Merhaba arkadaşlar,
Ben güncel windows xp sp3 kullanıcısıyım (makina anca bunu kaldırıyor.) Bundan yaklaşık 6 ay önce pcye bir virüs bulaştı. Bu virüsün adını bilmiyorum ama windows başlarken başlat öğeleri düzgün yüklenmiyor. Sorun şu ki; pcyi açtığımda 5 dakka falan bekliyor, farenin imlecini başlata götürdüğümde kum saati oluyor, sonra kaspersky ve yazıcının programı yükleniyor, kum saati kayboluyor, fakat win. ses yöneticisi, realtek HD audio yönetici gibi servis hizmetleri yüklenmiyor, bunu yaparken de HDD'nin ışığı sürekli yanıyor. Oturumu kapatıp açtığımda bekletmeden (başlatta kum saati çıkmıyor ve HDD'yi o kadar yoğun bir şekilde okumadan) tüm başlat öğeleri ve servis hizmetleri düzgün bir şekilde yükleniyor.
Virüs bulaştığını ilk farkettiğimde virüs programı kullanmıyordum. Fakat bu sorun peydahlanınca birçok virüs programı yükleyip denedim. Bu virüsü combofix ile ve birçok anti-spy, anti-trojan ve mcafee total protection, norton, kaspersky internet security gibi virüs programlarıyla tarattım (microsoft security essentials dahil). Nerdeyse taratmadığım program kalmadı diyebilirim Birtakım virüsler, truva atları buldu ve kendince karantinaya aldı veya sildi, düzeltmeye çalıştı vs ama sorun düzelmedi. İlginçtir, format attım, xpnin değişik değişik versionlarını denedim onlarda da sorun aynen duruyor. Win. 7 denedim, win 7'de öyle bir sorun olmuyor ama makinam yavaş, win. 7'de müzik dinlerken bile takılıyor bu nedenle onu kullanamıyorum.
Şu anda xpnin resmi sp3 sürümü yüklü ve bütün güncellemeleri yapılmış vaziyette, güvenlik programı olarak ta kaspersky pure tam sürüm yüklü ve güncel. Donanımsal bir sorun da olmadığına eminim, pcnin bütün temizliği bakımı termal yağı, vs hepsini yaptım, sıcaklıklar da normal. Format atmadan önce kaspersky ile bir kurtarma cdsi oluşturup ondan boot ettim ve tarattım, hiçbi sorun yok gözüküyor, virüsü bulamadı.Format attıktan sonra yedeklediğim belgeleri kullanmadan çalıştırdığımda düzgün çalışıyordu fakat bu belgeler benim için çok önemli onları silemem, içlerinde derslerimle ilgili (üni son sınıf mühendislik okuyorum) önemli verilerim var. Bir de Ccleaner programı ile temizleme de yaptım kayıt defterindeki sorunları da onarttım ama bu bir çözüm olmadı.
Dediğim gibi 6 aydır bu sorunla uğraşıyorum, bu verilerimi kaybetmeden bu virüsten nasıl kurtulabilirim veya sorun virüs değilsede (ki virüs programları artık hiçbir sorun bulamıyor ama ben büyük ihtimalle sorunun virüsten kaynaklandığını düşünüyorum.) yardım edebilecek birileri varsa çok sevinirim.