Uzun windows 7 32 bit deneyimimden sonra dün ilk defa windows 7 64 bit kurulumu yaptım ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Öncelikle belirteyim her iki sistemde tamamen yerine oturmuş durumda ne xp nede vistada yaşadığım, yaşanmakta olan sorunları windows 7 nin pre beta srümlerinde bile yaşamadım.
Aralarındaki + /- lere gelince;
32 bit 64 bit göre düşük sistemlerde daha kararlı. Sistem kanağının yeterliliğine göre servislerini kapatıp açıyor oysa 64 bit var olan sistemi sonuna kadar kullanmakta kararlı. Bunun yanında 64 biti kullanınca anlıyorsunuz ki donanımlar gerçekten 64 bit sistemler için üretilmiş. Donanımlarınızın 64 bit sistemlerde çok daha performanslı ve stabil çalıştığını gözlemleyebilirsiniz.
Yazılım konusunda windows 7 64 bit 32 bit sistemler için yazılmış yazılımları en azından 32 bit sistem kadar stabil ve kararlılıkla kullanabiliyor. Ben yaşamadım sizlerinde 64 sistemde yazılımlarınızda uyum sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.
Aynı şekilde sürücü konusundada 64 bit zaten markalaşmış donanımların tamamını otomatik olarak tanıyıp sürücüsünü yüklüyor. Bunun yanında wepcam gibi çok çeşitlilik arzeden donanımlarınızında 32 bi sürücülerini windows 7 64 bitte sorunsuz olarak kullanabilirsiniz.
64 bitin hem iyi hemde bana göre zor bir yönü sistem dosyalarına müdahalelere 32 bit kadar açık olmaması. Nitekim 32 bitte hiçbir sorun yaşamadığım objectdock yazılımına system32 klasöründen hiçbir sistem dosyasının eklenmesine, objectdock aracılığı ile bu yazılımların çalıştırılmasına izin vermiyor. Bu hem güvenliğe verilen önem kosununda 64 bite güvenimi artırırken hemde bu denli kısıtlamalar işin açıkcası pekte işime gelmiyor.
Sonuç olarak windows 7 upgrade advisor yazıılımı ile sisteminizi taramanızı 64 bite uyumsuz doananımınız yoksa ve sisteminizde en azından 2 gb ram varsa windows 7 nin 64 bit olanını kullanmanızı öneririm. 64 bit bu denli kararlı, stabil ve performanslı iken ve donanımları bu denli iyi kullanırken 32 bitte ısrar etmek sanırım pekte doğru değilmiş.
Vakit oldukça deneyimlerimi konuya ekleyerek paylaşmak isterim. Aynı şekilde arkadaşlarımında deneyimlerini konuya ekleme yaparak paylaşmaları ortaya aydınlatıcı bir konu çıkmasını sağlayacaktır.