Bana cevap verdiniz sanırım. Böyle bir şey mümkün.
Aşağıdaki konuyu baştan sona kadar okursanız görürsünüz. İlk mesajda bir program önerilmiş. Aşağıdaki mesajlarda birisi ise kayıt defterine girilmesi için 1-2 kod vermiş. Olayın mantığı da anlatılıyor ve Microsoft tarafından doğrulanıyor. 32 bit işletim sisteminde standart olarak 3 küsür GB olarak sınırlandırılmış ancak 128 GB'a kadar yolu var.
Microsoft'un yazısı: http://technet.microsoft.com/tr-tr/library/cc775523(WS.10).aspx
Yani 32 bit işletim sisteminde 4 GB ve üstü RAM kullanmak mümkün ama daha stabil olsun diye sınırlandırılmış. Bunu işlemciye overclok yapmak gibi düşünebiliriz.
Fiziksel Adres Uzantısı (PAE) X86'ya genel bakışFiziksel Adres Uzantısı (PAE) X86, Intel Pentium Pro veya daha sonraki bir işlemci ve 4 gigabayt'tan (GB) fazla fiziksel belleğe sahip bir bilgisayardaki Adres Pencereleme Uzantıları (AWE) API kümesini kullanan yazılımın, uygulamanın sanal adres alanına daha çok fiziksel bellek eşleyebilmesine olanak verir.
AWE API kümesini kullanmayan uygulamalar da PAE X86'dan yararlanabilir çünkü işletim sistemi, disk belleğini azaltmak ve dolayısıyla performansı artırmak için, daha büyük olan fiziksel belleği kullanır. Bundan, birden çok uygulamayı barındıran birleştirme sunucuları da yararlanabilir.
Yüksek miktarlarda veri işleyen uygulamalar, verileri disk yerine bellekte saklayarak daha iyi bir performans elde ederler. Örneğin, PAE X86, aşağıdaki uygulama türlerinin performansını büyük ölçüde arttırabilir:
- Microsoft SQL/E 7.0 veya daha sonraki gibi veritabanları.
- Akışkan dinamiği hesaplamaları gibi bilimsel ve mühendislik uygulamaları.
- Kapsamlı veri incelemesi yapan istatistiksel çözümleme uygulamaları.
PAE X86 güncelleştirmeleriYürütmesiz sayfa koruması olarak da bilinen Veri Yürütme Engellemesi'nin (DEP) eklenmesini desteklemek için aşağıdaki güncelleştirmeler yapılmıştır:
- Yürütmesiz sayfa koruma özelliğini destekleyen işlemciye sahip bir bilgisayarda DEP etkinleştirildiğinde, PAE, Windows Server 2003 Service Pack 1 (SP1) ve Windows XP Service Pack 2 (SP2) çalıştıran bilgisayarlarda otomatik olarak etkinleştirilir.
- Windows Server 2003, Standard Edition SP 1 ve Windows XP SP 2 yüklü bilgisayarlarda PAE modu etkinleştirildiğinde, fiziksel adres alanı 4 GB ile sınırlanır. Fiziksel adres alanının 4 GB ile sınırlanması, PAE modunda sürücü uyumsuzluğu sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.