Windows 7 ile birlikte gelen WMP 12 sürümünde çok önemli bir eksiklik var fark ettiyseniz. Daha önceki WMP sürümlerinde çok işlevsel olan Advanced Tag Editor bu sürümde yer almıyor. Müzik dosyalarının bilgilerini, etiketlerini otomatik olarak düzenleyen bu eklenti müzik arşivi olanlar için vazgeçilmezdi. Şimdi yüzlerce albüm binlerce şarkı için tek tek elle medya bilgilerini güncelleştirmek gerekiyor. Windows Media Player 12 için, bunu otomatik olarak yapacak bir eklenti mevcut mudur ki Advanced Tag Editor'ün yerini alsın?
Windows Media Player 12 ve Advanced Tag Editor
Her albüm için bilgii bulamıyor. Advanced Tag Editor'de kendimiz elle düzenleyebiliyorduk otomatik bulunamayanları, şarkı sözü, albüm kapağı v.s. eklenebiliyordu.
Evet windows 7'deki wm player benim de hoşuma gitmedi. 11'e alıştığımızdan mıdır nedir :)
Açıkçası XP'de eski WMP sürümleri dışında WMP sürümü pek kullanmadım. Çünkü hiç hoşuma gitmemişti ve sistem kaynaklarıma aşırı yükleniyordu. Winamp ve daha sonraları Aimp2 kullandım. WMP 12 sürümü bence çok hoş olmuş tasarım, içerik olarak ve Windows 7 ile birlikte sistemimi hiç kasmaması yüzünden kullanmayı düşünüyorum. Ama bu önemli bir özellik benim için ve bulunmayışı beni düşündürüyor. Winamp'ta Auto Tag özelliği var mesela buna benzer. Yanılmıyorsam Aimp2 de buna benzer bir eklenti oluşturmuş. E ama elimizin altında Windows'un kendi çocuğu dururken ki çok da uyumlu dururken neden kullanalım başkasını? Bu eklentiyi veya alternatifini bir şekilde WMP'ye ekleme durumu varsa bilmek isterim cidden.
advanced tag editöre vista ile hiç gerek kalmadı çünkü müzik klasörlerinin ayrıntılar bölmesi tüm ihtiyacı karşılıyor.
Eğer bahsettiğiniz elle albüm bazında düzenleme yapmak ise bu özellik hala mevcut. WMP12'de kitaplık moduna geçin değiştirmek istediğiniz albüme gelin (arama kutucuğu ile mesela) ve tüm albümü veya albümleri seçin. F2'ye bastığınızda farklı alanalar düzenlemeye açılacaktır. Tab ile sanatçı, şarkı ismi, tarz, besteci gibi kriterler arasında geçiş yapabilirsiniz. Aynı şekilde alttaki ikinci resimde albüm kapağının yanındaki tarz, sanatçı, yıl gibi girdilerin üzerine sağ tıkladığınızda düzenle seçeneği belirir. Burada da toplu değişiklik yapılabilr, örneğin seçtiğniz tüm şarkıların sanatçı ismnini bir kerede değiştirmek gibi. Bu saydıklarım tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Sadece albüm kapağını dosyadan gösterme şansınız yok, fakat aynı yerde onu da internetten bulup ekleyebiliyorsunuz. Ancak yanlış değilsem WMP'nin eski sürümünde de albüm kapağını PC'deki dosyayı göstererek değiştirme özelliği yoktu. Yanlışım olabilir bu noktada, zira WMP12'den önce WMP'nin yüzüne bile bakmazdım ve koyu Winamp'çıydım. Kitaplıklar ile senkron çalışması ve daha bir çok ufak detayı ile WMP12 beta aşamasından bu yana varsayılan oyantıcımdır.
Resimler:
WMP12'nin sunduğundan daha profesyonel tag düzenleme özellikleri arıyorsanız Tag&Rename 3.5.x sürümlerini tavsiye ederim. Kendim de kullanmaktayım.
Edit:
recycle bin arkadşımızın bahsettiği yöntem de toplu değişiklik yapmak için bir alternatif. WMP deki gibi toplu seçim yaparak Win Explorer'daki ayrıntılar bölümünden istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz ;)
evet nokta :) mp 12 böyle güzel.
