ZyXEL Modemde Port Açmak ve Port'un Mantığı?

radyoaktif
12-04-2013, 02:11   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
237 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Arkadaşlar iyi günler. ZyXEL'in P-660W-Tx serisi modemimde bazı oyun ve uygulamalar için (counter strike, teamspeak vs) port açarak kendi server'ımı kurmak istiyorum. Ama bunun için modem arayüzündeki ayarların hangisinden tam anlamı ile port açabileceğimi anlamadım.

Misal ilk olarak NAT' üzerinden Port Yönlendirme diyerek port açıldığını fark ettim ama buradan TCP/UDP gibi ayarların girilemediğini gördüm. Yani port buradan mı açılıyor anlamadım;

Yukarıdaki işlemden tam olarak tatmin olamadığım için biraz daha kurcaladım ve Güvenlik Duvarı-Kurallar kısmında başka bir port açma olayı gördüm ve hemen "Wan to Wan /Router"ı seçip "Ekle" dedim ve kendi bilgisayarımın sabit IP'sini yazıp ekle dedim.

Ve en alttaki "Servis Eklemek İçin Tıklayınız" yazısına tıkladığımda portlar için yukarıda belirttiğim TCP/UDP ayarının burada olduğunu gördüm.

Şimdi ben, tanımladığım kendi PC'me DHCP tarafından tanımlanan IP (192.168.1.2) üzerinden 3'er olarak teamspeak için ayrı port, counter strike için ayrı port mu girmiş oldum anlamadım? Teamspeak ve counter strike portları açmak için o port aralıklarını girmem gerektiğini okuduğum için onları girdim. Yani bu durumda 1'den 10 a kadar mı port açabiliyorum?

2. sorum ise

Teamspeak yada counter strike için portları başarı ile açtım diyelim. Bundan sonra ben, bu uygulamalar için bi nevi server oluyorum ve diğer internet kullanıcıları, WAN'dan benim IP'min sonuna "IP:port numarası" şeklinde yazarak girecekler. Buraya kadar doğru anladığımı umuyorum.

Ama benim 192.168.1.3 olan statik IP'im sadece modemin bana atadığı IP. Yani WAN'da bu IP işe yaramıyor, normal internet IP'si işe yarıyor. Ama internet IP'im dinamik. Ben normal WAN IP'imi nasıl sabitleyebilirim? Hamachi kurup onun sabit ID'sini kullanarak teamspeak'da ve counter strike'de hizmet verebilirmiyim? Yani bu statik IP, WAN IP vs kafamı bayağı kurcaladı. Hangisi ne işe yarar, nasıl sabitleyebilirim, uygulamalar yada oyunlarda nasıl modem üzerinden server hizmeti verebilrim vs gibi.

Bu arada mantığı daha iyi anlamam açısından şu sorularımıda cevaplandırırsanız iyi olur;

Neden her uygulama yada oyun için 3 tane farklı port açıyoruz. Her oyun yada uygulama için portlar kim tarafından nasıl belirleniyor? Yani rastgele bir port numarası sallayarak bi port açamazmıyım? Vs gibi bu port olayının mantığını kavrarsam iyi olacak.

Yardımcı olursanız minnettar kalırım.

radyoaktif
13-04-2013, 02:01   |  #2  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
237 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008
Alıntı: cleverman  
NAT, farklı bir teknolojidir. Port açmak için güvenlik duvarı kuralları ataman gerekir. Bunun için de örneğin CounterStrike'ın hangi protokolleri ve portları kullandığını bilmen gerekir. Örneğin Skype, 80. ve 443. TCP portlarını kullanır. Sadece 80. ve 443. portlara gidiş yönünde izin vermen Skype'ı kullanman için yeterlidir. Blogumdaki Firewall kurallarıyla ilgili yazım sana belki yardımcı olur. Eğer bilgin çok zayıf ise, bu durumda internetten araştırma yapman gerekir...
 

Cevap için teşekkürler. Şu anda modem arayüzündeki Ağ>NAT>Port Yönlendirme kısmından açmak istediğim portları ekledim

yanlız buradan açtığım portların hangi iletişim protokolünü (TCP-UDP) kullanacağını seçemiyorum. Şöyle ki port "Ekle" dediğimde gelen ekranda iletişim protokülü seçimi mevcut değil;

Yani bu 2 protokolü seçemediğim için, açtığım portlar otomatikman bu 2 portuda kullanıyor mu demek oluyor bu? Birde portlarda sadece bu 2 iletişim protokolümü geçerlidir?