Yüklü windows işletim sistemini iade etme; mahkeme

hatipoglu
24-01-2010, 12:55   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
20 mesaj

Konu aslında Windows 7 ile ilgili değil, ancak Windows'un en güncel işletim sistemi Windows 7olduğundan ve daha uygun bir forum kategorisi bulamadığımdan buraya yazıyorum.

Bugün Pardus web sayfalarında gördüğüm bir haber dikkatimi çekti ve paylaşmak istedim: 

http://www.pardus-linux.org/2010/01/paraniz-cebinizde-kalsin-gerekceli-karar-hazir/ 

Haber Aralık 2009'da verilen bir mahkeme kararına ilişkin, gerekçeli kararı açıklıyor. Özetle Teknosa'dan Windows Vista Premium yüklü bir Casper bilgisayar alan kullanıcı (Pardus Kullanıcıları Derneği başkanı ve Linux Kullanıcıları Derneği üyesi Av. Nihad Karslı), işletim sistemini beğenmediği gerekçesiyle satın aldığı ürünü iade etmek istiyor. Teknosa ürünün ayıplı olmadığını, tüketicinin ürünü alırken Windows işletim sistemi ile geldiğini bildiğini, dolayısıyla ürünü geri almayacağını ifade ediyor. Davalık oluyorlar. 

Ankara 1. Tüketici Mahkemesi ilginç bir karara imza atıyor; karara göre tüketicinin dizüsütü bilgisayar ile birlikte işletim sistemi alma zorunluluğu olmadığı, aksi bir durumun tüketici aleyhine tekelleşmeye yol açacağı ve haksız rekabeti pekiştireceği vurgulanıyor. Bu gerekçeyle Windows işletim sisteminin ederi olan 140 TL'nin, faizi ile birlikte kullanıcıya iade edilmesine karar verilmiş. 

Hakikaten çok ilginç bir karar. Bu durumda firmalar farklı seçeneklerle ürünlerini satmak zorunda kalabilirler diye düşünüyorum. 

Gerekçeli kararı aşağıdaki adresten indirebilirsiniz: 
http://www.pardus-linux.org/files/oemdavasi.zip

Düzeltme/ekleme: Açılan dava notebook iadesi için değil, Vista'nın fiyatının belirlenip iadesi için açılmış. Kusura bakmayın.

Son Düzenleme: hatipoglu ~ 24 Ocak 2010 17:51
fasterdem
24-01-2010, 13:05   |  #2  
fasterdem avatarı
Yıllanmış Üye
404 mesaj

Valla oyun ve bazı programlarımı linux üzerinde çalıştırabilsem windows a kuruş vermem ama mecbur kalıyoruz kardeşim şu anlık çözüm yok gibi:((

Kapalı Hesap (135391)
24-01-2010, 13:08   |  #3  
Kapalı Hesap
2,758 mesaj

Evet .exe ler çalışmıyor :(

fasterdem
24-01-2010, 13:10   |  #4  
fasterdem avatarı
Yıllanmış Üye
404 mesaj
Alıntı: Melih Çalışkan  
Evet .exe ler çalışmıyor :(

Hadi exe leri bırak bi şekilde yama var çalıştırırsın sınırlıda olsa ama ya oyunlar.Directx yok ki.Call of Duty Modern Warfare 2 oynuycan ne directx var ne doğru dürüst ekran kartı desteği:(

_hEro
24-01-2010, 14:39   |  #5  
_hEro avatarı
Yıllanmış Üye
3,428 mesaj

Teknosa malın ayıplı olmamasında haklı.Bu gibi durumlarda tüketicinin haberinin olduğu varsayılarak durum değerlendiriliyor.Sonuçta teknosa bilgisayarı satarken her özelliğinide listeliyor.
Bana göre tüketicinin iade gerekçesi yanlış.Ne demek "beğenmedim". Bugün kaç kişi beğenmediği malı iade edebiliyor.

hatipoglu
24-01-2010, 17:32   |  #6  
OP Yeni Üye
20 mesaj

Bir düzeltme/ekleme yapmam gerekiyor: Açılan dava notebook iadesi için değil, Vista'nın fiyatının belirlenip iadesi için açılmış. Kusura bakmayın.

