Bilgisayarıma su döküldü

kirpikral123
13-09-2009, 23:09   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
772 mesaj

Merhaba çok heyecanlıyım çok teleşlaıyım.Konuyu nereye açacağımı bilemedim.Laptobuma su dokuldu parmak izi tarayıcımın olduğu yere.İşlemcisi ve diğer önemli parçaların olduğu tarafta ise hiç bir sorun yok.Şimdi ne yapmalıyım fön ile soğuk hava tttum.Vantiltor onune koydum bir sitede su dokulen yer aşağıya gelicekekilde tutun az açık olsun diyordu şu a nda öle duruyor sizce ne yapmalıyı yardım edin ne olur sağolasınız

omergurcan82
13-09-2009, 23:31   |  #2  
Yeni Üye
38 mesaj

bataryayı söküp güç kablosunuda çektiysen kuruyana kadar beklemelisin.

mazirodes
14-09-2009, 00:12   |  #3  
Yıllanmış Üye
171 mesaj
Alıntı: del3  
üstüne bide kave tök
dalga geçecek ne var anlamadım senin başınada gelsin

dual-core
14-09-2009, 00:35   |  #4  
Üye
58 mesaj

bataryayı çıkartıp kurumasını bekleyin

kirpikral123
14-09-2009, 02:12   |  #5  
OP Yıllanmış Üye
772 mesaj

Pil ile çalıştırmıyordum bilgisayarın fişi prizetaklıydı önce bilgisayarı touchpad ile kapatayım dedim mouse kullanarak normal yollardan kapatacaktımsonra elektirik çarpmasına önlem olarak bilgsayarı direkt fişten çektim.Biraz bez ile sildim,daha sonra soğuk ufleyen fön ile kurttum ve vantilatörun önune kydum nette bir sitede dik br şekilde yarı açık vaziyette içi kuruyana kadar bekletin yazıyordu saatlerdir o şekilde duruyor.Dvd writer lltta kaldı yalnız br daha açılırsa bile o bozulurmu diye ayrıca bir korku sardı beni.Herkese ilgilenen ve yardım eden kişilere teker teker teşekkür ederim.Yapılması gereken  başka bişey varmı bilemedim.Sice kuruması ne kadar surer ne kadar beklemeliyim daha?

kirpikral123
14-09-2009, 02:14   |  #6  
OP Yıllanmış Üye
772 mesaj

Laptoum yeniydi 6ay bile olmamıştı daha alalı:( İnsan çok uzuluyor sizden ricamlutfen olumsuz duşuncelerinzi buraya yazmayın.Dalga geçicekseniz bunu kendinize saklayın.

International Affairs
14-09-2009, 02:17   |  #7  
International Affairs avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
4,659 mesaj

Pc nin yanında içecek bulundurursanız böyle olur işte.

Mustafa Can
14-09-2009, 02:37   |  #8  
Mustafa Can avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,248 mesaj

servise yolla para alırlar ama bozulursa daha pahalıya patlar

--MaTaDoR--
14-09-2009, 04:23   |  #9  
Yıllanmış Üye
385 mesaj

soğuk hava yerıne kurumayı kolaylastırmak ıcın sıcak havada tutabılrısın bılıyoruzkı lehım yada sıcaklıktan erıyecek herhangı bır sorun olamaz fonde o kadar sıcaklık vermez zaten

GigaByte
14-09-2009, 04:34   |  #10  
Yeni Üye
45 mesaj

dostumyarın gece aç pc yi ama önünde hep onu kurutacak bişi bulunsun. iyice kuruduğuna emin olana kadar pc yi açma sakın. açarsan eğer gümm.. açmassan kurursa hiçbişi olmaz korkma .. ;)

Son Düzenleme: GigaByte ~ 14 Eylül 2009 04:37
OSMAN BAĞÇEVAN
14-09-2009, 11:13   |  #11  
Denetmen
Teşekkür Sayısı: 5
6,606 mesaj

geçmiş olsun..

notebook ları hiç sevmem zaten , masaüstü bir bilgisayarın nesi var ki .!
neyse tekrar geçmiş olsun , teknik servis i para alıcak ama yapacak birşey yok !

tood
14-09-2009, 11:16   |  #12  
Yıllanmış Üye
148 mesaj

Geçmiş olsun..

cbilgen13
14-09-2009, 11:37   |  #13  
cbilgen13 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,441 mesaj

bence makina daha yeni ise açılmaması durumunda garantiye gönderilmesi daha sağlıklı olur...ama üzerine su döküldü gibi herhengi bir açıklama yazma teknik bir arızadan dolayı pc'nin açılmadığını öne sürebilirsin...şansın warsa garanti kapsamında tamiratı yapılır...
eğer sıvı ile ilk temasta pc kendi kendine kapanmadıysa teknik bir sorun çıkacağını sanmıyorum...
ayrıca aklınızda bulunsun sıvı teması olan elektronik cihazlarda örn. cep telefonu...bataryasını hızlı şekilde çıkarıp elektrik akımını kestikten sonra bir süre tüm cihazı pirincin içine koyun...bildiğimiz yemeklik pirinç...pirinç devreler arasında kalmış sıvıyı veya nemi alacaktır...

