Yazılımcılar için çok kötü haber!

CHIP Online
02-05-2009, 21:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

ABD'de yapılan araştırmada yazılım profesyonelleri için iç karartıcı bir tablo ortaya çıktı.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Yazi ... tu-haber_12466.html

Bilgi çağında artık bilgisayarlar hayatımızın her alanına girmişken günümüzün en gözde mesleklerinden birinin yazılım uzmanlığı olması şaşırtıcı değil. Hem iş bulmak, hem de iyi ücretler kazanmanın çok da zor olmadığı yazılım dünyasını ilgilendiren bir araştırma durumun değişmeye başladığını ortaya koydu. Tüm dünyadaki yazılım sektörünü etkileyen kriz, asıl yazılımcıları vuracak.

Tüm dünyadaki yazılımcıların durumunun incelendiği araştırmada, geçtiğimiz yıl itibariyle bir işyerinde çalışan profesyonel yazılımcıların 2009 yılında 15,2 milyon kişi olmasının ön görüldüğü belirtildi. Fakat şu anda kayıtlı yazılımcı sayısı 14,6 milyon kişi olarak saptanmış durumda. Rapor, yıl içerisinde bu rakamın daha da düşeceğini ve yazılımcıların krizden ciddi anlamda etkileneceğini ortaya koydu.

Rapora göre sadece Çin ve Hindistan'daki yazılımcılar bu duruda etkilenmeyecek. 2009 #8211; 2011 yılları arasında bu iki ülkedeki toplam yazılımcı sayısının %22 artması bekleniyor.

Tüm konu: Yazılımcılar için çok kötü haber!

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce Türkiye de bu durumdan etkilenir mi?

Turkish Developer
02-05-2009, 21:49   |  #2  
Turkish Developer avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
671 mesaj

Dünyanın En Büyük Grafikerleri Hindistanlılar Olduğu Bir Gerçek.
Bu Etap'ta İyi Bir Yükseliş Oranında Olması Son Derece Normal.

Keza Çin'de Baz Alırsak, Bu İki Ülkenin Nufus Oranına Kıyasla; Bu Yüzdelik Orana Gelebilmeleri Aslında Zoru Başardıkları Tezini Ortaya Çıkarıyor. Fakat Buda Bir Gerçekki; Çin Bilişim Yazılım ve Donanım Teknolojileri İçin İstenmeyen Ülke Aslında , Batıyla Pek Aynı Adımları Atmakta Karar Kılmıyor :)

TuncaBozkurt
02-05-2009, 21:56   |  #3  
Yıllanmış Üye
4,805 mesaj

Zaten azıcık yazılım müh. var Türkiye'de. Onlar da işsiz kalırlar.

Turkish Developer
02-05-2009, 22:06   |  #4  
Yıllanmış Üye
671 mesaj
tuncab
İçinde Kızlarımızın da Olduğu 280 e Yakın Türk Bilgisayar Mühendisi , Amerika Birleşik Devleti - Seattle / Redmond WA . da Bulunuyor. Diğer Bir Çok Ülkede de Professional Düzeyde Etik Çalışanlarımız Bulunuyor. Aslında Durum Pek O Kadarda Kötü Değil...

Fattur
02-05-2009, 23:43   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
tuncab
Katılıyorum...

Mustafa@PC
03-05-2009, 07:59   |  #6  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj
tuncab
Aynen...

Hiper£l£v£nKids
03-05-2009, 09:05   |  #7  
Yıllanmış Üye
2,310 mesaj
tuncab
Doğru söze ne demeli?

H@ckerCesur
03-05-2009, 11:29   |  #8  
Yıllanmış Üye
1,881 mesaj

Yazılımcıların krize girmesi demek internet ortamının kaosu demek. Resmen hack olayları artar. Büyük sitelere saldrılar artar. Karanlık internet çagı başlar.

Çünkü en iyi hackerlar yazılımcılardır.

mr.kiyak
03-05-2009, 11:31   |  #9  
Üye
70 mesaj

Haberdeki verilerin analiz yapmak için yeterli olmadığını düşünüyorum. Yazılım gibi katma değer yaratmanın çok yüksek olduğu bir alanda krizler doğru yönetilirse haberdeki olumsuz tablo tersine döner. Ben iyimserim.

Türkiye'ye gelince sayısı yetersiz olan ve her geçen gün daha çok ihtiyaç duyulan yazılım uzmanlarının üretim konusunda sıkıntısının olacağını düşünmüyorum. Krizden dolayı nakit yetersizliği her zaman her alanda olur. Ama yazılımcı her zaman üretebilir. Bir firmada çalışmasa bile bilgisi onun sermayesidir ve her zaman her dönemde proje üretip geliştirebilir.

TuncaBozkurt
03-05-2009, 16:20   |  #10  
Yıllanmış Üye
4,805 mesaj
Turkish Developer
İçinde Kızlarımızın da Olduğu 280 e Yakın Türk Bilgisayar Mühendisi , Amerika Birleşik Devleti - Seattle / Redmond WA . da Bulunuyor. Diğer Bir Çok Ülkede de Professional Düzeyde Etik Çalışanlarımız Bulunuyor. Aslında Durum Pek O Kadarda Kötü Değil...
Doğru gerçi. Ama yine de çok da fazla olduğu söylenemez "gerçekten işe yarayan, gerçekten doğru düzgün işler yapan" yazılım müh. veya bilgisayar müh. sayısının. Tamam, bol bol bilgisayar mühendisi mezun oluyor her sene. Ama ben bunların hepsinin iyi olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Tabii ki bayağı büyük bölümü bir şeyler yapıyordur sektöre yararlı olarak. Ama ne bileyim? Eğer yazılıma yönelen bilgisayar mührndislerinin hepsi iyi birer bilgisayar müh. olarak mezun olsaydı(tabi beyin göçlerini dikkate almazsak-gerçi dikkate alınmayacak kadar az olduğunu sanmıyorum ya) Türkiye'de yazılım sektörü daha iyi durumda olabilirdi diye düşünüyorum.

