Yedek harddisk sorunu

erhandemir
14-03-2007, 15:49   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6 mesaj

Merhaba,

Burada ve nette bir çok sayfada benzerine rastlamadigim bir sorunla karsilastim.

3 yıllık bir makinam var. 20GB (Seagate) ana harddisk ve 40GB (SAMSUNG) yedek hdd ile calisiyordum. Son bir kac gündür makinem arada donmalar yapiyor ve biraz bekleyince kilitlenen sayfalar düzeliyordu..Bu agirlasmayi formatla çözerim diyordum. Dün yine dondu. Ancak bu sefer mouse ile hiçbir şeye tıklanmadigini görünce tam kilitlendigimi anlayip reset attim. Makinem windowsun ilk acilis penceresinden sonra (XP de yesil ısıkların gidip geldigi bölüm) karardi...Safe mod ile acmayi denedim yine karardi. Bir türlü acamadim. Harddisklerin birinden 2 defa "tırrk tırrrk" gibi ses geliyor ve karariyor. Sonra biosta HDD lerin birinin olmadigini farkettim. Yedek HDD görünmüyordu. Yedek HDD kablosunu cikarinca makine acildi. Ana HDD kablosunu yedege taktim, yedek HDD bir türlü görünmüyor. Sizce yandi mi? İlk defa böyle bir seyle karsilastim ve bütün emegim o HDD içinde. Kurtarabilmem için bir yol ariyorum ama BIOS un görmediği bir HDD ye programla müdahale edilebileceğini sanmıyorum. HDD den gelen o ses hiç normal değil. Floppy disketin bir sey okudugu zamanki o tırk tırk sesi acilista HDD den geliyor. Bende floppy de yok, sesleri karistirmis olamam...Bir fikri olan var mı acaba? Yedek harddiskime ne olmuş olabilir? Çözüm olarak ne önerirsiniz?

İlgisi olan herkese şimdiden teşekkür ederim.

Son Düzenleme: erhandemir ~ 14 Mart 2007 15:52
erkanc
14-03-2007, 17:22   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,213 mesaj

bence yedek dediğin disk kafa vurma diye tabir edilen okuyucu kafa bir şekilde bozulmuş bunun başalıca nedenlerinden birisi power supply yetersiz kalıp diski beslyememesinden kaynaklanıyor ikincisi ise çalışırken herhangi bir darbeye maruz kalması bence başka bir makineye tak diskteki yedekelerini al sonra garanti kapsamındaysa aldığın yere götür

erhandemir
14-03-2007, 20:13   |  #3  
OP Taze Üye
6 mesaj

Sayin Erkanc;

Kafa vurma diye tabir ettiginiz olayi arastirdigim da benimkine benzer sorunları olanlarla karsilastim cesitli forumlarda. Tesadüf mü bilemiyorum ama benim basima gelenin aynisini yasayan birinin HDD si de Samsung. O da bir download bittikten sonra kilitlenmis, ben de..PC herhangi bir darbeye maruz kalmadi. Power supply de bir sorun var midir bilmiyorum. 2 ay önce de anakartim yandi cünkü...Bir kaç gündür yaşadığım kısa süreli donmalar, ağırlaşmalar da felaketin habercisiydi belki.

Ve sayin Exocetus;

Baska bir bilgiayarda deneyeceğim söylediğiniz gibi ama...

Eger görmezse ve eger kafa vurma diye tabir edilen sorunla karşilasmis isem ve bios hiçbir şekilde görmüyorsa HDD mi muhtemelen kullanabileceğim bir program yok ve data kurtarma servislerine basvurmam gerekiyor anlamına mı geliyor? Başka bir deyişle Bios tarafından görünmeyen bir HDD ye programla müdahale etmem sözkonusu olabilir mi?

Yardımlarınız ve ilginiz için teşekkür ediyorum.

