Windows 7 Açılış Performansını Arttırın

Kapalı Hesap (158332)
04-02-2010, 19:04   |  #1  
OP Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 2
268 mesaj

Bilgisayarımıza yüklemiş olduğumuz birçok uygulama ve bu uyuglamalara ait servisler işletim sistemi açılırken başlatılır. Bu nedenle Windows 7 açılış süreside aynı oradan uzayacaktır.
Kayıt Defteri (Registry) üzerinde yapacağımız birkaç değişiklik ile Windows 7 açılış performansını arttırabiliriz.
İlk olarak Başlat (Start)’a tıklıyoruz,  Arama (Search) bölümüne “regedit” yazarak Kayıt Defteri (Registry)’ne giriyoruz ve aşağıdaki adımları izliyoruz.

HLKM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SessionManager\MemoryManagement\PrefetchParameters
PrefetchParameters anahtarı altında bulunan aşağıdaki kayıtların değerlerini sırasıyla değiştiriyoruz.
EnablePrefetcher : 2
EnableSuperfetch : 2

[url=http://www.docums.net/wp-content/uploads/windows-7-speed-up-boot-performance.jpg][/url]

Sistemimizi eski haline getirmek için değiştirmiş olduğumuz değerleri 3 yapmak yeterli olacaktır.

Not: Kayıt defterinden anlamayanların kurcalaması önerilmez.

Ayrıca Başka hiçbir kaydın degerini değiştirmeyiniz .Yanlış bir işlemde  istenmedik sorunşarın oluşuma neden olabilir.

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (158332) ~ 04 Şubat 2010 19:24
seckin_kaya
04-02-2010, 19:06   |  #2  
seckin_kaya avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,065 mesaj

Vista da işe yarıyor

Teşekkür Ederim

Son Düzenleme: seckin_kaya ~ 04 Şubat 2010 19:10
farukdgn
04-02-2010, 19:16   |  #3  
Yıllanmış Üye
1,219 mesaj

Bilgisayara kötü bi etkisi olur mu?

Kapalı Hesap (158332)
04-02-2010, 19:17   |  #4  
OP Kapalı Hesap
268 mesaj
Alıntı: seckin_kaya  
Vista da işe yarıyor

Teşekkür Ederim

Önemli değil.

Bu nezaketiniz için ben size teşekkür ederim.

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (158332) ~ 04 Şubat 2010 19:17
Kapalı Hesap (158332)
04-02-2010, 19:20   |  #5  
OP Kapalı Hesap
268 mesaj
Alıntı: farukdgn  
Bilgisayara kötü bi etkisi olur mu?
Hayır bu sadece Windows 7'nin açılıştaki hızını kısıtlayan bir değeri alta çekerek.

Hızı arttırıyor...

Ayrıca Regeditten Anlamıyorsanız Kurcalamanızı Önermem.

Saygılar...

farukdgn
04-02-2010, 19:37   |  #6  
Yıllanmış Üye
1,219 mesaj

Anlamıyorsanız derken?

Kapalı Hesap (158332)
04-02-2010, 19:50   |  #7  
OP Kapalı Hesap
268 mesaj
Alıntı: farukdgn  
Anlamıyorsanız derken?
Yani önceden açmamışsanız. Neyin nasıl yapıldığını bilmiyorsanız. Kurcalamayın!!!

Bunu söylememin nedeni Bilmeyenler farklı dosyaların değerlerini değiştiriyorlar ve istemedik sorunlar oluşuyor. Ve sonra bizi suçluyorlar.

Bunu söyleme amacım sizin anlamıyor olmanız değildir. Sadece bir uyarıdır ve sadece sizin için geçerli değildir.

Saygılar...

OSMAN BAĞÇEVAN
04-02-2010, 20:00   |  #8  
Denetmen
Teşekkür Sayısı: 5
6,606 mesaj

Sistem geri yükleme noktası oluştururması yeterlidir..
Alt tarafı regedit ve bu ayarlarda bilgisayarı çökertmez v.s birşey yapmaz..

farukdgn
04-02-2010, 20:36   |  #9  
Yıllanmış Üye
1,219 mesaj

Biliyorum zaten beni tanıyanlar böyle bişey söylemez sandığım kadarıyla :)
Teşekkürler

Son Düzenleme: farukdgn ~ 04 Şubat 2010 20:37
farukdgn
04-02-2010, 20:47   |  #10  
Yıllanmış Üye
1,219 mesaj
Alıntı: webhatti  

