Microsoft Windows XP tabanlı bilgisayarınız düzgün başlatılamıyorsa veya hiç başlatılmıyorsa, sistem yazılımınızı kurtarmanıza yardımcı olması için Windows Kurtarma Konsolu'nu kullanabilirsiniz.
Windows Kurtarma Konsolu'nu kullandığınızda, Windows grafik kullanıcı arabirimini (GUI) başlatmadan, NTFS dosya sistemine, FAT ve FAT32 birimlerine sınırlı erişim elde edebilirsiniz. Windows Kurtarma Konsolu'nda aşağıdakileri yapabilirsiniz:
İşletim sistemi dosyalarını ve klasörlerini kullanma, kopyalama, yeniden adlandırma veya değiştirme
Bilgisayarınızı bir sonraki başlatmanızda hizmet veya aygıt başlatmayı etkinleştirme veya devre dışı bırakma
Dosya sistemi önyükleme kesimini veya Ana Önyükleme Kaydını (MBR) onarma
Sürücülerde bolumler olusturma ve bunları bıcımlendırme;
Not: Windows Kurtarma Konsolu'na yalnızca yönetici erişebildiğinden yetkisiz kullanıcılar NTFS birimini kullanamaz.
Windows Kurtarma Konsolu'nu Başlatma;
Bilgisayarınızı başlatmak için Windows Kurulum disketlerini veya Windows CD-ROM'unu kullanın.
Onarmak için "Kuruluma Hoş Geldiniz" ekranında F10 veya "R" tuşuna basın.
Komut Konsolu'nu Kullanma;
Windows Kurtarma Konsolu'nu başlattıktan sonra, aşağıdaki iletiyi alırsınız:
Microsoft Windows® Kurtarma Konsolu
Kurtarma Konsolu sistem onarma ve kurtarma işlevleri sağlar.
Kurtarma Konsolu'ndan çıkmak ve bilgisayarı yeniden başlatmak için "exit" yazın.
1: C:\WINDOWS
Hangi Windows Yüklemesi'nde oturum açmak istiyorsunuz (İptal etmek için ENTER'a basın)?
İlgili Windows yüklemesinin numarasını girdikten sonra, Windows tarafından yönetici hesabı parolasını girmeniz istenir.
Not: Üç defa yanlış parola girerseniz, Windows Kurtarma Konsolu'ndan çıkarılırsınız. Ayrıca, Güvenlik Hesapları Yöneticisi (SAM) veritabanı eksik veya bozulmuşsa, doğru kimlik doğrulamasına sahip olmadığınız için Windows Kurtarma Konsolu'nu kullanamazsınız. Parolanızı girdikten ve Windows Kurtarma Konsolu başladıktan sonra, bilgisayarı yeniden başlatmak için "exit" yazın.
Windows Kurtarma Konsolu'nun Kısıtlamaları ve Sınırlamaları
Windows Kurtarma Konsolu'nu kullandığınızda yalnızca aşağıdaki öğeleri kullanabilirsiniz:
Kök klasörü
O anda oturum açmış olduğunuz Windows yüklemesinin %SystemRoot% klasörü ve alt klasörleri
Cmdcons klasörü
CD-ROM veya DVD-ROM gibi çıkarılabilir ortam sürücüleri
Not: Diğer klasörlere erişmeye çalışırsanız, "Erişim Reddedildi" hata iletisini alırsınız. Ayrıca, Windows Kurtarma Konsolu'nu kullanırken, yerel sabit diskten diskete dosya kopyalayamazsınız. Ancak, disketten veya CD-ROM'dan sabit diske ve bir sabit diskten diğerine dosya kopyalayabilirsiniz.
Kullanılabilir Komutlar
HELP
Aşağıdaki desteklenen komutların tümünü listelemek için "help" komutunu kullanın:
attrib del fixboot more set batch delete fixmbr mkdir systemroot bootcfg dir format more type cd disable help net chdir diskpart listsvc rd chkdsk enable logon ren cls exit map rename copy expand md rmdir
CHKDSK
chkdsk sürücü /p /r
Chkdsk komutu belirtilen sürücüyü denetler ve gerekliyse sürücüyü onarır ve kurtarır. Komut ayrıca bozuk kesimleri işaretler ve okunabilir bilgileri kurtarır.
Aşağıdaki seçenekleri kullanabilirsiniz:
/p : Sürücünün yoğun bir denetimini yapar ve hataları düzeltir.
/r : Bozuk kesimleri bulur ve okunabilir bilgileri kurtarır.
Not: /r seçeneğini belirtirseniz, /p seçeneği de kullanılmış olur. Chkdsk komutunu bağımsız değişken kullanmadan belirttiğinizde, komut hiçbir seçenek etkili olmadan geçerli sürücüyü denetler.
Chkdsk komutunu çalıştırdığınızda, Autochk.exe dosyasını kullanmanız gerekir. CHKDSK bu dosyayı başlangıç klasöründe otomatik olarak bulur. Komut Konsolu önceden yüklenmişse, başlangıç klasörü genellikle Cmdcons klasörüdür. CHKDSK, Autochk.exe dosyasını başlangıç klasöründe bulamazsa, Windows CD-ROM yükleme ortamını bulmaya çalışır. Yükleme ortamını bulamazsa, CHKDSK size Autochk.exe dosyasının konumunu sorar.
FIXBOOT
fixboot sürücü adı
Bu komutu sistem bölümüne yeni Windows önyükleme kesimi kodunu yazmak için kullanın. Komut sözdiziminde, sürücü adı önyükleme kesiminin yazılacağı sürücü harfidir. Bu komut Windows önyükleme kesimindeki arızayı düzeltir. Bu komut, varsayılan sistem önyükleme bölümüne yazma ayarını geçersiz kılar. Fixboot komutu yalnızca x86 tabanlı bilgisayarlarda desteklenir.
FIXMBR
fixmbr aygıt adı
Bu komutu önyükleme bölümü MBR'sini onarmak için kullanın. Komut sözdiziminde, aygıt adı yeni MBR'yi gerektiren aygıtı belirten isteğe bağlı bir aygıt adıdır. Bu komutu, bir virüs MBR'ye zarar vermişse ve Windows başlatılamıyorsa kullanın.
Uyarı: Bir virüs varsa veya donanım sorunu oluşmuşsa bu komut bölüm tablolarınıza zarar verebilir. Bu komutu kullanırsanız erişilemez bölümler oluşturabilirsiniz. Bu komutu çalıştırmadan önce virüsten koruma yazılımını çalıştırmanızı öneririz.
Aygıt adını map komutunun çıkışından alabilirsiniz. Aygıt adı belirtmezseniz, önyükleme aygıtının MBR'si onarılır.
Mesela;
fixmbr \device\harddisk2
Fixmbr komutu geçersiz veya standart dışı bir bölüm tablosu imzası algılarsa, fixmbr komutu MBR'yi yeniden yazmadan önce sizden izin ister. Fixmbr komutu yalnızca x86 tabanlı bilgisayarlarda desteklenir.
FORMAT
format sürücü: /Q /FS:dosya-sistemi
Bu komutu, belirtilen sürücüyü belirtilen dosya sistemine biçimlendirmek için kullanın. Komut sözdiziminde, /Q sürücünün hızlı biçimlendirmesini gerçekleştirir, sürücü biçimlendirilecek bölümün sürücü harfidir ve /FS:dosya-sistemi kullanılacak dosya sisteminin türünü belirtir; FAT, FAT32 veya NTFS gibi. Dosya sistemi belirtmezseniz, kullanılabiliyorsa varolan dosya sistemi biçimi kullanılır.
Alıntıdır...