Windows 7 yabancısıyım..Bir kaç sorum olacak?

atakandogu
13-03-2010, 18:05   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj

Öncelikle herkese selamlar.

Bilgisayar kurulum sistem yüklemesi sistem formatlaması konusunda herkes kadar belki daha da az bilgim var.Xp'yi yeni yeni çözmüşken muecburiyetten laptop almam gerekti ve şu anda piyasada olan laptopların hepsinde Windows 7 kurulu.Sorum formatlamakla ilgili...

Masaüstü bilgisayarımda  Xp yüklü ve onda herhangi bir Xp cd siyle format atıp hazırda olan driverları kurup işimi hallediyordum.Bana göre sistem kurtarma gereksiz bir iş gibi görünüyor.Yani sistemin iyice hantallaşmasını beklerim virüs vs temizlerim önemli dosyalarımı ayıklarım ve tamamen formatlarım bu daha mantıklı geliyor bana....

Recorvery Cd bildiğim kadarıyla sistemi fabrika ayarlarına döndürmek için kullanılıyor Ghost ve benzeri programlarla sistemin imageini alıp yeniden eski haline döndürülüyor diye biliyorum.Bunu kullanmıyorum dediğim gibi sadece direk formatlıyorum ben.Laptoplarda sadece driver cdleri oluyor bu recovery cdleri dahi olmuyor.

Soruyu toparlarsak ben "windows 7 boot" cd sini yani tamamen format atabilmem için gerekli olan cd ye nasıl elde edebilirim?Bi kaç yerden duyduğum kadarıyla internetten herhangi bir bootable cd bulup kurulum yaparken makinadaki lisanslı Key'i girmem yetiyormuş?Bana pek mantıklı gelmedi açıkcası başka bir yol varmı? ve birde formatlama işleminin "cd tak-makinayı yeniden başlat-formatla" işlemlerine göre biliyorum.Ezberlenmiş şekilde yani yapmam gereken önemli bişey varmı??

Zaman ayırıp Yardımcı olursanız çok sevinirim.

askinda
13-03-2010, 18:18   |  #2  
Üye
90 mesaj

artık bilgisayarlarda harddisk içine gömülmüş gizli bölüm oluyor. Sorun olursa açılışta belirli bir tuşa basarak bilgisayarı fabrika ayarına döndürebiliyorsun genelde yeni alınan bilgisayarlarda driver cdleri bile verilmiyor. tüm ihtiyaç duyacağın şeyler hdd de ama illa ben kendim format atmak istiyorum dersen int.ten win7 indirir kendi keyini girersin. Driver konusuna gelince win7 de driverlerin büyük çoğunluğu güncelleme ile geliyor 

nonpasaran
13-03-2010, 18:20   |  #3  
nonpasaran avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
1,216 mesaj

kendinize eziyet etmekten zevk alıyorsunuz sanırımAğzı kulaklarına varıyor

recovery bölüntüsünden işletim sistemi kurmayı doğru anlamışsınız da neden bunun yerine retail bir dvd den format atmak istediğinizi ben anlamış değilim.Recovery den kurduğunuzda kurulan windows ile sizin istediğiniz gibi kurulan windows arasında bir fark olmayacaktır.
tek fark sizin istediğiniz gibi bir kurulumda ayrıca sürücüleri yüklemek zorunda kalacaksınız.
Bu arada duyduğunuz doğru herhangi bir sizin lisansına sahip olduğunuz sürümün aynısı sürüm dvd sini kullanıp format atabilir ve kendi key inizle etkinleştirebilirsiniz.
bütün bunlar için buraya veburaya bakabilirsiniz.

Hiper£l£v£nKids
13-03-2010, 18:21   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,310 mesaj

Windows 7'nin kurulum DVD yaratıcısı diye bir aracı var onu kullanabilirsin. Tüm Programlar bölümünde.

