wireless ağ kurmak

muratgenc
28-10-2010, 14:06   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
89 mesaj

arkadaşlar ben wireless ağ kurmak istiyorum yaklaşık 350 mt

sadece tek bir tarafa güçlü bir anten alsak
" TP-Link 24 dbi " gibi bağlantı yapabilirmiyiz yoksa iki tarafada orta seviye
iki anten mi almak gerekiyor?

sizin önerileriniz nelerdir
şimdiden teşekkürler
Not: Bütçe max 200 TL

mcafee23 ayrılmıştır
28-10-2010, 15:09   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
3,717 mesaj

200 liraya 400 mt ağ kuramazsınız.
Hem Tplink ile o iş olmaz

Kapalı Hesap (154666)
28-10-2010, 16:16   |  #3  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

Bazı şartlar yerine getirilebilirse mümkündür.
1 Antenlerin karşılıklı birbirlerini görmesi şarttır. Önlerinde engel olmamalı Bina gibi
2 Antenler 30 derece parabolik yönlendirilmiş olmalı ve birbirlerine bakmalı.
3 Her iki tarafta kullanılan alıcı ve verici mümkün olan en yüksek güçte olmalı ve çalıştırılmalıdır.
4 Verici gücü iyi olan ekipmanlar kullanılmalıdır. (iyi marka)
NOT: Verici gücü her ne kadar da olsa yasa gereği 100 miliwat ı geçemez. Ancak 100 mW lık güç ile bu mesafede iyi iletişim sağlanır.

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (170225) ~ 28 Ekim 2010 16:18
Atilla Sarıtaş
28-10-2010, 16:32   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
5,871 mesaj

Verdiğin anten'in yorumlarında 20 KM felan diyorlar Kahkaha
Uçmuşmu bunlar ? 3G internet mübarek.
Yoksa mümkünde biz mi bilmiyoruz ? 

muratgenc
28-10-2010, 17:03   |  #5  
OP Üye
89 mesaj

800mW lık bir alet kullansak 6-8 dbi bir antenle birlikte her iki tarafa kurulsa çekme ihitmilali nedir

Kapalı Hesap (154666)
28-10-2010, 17:04   |  #6  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj
Alıntı: Atilla Sarıtaş  
Verdiğin anten'in yorumlarında 20 KM felan diyorlar Kahkaha
Uçmuşmu bunlar ? 3G internet mübarek.
Yoksa mümkünde biz mi bilmiyoruz ? 
Atillacığım karşılıklı 4 watt signal booster kullanılırsa 40Km ye bile çıkar. o antenler. Hatta uzaya doğru yönlendirilirse 100-200 km den bile iş görür. Uydu vericileri de yaklaşık 4-10 wattır. Ancak parabolik açısı biraz geniş sanırım. Burada aslında en önemli unsur kullanılması gereken kablodur. Ortalama 10 metre kablo kullanıldığını varsayarsak kablo kayıplarının az olması için dual screen kaliteli 50 ohm kablo kullanılmalıdır ki bu tür kabloların metresi ortalama 10 dolardır.
frekans yaklaşık 2.4 GHz Bu frekansta kablo bağlantısındaki 1 cm lik bir hata bile tüm sinyali öldürebilir.

mcafee23 ayrılmıştır
28-10-2010, 17:09   |  #7  
Yıllanmış Üye
3,717 mesaj

Atilla sana şöyle söyleyeyim.
20 km demek
Taksim'e kurduğun anten ile Kartal'dan sinyal almak demektir.
Bu anteni üretenler sayı saymayı bilmiyorlar galiba
Bir de fiyatı 100 lira
Alırım 20 km'den sinyal vermezse tüketici mahkemesine başvurmaya hakkım var mı yok mu şimdi?

