AMD Çalkalanıyor: 1 Milyar Dolarlık Kayıp Ve…

lujiyano
18-07-2008, 02:51   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
251 mesaj

Her gün AMD'den yeni gelişmeler ve atılımlar aktarıp duruyoruz fakat firma nedense sürekli değer kaybediyor. AMD bu çeyrekte de tam 1.189 milyar USD kaybetti ve bu kaybın 920 milyon USD'si ATI işlemleri sonucu gerçekleşmiş. İnternette yazan söylentilere göre tüm bu gelişmeler yıllar içinde adı firmayla özdeşleşen başkan Hector Ruiz'in istifasıyla sonuçlandı. Yeni CEO ve başkan koltuğuna Dirk Meyer getirildi. Hisse alım satımlarına ise ara verildi.

AMD, son üç ayı 1.309 milyar USD kazanç ve 1,189 milyar USD kayıpla kapadığını açıkladı. Bu kaybın 920 milyon Dolarının ATI'nin satın alınmasıyla ilgili olduğu söyleniyor. Geriye kalan 269 milyon USD'lik kayıp ise diğer işlemlerden kaynaklanıyor. Buna AMD'nin 200 mm silikon plaka altyapısı için yaptığı 190 milyon USD'lik harcamayı da eklerseniz toplam 450 milyon Dolarlık bir masraf ortaya çıkıyor.

AMD bundan önceki çeyreklerde de kayıplar yaşamıştı ancak hiçbirisi bu sonuncusu kadar büyük çaplı olmamıştı. Nitekim yılın ilk çeyreğinde şirket 1.456 milyar USD kazanç ve 358 milyon USD kayıp bildirmişti.

Bu son gelişmeler başkan Hector Ruiz için bardağı taşıran son damla oldu ve CEO görevinden istifa etti. Ortada yanlış bir anlaşılma yoksa Dirk Meyer firmanın yeni başkanı ve CEO'su olacak. AMD'nin bugün bu konuyla ilgili resmi açıklamayı yapması bekleniyor.

AMD'nin hisse başı değeri 5.30$'a kadar düşünce, hisse alım ve satımları da geçici olarak durduruldu. AMD, ürün kalitesi bakımından tam toparlanıyor gibi olduktan sonra oldukça üzücü ve düşündürücü bir gelişme bu. Umarız yapılacak açıklamada daha umutsuz mesajlarla karşılaşmayız.

baraneker
18-07-2008, 11:03   |  #2  
Yıllanmış Üye
199 mesaj

AMD'yi eskiden çok severdim ama artık ATİ'yi aldığı için Nefret Ediyorum, Ayrıca iyi olmuş inşallah hep değer kaybederler(ama o zamanda nvidia bizi kazıklar) yok yok kazıklamaz Kahkaha

Son Düzenleme: baraneker ~ 18 Temmuz 2008 11:05
kirpikral123
18-07-2008, 11:21   |  #3  
Yıllanmış Üye
772 mesaj

Arkadaşım senin bilgisayar kullanmaktan yada kurtlar sofrasına benzeyen bilgisayar pazarından haberin yok gibi.Amd bence İntelden daha hızlı işlemciler üretiyor.Bunu şahsen denedim gördüm.Sana karşılaştırmalarımı söyliyeyim İntel Pentium 2.4ghz işlemci ve amd sempron 3600 1.8 ghz lik işlemcileri karşıalştırdım ve ben film montajı yapan biryim amd sempron fazlasıyla işimi gördü ama ya pentium halbuki ondan daha hızlı olması grekmezmiydi?Ayrıca nvidia pekte başarılı olmayan ama insanlar için ucuz olan ekran kartları uretiyor.Guzel olanalrı ise odukça yuksek bir fiyata satıyor.Ama amd ve atı bize çok guzel ekran kartlarını oldukça ucuza satıyor.Yani sen nvidianın sattığı 300dolarlık ekran kartına eş değer ir ekran kartını atiden 100dolara alabilrsin.Harikasın amd.İntelin pazarda tekel olmaması lazım durum her ne olusa olsun bence hiç bir pazrda tekel olmamalı.

baraneker
18-07-2008, 11:39   |  #4  
Yıllanmış Üye
199 mesaj

1.AMD İşlemciler İntel'den kat kat iyidir ben bunu yalanlamıyorum bende AMD kullanıcısıyım Bu konuda ortak noktada birleşiyoruz.

2.Sen Film Montajı Yapıyormuşsun ve o yüzden ati Kullanıyormuşsun Ekran Kartları işlevlerine göre değişir, Örneğin Ben Nvidia Kullanırım Oyunlarda Sen ATİ kullanırsın.Ama Oyunlarda ve görsel effeck olarak nVIDIA Ati'den çok daha fazla üstündür.Zaten İyi ekran kartı bulmaya çalışan biri ya Oyun oynamak için ya da Şirketlerinde Güçlü Pc'ler Kullanmak için Nvidia Kulanırlar.Bunu CHİP ONLİNE editörlerine sorarsan onlardanda bu cevabı alırsın.