Son Düzenleme: erhandemir ~ 14 Mart 2007 20:15
erhandemir
14-03-2007, 20:44   |  #4  
OP Taze Üye
6 mesaj

Sayin Exocetus,

Bende ki ses bununu aynisiydi ama 2 kez yapiyordu:

$FILE/head_damage_1.wav

Sonra ekran kararıyordu ve windows acilmiyordu..Yedek HDD nin kablosunu cikardigimda acildi bilgisayar. Az önce sesi tekrar dinlemek için yedek HDD yi taktim. Basta bios'ta yine görmedi. Ama bu sefer sesler kesildi ve ekran kararmadi. Su anda yedek HDD takılı oldugu halde bilgisayarım açık. Kablonun dogru takılı olduguna ve iyi oturduguna eminim. Şu an için seslerin kesilmiş olması iyiye işaret olabilir mi?

erhandemir
14-03-2007, 21:06   |  #5  
OP Taze Üye
6 mesaj

Evet, sesler de kesildi. Ben de 2 ayri HDD var. Bahsettigim slave olandi. Ama bios'ta hala görmüyor. CD-ROM kablosuyla denedim yine görmedi.

Dün yedek HDD takılıyken bir kez bile acilmamisti, safe moda bile girmiyordu. Ne zamanki slave kablusunu cıkardım, ana harddiskten acildi makine. Taktim yine acilmadi. O zaman anladım yedekte sorun oldugunu. Simdi ana HDD yaninda yedek kablosu takılıyken de acilmasi ve seslerin kesilmesinin bir anlamı olabilir mi diye düsünüyorum.

Son Düzenleme: erhandemir ~ 14 Mart 2007 21:10
erhandemir
14-03-2007, 21:38   |  #6  
OP Taze Üye
6 mesaj

Sayın exocetus,

Söylediklerinizi tek tek denedim. Bios hiçbir şekilde HDD yi görmüyor. Bir kaç kez aratiyorum. Diğerlerini iptal ediyorum, ine olmuyor. Denemediğim tek şey başka bir makine bulup takmak. Onu da yarın yapabilirim ancak.

Anlam veremediim şey şu. Dün bios'un görmediği bir HDD vardı, sesler çıkıyordu ve bilgisayar kesinlikle açılmıyordu. BIOS görmediği halde bu HDD sorun teşkil ediyordu. Şimdi yine BIOS görmüyor ama makina açılıyor. Dün BIOS tarafından görülemeyen bir HDD yüzünden bilgisayarin açılmaması sizce de garip değil mi?

Son Düzenleme: erhandemir ~ 14 Mart 2007 21:40
erhandemir
14-03-2007, 22:08   |  #7  
OP Taze Üye
6 mesaj

İlginiz ve yardımlarınız için teşekkür ederim. Yarın bir baska bilgisayarda deneyip sonucu buraya yazacağim. En azından buna benzer bir sorunla karşılaşanlara ışık tutacaktır, tabi kimsenin böyle bir şeyle karşılaşmaması dileğiyle.

krif
17-07-2007, 18:03   |  #8  
Taze Üye
3 mesaj
erhandemir
Sayın exocetus,

Söylediklerinizi tek tek denedim. Bios hiçbir şekilde HDD yi görmüyor. Bir kaç kez aratiyorum. Diğerlerini iptal ediyorum, ine olmuyor. Denemediğim tek şey başka bir makine bulup takmak. Onu da yarın yapabilirim ancak.

Anlam veremediim şey şu. Dün bios'un görmediği bir HDD vardı, sesler çıkıyordu ve bilgisayar kesinlikle açılmıyordu. BIOS görmediği halde bu HDD sorun teşkil ediyordu. Şimdi yine BIOS görmüyor ama makina açılıyor. Dün BIOS tarafından görülemeyen bir HDD yüzünden bilgisayarin açılmaması sizce de garip değil mi?

cancan1993bc
18-07-2007, 20:13   |  #9  
Yeni Üye
21 mesaj

Bence bu kafa vurması olabilir fakat bios ta ayarlarınıda yapmalısın biosunu kontrol et

ertmer
04-09-2007, 19:59   |  #10  
Taze Üye
1 mesaj
erhandemir
Sayın exocetus,

recepky
04-09-2007, 21:42   |  #11  
Taze Üye
17 mesaj

aynısı bana eski pc de oldu(pentium4)
yeni seagate hdd almıştım ilk açtım sorunsuz çalıştı fakat 2. açılışta ana sabit disk olarak kullandığım 20gb lık quantum fireball bahsettiğiniz sesleri çıkararak mefta oldu çok üzücü bi durum o hdd hala duruyor ve içinde fotolarım mp3 lerim vardı hepsi kaldı içinde..