yeni bilgisayarım

HPQ-User
10-08-2007, 09:52   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

blade_dnzl_01 sormuş:
bilgisayarın performansından şüphe ediyorum ve yavaş çalışıyor
birde kendini resetliyo bazen kitleniyo yeni bir bilgisayar nasıl yapabilir bu anakartı iki kez(aynı modelle) değiştirdiler fakat hala aynı

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
E6320 1,87 işlemci
P5B p965 asus anakart
x550 xtx ekrankart
1gb ram
160 gb sata 2 hardisk

İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

blackhawkmilan31
10-08-2007, 10:06   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,472 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

Bilgisayarın performansı düşük ise şunları yap;
Öncelikle, kullandığınız sürücüler çok önemlidir. Her zaman en son sürücüleri yüklemek, performansın artacağı anlamına gelmez. Yeni çıkan sürücüler, genelde en son çıkan ekran kartları için birşeyler ifade ederler. Eski ekran kartları için hiç bir etkide bulunmaz, hatta bazen performansı bile düşürebilirler. Bu nedenle, önceden memnun olduğunuz sürücüleri güncellerken iki defa düşünmeniz gerekebilir. En azından herhangi bir upgrade işleminde, 3D Mark 2001 SE gibi bir benchmark programı kullanın. Böylece olan biteni yakından takip etmiş olacaksınız.

Çoğu kişi Detonator sürücüleri kullanıyordur. Diğer sürücüler de buna benzer özellikler bulundurduğundan, ben detonator sürücülerine göre anlatacağım bazı şeyleri. Bu sürücüleri yüklediğinizde, özellikler bölümünden ayarlamanız gereken çok şey var. Mesela Direct3D ayarlarından, "en yüksek performans" seçeneğini seçerek, görüntü kalitesinden biraz ödün vererek performansı artırabilirsiniz. Ayrıca, eğer default (varsayılan) olarak "anisotropic filtreleme" açık ise, bunu kesinlikle kapatmanız gerekli. Performansı düşürüen en büyük etkenlerden biri budur. Sürücüde buna benzer oynamalar yaparak performansı büyük ölçüde artırabilirsiniz. Artık sürücülerde eskisi gibi detaylı seçenekler yok, sadece düğmeleri kaydırarak ayarları değiştirebiliyoruz. Bu nedenle sürücülerde yapmanız gereken tek şey, performans artırıcı ayarları değiştirmek.

Sürücüdeki ayarların ardından, RAM miktarınızın kullanımına geçelim. Öncelikle bir oyunu oynarken, aynı anda başka bir programın çalışmamasına dikkat edin. Genelde programlar, kendilerine ait ufak programcıkları ekranın sağ tarafındaki, saatin olduğu yere yerleştirirler. Bunlar da RAM'de yer kapladıkları için sisteminizin genel performansını düşürür (örneğin bir virüs koruma programı). Bu nedenle bunları kapatmanız gerekir. Hatta "run" komutundan "msconfig" çalıştırarak, "startup" sekmesinden işe yaramayan programların yanındaki işareti kaldırabilirsiniz. Böylece o programlar bilgisayar başlatılırken çalıştırılmayacaklardır. Bunlar da hafızada yer kaplamadıklarından ve programın çalışmasına engel olmadıklarından, performansınız artacaktır
Herşeyi yaptınız, ama oyunlar hala yavaş mı çalışıyor? O zaman oyunlardaki ayarları kullanarak birşeyler yapmak zorundayız. Görüntü kalitesinden minimum düzeyde ödün vermek ama maksimum düzeyde performans kazanmak için ilk olarak çözünürlüğü düşürmemiz gerekli. Ardından gölgelendirme de pek işe yarayan bir detay değil. Bazı oyunlarda bulunan "görünebilir uzaklık" (visible distance, view distance vb.) ayarını da minimuma getirirseniz, performansınız büyük ölçüde artacaktır. Oyunlarda her zaman fazla göze batmayacak detayları kapatmayı öncelikli yapın. Gölgelendirme ve uzağın görüntülenmesi bunlardan birkaçı.

Bir de 32bit ve 16bit olayı var, 16bit'de (renk derinliği) oynarsanız, görüntüler biraz daha düşük kaliteli olacaktır ama bir süre sonra alışacağınızdan fazla sorun olmayacaktır. Performans da büyük ölçüde artacaktır tabi. Bunları yaparsanız, asıl detayları kapatmadan performans artışı sağlayabilirsiniz. Önemli olan oyundan zevk alarak, akıcı biçimde oynamaktır zaten.

