benim merak ettiğim bi konu var belki sizler için oldukça basit olduğunu düşünüyorum. bir ekran kartıyla anakartın verimli çalışması için nelere dikkat etmemiz lazım yani uyumlu olup olmadığını nerden anlarız hangi özelliklere bakmamız gerekir
yeni öğreniyorumda
anakartın üzerinde ekran kartı icin slotlar vardır... bu ekran kartları kendi aralarında bikaç gruba ayrılır... ilk ekran kartı İSA olarak bilinirdi sonrada AGP olarak devam etti ve suanda ekran kartı veriyolunun taçlandırılmış hali PCI olarak kullanılmakta...
teşekkür ederim peki anakart üzerindeki chipsetler neyi etkiler
bunun cevabını verdıgımı dusunuyorum...
Ekran katlarının anakarta uyumu bağlantı arabirimi ile anlaşılır. Yani AGP yuvası olan bir anakartın varsa AGP kartlarla uyumlu demektir. PCI-E yuva varsa PCI-E ye uyumlu demektir. Bukadar kolay.
Anakartın üzerindeki çipsetleri anakartların beyni olarak düşün. İki temel yongaseti vardır.
İşlemci,ram ve ekran kartlarını kontrol eden kuzey köprü yongası, PCI yuvalar, harddiskler, optik okuyucuları kontrol eden güney köprü yongasıdır.
Örneğin cd-rom daki bir veriyi işlemcinin işleyebilmesi için önce veriler, güney köprü yongasına gider oradan kuzey köprü yongasına oradan da işlemciye gider. Yani bir nevi kontrolcü, trafik polisi gibi bişey. Giden gelen verileri kontrol ederek gerçekten işlemcinin istediği dosyalarmı diye bakar. Eğer onlarsa geçirir.
Kısacası anakarta bağladığımız tüm aygıtlar bu yongaların kntrolündedir. Dolayısı ile bu yongaların desteklemedi, tanımadığı bir parçayı anakarta takmak olası değil. Zaten anakart üreticileri bu yongalara uyumlu yuvalar koyarlar kartlara.