Son Düzenleme: mcafee23 ayrılmıştır ~ 28 Ekim 2010 17:12
Kapalı Hesap (154666)
28-10-2010, 17:12   |  #8  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj
Alıntı: muratgenc  
800mW lık bir alet kullansak 6-8 dbi bir antenle birlikte her iki tarafa kurulsa çekme ihitmilali
800mW lık bir alet telsiz kanunlarına göre ruhsata tabiidir. Ruhsatı alıp kullanma iznini aldığını varsayarsak.
6-8 dbi bir anten prensip olarak yeterli olsa da en önemli şey antenlerin açı faktörüdür. Açı çok geniş olursa yayılım daha geniş olacağından dolayı kazanç faktörü de düşecektir.
O mesafede 100mW, iyi kablo, iyi anten iş görür
Ben şu an balkondan laptopumla bağlanıyorum. 200metre ilerdeki komşularımın sinyallerini bile alıyorum. Ama binalar tam karşımda.

Atilla Sarıtaş
28-10-2010, 17:17   |  #9  
Yıllanmış Üye
5,871 mesaj
Alıntı: mcafee23  
20 km demek
Bir de fiyatı 100 lira
Alırım 20 km'den sinyal vermezse tüketici mahkemesine başvurmaya hakkım var mı yok mu şimdi?

Ben de onu diyorum zaten. Ekipman döşemeden direk o antenle.
Ben de Maltepe'de oturdum boğazın öbür tarafına kablosuz bağlanmak varsa biz niye yapmadık Kahkaha 

Kapalı Hesap (154666)
28-10-2010, 17:18   |  #10  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj
20 km demek
Bir de fiyatı 100 lira

mcafee dostum.
Antenler karşılıklı birbirlerini görürse (arada engel olmazsa)
Karşılıklı sistemlerde power booster (yükseltici) kullanılırsa
Bu dediğin mümkündür

Atilla Sarıtaş
28-10-2010, 17:20   |  #11  
Yıllanmış Üye
5,871 mesaj

Türkiye'de hele ki İstanbul'da bu kadar mesafeden engelsiz görme ihtimal'i nedir ? 

mcafee23 ayrılmıştır
28-10-2010, 17:23   |  #12  
Yıllanmış Üye
3,717 mesaj
Alıntı: mr_yamyam  
Atillacığım karşılıklı 4 watt signal booster kullanılırsa 40Km ye bile çıkar. o antenler. Hatta uzaya doğru yönlendirilirse 100-200 km den bile iş görür. Uydu vericileri de yaklaşık 4-10 wattır. Ancak parabolik açısı biraz geniş sanırım. Burada aslında en önemli unsur kullanılması gereken kablodur. Ortalama 10 metre kablo kullanıldığını varsayarsak kablo kayıplarının az olması için dual screen kaliteli 50 ohm kablo kullanılmalıdır ki bu tür kabloların metresi ortalama 10 dolardır.
frekans yaklaşık 2.4 GHz Bu frekansta kablo bağlantısındaki 1 cm lik bir hata bile tüm sinyali öldürebilir.

Üreticilerin savunduğu imkansız şeyleri lütfen savunmayalım.Üretici oyunları bunlar
Taksim ile gebze arası 40 kilometredir.Buradan bırakın wireless'i 100 mt'de bir tekrarlayıcıda koysanız kablo ile bile kesinti yaşarsınız. (Ankara'da Oran keçiören arası 40 km'dir buradan bir kıyaslayın)

İstanbulda türk telekomdan beylikdüzü şirinevler arası hat kiralayıp iki fabrikayı birbirine bağlayıp ağ kurduk.Bıktık erişim kesintisinden,hız düşüklüğünden sonra iptal ettik.

Bu gibi hizmetleri Türk telekom metro ethernet ile ayda en az 1500 liraya veriyor.İş şehirlerarasına döndü mü fiyat 2500 lirayı buluyor.
100 liralık antenlerle bu iş olsaydı....
Bu antenler 3 km'ye kadar eyvallah eder fazla birşey beklemeyin

mcafee23 ayrılmıştır
28-10-2010, 17:25   |  #13  
Yıllanmış Üye
3,717 mesaj

Bu cihazların testleri çöllerde yapılıyor o zaman :)
Bir de antenler birbirini görse de araya milyon tane sinyal ve wireless sinyalinin düşmanı su (yağmur girince) ne olacak?

