Windows'tan Linux'a doğru...

CHIP Online
19-09-2009, 00:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Windows'u bir kenara bırakıp Linux'a geçmek isteyenler: Başlamadan önce bilmeniz gerekenler burada.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/windows-tan-linux-a-dogru_15059.html

Resimlerle: Windows'tan Linux'a doğru...

İşletim sistemi dendiğinde akla ilk gelen yazılım, hiç şüphesiz yazılım devi Microsoft'un dünyanın en popüler işletim sistemi serisi olan Windows'tur. Bilgisayar kullanıcılarının %90'ından fazlasının tercih ettiği Windows, ilk sürümünden bu yana fazlasıyla yol kat etti ve Microsoft, Windows Vista'nın ardından Windows 7 ile Ekim ayında kullanıcılarıyla buluşacak.

Ancak elbette Microsoft, işletim sistemi pazarının tartışmasız lideri olsa da, bu pazarda yalnız olduğunu söylemek mümkün değil. Mac OS, Linux ve benzeri işletim sistemleri, her ne kadar dar bir kullanıcı kitlesine sahip olsa da, Windows'a nazaran bazı avantajları da içerisinde barındırıyor.

Bu yazımızda özellikle Linux'a geçmek isteyen, ancak Linux hakkında pek fazla bilgisi bulunmayan kullanıcılara yönelik bir rehber hazırladık. Linux'u daha yakından tanımak isteyen okurlarımız, galeri sayfalarımıza göz atabilirler.

Tüm konu: Windows'tan Linux'a doğru...

Resimlerle: Windows'tan Linux'a doğru...

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Windows'tan Linux'a geçmeyi hiç düşündünüz mü?

Ahmet Ertuğrul
19-09-2009, 18:19   |  #2  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,651 mesaj

Düşünüyorum hala. :)

TuncaBozkurt
19-09-2009, 18:21   |  #3  
Yıllanmış Üye
4,805 mesaj

Evet düşündüm. Hatta Ubuntu indirip kurdum. Ama pek iyi olmadığını gördüm.

Feel Good
19-09-2009, 18:24   |  #4  
Yıllanmış Üye
2,688 mesaj
Alıntı: CHIP Online  
Tartışıyoruz: Windows'tan Linux'a geçmeyi hiç düşündünüz mü?
Düşünmedim.

Son Düzenleme: Feel Good ~ 19 Eylül 2009 18:24
ck1991
22-09-2009, 13:17   |  #5  
ck1991 avatarı
Yıllanmış Üye
533 mesaj

düşündüm denedim cdnin üstüne tükürdüm

PcMaKeR
22-09-2009, 20:56   |  #6  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj

1. Linux ilk önce windows arayüzü kullanmayan bir masaüstü uygulaması tasarlasın. KDE denen beleşciden uzak dursun. Gnome de biraz windows esintisi veriyor.

2. Türkler çeviri yaparken şu Refresh i yenile olarak bari değiştirsin. Tazele ne. İlla Windowstan farklı olacaklar ya. Hayret bişi.

3. Program kurulumu ölüm. Yeni kullanıcı program kurmak oyun kurup oynamak ister: Linux tamı...

4. Biraz daha derli toplu olsun. orda burda birşey çıkıyor. Şu root denen zımbırtı kullanıcı bir programa erişirken bile tak diye çıkıyor. UAC nin babası mı dayısımı anlamadım herşeye atlıyor.

5. Süper kullanıcı(root) ile girişi kolaylaştırsınlar.(hepsinde kolay değil).

6. 5. yanıta ek. Root ile girdiğimizde heryer kırmızı. Sanki Pengueni öldürmüşüz gibi.(evet root ile yanlış birşey yaparsak penguen harbi ölüyor.) Windows ta Adminle girsende girmesende sorun çok az.

Bunları aşıversinler linux a geçelim. Yoksa kimseye tavsiye etmem. Zaman öldürmek diye bir deyim varya işte onu yaşarsınız...

Ahmet Ertuğrul
23-09-2009, 01:05   |  #7  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj
Alıntı: PcMaKeR  
1. Linux ilk önce windows arayüzü kullanmayan bir masaüstü uygulaması tasarlasın. KDE denen beleşciden uzak dursun. Gnome de biraz windows esintisi veriyor.
Xfce ve Box diye başka masaüstü programları da varmış. Onlar nasıl? Bir de sanıyorum ki Linux da çok istemiyor Windows'a benzemek. Bunu isteyenler Windows'dan vazgeçenler. Kolay geçiş yapmak için. Madem Windows'tan vazgeçiyorsun, niye masaüstünden vazgeçmiyorsun değil mi? Bu yeni Linuxçular da bir alem Ağzı kulaklarına varıyor Madem Linux'a geçiyorsun doğru düzgün kullanmayı öğren değil mi? :P

2. Türkler çeviri yaparken şu Refresh i yenile olarak bari değiştirsin. Tazele ne. İlla Windowstan farklı olacaklar ya. Hayret bişi.
Komik olmuş "tazele".

3. Program kurulumu ölüm. Yeni kullanıcı program kurmak oyun kurup oynamak ister: Linux tamı...
Ubuntu'yu denerken Opera'yı indirdim, indirirken şunla aç diye kurulum programını önerdi, ben de tamam dedim, çalışan cd'den deniyor olmasaydım direk kuracaktı herhalde. Yani bana zor görünmedi pek ama şurası da bir gerçek ki şanslı değilsek Wine kullanarak bile bazı Windows uygulamalarını Linux'ta çalıştıramayabiliyoruz. Bir de tüm donanımlarınızın Linux'ta çalışma garantisi yok. Yani destek yoksa bir şekilde internetten yardım alabiliyorsunuz ama yine de belli donanım modelleri için hala destek olmadığı için bir anda yazıcısız ya da tarayıcısız(scanner) kalabilme ihtimali var.

4. Biraz daha derli toplu olsun. orda burda birşey çıkıyor. Şu root denen zımbırtı kullanıcı bir programa erişirken bile tak diye çıkıyor. UAC nin babası mı dayısımı anlamadım herşeye atlıyor.
Evet, o kullanışlılık açısından kötü.

6. 5. yanıta ek. Root ile girdiğimizde heryer kırmızı. Sanki Pengueni öldürmüşüz gibi.(evet root ile yanlış birşey yaparsak penguen harbi ölüyor.) Windows ta Adminle girsende girmesende sorun çok az...
Onda da kayıt defterinde yanlış bir şey yapınca Microsoft ölmüyor mu? Yoksa karşılaştırmam doğru değil mi?

PcMaKeR
23-09-2009, 07:47   |  #8  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj

Registery e ha deyince dalarsan windows un cılkı çıkar.
ama bir program files tan yada şurdan burdan birşey silersen windows onarıyor yine...

_üye_
23-09-2009, 22:44   |  #9  
Üye
88 mesaj

ubuntuyu denemiştim bir kez. kurmamla kaldırmam bir olmuştu. şimdi tekrar kurdum ve çok memnunum. windowsa eşit demiyorum ama, gerçekten iyi bi alternatif. sadece biraz zaman gerekli alışmak için. ikisininde yeri ayrı bana göre.