Windows 7 Ekran kartı sürücüsü

mobilhayalet
19-02-2012, 23:19   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
42 mesaj

DX 9 çalıştıran bir ekran kartına sahibim(X550/X700). Bilindiği üzere Windows 7'de AMD, DX9 ekran kartlarına resmi destek vermiyor. Direkmen Vista sürücüsü yükleniyor. Bu konu üzerinde bilgisi olan varsa soracağım soru şu; Sizce Vista mı kurmalıyım yoksa Windows 7 kalsın mı?..

Konu hakkında ki notlarım;
Vista'nın performans konusunda ki dengesizlikten haberdarım bu benim için pek bişey değiştirmez. Ama mesela ekran kartım HTML5 çalıştırmıyor, acaba Vista bunu giderir mi? Bunun gibi birkaç sorun var ama yinede Vista yükleyince gerçekten doğru karar mı olur merak ettim.

Şuanda yüklü olan sistemim Win7 Ultimate. Win8'i deneyeceğim ondan sonra da burda ki bilgisi olan kişilerin görüşüne göre Win7 & Vista arasında kararımı vereceğim.

mustafa2116
19-02-2012, 23:35   |  #2  
mustafa2116 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 64
3,012 mesaj

windows 7 Vistaya oranla daha hafif kalmakta ancak dix10 -11 var olarak gelmekle  birlikte 9 da kurulu olduğu için çalışır.

Ancak vista SP1 ve sonraki sürümlerinde stabilleşti ve hafifleşti. Hantal kalacağını söylemem ancak hız yapacağınıda söyleyemem. Normla çalışcaktır.

HTML5 bir yazılım  dır ve tarayıcılara göre çok farklı hızlara sahiptir bunda etkili olan işletim sistemi değildir aygıtınızın  fbs verdiği destektir. Vista fbsy 59 destek veriyorsa windows7 60 destek veriyor buda arada bir farkın olmadığını gösteriyor. 1 derecelik   varsayılan fark ise olursa ancak bukadar fark olur demekten başka birşey değil.

uygulamarda ise win 7 soğuk açılışta daha hızlıdır vistada ön bellek kopyalaması daha etkindir ancak her ikisinin + yönü ve - yönü var.
+ yön
vistada ön belleğin oluşu  hdd ansız kapanışlarına hazırlıklı olur.
windows7 de  ön belleğin daha az etkin oluşu ise hız yaptırır.
-yön
vistada program açılışlarında  yavaşlama yaşar.
windows 7 ise ansız kapanışlara daha hazırlıksızdır.

mobilhayalet
20-02-2012, 00:11   |  #3  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
42 mesaj

Bilmediğim özellikleri öğrenmiş oldum ama asıl bilmek istediğim konu ekran kartım için uygun sistem hangisi olur?
AMD Ati Radeon X550/X700 Series
Bu ekran kartının sürücüsü Win7'ye Vista olarak yükleniyor, indirme sayfasında da bunu belirtiyorlar; Win7'de DX9 desteği resmi olarak desteklenmeyecek Vista sürücüsünü kurabilirsiniz diyor.

En stabil hangisinde çalışır buna göre?

mustafa2116
20-02-2012, 12:01   |  #4  
mustafa2116 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 64
3,012 mesaj

Sürücü kurulumlarında kafanızı karıştıran olayı tam anlayamadım andak ekran kartınız dix9 ise  ve vista sürücüsünden yükleyebiliyorsanız bunun nedeni windows7 ile iligili  direk bir driversin olmayışıdır. Dikkatinizi çekerse vista-7 sekemsi hep bir aradadır bunun nedni driver kontrollerinde aynı çalışırlar.

Win 7 de dix9 mevcut ünlü 11. sürümün çalışması için  mecburen dix9 a ait doyaları barındırır.
Vista sürücüsü oalrak yüklediğiniz aygıtın win 7 normala çalışcağını baştan bildireyim. Vİstada da aynı çalışacaktır xp dede buna ait bir sorununuz yok.

dix9 ile ilgili sorununuz  sadece oyunlarda olacaktır.  Oyunlar DiX durumlarına göre çalışırlar bu nedenle  dix 9 sorununuz sadece burdan çıkabilir.