yeni bilgisayar

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
sanem
18-08-2005, 20:40   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
5 mesaj

Selam,

Yeni bir bilgisayar toplamak istiyorum ve bu isten pekte anladıgım soylenemez bir kac gundur nette surekli işlemciler hakkında yazılar okumaya calısıyorum ama kafam daha cok karıstı cunku insanlar ciddi sekilde amd ciler ve pentium cular diye ikiye bolunmus durumda.benim su anda elimde pentium 4 1,7 ghz var ve memnun sayılırım.Amd yi 1 hafta oncesine kadar duymamıstım bile(bastada dedigim gibi bu konuları pekte anlamıyorum)fakat okudukca hosuma gitti ve bundan sonra formları ve chip dergisini takip etmeyi dusunuyorum KahkahaNeyse asıl konumuza donelim.Bu formdada bazı mesajlardan anladıgım kadarıyla bu isi gercekten cok iyi bilen arkadaslar oldugunu gordum.Toplamak istedigim bil.ı ne icin kullanacagımıza gelirsek derslerle ilgili bir kac program belki grafik (ileri derece degil)internet yine derslerle ilgili.Kısacası oyun amaclı degil derslerde yardımcı olacak ileriye yonelik(master ogrencisi bil.toplanacak arkadas)bir bilgisayar olması lazım.

64 bit konusunda endiselerim var bazı programlarla calısmadıgını sorun yarattıgını okudum.Ozellikle pentium bu konuda amd den yeni olunca o konuda iki kez dusunuyorum.acaba amd 64 bit islemci ve ona uygun parcalarmı? yoksa pentium 32 bit alıp ona uygun parcalarmı alsam.

Amd 64 bit 939 soketlerden biri yada pentium 4 3,0 64 bit? 32 bit?Kısaca konuyu toplamak gerekirse bana uygun bir bilgisayar olusturabilirmisiniz?

Kapalı Hesap (8034)
19-08-2005, 09:02   |  #2  
Kapalı Hesap
237 mesaj

bildiğim kadarıyla 64 bitte 32 bit uygulamaları çalıştırılabiliyor o konuda endişen olmasın amd işlemciler 3dnow diye bir özellik var.bu özellik grafik programlarında işe yarıyor şimdi gelelim sisteme

işlemci:AMD BOX A64 3000+ 1800 MHZ SOKET 939 640 KB-VENICE 179,4 $+Kdv
anakart:ASUS A8V-E DELUXE VIA K8T890 132,24 $+Kdv
ekran kartı:ASUS Extreme N6600GT/TOP/TD/128MB PCI-E, GeForce 6600GT, 128MB DDR3(128Bit), PCI-E X16 285,6 $+Kdv
ram:Kingston 512 MB DDR RAM PC3200 400Mhz 60,6 $+Kdv
kasa:ASUS TA210 Siyah Kasa, 300W 56,35 $+Kdv
harddisk:seagate 80 GB 7200 SERIAL ATA ST380817AS 72,45 $ +kdv
optik sürücü:ASUS CB-5216A 52X32X52CD-RW16XDVDROM COMBO 41,4 +kdv
monitör: 17 LG 710SK 118 USD +kdv
toplam 947 $

sanem
19-08-2005, 10:41   |  #3  
OP Taze Üye
5 mesaj

Cizim konusunda amd icin yetersiz diyorlar dogrumu?bu bil.da cizim,matlab,spss gibi kucuk paket programlar kullanılacak cizim konusunda soylenenler dogrumudur arkadaslar?bu bil.da oyun oynanmayacak lutfen bu bilgiyi gozonunde bulundurun.

PaladinX
19-08-2005, 11:49   |  #4  
Yıllanmış Üye
225 mesaj

Bilgisayarın amacını tam olarak anlayamadım ancak şöyle söyleyeyim. Amd işlemciler ALU'da Intel işlemciler FPU'da iyi. Bu arada bir fiyat da belirtmemişsin. Bu yüzden uygun olduğunu düşündüğüm sistemi yazayım.

ALU -> Matematiksel (Tamsayı) ve mantıksal işlemleri yapıyor.
FPU -> Gerçek sayılar ile ilgili işlemleri yapıyor. Bu sayılar bilgisayar dilinde m×10^n şeklindedir. Rendering ve Multimedya işlemleri için önemlidir.
Cache -> İşlemci önbelliği (Hemen hemen her şeyi etkiliyor.)