Eğer kısıtlı miktarda paranız varsa ve sadece tek bir bileşene yetiyorsa, hangisini alacağınıza karar veremiyorsanız, işte size bir tavsiye. Performans için en öncelikli parçalardan biri RAM'dir. Bu genel performansa büyük ölçüde etki eder. Ardından da ekran kartı gelir tabi. Son olarak da işlemci. Bu nedenle, eğer RAM'iniz 128 veya altıysa, en kısa zamanda en azından 256Mb'a çıkartın. Performans artışı gözle görülür olacaktır. (Dikkat: Bunlar, çok düşük ve eski model işlemcili bir makinaya fazladan RAM veya yeni bir grafik kartı takınca performans artacak anlamına gelmez)

İşte tüm bunlar görüntü kalitesinden ödün vermeden performansı artırmanın yolları. Tabi biraz tembel olanlar için sürücülerin kendi ayarları da var. Görüntü kalitesini sürücünün arayüzünden değiştirebiliyosunuz. Performansı artırabiliyorsunuz. Tabi en yüksek performans değerlerinde, berbat görüntüler elde ediyorsunuz. Bu nedenle yukarıda bahsettiklerim daha mantıklı performans artırma yolları. Detonator sürücülerinin en son çıkacak olan versiyonlarında da, "aggressive" seçeneği ile görüntü kalitesinden pek ödün vermeden minik bir performans artışı sağlayabiliyorsunuz. Ancak, bu da pek işe yaramıyor.

Son olarak "overclock" olayına değinip yazımı bitirmek istiyorum. Overclock sisteme zarar verme ihtimali yüksek olan ve parçayı garanti kapsamı dışına çıkartan bir olaydır. Çoğu zaman da kazanılan performans alınan riske değmez. Bu nedenle overclock olayını pek tavsiye etmeyeceğim. Çünkü evdeki bulgurdan olma ihtimali çok yüksektir. İnternetten indirebilen bir dolu program da, çalıştırdığınız zaman tonlarca uyarı ile karşınıza çıkıyorlar. Bunlara uyup uymamak size kalmış tabi, ama, bir overclock programı kullanmak yerine sistemin RAM'ini boşaltan, registry değişiklikleriyle performansı artıran programlar kullanmak daha sağlam ve mantıklı. Siz siz olun, üç kuruşluk performans artışı için hiç performanssız kalmayın


ALINTIDIR.


Reset atması için ise 2 şey önereceğim;

1-PSU kıytırık bir şey olabilir.Bize PSU markanı w değerini söylersen iyi olur.
2-İşlemci fanını ve blokunu temizle,termal macun sür.

Son Düzenleme: blackhawkmilan31 ~ 10 Ağustos 2007 17:11
Borga-x
10-08-2007, 10:07   |  #3  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2006

Öncelikle P5B serisi anakartlar cok sorunlular. Forumda aratırsan birçok sorunla karşılaşıldıgını göreceksin. Benim önerim mümkünse bios update yapman. Gerekiyorsa elinde imkan varsa ustune para koyarak kendıne MSI P35 Neo anakartını almanı öneririm.

Tabi PC'nin kendini sürekli resetlemesinin bir iki nedeni daha var.

Öncelikle PSU'n kaç Wat? Eğer dandik bir kasa (everest, frisby gibi)kullanıyorsan ıcındekı PSU gerçek değerlerde Watt üretemediği için kasan sürekli kendini resetler. Bunun için PSU'nu değiştirmendir. Kaliteli bir PSU almalı ve monte etmelisin. FSP markasına bakarsan uygun fıyatlı ve kalıtelı PSU'ları vardır.

RAM'lerinde sorun olabilir. Tespit edebilmek için RAM'lerini teker teker denemelisin. Deneyebiliyorsan başka bir sistemde RAM'lerini dene eğer ordada mavi ekran hatası alırsan sorunun kaynagını buldun demektır.

kamikaze
10-08-2007, 11:21   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,441 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2007

P5 serisinin ilk çıkan kartların sorunlar oluyodu.Ve seninki de o ilk çıkanlardan.Ekran kartından ise fazla bi beklentiye girme.Rezil bi kart.Onu değiştirmen gerekir.Eğer vista kullanıyosan oyunlarda ve diğer ram isteyen uygulamalarda sorun yapabilir.Tavsiyem ise 2-3 ay sonra ekran kartını değiştirip bi tane daha 1 gb'lık ram alman.

blackhawkmilan31
10-08-2007, 17:08   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,472 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

Hem P5 serisi sorunlu hem de PSU'dan kaynaklanıyor olabilir,büyük ihtimalle.Benim birşey dikkatimi çekti,teknik servise birşey verdiğin zaman hep anakart,işlemci gibi parçalarda sorun arıyorlar.PSU'da sorun aramıyorlar.Bakıyorlar sistem 390w harcıyor,onlar 400w PSU koyuyorlar.

Bunu belki bütük teknik servisçiler yapmıyor ama benim gördüğüm kadarıyla böyle.Arkadaşımın tekinin bilgisayarı çift çekirdekli vs. pc'de güzel ama sadece 300w PSU koymuşlar.

blade_dnzl
10-08-2007, 18:04   |  #6  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
21 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2007

hocam 400 watt switching

blackhawkmilan31
10-08-2007, 18:06   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,472 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

Cevabını verdim öteki konuda...

Borga-x
10-08-2007, 18:08   |  #8  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2006

Bence kendıne bır tane PSU al. Bu tıp markası duyulmamış PSU'lar cok kalitesidir. Önerim butcen uygunsa Thermaltake, Tagan, Enermax gibi markalara yönelmen. Uygun fiyatlı Antec Power, FSP markalarına bakabılırısn. Aralarındakı tek fark pahalı olanlarında OC yapabılırken daha uygun fıyalı olanlarında OC yapamazsın hepdı bu.Overclock yapmayacaksan uygunlara yönel.

  adresinden bakabılırısn.