Merhaba,
Eğer yazılıma yeni başlayacaksanız size tavsiye edeceğim dil C#.NET'tir. Biraz zor bir dil olduğu doğru ama öğrendikten sonra faydalarını çok göreceksiniz. Bu dil yapılırken düşünce şu idi sanırım. C gibi taşınabilir, C++ gibi hızlı ve tam oop yani C#'taki object mantığı ama yanına .NET eklendiğinden pek hedeflenene ulaşılamadı sanırım. :) Çünkü, client(istemci)'a bir framework yükletme zorunluluğu getirildi. İşimiz kolaylaştı fakat zorunluluklarda getirtti. Neyse şimdi bu taraflara çok girmeyelim.
Yeni başlayacaksanız derken neyi kastettiğimi açıklayacak olursam; önce HTML öğrenmeye karar verip sonra C#'a başlamak isteyenleri değil. Algoritma bilgisi yeterli düzeyde olan ve daha önce yazılım ile ilgili bir temel alt yapısı olan kişileri ifade etmek istiyorum.
Şimdi C#'ı övmeye başlasam eminim sıkılıp sonuna kadar okuyamayacağınız uzun bir yazı yazardım. :) Ben daha çok hangi durumlarda hangi dili tercih etmeniz gerektiğini söyliyeyim. Sizin için daha faydalı olacaktır.
Eğer bir oyun veya performans açısından zorlu işlemler yapacaksanız şuan için C#'ı tavsiye etmiyorum. Bunun için doğru dil C++ olacaktır. Çünkü, C# ile C++ arasındaki hız farkı belirtmek gerirse. C# ile 1dk'da yapacağınız bir işlemi C++ ile 7sn gibi kısa bir sürede yaptırabilirsiniz. Bu kıstas tüm uygulamalar ve tüm durumlar için geçerli değildir. Sadece, aradaki performans farkını ifade etmek açısından yazdım. C#'ta taşınabilirlik konusuna hele hiç girmek istemiyorum. Çünkü, sırtınızda bir framework varken nereye gidebilirsiniz ki? :D WPF'deki .NET FW zorunluluğu nedeni ile SilverLight çıkmıştır. Siverlight için WPF Compact hali diyebiliriz. Ufak bir ActiveX ile .NET FW olmadan web applications geliştirmenizi sağlıyor. Buradan da dalsak yine çıkamıycaz 3 sayfa :D Ondan buradan da şimdilik çıkıyoruz.
Sonra bir altarnatif olarak görebileceğiniz tam oop desteği veren Python dili karşımıza çıkıyor. Daha tanımlama zamanında object'e cast edilen yapısı ile C#'a köklü bir rakip olarak sessiz ama güçlü adımlarını gelişimini devam ettiriyor.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Sormak istedikleriniz olursa buradan sorularınızı bekliyorum.
Saygılar.