Son Düzenleme: hatipoglu ~ 24 Ocak 2010 17:52
_hEro
24-01-2010, 18:03   |  #7  
_hEro avatarı
Yıllanmış Üye
3,428 mesaj

O daha bir saçma bence.Eğer öyle ise şu andan itibaren beğenmedim diye götürülen her windows yüklü laptoptan windows parasını geri alabiliriz.Mümkün mü acaba?
Nokia telefon alıpta Symbian ı beğenmemekten farkı nedir ?

Mustafa@PC
24-01-2010, 18:30   |  #8  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj

1.) Pardus Kullanıcıları Derneği başkanı ve Linux Kullanıcıları Derneği üyesi kişi Vista'nın yada piyasadaki herhangi bir işletim sisteminin hemen hemen ne olup olmadığını biliyordur ve az çok fikir sahibidir. Yani burada sanki "dava açılmak için alınmış Vista işletim sistemi yüklü bir notebook" var, fikrimce.

Evet bu bana böyle geldi. Dediğim durumdan siz de bunu çıkarmadınız mı ? ve bence bu komik :) 

Bu davayı satın almadan da açabilirdi aynı sebepten istiyorsa ve bunu düşünüyorsa ;)

(Bu arada Vista hiçte kötü bir işletim sistemi değil bence :) )

2.) Bir ürünü parasını verip, faturasını alıp, kullanmadan önce içinde ne olduğunu zaten biliyorsunuz(yada bilmelisiniz) Notebook üreticisi yada ilglili mağaza, satış yeri vs. bunu sizden saklıyor mu ? ürün kataloğu, ürün bilgisinde bu yazmıyor mu ? Örnek üründe bunu görmüyormusunuz vs. ? :) Yani siz içinde ne olduğunu bilerek alıyorsunuz ürünü ve daha sonra içinde bu neden var mı diyorsunuz yada ben bundan memnun değilim mi diyorsunuz ? O zaman notebook alıp ekran kartını beğenmedim, işlemcisini beğenmedim, içindeki virüs yazılımını, beğenmedim diyormusunuz sonradan ?(diyorsunuz ama yanlış tercih etmişim bu bana yeterli değil keşke X ürününü alsaydım diyorsunuzdur) yada sabit disk alanı neden bu kadar düşük dava açacağım diyebiliyormusunuz ? 

Tabiki hayır... :)

Gelelim Notebook, PC.. vs lerin hepsinin(yada büyük bir çoğunluğunun) Windows yüklü olarak sunulmasına ;

Bu o cihazları yapan firmaların tercihidir. Firmalarda kullanıcı isteklerini göz önünde bulundurarak tercih yaparlar. Yani Windowsun cihazlarda yüklü olarak gelmesinin temel sebebi arz-talep ilişkisidir. 

Yoksa kanunlarda ;  "Notebook, PC.. vs lerin hepsinin Windows yüklü olarak gelmesi şarttır" diye birşey yok bildiğim kadarı ile.:)

Ne Windows fanatiği ne Linux fanatiğiyim. Evet Windows kullanıyorum çünkü bana göre daha iyi...

Linux kullanıcıların çoğunluğunu yakalasın bakın nasıl Linux yüklü olarak geliyor, cihazlarda ;)

Son Düzenleme: Mustafa@PC ~ 24 Ocak 2010 18:58
PcMaKeR
24-01-2010, 21:34   |  #9  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj

İşte bu yüzden Dahada soğudum pardustan.
Üçkayıtçı bir hava var.

Koca koca harflerle yazılıyor! Windows kurulumu yapılmamış oluyor notebooka! Birçok laptop sattım teknosada. kurulum ekranında sözleşme geliyor onu kabul edersen windows a para vermiş oluyorsun.

Saçma sapan işlerle uğraşıyorlar. MS ye dava açsalar ya zorla satıyorsun diye.

Batuhan Karsan 26
24-01-2010, 23:57   |  #10  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 62
2,471 mesaj

Teknosa haklı.Beğenmiyorsan almayacaksın,yada Pardus CD'sini alıp üzerine kuracaksın...

Halil Mollaoğlu
25-01-2010, 01:11   |  #11  
CHIP Online
373 mesaj

Göstermelik bir dava ne yazık ki. Pardus kullanmak bu mu yani? Geçersiz gerekçelerle Windows'a karşı bir zafer kazandığını iddia etmek?