Hayalet 26
13-03-2010, 19:22   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,018 mesaj
Alıntı: Hiper£l£v£nKids  
Windows 7'nin kurulum DVD yaratıcısı diye bir aracı var onu kullanabilirsin. Tüm Programlar bölümünde.
Ooooooooooo üstad nerelerdesin sen yaaa.Hiç gözükmüyorsun artık forumda... :))

nonpasaran
13-03-2010, 19:52   |  #6  
nonpasaran avatarı
Yıllanmış Üye
1,216 mesaj
Alıntı: Hiper£l£v£nKids  
windows 7 de böyle bir araç yoktur
o bahsettiğiniz "kurulum DVD yaratıcısı " notebook un üreticisinin programıdır ve onun yaptığıda hdd deki recovery bölüntüsünün kopyasını yaratmaktır olurda hdd ye bir şey olursa diye yukarıda ki cevabımda verdiğim linklerden 2. sine tıklayarak daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsin

Son Düzenleme: nonpasaran ~ 13 Mart 2010 19:54
pc_manyak
13-03-2010, 20:32   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
194 mesaj

Bence recovery bölüntüsünden kur hem daha pratik olur.

Recep Baltaş
13-03-2010, 21:39   |  #8  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj
Alıntı: atakandogu  
Soruyu toparlarsak ben "windows 7 boot" cd sini yani tamamen format atabilmem için gerekli olan cd ye nasıl elde edebilirim?Bi kaç yerden duyduğum kadarıyla internetten herhangi bir bootable cd bulup kurulum yaparken makinadaki lisanslı Key'i girmem yetiyormuş?Bana pek mantıklı gelmedi açıkcası başka bir yol varmı? ve birde formatlama işleminin "cd tak-makinayı yeniden başlat-formatla" işlemlerine göre biliyorum.Ezberlenmiş şekilde yani yapmam gereken önemli bişey varmı??

Zaman ayırıp Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Eğer bir lisansınız varsa DVD'yi netten indirebilirsiniz. gayet yasal bir durum.

Kurarken Key girmenize gerek yok, ama varsa elinizde orjinal bir key onu girersiniz.

Ezberlediğinizden daha kolay format işlemi...XP'yi biraz büyütmüşsünüz...7'yi biraz kullanınca XP'nin eksiklerini anlarsınız...

atakandogu
14-03-2010, 00:11   |  #9  
OP Taze Üye
2 mesaj

İlgilenen herkese çok teşekkür ederim.

nonparasan'a açtığı blog ve benim gibi bi adamın bile anlayacağı şekilde anlattığı için ayrıca teşekkür ederim..

Ama bişey daha eklemek istiyorum.Yukarda da bahsettiğim gibi "Recovery-Kurtarma" olayı bana biraz idarelik gibi geliyor açıkcası.Makinada öyle çok gerekli önemli dosyalar bulundurmam harici bir hard diskde tutarım herzaman temiz ve virüssüz kalması için.Makinaya virüs girer açılmaz yada o tür bi durum olana kadar örneğin şişip işlem yapamaz hale gelene kadar kullanırım.Şimdi durum böyle olunca recovery yerine "Temiz" format daha mantıklı geliyor.(bunda haksızmıyım önerileriniz varsa çok makbul geçer)

nonparasan kardeşimin anlatığı konulardan anladığım şey bir recovery dvdsi yaratmam gerektiği.Bunu yaptım diyelim(hard disk için görülemeyen recovery folder kısmını C'ye kopyalamak gibi bir tabir kullanmışsın orda soru işareti oluştu kafamda biraz açabilirsen sevinirim) ve bu recovery dvd-lerini kullanarak temiz format atmam mümkünmü?Yoksa bu recovery işlemini kullanmayacağım içim bootable bir cd bulmam zorunlu oluyor sanıyorum?

Zaman ayıran herkese teşekkür ederim.

Bir ekleme daha:Bilgisayarda Win7 Home Premium var.Bunun 32-64 bit olduğunu nerden anlarım? ve 64 bit e çıkarmam bana ne kazandırır?

2Gb ram var.

Son Düzenleme: atakandogu ~ 14 Mart 2010 00:18
nonpasaran
14-03-2010, 00:49   |  #10  
nonpasaran avatarı
Yıllanmış Üye
1,216 mesaj
İlgilenen herkese çok teşekkür ederim.

nonparasan'a açtığı blog ve benim gibi bi adamın bile anlayacağı şekilde anlattığı için ayrıca teşekkür ederim..