"Sadece albüm kapağını dosyadan gösterme şansınız yok, fakat aynı yerde onu da internetten bulup ekleyebiliyorsunuz. Ancak yanlış değilsem WMP'nin eski sürümünde de albüm kapağını PC'deki dosyayı göstererek değiştirme özelliği yoktu."
ekleme yapacak olursam dosyadaki resiminizi sürükleyerek mp12 de istediğiniz albümün üzerine bırakın resimdeki albüm resminin olduğu yere kapak resminiz eklendi:) mp11 de gelişmiş etiket düzenliyicisinde vardı resim ekleme.
Winamp ın ses kalitesi hiç iyi deyil bana yetmiyor.
Güzel açıklamışsınız. Ama şöyle bir durum var. Müzik dosyalarımın hepsi zaten etiketlenmiş durumda. Daha önce yardımcı programlar vasıtasıyla hepsini düzgünce etiketlemiştim. Fakat WMP nedense bazılarını algılamıyor ve bunları "Bilinmeyen Albüm, Bilinmeyen Sanatçı" gibi ayırıyor. Halbuki Tag&Rename gibi programlarla baktığımda şarkılar gayet de tüm bilgileri yerli yerinde duruyor. Bilinmeyen adı altında 383 dosya gözüküyor şu an bende. Bunların hepsini tek tek elle değiştirmek takdir edersiniz ki işkence olur. Sonuçta hepsi aynı sanatçıdan, aynı albümden değil.
Bir de mesela bende klasörler düzenlidir. Sanatçı klasörü altında albüm klasörleri ayrı ayrı bulunur. Albüm klasörüne girince orada Albüm ve Sanatçı adı yazdığı halde WMP'de gözükmeyenler var. Bazılarını nedense klasörlerde düzeltmeye bile izin vermiyor Windows. İzin verse bile WMP'de bu değişiklikler geçerli olmuyor. Listeyi yeniliyorum ama nafile. Kitaplığı kaldırıp sıfırdan mı kurmam lazım ki?
Anlıyorum. Sorununuz WMP kaynaklı olmasından ziyade kullandığınız ID3 etiketi sürümü (v1, v2...) ve NTFS dosya izinlerine doğru yanaşıyor.
ID3 etiket sürümü dememin sebebi Windows Explorer'ın yanlış değilsem ID3 v2 (2.4 de olabilir) etiketlerini desteklememesidir. Çok önceleri yaptığım bir denemede albüm kapaklarını dosyalara eklediğim halde Explorer'da gözükmediğine şahit olmuştum. Bu da, Tag&Rename ile dosyaların ID3 sürümlerini yükselttikten sonra olmuştu. Belki sizin WMP tarafından tanınmayan dosyalarınızın başına gelen durum budur.
Explorer'da bile düzeltme yapmaya izin vermiyorsa ya ilk dediğim gibi ID3 sürüm nosundadır, ya da NTFS güvenlik izinlerindeki bir karşıklıktandır diye düşünüyorum. Ama ilki daha yüksek bir ihtimal. Etiket bilgileri gözükmeyen birkaç şarkının ID3 bilgilerini Tag&Rename (vb. ile) ile tamamıyla temizleyin ve yeniden ID3 v1 kullanarak etkiletleme yapın ve bize bildirin ;)
Evet sanırım sorun ID3 bilgilerinden kaynaklı. Deneme amaçlı bir iki şarkıyı sıfırlayıp Tag&Rename ile yeniden düzenledim. Albüm kapağı hariç gerisi gözükmeye başladı. Albüm kapaklarını da keşke sürükleyip bıraktığımda güncellese. Klasörlerde Albüm kapağı mevcut ama ID'lerde tek tek eklenmesi mi gerekiyor?
Tx3 arkadaşımız sağolsun bizi bu konuda aydınlattı. Dosyadan gösterme olmuyor diye biliyordum; fakat eski sürükle-bırak numarası yardımımıza koşuyor burada.
Albüm kapağı olmayan bir albümü, resmi direkt masaüstünden WMP kitaplığındaki albüm simgesinin üzerine sürükleyerek etiketleyebildim ve evet, seçtiğiniz tüm şarkıları teker teker albüm kapağı ile etiketliyor. Bunu da göz önüne alırsak WMP12 tam bir ID3 etiket editörü haline geliyor. Tag&Rename'e bile gerek kalmıyor diyebilirim. Artık ID3 editlemek için de WM12 diyebiliriz sanırım :)
Sanırım konu burada kapanıyor. Eğer başka bir sorunuz yoksa buradan Recebime sesleniyorum. Kilit! :)