Laptopu aldın, açtın Windows Lisans Sözleşmesini kabul ettin, bitti! Ondan sonra yok öyle işletim sistemini beğenmedim.

Sıkıysa Microsoft'a açsın davayı hadi. Adamın diyeceği tek cümle var: Sözleşmeyi kabul etmeyecektin.

Eğer laptop alındığı anda kişi "Ben Windows istemiyorum, OS parasını geri verin" demiş olsaydı o zaman gerçeklik payı vardır diyecektim; fakat bu dava sadece ve sadece "Baak Windows'u dövdüm" davası olmuş. Yazık çok yazık...

Süleyman.
25-01-2010, 01:17   |  #12  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj

Aslında bir süredir beni de rahatsız ediyor bu durum. Ben mesela Windows kullanmak istiyorum ama OEM sürüm istemiyorum, firmaların içini doldurduğu ve çöplüğe döndürdüğü bir Windows ve Windows imajı istemiyorum. Dizüstü bilgisayarla işim bittiğinde veya hurdaya çıktığında, işletim sistemini alıp başka cihazda kullanmak istiyorum. Her aldığım dizüstü bilgisayarda tekrar tekrar Windows da satın almak istemiyorum... Ama piyasada OEM Windows yüklü olmayan dizüstü bilgisayar neredeyse yok.

Son Düzenleme: Süleyman. ~ 25 Ocak 2010 01:24
Kapalı Hesap (158332)
25-01-2010, 02:52   |  #13  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 2
268 mesaj
Alıntı: Halil Mollaoğlu  
Göstermelik bir dava ne yazık ki. Pardus kullanmak bu mu yani? Geçersiz gerekçelerle Windows'a karşı bir zafer kazandığını iddia etmek?

Laptopu aldın, açtın Windows Lisans Sözleşmesini kabul ettin, bitti! Ondan sonra yok öyle işletim sistemini beğenmedim.

Sıkıysa Microsoft'a açsın davayı hadi. Adamın diyeceği tek cümle var: Sözleşmeyi kabul etmeyecektin.

Eğer laptop alındığı anda kişi "Ben Windows istemiyorum, OS parasını geri verin" demiş olsaydı o zaman gerçeklik payı vardır diyecektim; fakat bu dava sadece ve sadece "Baak Windows'u dövdüm" davası olmuş. Yazık çok yazık...

Evet bencede durum vaziyet bu.Laptopun içinde bulunan bir parçayı ben bunu beğenmedim bunun parasını geri iade edin der gibi. Fakat o kullanıcı o laptopu alırken mutlaka o Vista Home Premiumu görmüştür.Bunu daha sonradan geri iadesi mümkün değildir.Yani burada şirket haklıdır.Bu bir adaletin ürünü değildir.

Saygılar...

baDibere
10-02-2010, 03:15   |  #14  
Yıllanmış Üye
205 mesaj

Sayın fasterdem,
Sayın Melih Çalışkan,

Biz bunun için Özgür Yazılım'ı savunuyor ve insanlık için GNU/Linux diyoruz. Bakın, siz birşeyler yazıp, kodlarını saklayıp, sadece belirli bir platforma destek verirseniz, kusura bakmayın ama ben neyin nasıl yaptığınızı bilmeden sizin yazdığınız şeyi nasıl çalıştıracağımı bilemem.

Sayın _hEro,
Aynı bilgisayar yurt dışında farklı işletim sistemi tercihleri ile sunulabilirken, ülkemizde nedense dayatmacı bir üslup ile sadece tek işletim sistemi ile sunuluyor, zorla satılıyor ve siz bu durumu makul görüyorsunuz. Kusura bakmayın ama gerekçeli kararda da geçtiği gibi işletim sistemleri bilgisayarların olmazsa olmaz parçası değildir ve kimse bana istemediğim işletim sistemini zorla satamamalıdır.

Sayın Mustafa@PC,
Acaba satın almadığınız bir şey hakkında ne davası açabilirsiniz? Adam almış, işletim sistemini kullanmadan iade etmiş ve parasını almak için dava açmış.

Yazınızın geri kalanının cevabı ise yukarıda saklı zaten.