Son Düzenleme: mcafee23 ayrılmıştır ~ 28 Ekim 2010 17:28
Kapalı Hesap (154666)
28-10-2010, 17:36   |  #14  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj

Üreticilerin savunduğu imkansız şeyleri lütfen savunmayalım.Üretici oyunları bunlar
Taksim ile gebze arası 40 kilometredir.Buradan bırakın wireless'i 100 mt'de bir tekrarlayıcıda koysanız kablo ile bile kesinti yaşarsınız. (Ankara'da Oran keçiören arası 40 km'dir buradan bir kıyaslayın)

İstanbulda türk telekomdan beylikdüzü şirinevler arası hat kiralayıp iki fabrikayı birbirine bağlayıp ağ kurduk.Bıktık erişim kesintisinden,hız düşüklüğünden sonra iptal ettik.

Bu gibi hizmetleri Türk telekom metro ethernet ile ayda en az 1500 liraya veriyor.İş şehirlerarasına döndü mü fiyat 2500 lirayı buluyor.
100 liralık antenlerle bu iş olsaydı....
Bu antenler 3 km'ye kadar eyvallah eder fazla birşey beklemeyin

!00 TL lik antenlerle yani sadece antenlerle bu iş olmaz mcafee. Dikkat edersen bazı ayrıntılardan bahsemiştim.
1 Power booster yani güç yükseltici 4 watt 2.4 GHz te çalışan böyle bir alet yaklaşık 1000 dolardır. Artı yasal olarak kullanım için TGM den izin gerektirir.
2 Sistemde kullanılan ekipmanlar. Ki sadece kablodan örnek verdim Bu frekansta randımanlı kullanılabilecek 50 Ohm luk basit bir kablonun metresi 10 dolardan başlar. Kaldı ki kendi mesleğimde (UPLİNK cihazları) kullanmakta olduğum özel kablolar var ki metresi 100 dolara kadar çıkıyor.
Sadece kablo değil bağlantı konnektörleri bile extra külfettir. O sistemde kullanılması gereken BNC konnektörler bile dünya para.
Tüm bunlar sağlansa bile antenlerin önünde küçük bir engel olması durumunda tüm sinyaller ölecektir. Ama deniz aşırı kullanılma ihtimaline karşı yani arada sadece deniz var ise istanbulun bazı yerlerinde kullanımı mümkündür. Ya da en yüksek iki tepesi arasında

Kapalı Hesap (154666)
28-10-2010, 17:41   |  #15  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj
Bu cihazların testleri çöllerde yapılıyor o zaman :)
Bir de antenler birbirini görse de araya milyon tane sinyal ve wireless sinyalinin düşmanı su (yağmur girince) ne olacak?
sadece çöllerde yapılmaz.
Su tabanlı deniz aşırı sistemlerde de kullanılır. Halihazırda denizciler denizde haberleşme için benzer antenler kullanmaktadırlar. dikkat ettiyseniz denizciler çok uzak mesafelerden birbirleriyle görüşebiliyorlar. Tabiiki kullandıkları cihazlar ve anten sistemleri farklıdır.
NOT: Bu kadar yüksek frekansta sinyal dağılımı ışık dağılımı şeklindedir yani önlerinde engel olmadığı sürece düzlemsel olarak yayılırlar

muratgenc
28-10-2010, 17:44   |  #16  
OP Üye
89 mesaj

konu biraz saptı galiba ben sadece 350-400 mt tek tarafa 24 db anten koyarak bağlantı kurabilirmiyim diye sormuştum

yani tek taraf güçlü olduğunda bağlanabilirmiyim ???

