İyi akşamlar arkadaşlar.. Hızlı bir işlemcinin saat hızı mı daha fazla olmalıdır yoksa çekirdek sayısı mı? örneğin pentium 4 HT 3.2 ghz ile core2 duo 2.4 ghz karşılaştırsak hangisi daha hızlıdır?
Çekirdek Sayısı Mı? Yoksa Hızı Mı?
- 1
- 2
bence core2duo daha hızlıdır, benim 1.8ghz dual core sanırsam 3.1ghzlik pentium işlemcilere yakın performans veriyo,3.2ghz işlemci isteyen oyunlarıda rahatça açıyo,bu mantıkla gidersek 2.4ghz de 4-4.5ghz gibi bi hıza yakın performans verecektir,pentiumdada hyperthreat özelliği var ama performansa fazla etki edeceğini sanmam
Bu soru şöyle açıklanır sizin sanal veya gerçek çekirdek sayınız ne kadarsa onu saat hızı ile çarpıyorsunuz
mesela p4 3.2 ghz nin gerçek saat hızı aynıdır 3.2
Ama Quad 8200 2.33ghz modelini ele alalım 4 çekirdekli bir modeldir bunu 4x2.33=9,32 ghz
Yapar fakat stabil olarak tabiki bir işlemci aynı anda 4 çekirdeğinide kullanamayacağı için 1 çekirdek lede bu iş görülür...
Ne kadar çok ihtiyaç olursa çekirdeğe gerektiği yerde hepsinide kullanabilir!
tabiki çekirdek sayısı hız pekte önemli deil istersen http://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php bu siteye göz at performans sıralamalarını görürsün
Bir bütün olarak işlemcinin gücü önemlidir. Bunu görmek için de testlere müracaat edeceksiniz.
4 çekirdekli işlemciler daha güçlüdür.
İşlemci performansını herzaman saat hızı belirlemiyor malesef kullanılan mimari ve tasarımda önemlidir.
Sadece GHz Değil Nanometrelerde Fark Eder P4 90,Core 2 Duo 45 Nm Örneğin Düşük Nm=Fazla Transistör=Yüksek Performans; ))...
Bu soru şöyle açıklanır sizin sanal veya gerçek çekirdek sayınız ne kadarsa onu saat hızı ile çarpıyorsunuz4 X 2.33= 9.32 yapmaz işte yanlış bilgilendirme yapmayalım. O işlemcinin hızıdır yani işlemci 4 çekideklidir ama 2.33 ghz de çalışır.
mesela p4 3.2 ghz nin gerçek saat hızı aynıdır 3.2
Ama Quad 8200 2.33ghz modelini ele alalım 4 çekirdekli bir modeldir bunu 4x2.33=9,32 ghz
Yapar fakat stabil olarak tabiki bir işlemci aynı anda 4 çekirdeğinide kullanamayacağı için 1 çekirdek lede bu iş görülür...
Ne kadar çok ihtiyaç olursa çekirdeğe gerektiği yerde hepsinide kullanabilir!
hızları aynı ama çekirdek sayıları farklı olan işlemciler için şöyle diyebilirim
tek çekirdekli bir işlemci aynı anda 1 birkişinin geçebileceği bir kapıdır
4 çekirdekli ise aynı anda 4 kişinin geçebileceği bir kapıdır
kişilerin yürüme hızı yani saat hızı aynıdır fakat 4 çekirdekli 4 kat daha hızlıdır
tek çekirdeklinin hızını arttırıp 4 çekirdeklinin hızına yaklaşabilirsin ama zor bir iş yani %400 overlock..
4 X 2.33= 9.32 yapmaz işte yanlış bilgilendirme yapmayalım. O işlemcinin hızıdır yani işlemci 4 çekideklidir ama 2.33 ghz de çalışır.Hayır ben yanlış bilgilendirme yapmadım saat hızı öyle çalışıyor!!!!
Bilmeden atlama istersen!!!!Son Düzenleme: International Affairs ~ 02 Eylül 2009 14:50
Hayır ben yanlış bilgilendirme yapmadım saat hızı öyle çalışıyor!!!!Kim bilmeden atlıyo ya?? Saat hızı 10 ghz mi o işlemcinin? Sen bilmeden yorum yapma istersen araştır bilgini dğrulayıp yap. Birkaç yerde daha yanlış mesajlarını gördüm dikkatli ol!
Bilmeden atlama istersen!!!!
Kim bilmeden atlıyo ya?? Saat hızı 10 ghz mi o işlemcinin? Sen bilmeden yorum yapma istersen araştır bilgini dğrulayıp yap. Birkaç yerde daha yanlış mesajlarını gördüm dikkatli ol!Ay ay ben robot değilim her zaman doğru şeyleri yapacak kadar en azından senin kadar,ben bilmediğim şey hakkında yorum yapmam,tavrını doğru düzgün takın!!!
Bilmediğim şey hakkında yorum yapmam diyosun o yüzden mi 2.33 x 4 = 9.32 diyosun.Bir de robot değilim diyosun. Robotu programlasan bile bunun saçma olduğunu anlar. Sen tavrını düzgün takın milleti yanlış bilgilendirme!
Ama Quad 8200 2.33ghz modelini ele alalım 4 çekirdekli bir modeldir bunu 4x2.33=9,32tabi tabi bizim iş yerindeki sunucuda o zaman xeon x3000 serisi işlemci 8 çekirdekli 2.6 ghz den 8* 2.6=20.8 GHZ işlemci hızıyla çalışıyor. Yuh.Çoklu mimaride hızlar art artda toplanmaz! İşlem parçacıkları paralel olarak parçalanır.
4 çekirdekli bir işlemcin var hızı 2.6 ghz diyelim.
4 tane 2.6 ghz çekirdek var.
İşletim sistemi yada yazılan program çekirdek sayısını alır parçalar 4 çekirdeğe sen şunu sen şunu yapacaksın diye emir gönderir.
işlemler en son bittiğinde ram den kullanıcıya sunulur.
Eğer windows xp gibi bir işletim sisteminde 4 çekirdekten faydalanmak istiyorsanız umudunuzu kıralım az. XP nin kerneli yazıldığı zaman çoklu çekirdekler çok fazla değildi. Hyper-Threading ile sanal çekirdekler yeni moda olmaya başladı. Microsoft yama çıkartarak xp yi az da olsa çoklu çekirdeği paylaşmayı destekledi.
Ama windows xp den sonra çıkan bütün windowslar Özellikle Windows vista ve windows 7 çoklu çekirdeklere çok fazla destek vermeye başladı.
Çift çekirdeği olan ve windows xp kullanan arkadaşlar şunu denesin. winrarın 3. sürümü çoklu çekirdeğe destek vermiyor tam. çalıştırsınlar işlemci %50 kullanılacak çekirdeğin biri kullanılacak sistem kasılmayacak.
Ama o winrar ı alıp vista altında çalıştırın vista çekirdeklere işlem dağıtcak.
Kısaca: Çekirdek hızları toplanıpta çalışmaz. İşlemler parçalara bölünerek çalışır. Google da arayın paralel programlama diye göreceksiniz intel ve amd birde microsoft un sayfaları çıkacak çoğunlukla. Buraya yazmadan önce acaba doğrumu diye düşünün arkadaşlar. Hemen kırıcı oluyorsunuz...
Edit: ikitane xeon işlemci var sunucuda. Şimdi biri atlayıp sekiz çekirdekli işlemci mi var demesin...Son Düzenleme: PcMaKeR ~ 02 Eylül 2009 17:08
- 1
- 2