WRİTER DE CD DVD OKUMA SIRASINDA SES SORUNU ÇÖZÜLM

mehmet25
14-04-2008, 09:31   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
8 mesaj

Değerli arkadaşlar merhaba.Hepinize saygı ve salamlarımı sunarım.Bir konu hakkında bilginize başvurmak istiyorum.Sorun şu:Bilgisayrada winamp, media player vb. programlarda müzik dinlerken dvd writere herhangi bir cd, dvd taktığımda ilk okuma esnasında çalan müziğin sesi bozuluyor,aynı zamnada hangi programla müzik dinliyor isem okuma esnasında programın ekranıda donuyor.(müziği bilgisayrdan dinliyorum cd sürücüye veri veya herhangi bir cd takıyorum.) Bu olay pc de müzik dinlerken her cd taktığımda ilk 30 sn içerisnde devam ediyor.Ben bu sorunun hallolması için şunları denedim olmadı:
1-Başka işletim sistemleri ile format attım
2-DVD WR değiştirdim
3-Vinampı kaldırdım başka winamp kurdum.

DONANIM ŞUNLARDAN İBARET
CPU C2D İNTEL 1,86 GHz (E6300) 2MB 1066 MHz Core2D
RAM 512X2 MB DDR2 667 MHZ KINGSTON
MB ASUS P5B 965P LGA 775 C2DOU DDR2 800 PCIXGLAN
HD 320 GB SEAGATE 7200 16MB SATA 2
VGA 512 MB ASUS N 7300LE PCIX
DVD -RW PHILIPS SPD 2414
KASA FEEEL TORNADI 460 WATT
Aygıt yöneticisinde de bütün donanımlar var gösteriliyor.Tecrübelerinizle şu sorunumu halletmek istiyorum.Yardımlarınız için teşekkürler.Saygılar.

Banned
14-04-2008, 11:22   |  #2  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj

a.) Psu yetersiz  geliyordur: DVD yazıcınınız ilk çalışmaya balşladığında en yüksek voltajı kullanır. Yetersiz psu da bu sorunlar normaldir
b.)  7300LE Çok sırada ve sistemi aşırı kasan ekran kartı.Bende  çok çektim bu kartın elinden. Kart her ne kadar 256 lık olup 512 mb ta kadar sistem belleğinden paylaşılabilir desede aslında sistem belleğinden 512 mb alıp 768 mb olarak çalışmakta.Bu kartın paylaşımını  ( Nvidia kontrol panelden) kapatarak sisteminizi yormasını/kasmasını  engelleyin.
c.) Bu tür proplemle sıklıkla kanal çakışmalarından yaşanır. Ses kartınız ile dvd yazıcınızda çakışma yaşanıyor olması muhtemeldir.Sürücülerinizi kaldırıp tekrar yükleyin.

mehmet25
14-04-2008, 11:32   |  #3  
OP Taze Üye
8 mesaj

Dikkatimi çeken bir şey oldu yazmayı unuttum Ultimate 2008 diye bir işletim sistemi var sadece bu sorun orada olmadı.Fakat orjinal cd lerle yüklediğim işletim sisteminde bu hatayı veriyor.Acaba bu size bir fikir verir mi?

Alibaba
14-04-2008, 12:01   |  #4  
Yıllanmış Üye
427 mesaj

CD sürücünde toz, ya da başka bir sorundan mütevellit okuma güçlüğü söz konusu. CD sürücün, okuma işlemi için tırmalarken bütün sistemi felç ediyor. ya da sen, Cd sürücüne çok adi, balansı ve medya yüzeyi bozuk CD ler takıyorsun. CD-DVD sürücülerde mekanik bir sistem olduğu için ilk kavrama biraz sancılıdır zaten. öncelikle, CD sürücünün bağlı olduğu kabloları çıkarıp yeniden tak, herhangi bir gevşeklik varsa gider, sürücüye çok kaliteli CDler(gümüş ya da mavi renkli çiziksiz) takarak da dene. sorun hala devam ederse, sürücünün içini temizletmen ya da değiştirmen gerekecek. bu takılma sadece CD ile oluyor dediğin için sistemindeki muhtemel başka IO darboğaz ihtimallerini dikkate almadım.

mehmet25
14-04-2008, 13:10   |  #5  
OP Taze Üye
8 mesaj

Sn Ali teşekkürler ilginiz için,
cevaplarınız kontrol ettim ama belki yukarda belirtmeyi ihmal etmiş olabilirim cd,dvd ne çalıştırırısam çalıştırayım yapıyor,ayrıca DVD writer yeni kasaya takalı 1 hafta olmadı öncekini de bu sebeple geri verdim

