windows xp'nin üzerine pardus yükleye bilirmiyiz?
windows xp'nin üzerine pardus yüklesek n'olur?
ikiside aynı anda düzgün çalışırmı?
beğenmezsek sorunsuz silebilirmiyiz?
şimdiden teşekkürler...
windows xp'nin üzerine pardus yükleye bilirmiyiz?
windows xp'nin üzerine pardus yüklesek n'olur?
ikiside aynı anda düzgün çalışırmı?
beğenmezsek sorunsuz silebilirmiyiz?
şimdiden teşekkürler...
Evet diğer partitiona kurabilirsin ancak benim sana önerim pardusun boot mensünü kullanmaman olacaktır pardu kurarken ssonunda sana bunu sorucak windows boot ile çalışmanı öneririm
evet yükleyebilirsiniz. ama boş bir disk alanı oluşturmanız lazım. ikisini de düzgün bir şekilde çalıştırabilirsiniz. beğenmediğiniz takdirde pardusun bulunduğu diski yeniden biçimlendirirsiniz. ama grub yükleyicinde belki sorun oluşturabilir. o durumda xp cd si ile üzerine tekrar bir kurulum(format değil) yaptığınız takdirde o sorunda hallolur.
buradaki başlıkta kurulum ve disk bölümleme konusu anlatılmıştı.
evet windows u üzerine yüklemeye bile gerek yokmuş. windows da bilgisayarım(sağ tık) > yönet > disk yönetimi
buradan pardusun bulunduğu bölümü be swap bölümünü biçimliyormuşuz. sonra başlat > çalıştır 'a "cmd" yazarak komut istemini açıyormuşuz.
"fixmbr" ve "fixboot" komutlarını vererek windows açılışını onarabiliyormuşuz.
stern hocam, windows un boot özelliğinden pardus boot edilebiliyor mu?
pardusla windows tabi ki beraber kullanılabilir. pardus la beraber grubuda yüklersen pardusu kaldırma işini herkesin yapabileceğini düşünmüyorum.
pardus kurarken ilk olarak grubu kurmamıştım bilgisayarı açmadım. bilgisayar hangi işletim sistemiyle açmak istediğimi bile sormadı.
sonra pardusu tekrar kurdum. bu kez grubuda kurdum.
böylece bilgisayarı açabildim.
daha sonra pardusu kaldırmak istediğimde xp cd si olmadan kaldırılamayacağını öğrendim.
pardusun olduğu bölümü formatlamıştım. bu seferde grub hata verdi...
bi süre pardus kullanmıştım. ilk kurduğumda yaptığım hatalar ve karşılaştığım sorunlar böyleydi.
Evet boot menüsününde pardusu kullanbiliyorsun ancak dediğim gibi pardusun boot mensünü kullanırsan pardusu silmek istediğin zaman problem yaşayabilirsin
sternEvet boot menüsününde pardusu kullanbiliyorsun ancak dediğim gibi pardusun boot mensünü kullanırsan pardusu silmek istediğin zaman problem yaş
yok hocam ya burada anlatmış. XP CDSİNE VE FORMATA GEREK DUYMADAN siliyorsunuz pardusu. ama windows un önyükleyicisi ile pardusu nasıl açabildiğimizi biliyorsanız anlatabilir misiniz?
Sanırım tam anlatamadım pardusun kurulumunda en son bölümde "pardusun boot mensünü yüklemek istiyormusnuz" şekildeinde bir soru var evet derse yüklüyor. ama sonra pardusu sistemden kaldrımak istediğinde boot menüsü halen sistemde kalıyor. Bu da sorun yaratıyor. umarım şimdi biraz daha açık olmuştur
hocam bence oradaki açıklamayı bir okuyun.
hatta ben özetleyeyim:
bilgisayarıma sağ tıklıyorsunuz > Yönet > Disk Yönetimi
burada Pardus'un bulunduğu disk bölümünü NTFS yada FAT32 yani kısaca XP nin göreceği bi şekilde biçimlendiriyorsunuz. Bu durumda bilgisayarı kapatıp yeniden açmaya kalkıştığınızda Pardus'un GRUB ı kalıyor ve pardus silindiği için çalışmıyor diye düşünüyorsunuz. Tamam evet öyle ama yazının devamında şöyle demiş. birde Başlat > Çalıştır > "cmd" yazarak MS-DOS a giriyoruz ve "fixmbr" ve "fixboot" komutlarını yazıyoruz. bu komutlar ise yanlış anmadıysam XP nin önyükleyicini tekrar aktif hale getiriyor ve Pardus tam anlamıyla silinmişken XP sorunsuz bir şekilde açılıyor. Yani Pardusu silmek için XP yi tekrar yüklemek gerekmiyor. Yani pardusun boot menüsünü yüklememizde bir sakınca kalmıyor. kaldı ki xp den de nasıl boot edildiğini bilen yok yada pek az. çünkü XP nin önyükleyicisi pardusu otomatik tanımıyor. nasıl tanılacağını da ben şahsım olarak bilmiyorum.