Windows 8'li PC'ye nasıl Ubuntu yüklenir?

CHIP Online
13-03-2013, 00:03   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Windows 8'li, UEFI özellikli yeni bir PC'ye nasıl Linux yükleyebileceğinizi açıklıyoruz!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/win ... yuklenir_39151.html

Resimlerle: Hayrete düşüren Google Maps görüntüleri

Windows 8'le beraber gelen bilgisayarlar, aynı zamanda tartışmalı bir özellik olan "Secure Boot" modifikasyonu ile geliyor. Bu özelliğin amacı, bilgisayarınızda başlayacak olan işletim sisteminin sertifikasını kontrol edip kötü niyetli kodlar işlemesine engel olmak.


Fikir olarak kulağa hoş geliyor, fakat bilgisayarlar sanki Windows'tan başka işletim sistemi çalıştırmayacakmış gibi geliştirilmiş. Üreticiler genelde Microsoft'un şartlarına uydukları için, Secure Boot'u olmayan bir bilgisayar bulmanız zor. Siz de böyle bir durumdaysanız işte Windows 8'li yeni bilgisayarınıza Ubuntu yüklemek için yapmanız gerekenler.


Her zamanki gibi yükleyin


Ubuntu 12.10 ve 12.04.2'ye Secure Boot için destek eklenmiş buluyor; fakat yine de her sistemde işe yaramayabiliyor. Bunu denemenin en iyi yolu Ubuntu setup'dan önyükleme yapıp sabit diske yüklemeye çalışmak. 64-bit'lik sürümü kullandığınızdan emin olmalısınız. Çünkü UEFI Secure Boot'u sadece 64-bit sürüm destekliyor (bu, sadece Ubuntu ve Linux için değil tüm işletim sistemleri için geçerli).


Eğer yükleme verisinden önyükleme yapamıyorsanız, birşeyler yolunda gitmemiş demektir. Secure Boot yeni bir teknoloji olduğu için herkesin karşılaştığı sorunlar farklı olabildiği gibi açıklanamaz da olabiliyor.


Tüm Konu: Windows 8'li PC'ye nasıl Ubuntu yüklenir?

Resimlerle: Hayrete düşüren Google Maps görüntüleri

Kaynak: www.chip.com.tr