yerel ağ hızını ayarlamak?? ağ bağlantıları??

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
Killer
28-02-2004, 19:56   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
166 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Merhaba;

Benim ağlar hakkında ufak sorularım var.cevaplarsanız sevinirim;
şu anda evde 2 bilgisayarı birbirine bağladım..aynı zamanda adsl kullandığım için ,hub ile bağlamayı daha mantıklı buldum. router ın üzerindeki ethernet girişini ve diğer 2 bilgisayara bağladığım kabloların hepsini hub a taktım..buraya kadar sorun yok,hatta adsl hızı vs. den de memnunum..hız bölünmesi fln da olmuyorda,benim sormak istediğim soru başka..şimdi,yerel ağdaki hızım şu anda 10 megabit/sn. iletişimi de gayet güzel karşılıyorum,kopma fln da olmuyor ama normalde ethernet kartım 1 gigabit/sn . destekliyor..ben bu tür bağlantı yaptığımda lan hızının 1 gigabit olcağını zannettim fakat tüm herşeyi hub a bağladığımda windows hızımı 10 megabit olarak gördü..tamam buna da rağzıyım ama madem daha yüksek hızı destekliyor,neden ağımın hızı da yüksek olmasın..bunu kontrol de ettim..yani tüm kabloları hub dan çıkartıp,direkt olarak 1 kabloyla 2 bilgisayarı bağladığımda windows hızımı 1 gigabit/sn olarak gördü..zaten asıl hız da bu..anladığım kadarıyla benim almış olduğum hub ,bu hızı desteklemiyor..:(( veya başka bişey mi var?? bu hızı yeniden 1 gigabit yapmak için ne yapabilirim? yeni bir hub mı almalıyım? nasıl bişey yapayım?
birde ufak bi sorum daha olacak,masaüstündeki "ağ bağlantılarım" ı tıkladığımda hiçbir şey gözükmüyor..yerel ağ bağlantımı ancak "ağ bağlantılarımı görüntüle" linkine tıklayınca görebiliyorum..neden bu ilk sayfada bişey gözükmüyor?? biliyorum biraz uzun yazdım ,kusura bakmayın..teşekkürler..

hasanyasin
28-02-2004, 22:28   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,100 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

İlk sorunuzla ilgili olarak söyleyebileceğim tek şey, zayıf halka prensibinin, hayatın her alanında geçerli olduğu: Zinciriniz, en zayıf halkası kadar güçlü olabilir ancak...

Ağ bağlantılarıyla ilgili sorunuzun cevabı ise, ilk sayfa ve ikincinin farklı şeyler olduğu. İlk sayfada henüz bir şey yok; fakat, mesela bir ftp sunucuya bağlandığınızda bu ilk sayfada da bir şeyler oluştuğunu görebilirsiniz.

Aslında problem biraz kötü bir çeviriden kaynaklanıyor. İlk sayfanın İngilizcesi "My Network Places" ve ikinci sayfa da "My Network Connections" Sorun ikisinin de ağ bağlantılarım olarak çevrilmiş olması...

Banned
29-02-2004, 10:16   |  #3  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
109 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

Hız olayında şunu deyim: farklı cind aletler birbirine bağlanacaksa düz, aynı cins aletler bağlanacak çapraz bağ kullanılır.Yani bilg-bilg  çapraz, bilg-hub(switch) düz baağlanır.Sizin bu durumda düz bağlantı yapmışolmanız gerekmekte.Eğer düz baplantı yı doğru yapamamışsanız hızınız gerçek hızı olmaz.Eğer düz bağlamışsanız hızınız yüksek olduğu halde bilgisayar 10mb/sn gösterir ki bunuda düzeltmenin bir yolu var,Benim adsl modem  guide ımda yazıyor, araştırıp iletirim.

Killer
29-02-2004, 12:26   |  #4  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
166 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

her ikinize de cevaplarınız için teşekkür ederim..
hasanyasin;
zayıf halka prensibi demişsiniz..burada hangi donanımım en zayıf ki ,onun hızına iniyor?? 2 bilgisayarda da kullanılan ethernet kartları aynı model ve aynı hızda..geriye 2 seçenek kalıyor: hub mı? router mı? veya başka bişey mi?
sman9815;
söylediklerinizden anladığım kadarıyla,ben şu anda çapraz bağ yapmış durumdayım..düz bağlantıyı nasıl yapıcam peki?? birde şu adsl modeminizin guide ından bakıp,hız konusunu belirtirseniz çok sevinirim..
teşekkürler..

Banned
29-02-2004, 13:49   |  #5  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
109 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

sen önce çapraz bağlantını düze çevir sonra  gene olmazsa ben senin için bakarım gıide a.
2 jag'ın da kabloları şu sırada olmalı
tb t yb m mb y kb k
Belki farketmiyyodur ama ben sana yine de söyleyim.
Jag'ın bi düz bide yuvasına tutmasnı sağlayan çentikli kısmı vardır.Düz kısmı sana bakacak şekilde yukardaki sırada kabloları takacak sın her iki uca da.Birde kablo cat5 olması lazım 100mbit hızını alman için yine olmazsa yaz, ayarlaa bakalım.

Son Düzenleme: sman9815 ~ 29 Şubat 2004 13:52
Killer
29-02-2004, 16:23   |  #6  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
166 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

off yaa:((..keşke bu soruyu önceden sorsaydım..çünkü dün gidip bi bilgisayarcıdan kabloları kendim yaptırmıştım ve bu tür bişeye hiç dikkat etmemiştim..şimdi elimde 3 tane 10-20 metre arası kablo var..
yalnız kabloların üzerinde cat5 fln yazıyor ama bağlantı sırası yanlış,anladığım kadarıyla..
yani sonuç olarak,hub veya switch kullanan bağlantılarda cross bağlantı kullanılmayacakmış,düz olacakmış..sadece 2 bilgisayar arası çapraz bağlantı tercih edilebiliyormuş..:(
sorun kablolarla alakalı yani,anladım.teşekkürler.

Banned
01-03-2004, 21:33   |  #7  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
109 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

Evet sorunu anlamışsın sen, sevindim.Bi dene bakalım