SuperFetch Bilgisayarınızı açtınız ve Messenger programını çalıştırdınız bu esnada bilgisayarınız Messenger programını Harddiskinizden yükler ve karşınıza getirir. Ortalama bir bilgisayarınız var ise karşınıza 3 ile 5 saniye arasında Messenger programı açılır. Programı kapatıp tekrar açtığınız zaman program RAM ‘ e yüklendiği için ikinci açışınızda ortalama 1 saniye daha erken gelir. Tabi bu esnada başka bir program açıp RAM ‘ i doldurmadıysanız.. eğer RAM miktarınız düşük ise o zaman program her açışınızda RAM deki eski bilgii siler ve Sabit diskiniz yani Harddiskinizden Ram e yüklenir ve karşınıza yine aynı sürede gelir. Bu sistem Windows XP deki eski tip diye hipta ettiğim klasik bir program açılışıdır.
Windows Vista’da ise sık kullandığınız programlar çok daha kısa sürede karşınıza geliyor. SuperFetch teknolojisi ile windows Vista sizin en çok kullandığınız programları tek tek belirliyor. Yani örnek verirsek bilgisayarınızı her açtığınızda Messenger, Excell, Outlook, programlarını açıyorsanız Windows Vista bu programları tek tek tespit ediyor ve en çok kullandığınız program olarak belirliyor. Sonrada bu programları Önbelleğine yükleyerek bilgisayarınızı açtığınız zaman çok daha kısa sürede direk RAM üzerinde erişerek karşınıza getiriyor. Bu özellik işe yarar ve çok pratik çok daha hızlı olarak bilgisayarı kullanmanızı sağlıyor… Tabiki yüksek bir RAM gerektiriyor en azından 2 GB lık bir Ram e sahipseniz bu işlem %100 verimli olarak çalışıyor diyebilirim. Eğer bu kadar yükse RAM sahip değilseniz SuperFetch çalışması az olan ram fazladan yük bindiricektir en sağlıklısı bu özelliği kapatmak olucaktır.. 

Alıntı: pcnedir  

Windows kullandığınız programların kullanabilirliklerini surekli denetlemek için bir klasör oluşturur.
Bu klasorün adı Prefetch bu “C:\Windows\Prefetch” içerisinde yer alır .Burda pf uzantılı dosyalar oluşturur.İşletim sistemi her üç günde bir bu dosyalan kontrol ediyor ve kullanıcının çalışmaya ara verdiği bir sırada dosyaları yeniden düzenliyor.Prefetchklasörünün içerindeki
“.pf” uzantılı dosyaların sayısı zaman içerisinde artıyor.Bunun sonucunda açılış optimizasyonu gitgide daha kötü çalışmaya başlıyor.Bu klasörün içini 15 gunde temizleniz halinde bilgisayarınız çok daha iyi bir performans ile çalışmaya başlar.Tabi bu işlemi yaparken mutlaka sabitdiskinizi yedeklemeniz gerekir.
Bu bilgilere göre kapatarak iyi mi kötü mü yapmış oluyoruz?Ayrıca diğer sitelerde o değeri 0 yapmamızı söylüyorlar, o değer 0 veya 2 olursa ne gibi değişiklikler olur?

endazyar
04-02-2010, 21:17   |  #11  
Üye
53 mesaj

bana kalırsa kotu bişiler yapmıs olruuz :D
duzenlı aralıklarla prefetch klasorunun ıcındekı dosyaları temızlıorum ben.2-3 haftada bir..bilgisayar bi nebzede olsa rahatlıo.ama sureklı sılme ıslemı gerceklestırılırse yukarıdakı makalede de denıldıgı gıbı kullandgınız programlarn acılıs suresı uzayacaktr.

bill amca mutlaka bişiler bilior ki ole bi klasor oluşturmuş :D:D

Kapalı Hesap (158332)
04-02-2010, 22:04   |  #12  
OP Kapalı Hesap
268 mesaj
Alıntı: endazyar  
bana kalırsa kotu bişiler yapmıs olruuz :D
duzenlı aralıklarla prefetch klasorunun ıcındekı dosyaları temızlıorum ben.2-3 haftada bir..bilgisayar bi nebzede olsa rahatlıo.ama sureklı sılme ıslemı gerceklestırılırse yukarıdakı makalede de denıldıgı gıbı kullandgınız programlarn acılıs suresı uzayacaktr.

bill amca mutlaka bişiler bilior ki ole bi klasor oluşturmuş :D:

Öncelikle şunu söylemek isterim Windows birş şeyleri yaptıysa mutlaka bir anlamı vardır.

Fakat Xp professional'ı zamanında hepimiz kullanmıştır.

Fakat ondada bir özellik vardı. O özellik interneti %20 sini kısıtlıyordu. Bunun sebebini bir çok yönetici ve büyük kuruluşlar sorduğunda internetten gelebilecek büyük zararlı yazılımların sisteme tam atki etmesi incin interneti %100 kullandığını söylemişti.