Sayın PcMaker,
Pardus'tan soğumanız niyedir anlayabilmiş değilim. Kimse size gidin zorla Pardus kurun ya da bilgisayarda Windows kullanmayın demiyor. Tüketiciye kendi işletim sistemini seçme özgürlüğü sağlanmışken, burada saçma olan kısmı anlamış değilim. Ayrıca MS'ye ne diye dava açacaksın ki? Malı zorla satan ilgili şirketler, MS değil.

Sayın batuska,
Beğenmediğim şey, bilgisayarın olmazsa olmaz parçası olmayan işletim sistemi olan Windows. Bunu satın almamak hakkı da ne mutlu ki bana tanınmış. Niye kullanmayacağım şeye para vereyim ki?

Sayın Halil Mollaoğlu,
Sayın Diktatör,
Ortada Windows'a karşı bir zafer kazanıldığı filan yok. Olan sadece şudur: Tüketici ön tanımlı olarak gelen işletim sistemini isterse alır, isterse almaz. Kimse de zorla işletim sistemi satamaz.
Eğer gelişmeleri takip ettiyseniz görmüşsünüzdür ki "hiç yüklemeden, sözleşmeyi kabul etmeden silin ya da gönderin" yazmaktayız.

Ayrıca o sözleşme duyduğum kadarıyla TC yasalarına göre geçersiz.

Sayın Süleyman.,
İşletim seçme özgürlüğünüzü kullanarak, istediğiniz bilgisayarı istediğiniz işletim sistemi ile alabilirsiniz.

_hEro
10-02-2010, 18:28   |  #15  
_hEro avatarı
Yıllanmış Üye
3,428 mesaj
Alıntı: baDibere  
Sayın _hEro,
Aynı bilgisayar yurt dışında farklı işletim sistemi tercihleri ile sunulabilirken, ülkemizde nedense dayatmacı bir üslup ile sadece tek işletim sistemi ile sunuluyor, zorla satılıyor ve siz bu durumu makul görüyorsunuz. Kusura bakmayın ama gerekçeli kararda da geçtiği gibi işletim sistemleri bilgisayarların olmazsa olmaz parçası değildir ve kimse bana istemediğim işletim sistemini zorla satamamalıdır.
ne diye dava açacaksın ki? Malı zorla satan ilgili şirketler, MS değil.
Yazılım olmadan donanım bir hiçtir zaten.Zorla bir satım sözkonusu mu sizce ? Satıcı oraya özelliklerini belirtmiş mi? Belirtmiş ? Fiyatınıda yazmış mı ? Yazmış.İsteyen alır istemeyen almaz.Bu durumdan şikayet eden bir grup varsada eğer , bireysel davalar yerine, kamunun gerçekçi tepkiler gösterip, ilgili mala olan talebi büyük oranda düşürmesiyle daha olumlu sonuçlar çıkacaktır.
Ayrıca bende nokia'nın symbian'ını beğenmiyorum diyelim.Symbian da kendi pazarında tekel falan değil.Beğenmediğim bir işletim sistemi için Nokia'ya dava açmam sizce ne kadar etkili ve doğru olur ?

Son Düzenleme: _hEro ~ 10 Şubat 2010 18:30
mancukya
11-02-2010, 01:21   |  #16  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
2,844 mesaj

Burada olaya hak veren arkadaslari anlamiyorum bir pc aldin garantisi bitti diyelim bozuldu yada daha iyi bir sey aldin. iste bu noktada oem dahi olsa elinde lisansli isletim sistemin var 2ciye para verdirmek mantigina zorla nasil hak veriyorsunuz.
Bir kere Nokia , iphone örnekleri tras o makineye baska bir sistem atamazsin ama pc dünyasinda olay ayni degil yada diyelim normal oeam olmayan bir sistem aldiniz neden tekrar bir pc aliminda elinizde yasal isletim sistemi varken 2ci kez enayi gibi neden para ödensin ?
Bu islerde bütün dünyada magazalar yada üreticiler hep zorluk cikartiyor ama acilan bütün davalarida onlar keybediyor buna ragmen devam ediyor olaylar.

