5 yıldır dev sitede yer alan ve herkesin doğru sandığı bilgi, meğer hiç de gerçek değilmiş!
Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/wikipedia-ya-guven-olmaz_37937.html
Resimlerle: Wikipedia'da yayınlanan en büyük 20 "yalan"!
Wikipedia'da her konuda bilgi bulmak mümkün ama bu, her konuda "doğru bilgiye" ulaşılacağı anlamına gelmiyor. Örneğin yaklaşık beş yıl önce Wikipedia'ya girilmiş olan "Bicholim Savaşı" makalesinin bir aldatmacaya dayandığı yeni anlaşıldı.
Girdi yazarının iddiasına göre Portekiz ve Hindistan'da bulunan Maratha İmparatorluğu arasında ilan edilmemiş bir savaş yaşanmıştı. Savaşın sonunda barış anlaşması imzalanmış ve bağımsız Goa devletinin temelleri atılmıştı.
Temmuz 2007'de girişi yapılan makale, iki ay içinde editörlerden "iyi makale" notu almış. Zayıf kaynaklara dayandığı iddiasıyla Wikipedia'nın "Vasıflı Makale" notunu alamayan girdi, geçen aya kadar hiçbir şüphe çekmeden varlığını sürdürdü. Ancak "ShelfSkewed" lakaplı editör, ince bir incelemeye tabi tuttuğu makalede belirtilen kaynakların uydurma olduğunu fark edince silinmesi için talepte bulundu. Altı editör daha bu talebi destekleyince makale silindi.
Bu tespit edilmeden uzun süre gerçekmiş gibi Wikipedia'da kendine yer bulan ilk makale değil elbette. Wikipedia, bu tür tespit edilip silinen uydurma makalelerin listesini tutuyor. Bu listeye göre Julius Sezar'ın öldürülmesi olayına katıldığı iddia edilen hayal ürünü Gaius Flavius Antoninus ile ilgili makale yine Temmuz 2012'de tespit edilip silinene kadar sekiz yıl boyunca hiçbir şüphe çekmeden varlığını sürdürmüş.
Tüm Konu: Wikipedia'ya güven olmaz!
Resimlerle: Wikipedia'da yayınlanan en büyük 20 "yalan"!
Kaynak: www.chip.com.tr