XP Boot etme problemi

HPQ-User
27-05-2008, 21:40   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

respirator67 sormuş:
Merhaba;

Özelliklerini yazdığım sistemi yaklaşık iki ay kadar önce topladım ancak, hevesim kursağımda kaldı desem yeridir. Sistemin kararsız çalışması ve XP çalışır haldeyken birden fazla uygulama açtığımda mavi ekran atması nedeniyle, yaklaşık dört kez PC'yi formatlamak zorunda kaldım. En sonunda Hi-Level marka 2x1 GB ramlerin bozuk olduğunu anlayarak ramleri OCZ 2x2 GB ile değiştirdim. Ram değişikliği yaptıktan sonra sistem kararsızlığı belli belirsiz devam edince tekrar temiz bir XP kurulumu yaptım. Mavi ekran hatasından kurtuldum, ancak ilk günlerden beri sistemin genel bir hastalığı var. Şöyle ki; açılışta bios ekranının hemen ardından XP'nin boot edilmesi aşamasında XP logosunu görüyorum, hemen ardından makine açılışa devam edemeden kendini restart ediyor ve tekrar bios ekranı ile başlayarak ikinci denemede açılıyor. İlk günlerde bu restart etme-tekrar deneme-tekrar restart-ikinci deneme ve siyah ekranda XP'nin açılamadığı mesajıyla "güvenli kip", "çalışan en son iyi ayarlar" vs.. mesajı ile devam eden bir süreçti. Son günlerde sistem ya normal şekilde açılıyor, ya da nadiren de olsa eski hastalığını hatırlayarak yine açılmamakta direniyor. "XP normal şekilde başlasın" komutu verdiğimde ise normal şekilde açılışa devam ediyor ve sistem açılıyor. Hatanın XP ile donanım arasındaki bir uyumsuzluktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak adına bir kez de Vista kurdum. Ancak Vista'yı kurduğum gün daha ikinci veya üçüncü açılışta aynı boot edememe sorununu yaşayınca Vista'dan tekrar XP'ye dönüş yaptım. Herhangi bir yanlış anlaşılma olmaması adına belirtmek isterim ki, kullandığım XP olsun, Vista olsun, ikisi de lisanslı ürünler ve yaptığım yüklemeler de orijinal CD/DVD'lerinden.

Makineyi aldığım ve formatlamamdan önceki günlerde kararsız çalışması nedeniyle Gigabyte anakartların CD'si ile gelen "bios" aracıyla bios güncellemesi yapmıştım. Hatayı bios güncellemesine yorarak anakartın son bios güncellemesini de yaptım.
  
Yazılım noktasından baktığımızda, kullandığım programların hepsi kendini kanıtlamış, bilinen ve sorunsuz programlar. Bu programların tamamını daha önceki AMD Sempron 2800+ sistemimde sorunsuz bir şekilde kullandım ve kesinlikle bir sorun yaşamadım. Zaten bilgisayara devamlı program kurma-kaldırma gibi bir huyum da yok.

Donanım olarak baktığımızda ise, sistemin hemen hemen tüm bileşenleri üst sınıf ve beğeni toplamış parçalardan oluşuyor. RAM arızasını anladım ve değiştirdim ama, acaba diğer parçalarda da bir arıza sözkonusu olabilir mi?

Bilgisayarın ikinci bir hastalığı ise IE7'de görülüyor. Birden fazla sekme açtığımda gayet normal çalışırken, tarayıcı birden bire düşünme moduna geçiyor ve bazen sekmelerin hiçbiri cevap vermiyor. Yaklaşık 30 saniyelik bu aptallaşma sürecinin ardından gayet normal bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Bu hata da her zaman değil, arasıra karşılaştığım birşey. Bunu Kaspersky'a yoruyorum ama, her zaman olan birşey de değil, kaldı ki Kaspersky antivirüsüm lisanslı ve yaklaşık 3 yıldır kullandığım bir antivirüs programı. Eski bilgisayarımdaki 6.0 versiyonu bile makineyi zorlamasıyla tanınan bir sürüm olmasına rağmen böyle bir sorun yaşamadım. IE7'nin elimdeki setup dosyasında bir hata olabileceği kanaatiyle farklı tarihlerde Microsoft web sitesinden yeni setup dosyaları indirip her formatta yenisini kurdum ama nafile.

Sonuç itibariyle bin hevesle topladığım sistemden beklediğim tek şey kararlı çalışmasından, tabiri caizse "su gibi akmasından" ibaret. Aman aman makineyi yoracak bir uygulama çalıştırmıyorum, bilgisayar günlük ortalama 12 saat çalışıyor, gece gündüz açık değil. Çok ağır bir oyun falan da oynamıyorum. Doktor derdime bir çare.

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
Sistem Özellikleri :
İşlemci : Intel E6850 3,00 GHz, 1333 Fsb
Anakart : Gigabyte GA-G33M-DS2R
Ram : OCZ2P8002G - OCZ Platinum Vista Performance 2x2 GB DDRII 800 MHz
HDD : Seagate ST3500320NS 500 GB - 32 MB Cache
Ekran Kartı : Zotac 8800GT - 512 MB DDRIII AMP Edition
PSU : FSP BlueStorm II - 500 Watt - 24 Pin - 12 cm.
DVD Yazıcı : Asustek 2014L1T 20X14X16 Light Scribe SATA
Monitör : HP w2007v 19" Wide
Tarayıcı : IE7
Antivirüs : Kaspersky Internet Security v7.0.1.325


İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.04506.648; .NET CLR 3.5.21022; .NET CLR 1.1.4322)

Reborn91
27-05-2008, 22:45   |  #2  
Reborn91 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
3,307 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

öncelikle durum çok sinir bozucu bir durum biliyorum.. insan yeni aldıgı bir makineden her zaman tam performans bekler.. böyle şeyler oluncada ister istemez sinir olur insan :) sorununun kaynagını anlamak inanki buradan çok zor.. eğer imkanın var ise .. sistemin parçalarını teker teker değiştirerek tekrar dene.. sorunun hangi parçada oldugunu anlamaya çalış..

ie7 konusuna gelince bendede sekmeli kullanımda öyle sorun oluyor.. ama aynen arada sırada 20 sn kadar pc donuyor sekmelere tıklanmıyor.. sanırım bu sekmeli kullanımın kendisinden kaynaklanıyor.. birçok sekme açılınca benim pcde 300-400 mb ram kullanıyor gözüküyor.. ve aynı anda birçok site açmaya çalışırken böyle sorunlar olabilir belki.. eğer daha detaylı bilgisi olan arkadaşım varsa aşağıda anlatır zaten.. iyi akşamlar

Fatih_ARMAĞAN
28-05-2008, 10:15   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,804 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

Farklı bir anakart da deneyiniz...

respirator67
06-06-2008, 14:30   |  #4  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2008

Arkadaşlar nazik cevaplarınız için teşekkür ederim. Parçaları tek tek sökmedim doğrusu, ancak uyguladığım ağır benchmark testlerinde makine tamamen sorunsuz, üst düzey bir performansla çalışıyor. Bildiğiniz gibi benchmark testlerinde farklı kategoriler var ve benim bilgisayarı tabi tutmadığım stres kalmadı gibi. Oyunlarda herhangi bir takılma, donma vs... en küçük bir sorun yok. Tam anlamıyla bir muamma; anlayacağınız. Saçımı başımı yolacağım. Bilgisayarı açtıktan sonra hiçbir sorun yok, ama açılana kadar canı çıkıyor aletin.