Herkese merhaba abilerim kardeşlerim. Benim bir sorum olacak. Bilgisayarımın ekran kartı çok düşük ATI Radeon X1200 Series. Hatta bazı bilgisayarcılar bana ekran kartın yok diyor. Ben de yeni bir ekran kartı almaya karar verdim. Ama alacağım ekran kartının bilgisayara uyup uymayacağını bilmiyorum. Henüz ekran kartı seçmedim ama 100 TL altında bir kart arıyorum. Ben oyun meraklısıyımdır ama ekran kartım yüzünden çoğu oyunları oynayamıyorum. Nelere dikkat etmeliyim neye göre almalıyım ekran kartını yardımcı olun. Şimdiden teşekkürler...
Yeni bir ekran kartının bilgisayara uyumluluğu
Çoğu kişi ekran kartında belleğe bakıyor. Ama önemli olan modeli, bit hızı, çekirdek ve bellek hızı. 100 TL'ye oyun için ekran kartı bulabiliriz ama oyunlarda kasma olabilir. Ekran kartlarının benchmark (kıyaslama) testlerine burdan bakabilirsin. 2 ekran kartı arasında kaldıysan mesela Gigabyte GV-R557D3-1GI ve Asus EAH5570/DI/1GD3(LP) arasında kaldın. İkiside tıpatıp aynı. Bana hangisini alsam diye sorarsan internette sıcaklıklarını araştır derim. Aslında Asus derdim çünkü fanları çok kaliteli iyi soğutabiliyor fakat Gigabyte kullanmadığım için net birşey söyleyemem.
Ekran kartı için 2 tür anakart vardır. AGP uyumlu anakart ve PCI Express uyumlu anakart. AGP anakartları neredeyse hiç yoktur varsa da çok eski modellerdir. Çoğu ekran kartı PCI express ile uyumludur. Senin ekran kartı sanırım pcı express çıkışlı. Tam emin olmak için anakartın tam marka modelini vermen yeterlidir.
Birşey değil
Anakart pcı express ile uyumlu.
PSU; Power Supply kelimesinin kısaltılışıdır. Türkçe'de buna güç kaynağı diyoruz. PSU bilgisayara elektrik gücünü ileten donanımdır. Normal bilgisayar için 400 watt PSU hertürlü yetecektir. Oyun bilgisayarları için 500 watt yeterlidir. 400 watt gerektiren bir sisteme 350 watt güç kaynağı takarsan bilgisayar ara sıra kendi kendine kapanacaktır yada açılmayacaktır. Bilgisayara ne kadar güç gerektiğini bu siteden öğrenebilirsin. LİNK
Bazı güç kaynakları sahte olabiliyor. Sahte derken mesela bazılarının üzerinde 600 watt yazıyor ama bunlar sadece en fazla 350 watt güç iletebiliyor. Sahte olup olmadığını anlamak için 80+ sertifikaya sahip PSU modellerine bakman yeterlidir.
80+ nedir dersen mesela 1000 watt güç gerektiren bir sistemin var ve 1000 watt 80+ sertifikalı güç kaynağın var, elektrik azalırsa hani lambaların ışığı azalıyor ya o işte, güç kaynağı yinede bilgisayara en az 800 watt (%80) güç iletebilecektir. Bu da bilgisayarın kapanmasını önleyecektir.
Bazı ekran kartları vardır 125 watt güç tüketiyor, bazıları da 75 watt güç tüketiyor. 75 watt olan daha iyi (ekran kartı performansını dahil etmiyoruz) daha az güç tüketmesi hem fazla ısınmayı önler, hem fazla yüksek güç kaynağı gerektirmez, hemde elektrik faturasının daha düşük gelmesini sağlar ki bu fazla fark yapmaz.