black_flood
11-02-2010, 09:54   |  #17  
black_flood avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 152
5,190 mesaj
Sayın Halil Mollaoğlu,
Sayın Diktatör,
Ortada Windows'a karşı bir zafer kazanıldığı filan yok. Olan sadece şudur: Tüketici ön tanımlı olarak gelen işletim sistemini isterse alır, isterse almaz. Kimse de zorla işletim sistemi satamaz.
Eğer gelişmeleri takip ettiyseniz görmüşsünüzdür ki "hiç yüklemeden, sözleşmeyi kabul etmeden silin ya da gönderin" yazmaktayız.

eminmisin avrupa ticaret mahkemesine şikayette bulunup temyize gidilirse tc yasası masası işlemze bunu da sen bilmiyorsun.

ayrıca o sözleşme koşulları microsoft windows kullanılan tüm ülkeler için geçerli sadece bu güne kadar bu konulara deyinen yoktu.

o mahkeme sonucu temyize gittiğinde gerçekten düzgün şekilde izah edilebilirse o parayı iade alabilir üstüne ticari prestiji zedeleyici harektlerde bulunduğu için o kullanıcıyı süründürebilmeside mümkün.

e1ektronick
27-07-2010, 12:18   |  #18  
Yeni Üye
20 mesaj
Sayın fasterdem,
Sayın Melih Çalışkan,

Biz bunun için Özgür Yazılım'ı savunuyor ve insanlık için GNU/Linux diyoruz. Bakın, siz birşeyler yazıp, kodlarını saklayıp, sadece belirli bir platforma destek verirseniz, kusura bakmayın ama ben neyin nasıl yaptığınızı bilmeden sizin yazdığınız şeyi nasıl çalıştıracağımı bilemem.

Sayın _hEro,

Sayın Mustafa@PC,
Acaba satın almadığınız bir şey hakkında ne davası açabilirsiniz? Adam almış, işletim sistemini kullanmadan iade etmiş ve parasını almak için dava açmış.

Yazınızın geri kalanının cevabı ise yukarıda saklı zaten.

Sayın PcMaker,
Pardus'tan soğumanız niyedir anlayabilmiş değilim. Kimse size gidin zorla Pardus kurun ya da bilgisayarda Windows kullanmayın demiyor. Tüketiciye kendi işletim sistemini seçme özgürlüğü sağlanmışken, burada saçma olan kısmı anlamış değilim. Ayrıca MS'ye ne diye dava açacaksın ki? Malı zorla satan ilgili şirketler, MS değil.

Sayın batuska,
Beğenmediğim şey, bilgisayarın olmazsa olmaz parçası olmayan işletim sistemi olan Windows. Bunu satın almamak hakkı da ne mutlu ki bana tanınmış. Niye kullanmayacağım şeye para vereyim ki?

Sayın Halil Mollaoğlu,
Sayın Diktatör,

Sayın Süleyman.,
İşletim seçme özgürlüğünüzü kullanarak, istediğiniz bilgisayarı istediğiniz işletim sistemi ile alabilirsiniz.

Alıntı: mancukya  
Burada olaya hak veren arkadaslari anlamiyorum bir pc aldin garantisi bitti diyelim bozuldu yada daha iyi bir sey aldin. iste bu noktada oem dahi olsa elinde lisansli isletim sistemin var 2ciye para verdirmek mantigina zorla nasil hak veriyorsunuz.
Bir kere Nokia , iphone örnekleri tras o makineye baska bir sistem atamazsin ama pc dünyasinda olay ayni degil yada diyelim normal oeam olmayan bir sistem aldiniz neden tekrar bir pc aliminda elinizde yasal isletim sistemi varken 2ci kez enayi gibi neden para ödensin ?
Bu islerde bütün dünyada magazalar yada üreticiler hep zorluk cikartiyor ama acilan bütün davalarida onlar keybediyor buna ragmen devam ediyor olaylar.
sizlere katılıyorum arkadaslar ve surekli bu konunun takipcisiyim.

cok dogru diyorsun mancukya, neden her aldigim notebook icin birde varsayilan olarak gelen isletim sistemini (microsoft firmasinin windows 98,xp,vista,7 isletim sistemleri) alip her seferinde o kadar parayi heba edeyim ki? enayimiyim ya?

bunu cok uzun zamandir dusunuyodum ve temelinin atilmasi ve yurtdisi ornekleri ile bunu cogaltarak bu olaydan hala kendine bir pay cikaramayan ve her seyi oldugu gibi kabullenen arkadaslarinda gozlerini acarak bu konuda bizim gibi dusunenlere katilarak yardimci olmasini bekliyorum.