bu yöntem annelerimizden kalma bir teknik aslında :D nemlendiği için üstü ıslanan ve delikleri kapanan tuzlukların içine pirinç atarlar...pirinç ıslaklık ve nemi çeker...

kirpikral123
14-09-2009, 12:32   |  #14  
OP Yıllanmış Üye
772 mesaj

Bazı siteerde su dökulmesi kurusa bile teknik servise gitmemesi durumunda oksitlenme yapar ve bilgisayarı boar diyor sizce bu durumda teknk servvise gturmeliyim? Birde teknik servis bir sorun olmasa bile bana çok yuksek maliyetli fatura çıkaracak diyekorkuyorum ne yapcağım bilemedim.Oksitlenme kelimesini bileilk defa duyuyorum:D Bu olay gerçekten buyuk bir sorun yaratırmı

OnlyMann
14-09-2009, 12:42   |  #15  
OnlyMann avatarı
Yıllanmış Üye
2,779 mesaj
Alıntı: kirpikral123  
Bazı siteerde su dökulmesi kurusa bile teknik servise gitmemesi durumunda oksitlenme yapar ve bilgisayarı boar diyor sizce bu durumda teknk servvise gturmeliyim? Birde teknik servis bir sorun olmasa bile bana çok yuksek maliyetli fatura çıkaracak diyekorkuyorum ne yapcağım bilemedim.Oksitlenme kelimesini bileilk defa duyuyorum:D Bu olay gerçekten buyuk bir sorun yaratırmı
bence bunu yapmalısınız. oksitlenme direkt paslanma demektir. maliyeti yükseltir. ancak düşündüğünüz gibi yüksek maliyet çıkartmazlar. götürmeden önce arayıp görüşmelisiniz maliyeti ne olur diye ona göre farklı yerler de araştırabilirsiniz.

önerim makinayı açmayın. hatta varsa elektronik cihazlarda rutubete karşı korumak için küçük torbaların içine konmuş rutubet önleyici torbacıklardan bir kaç tane koyarsanız (bunun yerine pirinç te kullanılabilir) makinadaki nemi alabilir.

GameRMan
14-09-2009, 12:45   |  #16  
GameRMan avatarı
Yıllanmış Üye
3,045 mesaj

servise götürün temizlesinler. Bildigim kadarıyla ilaçlı su gibi bişey döküm onlar temizliyorlar. Siz Ellemeyin derim.

infoman
14-09-2009, 15:22   |  #17  
infoman avatarı
Yıllanmış Üye
2,884 mesaj

birşey olmaz:) servise giderseniz garanti ufff olma olasılığı çok yüksek. klimalı ortamda 1-2 gün bekletin sonra çalıştırın normal kullanımla birlikte nem içinden dışarı atılacaktır. çok uzun süre çalışmadan nemli daha çok ıslak kalırsa beyaz oksitlenme oluşur bu durum gerçekten sakattır.

O_uzHaN
14-09-2009, 15:38   |  #18  
O_uzHaN avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,061 mesaj

gönder garantiye halletsinler

Nicoll
14-09-2009, 18:07   |  #19  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,352 mesaj

Bukadar korkak olma. İçini aç. Garantisi biterse bitsin. Elektronik malzeme satan yerlerde hem tozlanmayı geciktirici hemde paslanmayı önleyici sprey satıyorlar, onlardan birtane al; ıslanan yeri güzelce temizledikten sonra ondan sık. Diğer bölümlerede sıkabilirsin; zararı olmaz elektronik devrelerin ömrü uzar.

Teknik servise götürme boş yere paranı alır hiçbirşey yapmadan geri verirler...

EbRaR ErDeM
14-09-2009, 22:25   |  #20  
Yıllanmış Üye
1,217 mesaj

Geçmiş olsun.

melen
14-09-2009, 22:34   |  #21  
melen avatarı
Yıllanmış Üye
3,638 mesaj

Arkadaş Allah yardım etsin...

alien_fx
14-09-2009, 22:37   |  #22  
Yıllanmış Üye
5,671 mesaj

geçmiş olsun. bataryayı cıkarıp bekleyin. acın. pc yi.acılmazsa fln iş bitmiş. oburturlu bişey yok.

