Zafer Parların İşte Türk Kitabı Çıktı

teribogart
19-03-2012, 22:59   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2011

[/url]

Zafer Parlar, farklı kültürlerden insanların Türkiye’yle iş yaparken önyargıların değil temel iş ilkelerinin bilincinde, sürtüşmelerden uzak daha verimli ve keyifli çalışmalarına olanak sağlamak amacıyla [url=http://www.myfikirler.com/zafer-parlarin-iste-turk-kitabi.html]İş’te Türk adında bir kitap yazdı. Kitapta Türk iş kültüründe davranışlar ve anlamları, sözlü iletişim, el hareketleri gibi birçok konuya yer veriliyor. Kitabın amacına ulaşması için bir yanı Türkçe, diğer yani İngilizce hazırlanmış.
Bazı iş ilkelerini ve onların arasındaki nedenleri anlamanın pek kolay olmadığı Türkiye’de Doğu ve Batı’nın, eskiyle yeninin aynı anda var olduğu, çok renkli bir iş kültürü var. Özellikle farklı kültürlerden insanların Türkiye’yle iş yaparken önyargıların değil temel iş ilkelerinin bilincinde sürtüşmelerden uzak daha verimli ve keyifli çalışmalarına olanak sağlamak amacıyla İş’te Türk adında bir kitap yazıldı. Kitabın bir tarafı Türkçe bir tarafı İngilizce olarak hazırlandı.
Yazar Zafer Parlar, Türk yöneticileri şöyle tanımlıyor: “Esnek, duygusal ve ilişki yönelimlidir. Bu gerçeği kabul edip ilişkilerinizi buna göre şekillendirebilirseniz mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz. Öte yandan bunları göz ardı etmenin maliyeti ise zaman para ve kimi durumlarda itibar kaybıdır.”
Kitapta birçok değişik başlık var. Mesela İstanbul’da yeme, içme. Yurtdışında gelen bir iş bağlantınız olduğunda İstanbul’da nerelerde gezdirebilirsiniz, Osmanlı, Türk mutfağı tavsiyeleri, mezeler, müzik, restoranlar…
Türk yöneticileri ne motive ediyor
Kitapta Türk yöneticiler için motive edici faktörleri şu şekilde sıralıyor:
Statü: Hem çalışılan markanın büyüklüğü, bilinirliği hem de unvan. Markanın bilinmediği durumlarda unvan öne çıkıyor. Parlar, adı bilinmeyen birçok kuruluşun bu nedenle yaratıcı unvanlar geliştirdiğini söylüyor.
Yakınlık: Türk yöneticiler duygusal ve ilişki yönelimli. Eğer Türk yöneticilerle çalışıyorsanız onların duygusal hayatına dahil olmalısınız. Kız/erkek arkadaşlarını, eşlerini veya çocuklarını işe getirebilir, sizi evlerine çağırabilirler. Eğer ailelerinden, sorunlarından uzak durursanız bu onların motivasyonunu olumsuz etkileyebilir.
Otomobil: Araba, özellikle erkek yöneticiler için dünyanın her yerinde statü sembolüdür. Mesela Türkiye’de 1.6 ile 1.8 model arasında azımsanmayacak bir fark vardır.
Türk iş kültüründe kodlar
Kitapta yer alan bir başka ilginç konu başlığı ise Türk iş kültüründe davranışlar ve anlamları. İş kültürünün de belli kodları var. Parlar bunlara birkaç örnek vermiş.
Sessizlik: Örneğin bir Türk firmasıyla görüşmelere başladınız ve ilk birkaç görüşme harika gitti. Fakat birden karşıdaki yöneticiye ulaşamaz oldunuz. Türk iş kültüründe bu kod, işi kaybettiğiniz anlamına gelir. Bunun nedeni de Türkiye’de davranışların duygusal saygı üzerine kurulu olması. Dolayısıyla size mesajı daha dolaylı yoldan verirler.
Toplantılar: Türk iş insanıyla yaptığınız toplantılarda başlarda her teklifinize olumlu yaklaşabilirler. Bu da size her anlaşmayı kabul ettiklerini düşündürebilir. Fakat bu doğru değildir, kibar olmaya çalıştıkları için böyle davranıyorlardır.
Patronu bir Türk’ü  taşınmasına yardım etmesi için çağırırsa…
Konu Türkler olunca kültür konusuna da değinmek gerekiyor. Kitapta “Patronunuz yeni bir eve taşınıyor ve haftasonu kendisine kimin yardım edebileceğini soruyor. Böyle bir iş için gönüllü olur muydunuz?” sorusu geçiyor. Ülkeler bazında cevaplar şu şekilde verilmiş:
Çin: Elbette, Bizi güçlü kılan şey, emir komuta zinciridir.
Almanya: Ne cüretle bana böyle saçma bir soru sorabiliyor?
Hollanda: Rüyasında görür.
Amerika: Bu istismarı insan kaynakları departmanına bildirmeli miyim acaba?
Japonya: Tabii ki yardım ederim. Ustam ve ben hayat boyu birbirimize bağlıyız.
Fransa: İşim (ve hayatımın) ne kadar acımasız olduğuna bir kanıt daha!
İspanya: Niye nakliyecilere yaptırmıyor ki?
Türkiye: Elim boş gitmeyeyim bari. Çalışırken yemek hazırlamak için vakit de olmaz, en iyisi yiyecek bir şeyler de götüreyim.
kaynak: Zafer Parlar’ın İş’te Türk Kitabı