Atilla Sarıtaş
28-10-2010, 17:45   |  #17  
Yıllanmış Üye
5,871 mesaj

Konu'nun sonu oraya gidiyor murat bekle biraz Kahkaha

mcafee23 ayrılmıştır
28-10-2010, 17:50   |  #18  
Yıllanmış Üye
3,717 mesaj

Heh şimdi tamam bu konulara girmelisin.
Konu baz istasyonu moduna geldi şimdi.
Örn:Baz istasyonu kurulumunda iki baz istasyonunun iletişimi kesilmek istendiğinde linkin önüne laptop çantası konur.
Baz istasyonları bile bu kadar hassas iken 9 voltluk bir modem bir anten 40 km uzaklık biraz komik kaçıyor.
Zaten bu tartıştığımız konu wlan'dan çıkıp WMAN'a giriyor.

Konunun başından beri tartışma arkadaşın alayım mı dediği anten üzerinden ilerliyor.O iki anten birbirine baksa ne olur ki?
Ama 400 metre için birşey yapılabilir tabii ki

Son Düzenleme: mcafee23 ayrılmıştır ~ 28 Ekim 2010 17:52
Kapalı Hesap (154666)
28-10-2010, 17:50   |  #19  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj
konu biraz saptı galiba ben sadece 350-400 mt tek tarafa 24 db anten koyarak bağlantı kurabilirmiyim diye sormuştum

yani tek taraf güçlü olduğunda bağlanabilirmiyim ???

Sadece tek tarafa tek anten koyrak bağlantı kuramazsın
her iki tarafa da aynı antentenden koyarsan ve antenler birbirlerini arada engel olmadan görürlerse kesin bağlantı kurarsın.

mcafee23 ayrılmıştır
28-10-2010, 17:54   |  #20  
Yıllanmış Üye
3,717 mesaj

Geçenlerde forumda bir konu vardı.
Modemden 5 metre uzaklaşınca internetim kesiliyor.Yanına gidince bağlanıyor diye
Şimdi o konu nerdeeee,bu konu nerdeeee?Biraz komik kaçıyor
O modeme anten taksan ne olur?

Böyle 20 km 40 km gibi wireless bağlantılarını kurmuş gibi veya olurmuş gibi anlatıp ta birşey bilmeyen Türk insanını yönlendirmeyin.
Sonra adam gelip forumda böyle birşey gördüm oluyormuş.Bana Çorlu İstanbul arası bağlantı kur derse size yönlendiririm valla :)
Konu sapmasın burada kesiyorum

Son Düzenleme: mcafee23 ayrılmıştır ~ 28 Ekim 2010 17:58
Kapalı Hesap (154666)
28-10-2010, 18:12   |  #21  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj

Kim açtı yaf bu konuyu hah murat genç açmış. Tam benlik bir konu.
Murat şu sorularıma tam ve net yanıtlar ver bu konuyu halledelim
1 Evlerinizin çatısından bakıldığında birbirinizin arasında engel varmı.
2 Kullandığınız modemler marka modem nedir.
3 Çatılarınıza birkaç metrelik boru ile direk dikilebilirmi
4 Çatılarınıza kadar olan kablo mesafesi ne kadar.
Şartlar uyuyorsa test edelim ve size bağlantı oluşturalım. Arkadaşlar da sonucu gözlemleyip birşeyler öğrensinler Ankaradaysan ben bizzat sistemi size kurmada yardımcı olurum hem de o bahsi geçen anteni almadan.

mcafee23 ayrılmıştır
28-10-2010, 18:30   |  #22  
Yıllanmış Üye
3,717 mesaj

sizinle tartışılmıyor zaten bunu daha önceden de biliyordum.
Sizin doğrularınız doğrudur ve hiç değişmez.Hep son sözü siz söylersiniz.
Benim bu konuda öğrenecek birşeyim yok.

Konu sahibi arkadaş mr_yamyam size yardımcı olacak ama ağ kurduktan sonra ağ şifresini sakın ona vermeyin.
Maazallah Ankara'dan sinyal alıp internetini falan kullanır.Kotan şişmesin :D

