Başıma gelen bir olayı, sizler de yaşamayın diye paylaşmak istedim.
1 Hafta önce Asus K555UB aldım, i5-6200u turbo 2.8Ghz işlemci, 4gb ram, 2gb GT940M ekram kartı, özellikleri kulağa canavar gibi geliyor. Fakat bilgisayar Windows10 yüklü olarak satışta.
Hem mesleki bazı programlarımı desteklemediği, hem de gereğinden fazla görselliği ile bilgisayardan alacağım verimi düşürdüğünü düşündüğüm için Windows 7 yüklemeye çalıştım, alırken de reyon görevlisine sormuştum Windows 7 yükleyebilir miyim diye, her satış danışmanı gibi "tabi abi tabiii" cevabını aldım, ayrıca sordum "Garanti bozuluyor mu?" diye, "olur mu öyle şey, recovery yaparsın getirmeden, hiç bişeycik olmaz" yanıtları da peş peşe geldi. Forum etiği dolayısıyla satın aldığım firmayı paylaşmıyorum. Gel gelelim Windows 7 kurulumuna:
Yeni nesil ( Windows8 ve üzeri kurulu) bilgisayarlarda, GPT denilen bir dosya biçimi var, sanırım FAT32, NTFS tarzı bir şey, windows 7 yüklemek istediğiniz HardDiskiniz GPT uzantısında biçimlendirilmişse yükleyemiyorsunuz, kurulum ekranında MS-dos açıp ordan tüm harddiskinizi biçimlendirmeniz gerekiyor. Ben de bunu yaptım dolayısıyla, sonrası tam bir FACİA ! Recovery diskini de silip süpürdü bu biçimlendirme, elimde geriye dönecek hiçbir şey kalmadı ama Windows 7yi de yüklemeyi başardım. (Bu kısımda bir hata yapmış olabilirim, belki de sadece C sürücüsünü biçimlendirsem, her hangi bir sorun olmayacaktı, ben hepsini seçtim).
Sonunda bilgisayar Windows 7 olarak açıldı, açılmasına açıldı ama inanılır gibi değil,
Touchpad çalışmıyor, USB ler çalışmıyor, Ethernet , Whireless hiçbiri çalışmıyor, Cardreader bile..
Bilgisayarla iletişim kurabildiğim tek yer, Klavye ve DVD sürücüsüydü, neyse bunu da hallederiz, sürücüleri yükleyip sorunu çözeriz dedim. Arkadaşımın bilgisayarından sürücüleri bulup DVD ye yazdırıp bilgisayarıma yüklemek amacındaydım ki o da ne : Asus bilgisayarımın windows 7 sürücülerini yayınlamamış, sadece Windows 10 x64 sürücüleri var sitede, hadi buyur!
Bi ton sürücü indirdim siteden, hiç biri çalışmıyor, sadece Etherneti çalıştırabildim, windows Update'i çalıştırdım, sürücüler yine yüklenmedi, Driver Booster denedim, herşeyi denedim olmadı. En son Asus yetkilisiyle görüşmek zorunda kaldım;
Bana, bilgisayarımın Windows 7'yi desteklemediğini, Windows 10 ile satılmasının bir sebebi olduğunu söylediler, Ha bu arada Format attığım için bilgisayarım da "Garanti Dışı" kalmış. Savunmaya geçip "Donanımsal garantimin halen devam etmesi gerektiğini" dile getirdiğimde "Garanti bir bütündür, yazılımsal ve donanımsal olarak ayrılmaz, bozulursa tamamen bozulur" cevabını aldım.
Anlamış değilim, istersem Linux yüklerim arkadaş, kime ne? Firma eleştirmek değil tabi amacım, herkesin kendine göre kuralları prensipleri var. Durum içinden çıkılmaz bir hal alınca, götürüp servise verdim, ne kadar masraf çıkacak çok merak ediyorum.
Özet olarak, ben böyle bir hata yaptım ve Cihazı Garanti kapsamı dışında bıraktım, aynı duruma maruz kalıp mağdur olmamanız dileğiyle..