Windows 7 (önceden Blackcomb ve Vienna kod adlı) Microsoft Windows'un şu an geliştirilmekte olan sürümü. Microsoft tarafından kişisel bilgisayarlar, ev işyeri masaüstüler, dizüstüler, medya merkezi bilgisayarlar ve Tablet PC'lerde kullanılmak için çıkarılacak bir işletim sistemidir.
Microsoft, geliştirme sürecinin 2007 yılından itibaren en az üç yıl sürecek bir zaman çerçevesi planlıyor. Çıkış tarihi son açıklamalara göre Aralık 2009 olarak belirlenmiştir
Adlandırma Microsoft, bu işletim sisteminin adını neden Windows 7 olarak belirlediğini Windows Vista Team Blog sitesinde açıklamıştır: Windows'un ilk yayımı Windows 1.0, ardından Windows 2.0, daha sonra Windows 3.0 ve 3x serisinin alt sürümü Windows 3.1, ana sürümleri 4.0 olan Windows 95 ve Windows NT 4.0 , sürümü numarası 4.0.1998 olan Windows 98 ile Windows 98 SE , Windows 2000 ve Windows XP sürümü 5 serisi, Windows Vista'nınki 6.0 ve Windows 7'ninki de 7'dir diye bilinir. Aslında Windows 7 nin sürümü 6.1'dir. Yani Windows 7, tamamen yeni bir Windows NT tabanlı bir işletim sistemi değildir. Temeli, Windows Vista üzerine kuruludur. Microsoft, genelde yeni bir Windows NT tabanlı sürümü en az beş yılda oluşturmaktadır. Bunun bir kanıtı da şudur: Windows 95, Windows NT 4.0 tabanlıdır ve 1995 yılında piyasaya çıkmıştır. Windows 98 de NT 4.0 tabanlıdır. Windows 95'ten yaklaşık beş yıl sonra Windows 2000 çıkmıştır ve Windows NT 5.0 tabanlıdır. Her ne kadar Windows XP, Windows 2000'den tamamen farklı bir işletim sistemi gibi görünse de o da NT 5.0 tabanlıdır, yani Windows 2000 üzerinden geliştirilmiştir. Yine Windows Vista da Windows XP'den beş yıl sonra çıkmıştır. Fakat Windows 95'ten sonra, NT 4.0 tabanlı olarak Windows 98, 98 SE ve Windows Millennium Edition sürümleri çıktığı ve Windows XP'nin beş yıllık saltanat döneminde yeni bir NT 5.0 tabanlı işletim sistemi çıkmadığı için, yeni bir Windows için geç kalındığı ve sanki Windows XP'den sonra hiçbir sürüm çıkmayacakmış gibi sanılmıştır ve bu yüzden Windows Vista'nın benimsenmesi zor olmuştur. Windows 7 sürümünün geliştirilmesi bitip piyasaya sürüldükten sonra Microsoft, –büyük ihtimalle– yeni bir Windows NT tabanlı sürüm geliştirmeye başlayacaktır. Bu da en fazla beş yıl sürebilir.
Şu an, en son sürümü RC1 (Release Candidate) (Nihai Sürüm Adayı) dır. Şu an için Sızdırılmış Sürümdür. Fakat resmî RC sürümü yayınlanmamıştır.
Planlanan Sürümler Release Candidate (RC) Windows 7 Release Candidate (RC) (Sürüm Adayı) 30 Nisan 2009 tarihinde MSDN üyeleri için beş dilde (İngilizce, Almanca, Fransızca, Japonca, İspanyolca) yayınlandı. RC'nin son kullanıcı sürümü ise 5 Mayıs 2009 tarihinde, Windows 7 web sitesinde yayınlandı. pcnet sitesindeki bir habere göre yapılan testlerde, Microsoft'un şu ana kadar geliştirdiği en hızlı işletim sisteminin Windows 7 olduğu iddia edildi.
Release to Manufacturing (RTM) Windows 7 RTM (nihai) sürümünün, 2009 yılının Eylül ayında geliştirilmesinin sona ermesi planlanmaktadır. Ayrıca Ocak 2010'da da satışa sunulması muhtemeldir...
Özellikler Genel Bilgi Windows kullanıcıları, Windows 7 ile Windows Vista'ya göre daha hızlı bir deneyim yaşayacaklar. Windows 7 ile kullanıcılar, bilgisayarlarını çok daha hızlı başlatabilecek ve kapatabilecekler.[kaynak belirtilmeli] Microsoft'a göre, gelişmiş Görev Çubuğu ile uygulamalar arasında geçiş yapmak bir eğlence hâline dönüşecek; yeni araç çubuğu ile kullanıcıların, yazılımlar ve belgeler arasında daha rahat ve hızlı bir şekilde dolaşmak mümkün olacak.[kaynak belirtilmeli] Windows 7 ile yeni Windows Aero özellikleri, temiz bir masaüstü daha az uyarı ekranı anlamına geliyor.