muratgenc
28-10-2010, 18:32   |  #23  
OP Üye
89 mesaj
Alıntı: mr_yamyam  
Kim açtı yaf bu konuyu hah murat genç açmış. Tam benlik bir konu.
Murat şu sorularıma tam ve net yanıtlar ver bu konuyu halledelim
1 Evlerinizin çatısından bakıldığında birbirinizin arasında engel varmı.
2 Kullandığınız modemler marka modem nedir.
3 Çatılarınıza birkaç metrelik boru ile direk dikilebilirmi
4 Çatılarınıza kadar olan kablo mesafesi ne kadar.
Şartlar uyuyorsa test edelim ve size bağlantı oluşturalım. Arkadaşlar da sonucu gözlemleyip birşeyler öğrensinler Ankaradaysan ben bizzat sistemi size kurmada yardımcı olurum hem de o bahsi geçen anteni almadan.
koyduğum fotoğrafa bakarsanız tam ortada 10-15 katlı bir site var
isterseniz direk dikin isterseniz ek kat çıkın birbirini görmüyor(çatılara direk dikme şanşımız yok)
benim bağlantı kurmaya çalıştığım binalar 3-4 katlı(kısaca çukurda kalıyor)
oyüzden 400 mt için 20km(en azından öyle yazmışlar)lik anten le olurmu dedim

kablo mesafesi birinde biri 15 mt öbürü 20 mt civarı

modem bu anten cıkarılabilir değil (oyüzden tek taraftan olurmu diye söyledim)
diğeri yeni alınacak

hepsi için bütçe 300-350 (zorlarsak)

Son Düzenleme: muratgenc ~ 28 Ekim 2010 18:33
Kapalı Hesap (154666)
28-10-2010, 19:01   |  #24  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj

Arada yüksek binaların olması ortalığı karıştırdı. Buna rağmen şu önerilerim var. Biraz beceri gerektiriyor ama denemekte fayda var.
1 Net sağlayıcı kişi yani sen isen: İyi kalite geçici olarak acsess point edin Bu sadece kablosuz bağlantılarının mesafesini uzatmak için kullanılan aparatlardandır Bir marka ve model örneği vermek gerekirse.airties RT 140-141
2 Bu acsess point i çatıya monte et antenleri dikey olacak şekilde sadece elektriksel ve LAN hattı çekmek zorundasın eğer aşağıdan yayını acsess point ile alıp yayma imkanın var sa ki bu aletler yapıyor diye biliyorum sadece kurulumu yapıp yayına başla. Acsess pointin anteninin arkasına bir tencere kapağı gibi yönlendirici koyman çok iyi olur sinyalleri komşuna doğru yönlendirilmesini sağlar.
3 Karşı komşunun muhtemelen usb stick gibi bir alıcısı olması lazımdır. Bu alıcıyı tencere kapağı gibi bir metal parçanın tam ortasına dikey bir şekilde ve arada 10 cm mesafe kalacak şekilde yerleştirsin. Mecburen USB uzatma kabloları ile çatıya kadar çıkartmalıdır. pencere ya da balkon varsa da olabilir sana doğru yönlendirsin. sen yayına başla ve karşı komşudan yayını alabilmek için usb stick li anteni yönlendirmek suretiyle denemeler yap
Sinyalin çok az bile alınması durumunda arazi koşulları uygun varsayılıp biraz daha ciddi ve ucuz ekipmanlarla bağlantının sağlıklı kurulması sağlanır.
NOT: Bu sistem daha önce tarafımdan yapılmıştır. Aşağı mahallede oturan bir arkadaşıma böyle bir sistem ile bağlantı oluşturmuş ve kullanmıştık Bizim mesafe daha uzaktı yaklaşık 500metre ama arada engel yoktu ve çatılara anten sistemi yapmıştık.

Kapalı Hesap (154666)
28-10-2010, 19:09   |  #25  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj
modem bu anten cıkarılabilir değil (oyüzden tek taraftan olurmu diye söyledim)
diğeri yeni alınacak
Modemin antenleri dert değil. sonuçta o antenler de bir kablo ile bağlıdır. eğer denemelerde az da olsa sinyal yakalanabilirse işimiz hallolacakır. bir arkadaşa mail attım. Antenlerle ilgili daha önceki yayınlardan yardımcı olabilecek projeler var. Bu antenleri herkes yapabilir evinde cevap gelince buraya koyacağım resimleri.