Ama bişey daha eklemek istiyorum.Yukarda da bahsettiğim gibi "Recovery-Kurtarma" olayı bana biraz idarelik gibi geliyor açıkcası.Makinada öyle çok gerekli önemli dosyalar bulundurmam harici bir hard diskde tutarım herzaman temiz ve virüssüz kalması için.Makinaya virüs girer açılmaz yada o tür bi durum olana kadar örneğin şişip işlem yapamaz hale gelene kadar kullanırım.Şimdi durum böyle olunca recovery yerine "Temiz" format daha mantıklı geliyor.(bunda haksızmıyım önerileriniz varsa çok makbul geçer)

nonparasan kardeşimin anlatığı konulardan anladığım şey bir recovery dvdsi yaratmam gerektiği.Bunu yaptım diyelim(hard disk için görülemeyen recovery folder kısmını C'ye kopyalamak gibi bir tabir kullanmışsın orda soru işareti oluştu kafamda biraz açabilirsen sevinirim) ve bu recovery dvd-lerini kullanarak temiz format atmam mümkünmü? Yoksa bu recovery işlemini kullanmayacağım içim bootable bir cd bulmam zorunlu oluyor sanıyorum?

Zaman ayıran herkese teşekkür ederim.

Bir ekleme daha:Bilgisayarda Win7 Home Premium var.Bunun 32-64 bit olduğunu nerden anlarım? ve 64 bit e çıkarmam bana ne kazandırır?

2Gb ram var.
(hard disk için görülemeyen recovery folder kısmını C'ye kopyalamak gibi bir tabir kullanmışsın orda soru işareti oluştu kafamda biraz açabilirsen sevinirim)bu benzetmeyi okuyanların kafasında bir resim oluşsun diye yaptım.Çok doğru değil ama yanlışta değil.Olayı şöyle anlatayım:siz şimdi temiz kurulum yapmak istiyorsunuz.Bir boot edilebilir dvd den kurayım sonra sürücüleri kurayım ardındanda kullandığım programları kurayım.Ben de bu yöntemi tercih ediyorum aslında sebebini ileride açıklayacağım.Sizin bu yapmak istediğinizi adamlar fabrikasında yapıyorlar.Yani OS kuruyorlar ardından sürücüleri yüklüyorlar ve daha sonra hangi marka ise buna ait çeşitli programları yüklüyorlar.Sonra da o diskin bir yansımasını alıp o recovery bölüntüsüne koyuyorlar.Yani recovery yapmak ile temiz kurulum arasın daki tek fark daha kolay olması temiz kurulumdan sonra uğraştığın sürücü yükleme derdinin olmaması.Yani onda da format atmış oluyorsun.ama diyorsanız ki bu şekilde eski sürücüler kuruluyor onları güncellerken eskileri yüzünden sistemim kirlniyor,eğer diyorsanız ki ben üreticinin kurduğu 50 tane gereksiz programı istemiyorum bunları kaldırırken hem uğraşıyorum hem arkalarında atık bırakıyorlar sizin istediğiniz yöntemi uygularsınız ama benim bilgisayarımda tam 300 tane sürücü var ve hepsi güncel ben de bunları bulurum güncellerim bu bilgiye sahibim diyorsanız bunu yapınyada benim gibi temiz bir kurulum yapar ardından sürücüleri sık kullandığınız programları yükler 7 nin indekslemesinin bitmesini bi 15 gün bekler ardından da norton ile bir imaj alırsınız ve istediğinizde 15 dk da o herşeyiyle mükemmel bütün sürücüler programlar kurulu haline dönersiniz.Yani kendi recovery dvd nizi yaparsınızGülümseme

nonpasaran
14-03-2010, 00:56   |  #11  
nonpasaran avatarı
Yıllanmış Üye
1,216 mesaj

2Gb ram var.

bilgisayarıma sağ tıklayıp özellikler dersen orada işletim sistemi türünde yazar

64 bit için işlemcinin desteklemesi gerekir ki senin ki yeni bir bilgisayarsa destekliyordur amaburadan öğrenebilirsin.