Alibaba
14-04-2008, 13:30   |  #6  
Yıllanmış Üye
427 mesaj

bak bunları önceden söylemeliydin, yoksa aha böyle mesaj trafiği artar. peki aldığın önceki cihaz da aynı marka-model miydi? bir seri üretim hatası da olabilir. bir arkadaşının düzgün çalışan sürücüsünü alıp deneyebilir misin?
senin bilgisayarında da bir problem olabilir. tam kaynağını bulmak için derin bir inceleme gerekiyor. ama sorunun kaynağını bulmak yerine sistemini güncelleyip kurtulmanı deneyebiliriz. üretici firmadan BIOS güncellemesi çıkmışsa indirip anakart sistemini güncelle.
bu tip olaylar donanım uyuşmazlıklarında, bus yönetim sistemi hatalarında, IRQ tahsis ve yönetiminde, windows sürücü farklarından vs gibi durumlarda olur. düşük seviyeli sistem kodları cihazı yönetirken gereksiz tekrara düşer ve bütün sistemi felç eder. anakartta herşeyin sırayla ortak kullanıldığını ama bu ortak kullanımın bazı dengesizlikler yüzünden adaletsizleştiği şeklinde anlayabilirsin.

mehmet25
Sn Ali teşekkürler ilginiz için,
cevaplarınız kontrol ettim ama belki yukarda belirtmeyi ihmal etmiş olabilirim cd,dvd ne çalıştırırısam çalıştırayım yapıyor,ayrıca DVD writer yeni kasaya takalı 1 hafta olmadı öncekini de bu sebeple geri
mehmet25
14-04-2008, 13:51   |  #7  
OP Taze Üye
8 mesaj

Sn Ali sorunumu tam anlatamayıp ta sizi uğraştırdığım için kusura bakmayın.Özür dilerim.Bu yeni aldığım dvd bir üst model  benim anakartı yukarda belirtim yanlız şu yazdığım bilgiyi faturadan alarak yazdım.MB ASUS P5B 965P LGA 775 C2DOU DDR2 800 PCIXGLAN normaldedriver sürücüsünün üstünde P5B-VM yazıyor.acaba bu bıos güncellenmesini nasıl yaparız.Dowland adresini tam olarak biliyor musun? Teşekkürler

asertas
14-04-2008, 16:51   |  #8  
Yıllanmış Üye
353 mesaj

Slm arkadaşım sürücünün dma modu açık mı?

Razorback
14-04-2008, 17:07   |  #9  
Yıllanmış Üye
712 mesaj

sürücün pioya geçmiş tekrar dma yapman gerekiyor ilk olarak önce data kablonu hızlısıyla değiştir (ata100 veya 133 kablo kullan yoksa bir süre sonra tekrar pioya geçer) sonrada sürücünün jumperini master ise slave, slave ise master e al işlem tamam

asertas
14-04-2008, 20:43   |  #10  
Yıllanmış Üye
353 mesaj
...sonrada sürücünün jumperini master ise slave, slave ise master e al...
BeğendimRazorback arkadaşım bunu dma modunu açmak için söylediysen daha pratik bi yol var dma'sı kapanmış sürücülerin dma'sını tekrar açmak için:
Bilgisayarım\Sağ Tık\Özellikler\Donanım\Aygıt Yöneticisi\IDE ATA/ATAPI denetleyiciler\İkincil IDE Kanalına Sağ Tık\Özellikler\Gelişmiş Ayarlar\Aktarım Modu\DMA

asertas
14-04-2008, 21:02   |  #11  
Yıllanmış Üye
353 mesaj

Pardon kapandıysa orası açılmıyodu. Bilgisayarım\Sağ Tık\Özellikler\Donanım\Aygıt Yöneticisi\IDE ATA/ATAPI denetleyiciler\İkincil IDE Kanalına Sağ Tık'tan sonra Kaldır\Tamam diyoruz ve kaldırdıktan sonra aygıt yöneticisinde donanım değişikliklerini tara dedikten sonra sürücüleri yeniden yüklüyo. Bu işlemlerden sonra kendiliğinden dma açılıyo ama yine de kontrol için yukardaki işlemleri tekrarlayabilirsiniz. Önceki iletiye yazmayı unutmuşumKahkaha

Razorback
14-04-2008, 23:34   |  #12  
Yıllanmış Üye
712 mesaj
asertas
Bilgisayarım\Sağ Tık\Özellikler\Donanım\Aygıt Yöneticisi\IDE ATA/ATAPI denetleyiciler\İkincil IDE Kanalına Sağ Tık'tan sonra Kaldır\Tamam diyoruz ve kaldırdıktan sonra aygıt yöneticisinde donanım değişikliklerini tara dedikten sonra sürücüleri yeniden yüklüyo.
driveri kaldırıp yeniden yükleyince dma açılıyor açılmasına da aynı kanalda sürücü daha önce pioya düştüğü için tekrar düşmesi daha kolay oluyor ama sürücüyü jumperlarla farklı konuma aldığında farklı kanal için yeni kurulum yapıyor ve daha sağlam oluyor. tecrübeyle sabit Gülümseme

mehmet25
15-04-2008, 13:59   |  #13  
OP Taze Üye
8 mesaj

Arkadaşlar hepinize teşekkür edrim sağolun yardımlarınız için.Yanlız şu ayrıntı dikkatimi çekiyor.Ben işletim sistemi olarak xp ultimate 2008 i kurduğumda bu sorun yaşanmıyor.Acaba bu size hiç fikir vermiyor mu?