_____=====**^^-_-(¯`'•.«nVIDIA».•'´¯)-_-^^**=====____

_____=====**^^-_-                              -_-^^**=====______

AşkAşkAşkAşkAşkAşkAşkAşkAşkAşkAşkAşkAşkAşkAşkAşkAşkAşk

Alkış

Son Düzenleme: baraneker ~ 18 Temmuz 2008 11:42
baraneker
18-07-2008, 11:48   |  #5  
Yıllanmış Üye
199 mesaj

Beğendim

Son Düzenleme: baraneker ~ 18 Temmuz 2008 11:49
supercocuk
18-07-2008, 14:43   |  #6  
supercocuk avatarı
Yıllanmış Üye
550 mesaj

Zevkler ve renkler tartışılmaz ama ben şahsen ati ile amd taraftarıyım.Zira piyasa'da tek şirketin olması da her zaman kötüdür.Telekom gibi tekel bir nvidia veya intel olucaksa vay halimize.Adamlar artık 5 yılda bir yeni ekran kartı ve işlemci sürerler piyasaya Kahkaha

Son Düzenleme: supercocuk ~ 18 Temmuz 2008 14:43
Z1mBaBwE
18-07-2008, 20:43   |  #7  
Yıllanmış Üye
2,674 mesaj

AMD athlonlar ile parlayan yıldızında bile işlemcileri yinede intelden ucuz oldu çünkü tüketiciyi düşünüyordu.İntel mahkemelerle uğraşa dursun yakında kim ak kim kara ortaya çıkacak nvidiaya gelince eski ve dandik teknolojiyle palavradan yüksek performans elde ediyor çünkü oyunlar ona göre uyarlanıyor oyunların nvidia desteği olduğu halde 4850 4870 4870x2 nvidia nın kartlarını nasıl geçti gördük hepimiz.AMD&ATI No.1 Manufacturer !!!!

scaniaperest
18-07-2008, 20:44   |  #8  
Üye
69 mesaj
R3QU3M
...

AMD&ATI No.1 Manufacturer !!!!

Aynen hacı ! DAİMA AMD !

Banned
18-07-2008, 20:57   |  #9  
Banlandı
1,098 mesaj
R3QU3M
AMD athlonlar ile parlayan yıldızında bile işlemcileri yinede intelden ucuz oldu çünkü tüketiciyi düşünüyordu.İntel mahkemelerle uğraşa dursun yakında kim ak kim kara ortaya çıkacak nvidiaya gelince eski ve dandik teknolojiyle palavradan yüksek performans elde ediyor çünkü oyunlar ona göre uyarlanıyor oyunların nvidia desteği olduğu halde 4850 4870 4870x2 nvidia nın kartlarını nasıl geçti gördük hepimiz.AMD&ATI No.1 Manufacturer !!!!
Amd her daim intelden ucuz olmak ZORUNDA.. tüketici falan olayları hikaye bu devirde herkez parasına bakar.. amd bugün fiyatları intelle aynı yapsın yarın batar.. bunu bildiği içinde fiyatları aşada tutuyo tüketici düşünüyoz diyede size yutturuyolar.. Nvidia olayına gelince eski ve dandik teknolojilerle daha iyi kartlar yapıp genel olarak atiyi geçiyosa atinin hali içler acısı demektir.. Ati Nvidiayı seneye 5 kartla geçiyosa Nvidia Atiyi senede 20 kartla geçiyo..

Z1mBaBwE
18-07-2008, 21:06   |  #10  
Yıllanmış Üye
2,674 mesaj

AMD hergün işlemci satarken intel dandik P4 lerini satamıyordu bile AMD fiyatları yükseltip milleti kazık fiyata performansa ulaştırabilirdi ama yapmadı intel bir core 2 duo çıkardı aldı başını gidiyor şimdide hazır pc üreticlerine AMD işlemcili sistem satmayın diyor demekki AMD den korkuyor.AMD nin kurulduğu ilk yıllarda athlonların tanıtımında dünyanın ilk 1 Ghz işlemcisi tanıtılmıştı ve bu işlemcinin yüksek başarımı yıllarca bu piyasada olan intelin ağzını açık bırakmıştı AMD ATI yi aldıktan sonra bir düşüşe geçti çünkü yeniden yapılanıyordu.Ekran kartında düzeldiğini görmüş olduk sıra işlemcilerinde.Herzaman nvidia iyi olmamıştır X800 X1950 zamanlarını nasıl unuttunuz hemen.Aynı hatta daha iyi performans varken AMD yerine yüksek fiyatlar ile yağlı kazıkları yemeye devam et intel ve nvidia dan.

