Windows 7 format atıcam bir kaç sorum var

blackburak
05-03-2012, 18:46   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
12 mesaj

Başlıkdan da anlaşıldıgı gibi format atıcam
1-)Su an sistemimde windows 7 32bit yüklü ve yerel disk c ve d olmak üzere 2hdd m var ben c ye format atmak istiyorum bunun için ne yapıcam
2-)c ve d nin boyutlarını degistirmeyi düşünüyorum yani d nin boyutu biraz küçük onu büyütücem ve c yide küçültücem bnun için ne yapmalıyım ?
3-) boyut değiştirme sırasında d deki verilerin silinme ihtimali varmı ?

mustafa2116
05-03-2012, 20:55   |  #2  
mustafa2116 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 64
3,012 mesaj

format atarken bilgisayrda kuracağınız diski c disk olarak seçin.
 d diskiniz sağlam kalacaktır.

iki hdd niz var demişsiniz bu olayda birimi diğer disk ile birleştirebilirsiniz.
 Kurulum bittikten sonra c diskinizin birim küçültmesini bilgisayar yönetiminden yaparak birimi diğer disk ile birleştirebilirsiniz.

dervipasa
05-03-2012, 21:05   |  #3  
Yıllanmış Üye
650 mesaj

1. öncelikle boyut işini windows üzerinden halledersen daha iyi olur. bilgisayarım sağ tık yönet>depolama>disk yönetimine tıkla.
ekranda senin hdd yapısı görünecektir. tek2 parça halinde  hdd var diye düşünüyorum.disk0 olacak yaklaşık 100MB (dikkat MB) sistem ayrıldı. sonra ikinci de c: sürücüsü görünecek ve üçüncü parça d: adıyla görünecek
ilk iş c: yazan parçalı yere sağ tık birimi küçült demek biraz bekle ne kadar yer olacagını hesap eder onaylarsan o kadar yer boşta görünür. boşalan yer az gelirse aynı işlemi tekrar yap ama c: sürücüsü 80 GB altına inmesin . sonraki adım da ise d: yazan yere sağ tık yap bu sefer birimi büyült demek hesp kitap boş yere oraya eklenecektir.
2.orada c: nin boyutu ve d: nin boyutunu kontrol et ve not al. örnek c: 80 gb d: 400 gb olsun
normal format atmayı başlat kurulacak yer çıktıgında 80 gb olan (82.000 mb civarıdır) yere format at ve kur
bu işlemlerde veri kaybı olmaz format atınca c: doğal olarak gider
NOT: TEK HDD VAR OLARAK ANLATILMIŞTIR.

blackburak
05-03-2012, 21:32   |  #4  
OP Taze Üye
12 mesaj

Yanıtlarınız ıcın tesekkur edıyorum dogru sekılde tamamladım ama bır sıkınntım olustu. formatı bıtırdıkten sonra bılgısayar acılırken cd den baslıyor bıos tan ayarlıyorum hdd secıyorum fakat yıne de cd den baslıyor bu yuzden de bılgısayar acılmıyor bunu nasıl duzeltebılırım ?

mustafa2116
06-03-2012, 10:16   |  #5  
mustafa2116 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 64
3,012 mesaj

hdd üzerinde kurulabilir işletim sistemi yer alabilir ona dikkat edin iki hdd olduğunu bildirmiştiniz birinde kurulabilri işletim sistemi olduğundan oraya geçiyor olabilir.
İlla cd den başlıyor diyorsanız cd yi çıkartın.