safakbayar
14-09-2009, 22:45   |  #23  
Taze Üye
3 mesaj

bilende konusmus bilmeyende, dalga gecende. oncelikle gecmis olsun. bir hafta once servisime dort aylik acer marka laptop geldi. sevdigim bir arkadasimin. corba dokmus bir kasikcik sadece. aynen senin dedigin gibi parmak izi okuyucusunun oldugu yere. ilk dokuldugu anda aradiginda hemen bataryasini cikar dedim. neyse geldi makina bana. garantisi olmasina ragmen, benim acmami istedi. serise giderse malum bir kac haftadan once gelmez. hele burda yani belcikada bu sure uc haftayi buluyor. bende peki deyip actim laptopu.

kisaca ariza raporunu yapayim sana. aninda enerjiden kestiysen eger oksitlenme cok az olacaktir. ama ne kadar kurutursan kurut oksitlenmenin onune gecemezsin. zira enerji kapatilse bile diyotlarin icinde kalan bir iki voltluk enerji bile oksitlenmek icin gerekli sureci baslatyacaktir. oncelikle telas yapma. sakin ol. eline al yildiz tornavidani ve alt taraftaki vidalarin hepsini sok. bu kadarla bitmiyor. sirada gizli vidalar var. gizli vidalarin yerlerini bul. cikar. ve koselere tirnagini sokup bir levye gibi suruyerek ac. cok fazla zorlama kendisi biraz gucle cikmasi lazim. bilgisayarin klavye kismini ac. power dugmesinin oldugu ufak panelide cikar. ardindan klavyeyide cikar. klavyeninde hemen altinda bir iki tane vida olmasi lazim. onlarida sok. ve iste bilgisayarin ciplak halde karsinda. simdi oncelikle parmak izi okuyucusunu cikart o mause a b agli cunku. sonra mause u sok. yesil levhalikta ve serit halinde olan beyaz kablolarin baglandiklari yerde oksitlenmeyi goreceksin. bir suluboya fircasi ile killarini icine sokarak temizle. beyaz seritleri uclrini temizle. simdi vidalari takmadan bataryayi takarak ac herhangi bir sorun yoksa sevinmeden once bir yarim saaat bekle. eger mause imlecin devamli hareket ediyor ise kendi kendine bataryayi sok ve bu sefer oksijenli su kulak temizleme copu ile cok az islatarak temizle. pecete ile islanan yeri sil. tekrar ac. imlec hareket etmiyorsa islem tamam. ama cok dikkatli biri isen yapmani tavsiye ederim. servis asla sivi temasini garantiye almaz. ve yediremezsinde. zira izleri fazlasi ile kalir.

ayrica bir dip not eklemek istiyorum. laptoplarin hicbirinde masaustu pclerdeki gibi garantiyi bozacak etiketler veya herhangi bir element bulunmaz. sadece sokerken vidalarla uyumlu bir tornavida kullanmaniz tavsiyemdir. zira laptoplarda acilip acilmadigini sadece vidalarin izlerinden anlayabilirler. en azindan ben oyle anliyorum.

OnlyMann
14-09-2009, 22:53   |  #24  
OnlyMann avatarı
Yıllanmış Üye
2,779 mesaj

safakbayar hocam iyi diyorsunuz da kullanıcının makinayı açması daha riskli değil mi? kaldı ki dediğiniz gibi özel torna vida ucu (alyan uç) herkeste bulunamaz vidaların kafaları bozulunca daha çok sorun olur bence. zaten yukarıda arkadaşlarda söylemişlerdi ilaçlı su ile oksitlenmeyi önlüyorlar diye. dediğiniz yolla hem makina hemde oksitlenme riski hala var. firmalar belli bir tutar karşılığında makinayı kurtarabilirler ancak belki servis süresinde bekletirler. bu da takiple kısaltılabilir diye düşünüyorum.

Son Düzenleme: OnlyMann ~ 14 Eylül 2009 22:55
OSMAN BAĞÇEVAN
15-09-2009, 00:41   |  #25  
Denetmen
6,606 mesaj

arkadaşlar ben notebookları pek bilmem..en azından masaüstü bilgisayarı , notebookdan daha iyi bilirim..

öncelikle  biliyor musunuz , bir teknik servis de ki çoğu arıza , notebook da su dökülmesi gibi ya da notebook u  elinden düşürme , zedelenmesi gibi kullanıcının hatalarından bozulduğunu ve onarımınında zor olduğunu ?

biliyor musunuz , çoğu kullanıcı  klavyeyi temizlerken bozuyor..sebebi ise kullanım klavuzunu okumadan temizlemesi ...neden okuması gerekiyor ?
çünkü klavuz da , o ışık yanan yerlerin temizlenmemesi gerektiği yazıyor ...!

biliyor musunuz , masaüstü bilgisayar kullanıcıların çoğu , kasanın içini temizlemek için açıyor ve teknik servise götürüyor..sebebi belli , cahillik !!!

bu üstte yazdıklarım , sadece benim yaşadığım memleket de oluyor sanırım..Ama oluyor emin olun bundan !

size tavsiyem dikkatli olun !!!