Son Düzenleme: Z1mBaBwE ~ 18 Temmuz 2008 21:09
Banned
18-07-2008, 21:11   |  #11  
Banlandı
1,098 mesaj
R3QU3M
AMD hergün işlemci satarken intel dandik P4 lerini satamıyordu bile AMD fiyatları yükseltip milleti kazık fiyata performansa ulaştırabilirdi ama yapmadı intel bir core 2 duo çıkardı aldı başını gidiyor şimdide hazır pc üreticlerine AMD işlemcili sistem satmayın diyor demekki AMD den korkuyor.AMD nin kurulduğu ilk yıllarda athlonların tanıtımında dünyanın ilk 1 Ghz işlemcisi tanıtılmıştı ve bu işlemcinin yüksek başarımı yıllarca bu piyasada olan intelin ağzını açık bırakmıştı AMD ATI yi aldıktan sonra bir düşüşe geçti çünkü yeniden yapılanıyordu.Ekran kartında düzeldiğini görmüş olduk sıra işlemcilerinde.Herzaman nvidia iyi olmamıştır X800 X1950 zamanlarını nasıl unuttunuz
Satmamı diyor Amd'den daha iyimi pazarlama stratejisine sahip bunu düşün önce.. Amd ilk 1ghz tanıttı zamanında güzel.. yakın zamandada intel 4 çekirdek tanıttı.. karşılık istiyosan karşılığın böylesi.. X800 X1950 zamanlarınımı unuttuk..? bunlar 6 aylık periyotlar x800 x1950 zamanından bu yana ne kadar süre geçti geçen periyotlara bi bak..

Son Düzenleme: Morgue ~ 18 Temmuz 2008 21:11
Serkan Karadaş
18-07-2008, 21:24   |  #12  
Serkan Karadaş avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 15
909 mesaj

birbirinize hakaret içeren kelimelerle yanıtlar yazmayın! farklı görüşleri benimsemiş olabilirsiniz,hiç kimse bildiği doğru yoldan geri döndürülemeyeceğine göre birbirinize bunun için hakaretlerde bulunmayın.haddiniz sınırı aşmasın LÜTFEN!

Son Düzenleme: Serkan Karadaş ~ 18 Temmuz 2008 21:25
LYDER
19-07-2008, 00:05   |  #13  
LYDER avatarı
Yıllanmış Üye
733 mesaj

):V

Der Rote BaroN
19-07-2008, 00:10   |  #14  
Der Rote BaroN avatarı
Yıllanmış Üye
1,531 mesaj

Intel'in fiyat kırmasından çok önce başlamış bu hisse değer kayıpları.

Jezxy
19-07-2008, 01:43   |  #15  
Üye
79 mesaj

Beyler O kadar yorum yazmışsınız bu başlıgı sannedersem ilk defa görüyorsunuz bu adam emek çalıp buraya kopyala yapıştır sayesende bu başlıgı koyuyor bu başlık için adam emek harcıyor valla ayıp

ersinbakar
19-07-2008, 09:33   |  #16  
Yıllanmış Üye
1,253 mesaj

intel varken amd kim der oda ayrı bir mesele zaten 1 bilgisayar yapmak istiyoruz oda düzgün olsun istiyoruz o nedenle amd tercih eden yok

lujiyano
19-07-2008, 13:32   |  #17  
OP Yıllanmış Üye
251 mesaj
Jezxy
Beyler O kadar yorum yazmışsınız bu başlıgı sannedersem ilk defa görüyorsunuz bu adam emek çalıp buraya kopyala yapıştır sayesende bu başlıgı koyuyor bu başlık için adam emek harcıyor valla ayı
Kardeş https://www.chip.com.tr/forum/60- ... rnet-Mi_t64631.html linkteki yazıda da alıntı olduğunu alt tarafa alıntıdır ibaresini unuttuğumu ama daha dikkatli olacağımı söylemiştim, amacın polemik yaratmaksa ayrı seni anlıyorum bu yazıyı hazırlayanlar emek harcamış bende bi tarafımdan uydurmadım zaten elbette ki alıntı yapıyorum amaç paylaşmak. Haa dersen ki amaç polemik olsun onada varım. Herşey Chip Online için Her şey Paylaşmak için.....

