Arkadalar,1 hafta izinliyim canım sıkıldı ve kendime bir sıvı soğutma yaptım. Radyatör yapamadım ama onun yerine ekran kartının soğutma bloğundan fadaladım. Yani:suyu suğutma bloğunun altındaki ısı borularından geçirdim, dolayısıyla usteki blog aynı zamanda suyuda soğutmuş olacak.Beni ençok uğraştıran pompa oldu.Tam 2 buçuk günümü aldı,evdeki servo motor 12 volta dayanıklı olmadığı için 1,2 numara kalın telle bobinini tekrardan sardım(hem daha güçlü oldu), ve 2 buçuk günün sonunda pompa bitmiş ve çalışıyordu.
Daha sonra, ekran kartının soğutma bloğunu kadırdım ve altındaki ısı borularının başlama ve bitiş uclarını keserek buralara hortumu bağladım ve bloğu yerıne oturtarak kartı tekrardan topladım,ve pompayla bağlantısını yaptım sorunsuz bir şekilde çalıştı.
Sıvı soğutma olmadan ekran kartım boştayken (40 derece) civarlarında geziyordu.(soğutma çalışırken 35 derece)
1 saat % 25 o/c uygulanmış bir şekilde cod5 oynadığımda sıcaklık 65 dereceyi buluyordu.(sıvı soğutma açıkken % 40 o/c(daha fazla uygulayamıyorum grafik çekirdeği ne kadar soukta olsa kaldırmıyor) oygulanmış oynadığımda 48 derecenin üstüne çıkmıyor. o/c uygulanmamış şekilde ise 40 derceyi geçmiyor.
3 saat kesintisiz crysis oynadım hemde %40 o/c uuygulanmış vaziyette 52 derceyi geçmedi ki normalde %40 o/c uyguladığımda 2 dakka oynayamıyordum pc reset atıyordu anca %20 uygulayabiliyordum ve o şekilde bile 75 derceye çıkıyordu kart.
buyrun buda resimler.
not: pekbi görüntüsü yok ama işe yarıyor:)
Ev Yapımı Sıvı Soğutma!!! :)
- 1
- 2
Bayılıyorum böyle tutkulu insanlara.
lise 1 de bende aküyle pc çalıştırmıştım. elektronik ödevimdi.
araba aküsü ile 12 voltu 220 - 230 volta yükseltip rahat tam şarj ile 4 saat kadar çalıştırmıştım.
o zamanlar geri besleme nedir bilmiyordum devreyi yakıp duruyordu. Sıvı soğutmayı bendeçok düşündüm ama donanımımı riske atadım hiç.
Bayılıyorum böyle tutkulu insanlara.hocam pc kapalıyken su teması sorun oluşturmaz. kurudumu açılır pc.
lise 1 de bende aküyle pc çalıştırmıştım. elektronik ödevimdi.
araba aküsü ile 12 voltu 220 - 230 volta yükseltip rahat tam şarj ile 4 saat kadar çalıştırmıştım.
o zamanlar geri besleme nedir bilmiyordum devreyi yakıp duruyordu. Sıvı soğutmayı bendeçok düşündüm ama donanımımı riske atadım hiç.
yanlız açıkken bi yerden su kaçarsa bilemem:) ozaman kople pc e elveda diebilirsin:)
bi gün yapmaya kalkışırsan fikir olarak yardımcı olurum.
hocam pc kapalıyken su teması sorun oluşturmaz. kurudumu açılır pc.biliyon mu laptopta deneme yapak senle.
yanlız açıkken bi yerden su kaçarsa bilemem:) ozaman kople pc e elveda diebilirsin:)
bi gün yapmaya kalkışırsan fikir olarak yardımcı olurum.
yanlız ben haziran gibi laptop alacam büyük olasılık. eski laptopu satmak gibi bir niyetim yok. onda test yaparız.
biliyon mu laptopta deneme yapak senle.olur tabi ama laptop donanımları hakkında pek bilgim yok ayrıca sistemi yaptıktan sonra taşıyabileceğini sanmıyorum:)
yanlız ben haziran gibi laptop alacam büyük olasılık. eski laptopu satmak gibi bir niyetim yok. onda test yaparız.
en zoru pompa unu yapabilirsen gerisi kolay.
fikir güzel fakat o pet şişe yerine yaptıgın işin ciddiyetini gösteren bir su deposu kullanabilirsin göze daha hoş görünene daha hoş bir kap.eline saglıdoğru söylüyorsun elimde yoktu mecbur onu koymak zorundaydım.
ilerde elime daha iyi malzemeler geçtikçe geliştireceğim elbet.
o/c uyguladığımda kuzey kprüsü çok fazla ısınıyor. şimdilik sorunu extra fanla çözdüm.
ileride suyu oradanda gerçirmeyi düşünüyorum.
cpu için sıvı soğutmaya gerek yok e2140 işlemcimi, 1.6 ghz den 2.12 ghz e o/c ettim ısınma sadece 10 derce arttı.
değerli yorumlarınız için teşekkürler.
bide su deposu olarak kullanacagın kaba özellikle yaz aylarında gerek duyarsan bir kaç buz küpü atabilecek bir kapak uydurmaya calış kuzey küprüsü sorunun hal olmuşsa çok iyi ama eger sorun yinede devam ederse piyasada uygun fiyata kuzey küprüsü sogutucuları mevcut yalnız alırken sus sogutma sistemini uygulayabilecegin tahlie borularının olmasına dikkat et. son olarak kasa içi kablolarını biraz daha derli toplu yaparsan hava akışı daha saglıklı olacaktır. iyi akşamlar
bide su deposu olarak kullanacagın kaba özellikle yaz aylarında gerek duyarsan bir kaç buz küpü atabilecek bir kapak uydurmaya calış kuzey küprüsü sorunun hal olmuşsa çok iyi ama eger sorun yinede devam ederse piyasada uygun fiyata kuzey küprüsü sogutucuları mevcut yalnız alırken sus sogutma sistemini uygulayabilecegin tahlie borularının olmasına dikkat et. son olarak kasa içi kablolarını biraz daha derli toplu yaparsan hava akışı daha saglıklı olacaktır. iyi akşsagol hepsini dikkate alcağım. buz olayına gelince evet denedim soğuksu ve içine dediğin gibi bir kaç parça buz küpü koydum sonuçmu: boşta 10 dreceye düştü kart:)
- 1
- 2