Son Düzenleme: TuncaBozkurt ~ 03 Mayıs 2009 16:20
mr.kiyak
03-05-2009, 18:26   |  #11  
Üye
70 mesaj
tuncab
Doğru gerçi. Ama yine de çok da fazla olduğu söylenemez "gerçekten işe yarayan, gerçekten doğru düzgün işler yapan" yazılım müh. veya bilgisayar müh. sayısının. Tamam, bol bol bilgisayar mühendisi mezun oluyor her sene. Ama ben bunların hepsinin iyi olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Tabii ki bayağı büyük bölümü bir şeyler yapıyordur sektöre yararlı olarak. Ama ne bileyim? Eğer yazılıma yönelen bilgisayar mührndislerinin hepsi iyi birer bilgisayar müh. olarak mezun olsaydı(tabi beyin göçlerini dikkate almazsak-gerçi dikkate alınmayacak kadar az olduğunu sanmıyorum ya) Türkiye'de yazılım sektörü daha iyi durumda olabilirdi diye düşünüyorum.
Mezun olanlar ayrıca özel kurslara gidip yazılım eğitimi de alıyorlar malesef. Nicelik değil nitelik önemli. Ülke olarak yazılım konusunda yeni teknolojileri takip eden ve öğretecek uzmanlara çok ama çok ihtiyaç var. Bu konuda ben ümitliyim. 24 yaşındayım. Kendi lise yıllarıma kıyasla şimdiki liseliler ve ortaokuldakiler bizlere göre daha erken yaşlarda bilgisayar ve yazılıma merak duydular ve internetle tanıştılar. Genç nüfusumuza doğru rehberlik edilirse yazılım konusunda çok ciddi beyin potansiyeli var. Bizim sorunumuz rehberlik.

Turkish Developer
03-05-2009, 18:34   |  #12  
Yıllanmış Üye
671 mesaj
mr.kiyak
Mezun olanlar ayrıca özel kurslara gidip yazılım eğitimi de alıyorlar malesef. Nicelik değil nitelik önemli. Ülke olarak yazılım konusunda yeni teknolojileri takip eden ve öğretecek uzmanlara çok ama çok ihtiyaç var. Bu konuda ben ümitliyim. 24 yaşındayım. Kendi lise yıllarıma kıyasla şimdiki liseliler ve ortaokuldakiler bizlere göre daha erken yaşlarda bilgisayar ve yazılıma merak duydular ve internetle tanıştılar. Genç nüfusumuza doğru rehberlik edilirse yazılım konusunda çok ciddi beyin potansiyeli var. Bizim sorunumuz rehberlik.
Ender Yapmış Olduğum Şeylerden Birini Yapıyor,ve
Bu Belirtiklerinize  Katılıyorum.

Teşekkürler...

07BENER07
03-05-2009, 20:34   |  #13  
Yıllanmış Üye
1,699 mesaj

bunları okudukça içim bir garip oluyor üstüne üstlük ülkemizdeki mühendislerin başka ülkelere gidip oralarda çalışmalarını sürdürmeleri - ne kadar iyi gözüksede kendi ülkemiz için bu sektörün durumunu düşündükçe kötü oluyorum- beni çok üzüyor. Üzgün.......

samsamsa
03-05-2009, 22:52   |  #14  
Yıllanmış Üye
677 mesaj

çin ve hindistan etkilenmiyorsa neden Türkiye etkilensin ki .. ama genede bu işin uzmanına sormak lazım ..chip programcı uzanımız PCMaKeR Ağzı kulaklarına varıyor

PcMaKeR
03-05-2009, 23:05   |  #15  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
samet713
çin ve hindistan etkilenmiyorsa neden Türkiye etkilensin ki .. ama genede bu işin uzmanına sormak lazım ..chip programcı uzanımız PCMaKeR Ağzı kulaklarına varıyor
Gülümseme

Kriz beni etkilemedi. Nereye gidersem nereye başvurursam başvurayım kabul edildim.

Patronum Yurt dışındaki Şu yesevi üniversitesini okumam için sponsor oldu. Bilgisayar mühendisliği okuyacağım. 2 Yıllık mezunuyum ama çoğu bilgisayar mühendisinden fazla bilgim var. Bunla övünmem ama sırf bilgisayar mühendisliği okudum ben işsizim diyen adamlara çok kızıyorum.

Ben niye işsiz değilim ? Demekki var birşeyler. Sırf diploma olsun diye okuyan adam var be. Ben diploma için okumayacağım yesevi üniversitesini. Askerliğim için okuyacağım.

Hergeçen gün bilgim artıyor.

Kaç bilgisayar mühendisi gördünüz: C# ı çok iyi bilen VB.NET i çok iyi bilen. SQL i çok iyi bilen. Ben şunu gördüm iş yerine başvuran bir bilgisayar mühendisi(askerden dönmüş iş arıyordu) Web Servislerini entegre edemedi programa. Yada şöyle sorayım Veritabanının programı şekillendireceğini bilmeyen bilgisayar mühendisi. Ben çok gördüm arkadaşlar. İş bulamamak bizlerin yada devletin suçu değil Bu arkadaşların suçu.

Son Düzenleme: PcMaKeR ~ 03 Mayıs 2009 23:07