Fakat bu uygulama büyük şirketler için iyi olsa bile ev ve küçük işletmeler için pek faydalı bir şey değildi.

Yani anlıyacağınız Microsoft bazı herşeyi herkesin işine göre yerine getirmesi söz konusu bile değil. Az önce bahsettiğim uygulama bununla aynı sonuca varıyor.

Ayrıca Perfect kalsörünü silmeniz sistemem hiç bir zararı olmayıp artı olarak sistemdeki şişmeleri önler.

Saygılar...

Kapalı Hesap (158332)
04-02-2010, 22:18   |  #13  
OP Kapalı Hesap
268 mesaj
Alıntı: OSMAN BAĞÇEVAN  
Sistem geri yükleme noktası oluştururması yeterlidir..
Alt tarafı regedit ve bu ayarlarda bilgisayarı çökertmez v.s birşey yapmaz..
Regedit birçok proğramın  kayıtlarını yani key vs. bir çok ayarlarını taşır.

Bununla birlikte herhagi bir kayıın silinmesinde internete girimeme gibi simgeleri kapatma gibi ve benim bilmediğim bir çok tehlikeli ayarlar var.

Hatta bir ara kısayol simgesini sildiğimizde masaüsütüne kısayol eklemiyorduk.

Benim önerim bu tür tehlikeli şeylere bilmiyorsanız karışmayın dememdir.

Ayrıca biliyorsunuzdur veya bilmiyorsunuzdur benim görüş açıma girmez ben önceden uyarımı yapayımda.

Saygılar...

farukdgn
04-02-2010, 22:24   |  #14  
Yıllanmış Üye
1,219 mesaj

Teşekkürler ben en iyisi eski haline getiriyim de :)

Deniz Selçok
05-02-2010, 00:29   |  #15  
Yıllanmış Üye
385 mesaj

Yararlı olan bir özelliği kapatmayın arkadaşlar. Windows xp zamanında değiliz artık.

Halil Mollaoğlu
05-02-2010, 01:10   |  #16  
CHIP Online
373 mesaj

Eğer bahsettiğiniz ayar değişikliği SuperFetch'i kapatıyorsa hayatınızın hatasını yapmış olursunuz. Başlangıcı yavaşlatan bir şey varsa bu kesinlikle S.Fetch değildir, tam tersi sistemi hızlandırır.

Vista'da, düşük RAM'li sistemlerde bu servisi kapatmak performans artışı sağlayabiliyordu. Fakat Windows 7'de buna gerek kalmıyor, zira açılış sırasında tüm hizmetleri kadem kademe devreye sokuyor. Windows 7'nin yapısı gerektiği zamanda gerektiği hizmeti açacak şekildedir. Misal SuperFetch sistemi açtığınız anda, masaüstü hazırlanırken değil, sistemin biraz daha rahatladığı ileriki dakikalarda devreye girer.

Kayıt defteri anahtarı değişikliğinin bu hizmeti kapattığını varsayarak konuşuyorum. Windows 7 kullanıcıları sistemleri ne kadar düşük olursa olsun bunu kapatmamalı. Vista kullanıcıları ancak çok düşük RAM'leri varsa (512 MB ve altı) bu hizmeti kapatmalı.

black_flood
05-02-2010, 08:27   |  #17  
black_flood avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 152
5,190 mesaj

halil beye bende katılıyorum zaten win7 çok hızlı siz hangi yavaşlıktan veya açılıştaki yavaşlıktan bahsediyorsunuz celeron 1.4 işlemcili makinalarmı yoksa.

sizlere hızlı bir işletim sistemi sunan microsoftta hata aslında çünkü hiç doymuyorsunuz hep daha hızlı madem okadar istiyorsunun sadece 3 snde açılış imkanı var söylesem ve uyguladığınızda çalıştığında yaşayacağınız sorunları biliyormusunuz bırakın varsın 7 snde açılsın tamamen zayıf sistemlerde güncel sistemlerde bu süre üzerindeki yüke bağlı olarak 3.5 snye kadarda düşebiliyor % 100 uyumlu ise sürücüler.

Recep Baltaş
05-02-2010, 09:16   |  #18  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj

Bir dilci olarak ben de farklı noktadan gireyim konuya: Prefetch kelimesini inceleyelim :)

Pre : önceden anlamına gelmektedir.
fetch: getirmek anlamındadır.

Yani çalıştıracağınız yazılımı önceden hazır etmek ;)

Kapalı Hesap (158332)
05-02-2010, 10:49   |  #19  
OP Kapalı Hesap
268 mesaj
Alıntı: Halil Mollaoğlu  
Eğer bahsettiğiniz ayar değişikliği SuperFetch'i kapatıyorsa hayatınızın hatasını yapmış olursunuz. Başlangıcı yavaşlatan bir şey varsa bu kesinlikle S.Fetch değildir, tam tersi sistemi hızlandırır.