AMD olarak:

İŞLEMCİ: Amd Athlon 64 (Venice 939 Pin) 3000+ (İyi kodlu olan bir işlemci bulursan 1800 Mhz'den 2700 Mhz'e kadar 1.6V'yi geçmeden ulaşabilirsin. Amd işlemcilerin kutusundan koduna bakabilirsin. Hangi kodun iyi olduğuna http://forum.donanimhaber.com sitesinin Overclock bölümünden ulaşabilirsin.)

ANAKART: DFI nForce 4 Ultra (Abit ya da Epox da olabilir.)

EKRAN KARTI: Leadtek 128 Mb GeForce 6600 GT PCIe (Extrem Edition olanını al.)

BELLEKLER: İyi bir zamanlamaya sahip (2.5-3-3-7 sana yeterli olacaktır.) DDR-500 (PC-4000) (Twinmos, Corsair, Mushkin, Ocz olabilir.)

HDD: 160 GB Seagate Sata

Güç kaynağı: 400W üstü FSP, Tagan vb. (Frisby-Codegen-Casecom olmaz.)

Gerisini sistemin performansı etkilemediğinden sana kalmış.

jaina
19-08-2005, 20:18   |  #5  
Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Arkadaşlar yeterince anlatmış,
Bencede senin için şu an Amd daha iyi.

Ama PaladinX in dediği sistem bence biraz fazla gibi.

Anladığım kadarı ile sen overclockunda ne olduğunu bilmeyen ve bu işede kalkışmayacak birisin. O yüzden Anakart olarak Epox alman yeterli olacaktır. Ben gende MSİ Nforce 4 bir anakart öneririm.

Ekran kartı her ne kadar oyun oynmayacak olsanda az çok çizim yapacağım demişsin, o yüzden en azından bencede 6600 PCİ Express almalısın ( fiyatı 130 dolara kadar indi) EE olması bence senin açından aşırıda önemli değil.

Ram konusunda hele, Paladin kardeş sana OC ram ve Markaları söylemiş.
Normal bir kullanıcı olarak 2.5/3/3/7 değerlerinde çalışan DDR400 Kingston/Twinmos ram sana yetecektir.
Yani 2/2/2/5 tabii ki daha iyi olacaktır ama o farkı hissedeceğini pek sanmıyorum.

Harddisk büyüklüğünü sen seç Ama NCQ ve oluyorsa Sata 2 olmasına dikkat et.

Güç kaynağı ve kasa konusunda iki şansın var;
Ya Aopen marka iyi bir kasa alıp ( 70-90 dolar civarı) ayrı olarak PSU ya para vermezsin.

Eğer Güç kaynağı olmayan bir kasa alırsanda o zaman KESİNLİKLE FSP nin aşağısına inme. FSP, Tagan, Zalman, gibi markalar olmalı. Bana kalırsa ilk seçenek senin için daha iyi.

Eğer aklına birşey yatmadı veya karışık geldiyse söylersin.

Kolay Gelsin.

darkstar
20-08-2005, 20:47   |  #6  
Yıllanmış Üye
1,029 mesaj

arkadarlar bilgisayar parcalari ve donanimlari hakkinda yeterince bilgi vermisler zatende ama sen sistemi degistirme nedenini yazmamissin..... kullanma amacin icin elindeki bilgsayar insani cildirtacak kadar yavas degil amacin 64 bite gecmeksede hangisini toplim diye sormussun.... bence ne istedigini netlestirmelisin ne istedigini bilmeyen aldiginda elindeki seyin ne ise yaradigini bile anlayamaz. bende msj kalabaligi yapip sana bi sistem yazmim bence ne istdigini kararlastir ondan sonra topla bilgisayarini hem o zamana kadar piyasada iyice 64 bit oturmus olur.

