zam yapmak yerine ürünü küçültme prensibi

cem_batum
01-02-2016, 08:08   |  #1  
cem_batum avatarı
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 7
42 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2015

ticaretin gerekliliği olan prensiptir.

nesi yadırganıyor anlamıyorum. sonuçta bu zam. bu tür ürünlere kg, litre cinsinden bakmak lazım.

peki firmalar neden yapıyor bunu? zam yapsalar depodaki, raftaki ürüne de zam yapmış olurlar, onlar için daha iyi değil mi?

değil. çünkü sıcak fiyat noktaları denilen bir kavram vardır. eğer çocuklara ürün satacaksanız 25 kuruşluk ve 50 kuruşluk boylarınız olmalı. o çocuğun elinde bunlardan birisi var ve bununla bir şey alacak. eğer o fiyatlara sahip ürün koymazsanız o rafa o çocuğu kaybedersiniz.

benzer şekilde 1, 1.5 vb fiyat noktalarının dışına çıkamazsınız. fiyatı 1.5 tl olan bir ürüne %8 zam yapmanız gerekirse ne yapacaksınız? 1.62 diye fiyat koyun bakalım ne oluyor?

zam yapmasınlar öyleyse diyebilir misiniz? muhtemelen dersiniz ama enflasyon olgusunu ne yapacağız? bu evrim değil ki inkar edelim.

sonuç olarak kg fiyatına yapılan zam sonucunda o fiyata karşılık gelen ürün miktarı azalır. çok normal bir durum. çok şey yapmayın yani.

ayrıca bir ipucu vereyim. eğer cipslerde fiyat performans oranı en iyi olan boy en büyüğü değil, en küçüğüdür. 2.5 liralık paketten bir tane alacağınıza 25 kuruşluk paketten 10 tane alırsanız toplamda daha karlı çıkarsınız.