Vista'da, düşük RAM'li sistemlerde bu servisi kapatmak performans artışı sağlayabiliyordu. Fakat Windows 7'de buna gerek kalmıyor, zira açılış sırasında tüm hizmetleri kadem kademe devreye sokuyor. Windows 7'nin yapısı gerektiği zamanda gerektiği hizmeti açacak şekildedir. Misal SuperFetch sistemi açtığınız anda, masaüstü hazırlanırken değil, sistemin biraz daha rahatladığı ileriki dakikalarda devreye girer.

Kayıt defteri anahtarı değişikliğinin bu hizmeti kapattığını varsayarak konuşuyorum. Windows 7 kullanıcıları sistemleri ne kadar düşük olursa olsun bunu kapatmamalı. Vista kullanıcıları ancak çok düşük RAM'leri varsa (512 MB ve altı) bu hizmeti kapatmalı.

Öcelikle herkesin yorumuna saygım vardır.

Fakat konumu tam olarak okumamışsınız herhal ben orada SuperFetch özelliğini kapatmıyorum. Sadece 3 olan değerini 2 yapıyorum. Windows 7'nin verdiği bu ''3'' değerin yüksek olduğunu bilerek bu değeri aşağıya çekiyorum.

Bu değer bize ne kazandıracak. 15 günde bir temizlenen prefetch klasörünü 1 aya çıkarta bilirsiniz.

İsterseniz bu değeri 1'de yapabilrisiniz . Bir zararı yoktur. Bu özelliği kapatmak için sadece Kayıt defteri yeterli değil. Ayrıca Hizlı Getirmeyide kapatırsanız SuperFetch özelliği ortadan kalkar.

Ayrıca bunun açılışa ne gibi bir faydası var derseniz. Windows En çok kullandığınız Programları kullanım esnasında Prefecth Klasörüne almıyor sadece bir .txt metini aluşturup bu metinin içindekileri Windows her açılışında .pf'ye dönüştürüp Kullanılması için Prefecth Kalsörüne atıyor bu işlemi açılışta gerçekleşiyor. Yani Hoş Geldiniz yazısı geldiğinde bu işlemler gerçekleşirken bizi bekletiyor...

Umarım size konumu tam olrak açıklayabilmişimdir.

Saygılar...

Kapalı Hesap (158332)
05-02-2010, 10:56   |  #20  
OP Kapalı Hesap
268 mesaj
Alıntı: Deniz Selçok  
Yararlı olan bir özelliği kapatmayın arkadaşlar. Windows xp zamanında değiliz artık.
Öncelikle şu yorumlarınızı yaparken lütfen konuyu güzel bir biçimde okuyup.

O konu hakkında bilginiz varsa yorum yapın ki insanlara yanlış bir yok göstermeyelim.

Ben orada Superfecth özelliğini kapatmıyorum. Sadece sistemin açılışındaki etkisinden dolayı Kat sayısını ''3''DEN ''2''YE Düşürüyoruz.

Saygılar...

_eFeKenTLi_
05-02-2010, 12:01   |  #21  
_eFeKenTLi_ avatarı
Yıllanmış Üye
716 mesaj

valla benım bılgısayarımda bır suru program kurulu ama hıcde gec acılmıyor . baslangıcta calısan tum programları kapattım . wındows 7 de gec acılma gıbı sıkıntı yok sahsen .
   xp dersen xp bıraz gec acılıyor ama oyle cıldırtacak bır yavaslık degıl . pc nın acılması ıcın 1 dk dan daha az bekleyemıyorsanız dıyecek bısı yok .

by murat 58
05-02-2010, 15:47   |  #22  
by murat 58 avatarı
Yıllanmış Üye
1,067 mesaj

değerli bilginiz için teşekkürler

Kapalı Hesap (158332)
06-02-2010, 01:57   |  #23  
OP Kapalı Hesap
268 mesaj
Alıntı: by murat 58  
değerli bilginiz için teşekkü
Ne demek asıl ben teşşkür ederim.

Saygılar...

Kapalı Hesap (135391)
06-02-2010, 11:19   |  #24  
Kapalı Hesap
2,758 mesaj

Bende uygulayacağım.

Halil Mollaoğlu
06-02-2010, 11:21   |  #25  
CHIP Online
373 mesaj

Eğer SuperFetch kapatılmıyorsa sorun yok. Keza ben de yazdıklarımda "bu ayarın superfetch'i kapattığını varsayarak konuşuyorum" dedim.