bu sistemin bir parcasi olmaktan akliniz varsa kacin. sistem diyorki "CONSUME, OBEY, DIE." nedir simdi bu diyeceksiniz? aciklayim: "TüKET, iTAAT ET, öL.

onlar (sirketler) ne uretirse uretecek ve biz hic bisey demeden (itiraz etmeden, gereksizde olsa, isimize yaramasada, sevmesekte, istemesekte) kabul edecegiz, dediklerine itaat edecegiz, hersyeyi kabullenecegiz ve biz afedersiniz en vefali havyan dostumuz gibi gecemizi gunduzumuze katip biyerlerden kazandigimiz paralari bunlarin urettikleri "her urunde her defasinda aynisini" almaya mecburmuyuz?

hayir arkadasim itaat etmeyeceksin bunlara. insan degilmisin aklini kullan. mahkemeler var senin hakkini vermeleri icin adalet icin sen isini bilirsen her sey senin lehine isler ve mahkeme masraflari dahil herseyi odetebilirsin kendini akilli zanneden bu sirketlere, kendini kucumseme.

bak ATATüRK'e okudugu ordudan ayrildi, istifa etti. ve diger devletlerin gucleri altinda yasamadi. istese yapardida kendi gelecegini guvence altina alirdi asil bir komutan vasfiyla gelecegine devam ederdi. Ama o ne yapti risk aldi ve ordudan ayrilarak vatan ve millet icin kendini bu yola koydu.

simdi konumuza geri donelim; bak etrafina sinirsiz ozgur yazilim ve bunlari destekleyen kisi ve kisiler var hic elini atip bu isleri denedinmi? yaptinmi? uyguladinmi? Yok. en buyuk yazilimlardan tutun en kucugune kadar her ms windows icin yazilan yazilimin bir muadili ozgur yazilimlarda mevcut. yeterki  sen arastir bak karsina neler cikiyo neler?

ey kullanici gozlerini ac ve bu konu hakkinda bir daha dusun.

NOT: burda hiçbir kimseyi, sahsi veya firmayi karalamadim. herkes kendi dusunce ve vizyonuyla ozgurdur. kisitlama yapmaya calismiyorum. bu ucretli ve muadil yazilimlari kullanma veya kullanmama konusunda kimseyi ayiplamiyorum herkes istedigini kullanabilir

burda vurgulamak istedigim benim gibi dusunenleri azimlendirmek ve bu sisteme boynum kildan ince demeyenler icin aciklayici ve bilgilendirici niteligini tasiyan cumlelerimdir.  sozlerim yanlis anlasilarak ve sonucta sozler carpitilarak gercek anlamindan disarida kullanilmasiyla aleyhime olacak ve rencide edici sekilde cumleler olusturulmamasi dilegiyle..

erdinc1974
29-01-2011, 18:59   |  #19  
Taze Üye
1 mesaj

Laptopu aldın, açtın Windows Lisans Sözleşmesini kabul ettin, bitti! demişsinizde. bu böyler olmuyor arkadaşım. bilgisayarı açıyorsunuz ve kullanmaya başlıyorsunuz. pc alıcısı picsini açtığında kullanma sözleşmesi filan imzalamıyor. o pcye kuran kimse, satıcı yada üretici imzanlaması gereken bir şey varsa o imzalıyordur. tüketici oyle bir sözleşme imzalamıyor. yani  o pcde windows kurulu gelmiş olması tamamen tekelci bir ziyniyetin tezahürü. tüketici mecbur değil gerek firmanın gerek üreticinin zorla dayadığı işletim sistemini kullanmaya. ha diyorsunuz alırken sözleşmeyi imzalıyor. hayır efendim windows için imzalamıyor. satıcı ürününü satarkende ürünü kullanabilmesini sağlayan yan ürünün seçimini yine fiyatlandırılmış olarak tüketiciye dayayamaz. bu yüzden teknosa yada başka firma tüketiciye tercihini sormak zorundadır, bilgi vermek zorundadır. vermeden satarsa kusur işlemiş olr, davada görüldüğü gibi ve tükecinin parasını iade etmek zorundadır. yani burda üşkaat yapan tarafı doğru değerlendirmek gerekir!!

