkiye Sırf Msn'De Küfür Etti Facebook'Ta Ezik Dedi Diye Dava Açarlar.
çok Rıhatta Su'Dan Nedenlerle Alırlar ıp Adresini Ama Suçluların Yakalanması Vs İçin Gizlice Alınmalı Zaten Alınıyordur Telefonlar Bile Dinleniyorken Zaten Mahkeme Kararınada Gerek Yok Kafayı Takan Piskipot Her Şekilde Ögreniyor ıp adresini:( <