Mustafa Akın
19-07-2008, 14:02   |  #18  
Mustafa Akın avatarı
Yıllanmış Üye
3,236 mesaj

AMD nin eski işlemcileri , INTEL'den hızlıydı ama, şimdi görüyorum Phenomlar q9xxx in altında kalıyor benchmarklarda. Denemedim, Tomshardware deki kendin-seç-parçayı-benchmarkı-gör yaparak inceledim.

alito
19-07-2008, 21:27   |  #19  
Yıllanmış Üye
317 mesaj

ATI artık piyasanın yeni hakimidir nvidia diye bağırıp tatlı canınızı yormayınız ati sayesinde ucuza ful detay oyun oynuyoruz mutluyuz :)

delix65
19-07-2008, 23:35   |  #20  
Taze Üye
7 mesaj

www.propcforum.com teşekürler

tesisatci
20-07-2008, 10:31   |  #21  
Yıllanmış Üye
449 mesaj

atiden şaşmam hele sapphire den hiç şaşmam saygılar. insan kendisine uygun olan donanımları tercih eder nefes tüketmek boşa hitiyaçlarımıza en iyi cvbı ne veriyosa tercih o olur markanın önemi yok

baraneker
20-07-2008, 12:02   |  #22  
Yıllanmış Üye
199 mesaj

Bu ATİ'cilere bi sorum var; Madem ATİ'yi çok seviyosunuz o zaman neden her zaman nVIDIA'la rekabet içinde olduğunu ve piyasanın Hakimi olduğunu söyleyip konuşuyosunuz bırakın yaa nVIDIA Hem hakim hem lider GeForce Serisini Radeona değişitiren adamın ben yüzüne bakmam    (((i wanna .... you ATİ)))

mustifanci50
21-07-2008, 00:39   |  #23  
Yeni Üye
32 mesaj

4 çekirdekmi kaldı amd 16 çekirdek duyurdu

MBAA
21-07-2008, 03:05   |  #24  
Üye
54 mesaj

bu polemeik uzun yıllardır süren yumurtamı tavuktan, tavukmu yumurtadan çıkar ikilemine dönmektedir..

elbetteki isimleri geçen firmaların hem iyi hem kötü ürünlerini gördük. ancak olay çok farklı kişiler kendi kullanım biçimlerine göre seçim yaparlar..

doğru seçim ise ikitanedir. nvidia ekran kartı alıp intel işlemci ile kullanmak yada ati ekran kartı alıp amd işlemci ile kullanmak..

işte en iyisi budur..

oyun içerisinde,ağır grafik çalışmalarınızda çok rahat söyleyebilirimki atinin yeni kartları oldukça başarılı tabikide amd işlemci desteği ile..

intel tabanlı bir sistem varsa bu sistemde internette daha hızlı gezinebilir ve dosya aktarımınızı daha hızlı yapabilirsiniz..

ha bu demek olmuyorki amd intelden geride sadece intel intenet sğlayıcınızın olanağı dahilinde az bir farkla daha iyi performans sağlıyor. amd kullanıcısı kalabalık bir kentte ise bu farkı yaşamıyor bile...

bu sebepleri göz önünde bulunduursak her iki gurupta bize lazımdır ve faatiklerinin olması gayet doğaldır..

ben amd phenom9600 işlemci ve zotac 8800gt amp edi. kullanıyorum ve maleserfki crysisi i dx9 altında 1600x1050 de yüksek çözünürlükte oynayamıyorum 3 gb ddr2 800 mhz ram ile..

vistada ise  en yüksek çözünürlük açılınca 1600x1050 de kasılma,grafik donması v.b. durumlar oluşuyor..

ancak ne hikmetse atinin 3850 modeli ile hiç kasılma olmadan 1600 x1050 ile dx9 da yüksek çözünürlükte,dx10 da ise en yüksek çözünürlükte oynuyorum.. dikkat edilmesi gerekn husus ise şudur 8800 gt nin rakibi olarak ati 3870 gösteriliyordu 3850 bir alt modeli idi;)

şahsen denemiş olmakla beraber nvidia kartımdan memdun değilim. tamamen hatalı bir tercihti ve pişmanım.keşke atinin 3870 ini alsaydım...

saygılarımla..

MBA

boncuk-47
21-07-2008, 11:43   |  #25  
Taze Üye
19 mesaj

Biz burada tartışıp duralım hep onlar kazanıyor. Bilgisayar dünyasında Intel tek başına olamıyacağı için kendine alternatif yollar sunmak ve açmak için varlığını ortaya koyup desteklediği AMD ve benzerleri hep olacaktır. Eğer Intel tek olsaydı canımız sıkılmazmıydı..? Şimdi yanında altenatif AMD var. Hem hiçte kötü değil ve oldukçada başarılı ve bize göre Intelden daha iyi işler yaptığı çok zaman var. Ama dönüp iyi görmeye çalışın: "Inside Intel", "Inside Amd" yaptıkları iş aynı= İşlemci; sadece farkları: form, format, değer, isimlendirme farkı ve bunun gibi değişiklikler.
Ve biz burada tartışa duralım hep onlar kazanmaya devam ediyorlar...