vandark
24-08-2005, 14:04   |  #7  
Taze Üye
8 mesaj

herkese merhabalar...
sanem arkadasin istedigi gibi bir bilgisayar bende istiyorum denebilir bir anlamda aslinda...ben 3d modelleme ile ugrasıyorum ve bilgisyarimi upgrade etmek istiyorum...su an elimde;
ekran kartim radeon 9550 256 mb...
islemcim pentium 4 1.8ghz...
DDR 512mb 400mhz bakır sogutmalı ocz dual ramler(toplamda 1gb yani)
anakartımdan bahsetmıyorum bile....ekran kartımı,iislemcimi ve anakartımı degıstırmek ıstıyorum...dusunduklerım ıse
geforce 6600 gt
pentıum D 3.0ghz (cift cekirdekli oluyor ve p4 aslında ama yeni olanları)
ancak anakartimda karar veremiıyorum....birde duyduguma gore 3d modelleme programlarında yuksek perf. icin cift ekran kartı yapmak gerekıyormus galıba...bu ne kadar dogru...tam olarak aslinda ne yapmak ıstedıgımı bende bılmıyorum....(nadirde olsa oynarim)oyun oynamayacagim icin cizime yonelik birsey lazim bana....render suresini kısaltacak birsey mesela....her neyse bana yardımcı olabilecek kisiler arıyorum...
dogru bır ekran kartı,islemci,ve anakrt ne olurdu acaba..birde tabi elimdeki parcalara uyumu onemli... Kahkaha
simdşden saolun var olun arkadaslar!

vandark
24-08-2005, 14:07   |  #8  
Taze Üye
8 mesaj

Anakart Adı        Gigabyte GA-8SIMLH
varmıs bende bu arada...degistirmek uzere oldguum kart :))

craftsmansalih
24-08-2005, 16:31   |  #9  
Üye
77 mesaj

gigabyte nin 1000 g de olabilir aslında...

vandark
24-08-2005, 17:24   |  #10  
Taze Üye
8 mesaj

herneyse su an alacagım bılgısayara karar verdım gibi....:)
anakart - ASUS A8N-SLI NVIDIA NFORCE4 (SOKET 939)

islemci -ATH. 3200 64 BİT, 2000MHZ, 512KB, SOKET 939 BOX

ekran karti - MSI NX6600GT-TD128E 6600GT 128mb(ileride ikincisi alınarak sli baglantı kurmayı dusunuyorum  )

alacaklarim simdilik bunlar arkadaslar...yorumlarınızı beklıyor olacagım

jaina
24-08-2005, 19:30   |  #11  
Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Ah canaryasalih adam sana ÇİFT çekirdek diyor sen ne diyorsun.....

Neyse Vandark kardeş merhaba;

İlk olarak karar vermen gereken, Intel mi Amd mi?
Bunun için forumun arama motorunu kullanırsan bir çok kişiye her zaman papağan gibi tekrar ettiğimiz şeylere ulaşabilirsin.

Eğer Intel seçersen bence alman gereken sistem min.
Pentium Dual core 2.8/3.0 ghz

955 chipset bir anakart ( şahsen asus öneririm)

1gb eğer olabilirse 1gb*2 ddr667 ram. Eper çok tutarsa önce tek 1gb al, sonra bir tane daha eklersin.

EKran kartı olarak da en azından 6800gt ya da x800xl almanı öneririm.
Gerisi zaten, kasa harddisk optik okuyucu gibi sana kalan şeyler.

Amd almak istersen eğer;
Anakart olarak MSİ K8N SLi almanı öneririm. Nforce 4 oda, ancak Asus dan eğer oc türü şeyler düşünmüyorsan daha iyi bir anakarttır.

İşlemci olarak eğer beklersen X2 lerin biraz daha ucuz olacak olanı 3800ler gelecek.
Ama yakın zamanda almayı planlıyorsan 3200+ alman iyi olur.

Ekran kartını bence biraz daha paraya kıyıp 6800 serisi alman daha iyi olacaktır. Artık Nvidia 7xxx serisi üretimine geçti, ve bu kartlar ucuzlamaya başlayacaktır, hem 6600 den daha üst segment bir kart. Sli şansın her türlü var.

Ram/harddisk/kasa gene aynı sana kalmış şeyler.

Kasa alırken kötü bir marka değil, Aopen gibi power supplyi gerçek olan bir marka almanı öneririm. Böylece ilerde sorun yaşamazsın.

Kolay Gelsin.

aslancimbomum
24-08-2005, 21:16   |  #12  
Yıllanmış Üye
287 mesaj

yüksek işlem gücü gerektiren (grafik, model programlar) hesaba katmazsak.
uygun fiyatlı celeron d serisi(64bit) 2,6 -2,8- 2,9 ghz
ve de sempron 64 bit serisi (yapım aşamasında)
ofis ve orta seviye işlem gücü ve multi,medya gücü gerektiren işlemler için idel birer seçenek olabilirler ve olacaklar.

sanem
25-08-2005, 14:46   |  #13  
OP Taze Üye
5 mesaj

Tsk ler arkadaslar yardımlarınız icin.Amd 64 bit te karar kıldık ve aldık...