Windows 7'nin sunduğu yüksek sistem güvenilirliği, daha uzun pil ömrü ve daha az uyarı ekranıyla kullanıcılar, zaman verimliliğini artıracaklar.[kaynak belirtilmeli] Çok konuşulması beklenen çoklu temas teknolojisi, kullanıcının bilgisayar ekranında yapacağı birkaç parmak dokunuşuyla istediği dosyaya, bilgisayara veya cihaza hızlı biçimde ulaşmasını sağlıyor.[kaynak belirtilmeli]
Windows 7'nin açıklanan önemli özellikleri:
Windows XP Modu Windows XP Mode for Windows 7 (Windows 7 için Windows XP Modu: XPM), Windows XP (SP2/SP3) ile uyumlu programların Windows 7 üzerinde Windows XP arayüzüyle rahatlıkla çalıştırılabilmesini sağlayan bir nevi "sanallaştırma" özelliğidir. Bu özellik, Windows 7'nin içerisine gömülmüş bir Windows XP SP3 kopyası içermektedir; bu sayede de Windows XP uyumlu tüm programlar, Windows 7 ile tam uyumlu bir şekilde çalıştırılabilmektedir. Örneğin; Internet Explorer 6, Windows Media Player 9 gibi eski sürüm programlar, Windows 7'de kullanılabilmektedir. XPM, Windows Virtual PC özelliğini temel almaktadır. XPM sayesinde, program uyumluluğu %100'e yükselmektedir. XPM, geri uyumluluk olarak da adlandırılabilir. Zaten Microsoft bu özelliği, Windows 7'nin ilk söz konusu olduğu dönemde geri uyumluluk olarak belirtmişti. Ayrıca, Windows XP ile uyumlu donanımlar da bu özelliğe dahildirler. Bu özellik, Windows 7 Professional, Enterprise ve Ultimate sürümlerinde kullanılabilecektir. Windows XP Modu'nu kullanabilmek için en az 2 GB RAM'e ihtiyaç vardır ve Windows 7 64 bit sürümleri de en az 2 GB RAM gerektirmektedir, bu yüzden XPM'li bir Windows 7 64 bit sürümünü kullanmak için de en az 4 GB belleğinizin olması gerekmektedir. . . .
Sürümler Windows 7, 6 farklı sürümde piyasaya sürülecek:
Windows 7 Starter En düşük sürüm Starter olacak ve tüm dünyada, yeni bilgisayarlarla birlikte satışa sunulacak. Starter sürümünün en büyük dezavantajı, aynı anda 3'ten fazla uygulamanın çalışmasına izin vermiyor olması. Aslında buna dezavantaj demek pek doğru olmaz; çünkü MS, büyük ihtimalle Starter'ı netbook'larla birlikte sunmayı planlıyor. Düşük performans sunan netbook'larda sorun yaşamak istemeyen yazılım devinin böyle bir yolu seçmesi çok da şaşırtıcı değil. (Starter: Başlangıç)
Windows 7 Home Basic
Home Basic sürümü, sadece gelişmekte olan pazarlarda satışa sunulacak. Bu anlamda, Vista'nın Starter sürümünün yerini alması bekleniyor. Microsoft, Vista Starter sürümünü sadece gelişmekte olan pazarlarda satışa sunmuştu. Gelişmiş araç çubuğu Home Basic'de yer alacak; ancak Aero ya da multi-touch gibi özelliklere yer verilmeyecek.
Windows 7 Home Premium
Ev kullanıcıları için geliştirilen 2 sürümden ilki olan Home Premium, Aero arabirimi, gelişmiş format desteği, multi-touch desteği gibi ek özelliklerle birlikte gelecek.
Windows 7 Professional
Windows XP ile tanıdığımız Professional sürümü Vista ile ortadan kalkmıştı. Microsoft, ev kullanıcıları için sunduğu ikinci Windows 7 sürümünde yine Professional adını kullanacak. Home Premium'un tüm özelliklerine sahip olacak olan sürüm, bunun yanında EFS desteğine ve gelişmiş yedekleme seçeneklerine sahip olacak.
Windows 7 Ultimate
Adından da anlaşılabileceği gibi, Ultimate sürümü mevcut tüm özellikleri barındıracak. Professional sürümünden en büyük farkı ise, BitLocker veri koruma desteği de sunacak olması. Bunun yanı sıra, Ultimate sürümünde sunulacak olan ağ seçenekleri alt sürümlerden çok daha zengin olacak.
Windows 7 Enterprise
Bir bakıma Vista Business'ın yerini alacağı söylenebilir. Ultimate sürümü ile aynı özelliklere sahip olacak; farklı olarak, özellikler iş yerleri için toplu lisanslamaya izin verecek.
Kaynak: Vikipedi