asertas
15-04-2008, 16:46   |  #14  
Yıllanmış Üye
353 mesaj

Hmm anladım Razorback paylaşım için teşekkürlerGözünü devirmiş
mehmet25 arkadaşım ben xp ultimate 2008 kullanmadığımdan o konuda bi şey diyemiycem ama belki xp ultimate 2008, veri yollarını daha etkili kullandığı için öyle bi sorun oluşmuo olabilir Emin değil

sah1n
15-04-2008, 16:57   |  #15  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,757 mesaj

Peki aynı cd okuyucunu başka bir bilgisayara takıp denedin mi? ondada aynı sorunu verecekmi bir bak bakalım.Aynı sorunu verirse ozaman yaz sonucu buraya.

mehmet25
16-04-2008, 09:04   |  #16  
OP Taze Üye
8 mesaj

SN.Asertaş arkadaşım ben  normal xp lerle ultimate arasında şu farkalrı gözlemledim.Acaba sorun bunlardan mı kaynaklanıyor.Aşağıda yazdım.ULTİMATE de birincil ıde kanalı ve ikincil ıde kanalı 3 tane xp de iki tane ve diğer farklılıklar.Peki bu ide kanallarının az olmasımı sorun çıkarıyor sence?

xp aygın yöneticisi                          ultimate aygıt yöneticisi
IDE ATA/ATAPI DENETLEYİCİLER               IDE ATA/ATAPI DENETLEYİCİLER
Birincil IDE KANALI                        Birincil IDE KANALI
Birincil IDE KANALI                        Birincil IDE KANALI
                                           Birincil IDE KANALI
İkincil IDE KANALI                         İkincil IDE KANALI
İkincil IDE KANALI                         İkincil IDE KANALI
                                           İkincil IDE KANALI
İntel R ICH8 2 PORT SERİAL ATA STORAGE     STANDART ÇİFT KANALLI PCI IDE
CONTROLLER 2825                            STANDART ÇİFT KANALLI PCI IDE
İntel R ICH8 4 PORT SERİAL ATA STORAGE     STANDART ÇİFT KANALLI PCI IDE
CONTROLLER 2820

SİSTEM AYGITLARI                           SİSTEM AYGITLARI
PCI VERİ YOLU                              PCI STANDART HOST CPU KÖPRÜSÜ
                                           PCI STANDART PCI-PCI KÖPRÜSÜ

mehmet25
16-04-2008, 09:17   |  #17  
OP Taze Üye
8 mesaj

Yukarısı biraz karıştı şöyle özetleyeyim XP AYGIN TÖNETİCİSİNDE BİRİNCİL IDE KANALI VE İKİNCİL IDE KANI 2'ŞER TANE ULTİMATE XP DE 3'ER TANE  EĞER SORUN BUNDA İSE NASIL ÇÖZÜLECEK?

mehmet25
16-04-2008, 11:25   |  #18  
OP Taze Üye
8 mesaj

Arkadaşlar kusura bakmayın parça parça yazıyorum ama teknik bilgi konusunda acemiyim öğrendikçe yazıyorum.Birincil ve ikincil ıde kanalı özelliklerinde geçerli aktarım moduna uygulanamaz yazıyor yoksa hata burda mı?

asertas
16-04-2008, 22:12   |  #19  
Yıllanmış Üye
353 mesaj

Evet arkadaşım sorun  xp ultimate'te 3'er tane ide kanalı olmasından diil de

...Birincil ve ikincil ıde kanalı özelliklerinde geçerli aktarım moduna uygulanamaz yazıyor...
demişsin ya işte ondan kaynaklanıyodur. Daha önce de yazdığım gibi
Bilgisayarım\Sağ Tık\Özellikler\Donanım\Aygıt Yöneticisi\IDE ATA/ATAPI denetleyiciler\İkincil IDE Kanalına Sağ Tık'tan sonra Kaldır\Tamam diyoruz ve kaldırdıktan sonra aygıt yöneticisinde donanım değişikliklerini tara dedikten sonra sürücüleri yeniden yüklüyo.
yap ya da Razorback'in daha önce belirttiği gibi
ilk olarak önce data kablonu hızlısıyla değiştir (ata100 veya 133 kablo kullan yoksa bir süre sonra tekrar pioya geçer) sonrada sürücünün jumperini master ise slave, slave ise master e
. Bunları yaparsan büyük bi olasılıkla sorunun çözülecektir.