Yanlış Bir Düşünce "Kıyamet" ve Küresel Isınma

neyzen64
27-09-2007, 12:30   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
84 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006

Arkadaşlar küresel ısınma artık halkın gündemine iyice yerleşti ve pek çok kişinin dilinde çığırtkanlık haline geldi konunun asıl muhatapları yanında pek çok bilir bilmez kişide bu konuda ileri geri konuşur oldu.
   Kısaca:Dünya iklim şartları bakımından bir döngü içinde sürekli olarak buzul ve buzul arası çağlara doğru gidilir.Buzul arası çağlarda kurak şartlar hakim olurken buzul çağına doğru önce nemli sonra aşırı nemli kütlelere doğru geçilir bu süreçte kar ve yağmur olarak düşen yağış pek çok yerde birikmeye başlar ve bir an gelirki havanın içindeki nem yoğunlaşıp yağmur olarak yere düşemez işte bu zamana tam buzul çağı(pleniglasiyal)denir bu çağdan sonra havalar yine yağışlı hale gelir sonra yağış azalır ve buzul arası çağlara geçilir.
   İklimdeki kalıcı ısınma ve soğumalara yol açan atmosferik değişimin nedeni, sadece insan kaynaklı sera gazlarının atmosfere yayılması değildir.Bunun bazı doğal nedenleri de vardır. Çünkü dünyanın oluşumundan, özellikle son 3.5 milyar yıldan beri bu değişikler sürekli olmakta ve iklimler değişmektedir.Tarihte canlıların topluca yok olmalarına yol açan ekstrem iklim değişimleri pek çok kez rastlanılmıştır. Bu olayların büyük bir kısmında insanoğlu yoktur. Çünkü insanlar dünya tarihinin ancak son 3 milyon yılından sonra sahneye çıkmışlardır. Paleontologlara göre, atmosferde yeterince oksijen bulunmadığı dönemlerde ortaya çıkan ilk basit hayvanlar, ilkel bitkilerin (alglerin) yarattığı bir çeşit “oksijen vahaları” etrafında yaşamışlardır. 4.5 milyar yıldan beri varolan Dünya’da canlı çeşitliliği, ancak atmosfer bileşiminin şimdiki bileşimine yaklaştığı son 600 milyon seneden sonra artmıştır.
   Yaşadığımız çağdaki değişimleri de içine alan son dönem iklim değişiklikleri aslında günümüzden 1.650.000 milyon (bazı bilim adamlarına göre 1.8 milyon yıl) önce Kuvaterner’de başlamıştır. Kuvaterner zamanının başı kabul edilen bu tarihten günümüze dek 4 adet büyük küresel buzul (glacial) dönemi ile bunların arasında sıcak iklimler (inter-glacial) yer almıştır. 18 000 yıl önce dünyayı kaplayan buzullar şimdikinin 3 katı büyüklüğündeydi. O dönemde ormanlık alanlar azalmış, çöller artmıştı. Yaşadığımız dönem olan Holosen (latincede“Holo” bütün, tam; “Cene” ise yeni anlamına gelmektedir) 10 000 yıl önce başlamıştır. Dünyadaki son buzulların erimeye başladığı dönem
Holosen’in başlangıcı olarak kabul edilir. 8000 ile 5000 yılları arasında (Alt - Orta Holosen) ise atmosferdeki nem çok fazladır. Her yer ormanlarla kaplı olup, dünyada hemen hemen hiç çöl bulunmamaktadır. Şimdi ise sıcaklığın arttığı bir dönemde yaşamaktayız. Isınmaya bağlı olarak küresel deniz seviyesi de gitgide yükselmiştir. Son 7000 yıla kadar çok hızlı devam eden deniz seviyesi yükselimi (hatta Nuh tufanı bu paroksizmal dönemde olmuştur) günümüzde giderek yavaşlamıştır. Bu arada uzun buzul dönemleri yanında kısa süreli buzul dönemleri (örneğin, günümüzden 700 ile 200 yılları arasında İstanbul'un feth edildiği yıllar civarında boğazın buz tutması gibi) de yaşanmıştır.
   Evet pek çok şey insanın eseri fakat unutmamak gerekir ki bu dünyamızın yaşadığı doğal bir süreç yani ilkel insanlar gibi yaşasakta bunların yaşanması kaçınılmaz.İnsanın yarattığı tahribat küresel ısınmadan çok bizzat insan sağlığını tehdit ediyor atmosfere bırakılan hiç bir şey dünyayı terk edip gitmiyor bir şekilde tekrar toprağa ulaşıyor toprağa ulaşan şeyde bir şekilde insanı buluyor.Yani kendi elimizle kendi neslimizi yok etmeye doğru ilerliyoruz.Yakında sağlıklı bir insanın dünyaya gelmesi iyice zorlaşacak doğan çocuklarda kalıtsal hastalıklarla ve tedavisi mümkün olmayan rahatsızlıklarla dünyaya gözünü açacaklar.
   Biz insanlar ancak dünyaya tokat vurabiliriz onu öldürmeye gücümüz yetmez,bizim gücümüz ancak kendimizi öldürmeye yeter.

Alıntılar:Prof.Dr. Şükrü Ersoy Prof.Dr. Oğuz Erol

Z1mBaBwE
27-09-2007, 12:38   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,674 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

Büyük sona az kaldı.Bakalım ahiret hayatımız nasıl olacak.Allah herkeze cennete girmeyi nasip etsin.

kikare
28-09-2007, 16:40   |  #3  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
18 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

AMİN..