ExpCodeR
01-09-2011, 10:13   |  #20  
Taze Üye
8 mesaj

Görülen o ki Microsoft fanı bayağı bir arkadaş varmış. Windows Lisans Sözleşmesini kabul ederseniz iadesini yapamazsınız. Bu konuda hem fikirim. Ama kimisi çıkıp, sen Nokia alıp Symbian'ı iade edebilir misin? gibisinden saçma ve mantıksız bir cümle kurmuş, kimiside teknoloji mağazalarında çalışmasından olsa gerek böyle birşeyin mümkün olmadığı görüşünde.

Şöyle düşünün Windows Vista yüklü bir dizüstü bilgisayar aldınız. Olurya 2011 yılında da güzel bir dizüstü bilgisayar beğenip almaya karar verdiniz. Arkadaşım zaten önceden aldığım dizüstü bilgisayardan kalma orijinal Windows Vista işletim sistemim var neden Windows 7 işletim sistemine gereksiz para vereyim ki?

Önceki bilgisayarlardan kalma orjinal Windows sürümü bulunmasına rağmen her bilgisayar aldığımda Windows parası ödemek zorundamıyım?

mancukya
01-09-2011, 18:31   |  #21  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
2,844 mesaj

Yurt disindaki degisik mahkeme kararlarindada bu sonucun aynisi cikti Fransa, almanya, Hollanda pek cok ülkede Chip tarzi sitelerde yabanci basinda bunlari yazdi. Olay sizin söylediginiz gibi özgürlük falan degil.
Herhangi bir magaza 10 bin tane örnek veriyorum Acer marka siparis veriyor ticaretde fiyatda buna göre belirleniyor o ürün ne kadar ismarlanirsa fiyatida ona göre ucuz oluyor.
Bazilarina basit geliyor bu olay. Dell gibi firmalarin istege bagli pc toplama hizmetleri var ama Linuxlu pclerinde cok ucuza geldigi söylenemez neticede onlarinda denenmesi ve kurulmasi bedavaya yapilmiyor.
Oem lisans ise zaten yari fiyatindan daha az veriliyor ürünün. 
Oem lisans sadece alinan makineye verilen lisansdir yasal olayida sadece o makine icin gecerlidir. yani bazilarinin dedigi 2 3 kere neden para veriyim diyemezsin sen 300 liralik ürünü 100 liraya aliyorsun zaten.
Bu konularda Apple icin kimse agzini acmaz her ne hikmetse.
Senelerdir bu yola bütün dünyada uygulanmaya calisildi Linuxlu makineler satmadi zaten Microsoft lisans sistemini degistirir Apple yada Google tarzi lisansa gecerse yani her makineyi kendi adina cikarttirmaya baslarsa 100 % 1 lik pazar payida kalmaz.
Pc toplarken size 1000 tlya mal olucak aleti 600 alirken sesi kimsenin cikmiyor  burda oem tek lisanslik makinenin sorgusu yapiliyor.
Bu dediginiz sistem olustugu anda hem isletim sistemine dünya kadar para ödenir hale gelir hemde aldiginiz makinede sadece parca garantisine girer

Kapalı Hesap (153334)
01-09-2011, 20:11   |  #22  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 186
6,419 mesaj
Alıntı: Halil Mollaoğlu  

(bazı çakal firmalar hariç  sözleşme yok.)
Halil Mollaoğlu burda yanlış düşünüyorsun laptopların içinde zaten hali hazırda kurulu olan bir
işletim sistemi var biz kurmuyoruz doğal olarak sözleşmeyide kuran firma onaylıyor bizde öyle
satın alıyoruz ben yıllardır bu olay üzerinde çok durdum bunu tekelleştirmek doğru değil isteyen
windows isteyen linux kullansın ben neden kullanmadıgım bir sisteme para ödemek zorundayım.
Yini bilgisayarla birlikte linux da önerilsin isteyene windows verilsin.pardusa bir çok windows
programı kurdum wine sayesinde ama halen windows gibi tıkla kur olayı yok saçma sapan izinler
ve derlemeler kurmadan çalışmıyor vmware kuramadım çıldırdım.Üstelik ekran kartına çok yük
biniyor görsel olarak.Videolar takılıyor program arşivi kusursuz özellikle dama dama mükemmel.

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (493) ~ 01 Eylül 2011 20:16