Internet Explorer 8 hepsini dövüyor!

CHIP Online
16-08-2009, 12:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

İşte Microsoft'un yüzünü güldürecek bir test: IE 8 en güveni tarayıcı çıktı. Peki diğerleri?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/inte ... -dovuyor_14640.html

Resimlerle: TEST: Microsoft Internet Explorer 8.0 Final

Microsoft tarafından görevlendirilmiş NSS Labs'ın yaptığı bir güvenlik araştırmasında tüm web tarayıcı sürümlerinin yemleme ve zararlı saldırılarını engelleme potansiyelleri test edildi. Sonuç olarak Internet Explorer 8 iki disiplinde de rakipleri Firefox, Opera, Chrome ve Safari'yi yendi.

Bir yemleme saldırısının amacı belli bir web sayfasını taklit ederek kullanıcının kişisel verilerine ulaşmaktır. Örneğin sahte bir banka web sitesindeki form doldurma alanı üzerinden kişinin oturum ve kredi kartı bilgilerine erişilmeye çalışılır. NSS Labs güncel tarayıcıların bu tip saldırıyı ne kadar iyi savuşturduğunu 14 gün boyunca sürekli test ettiler. Tarayıcılar 593'ü NSS Labs'ın yemleme kriterlerine göre zararlı olan 856 web sitesiyle test edildi. IE 8 testte bu adreslerin yüzde 83'ünü yakalayarak birinci oldu. IE 8'i sırayla Firefox 3 (80%), Opera 10 (54%), Chrome 2 (26%) ve Safari 4 (2%) ile takip etti.

NSS Labs diğer araştırmasını aralarında çalıştırılabilir zararlı dosyaların indirilmesini sağlayan web linklerinin bulunduğu "socially engineered Malware" kategorisine atfetti. 14 günlük aralıksız testte tarayıcılar 2171 denekten toplamda 608 linki tespit etmeye çalıştılar. Ekran görüntüsünde görüldüğü üzere Internet Explorer 8 bu tehlikeye karşı etkin bir koruma sağlıyor ve bu tip dosyaların yüzde 81'ini indirme aşamasında yakalayıp kullanıcıya bildiriyor. Buna karşın Firefox 3 (27%), Safari 4 (21%), Chrome 2 (7%) ve Opera 10'un (1%) elde ettiği notlar pek iç açıcı değil.

Tüm konu: Internet Explorer 8 hepsini dövüyor!

İzleyin: Explorer 8 ve gizlilik

Resimlerle: TEST: Microsoft Internet Explorer 8.0 Final

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Yapılan araştırmayı objektif buluyor musunuz?

stttntnzn
16-08-2009, 12:47   |  #2  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2008
Alıntı: CHIP Online  
Microsoft tarafından görevlendirilmiş NSS Labs'ın yaptığı bir güvenlik araştırmasında...
ne kadr objektif olduğu bu cümleden belli oluyor :) 
neden ff3  de 3,5 değil? ayrıca bikaç eklentiyle ff çok daha güvenli olur. adamlar mozilladan indirdiği gbi test etmişler demekki :D  ff'nin gücü eklentilerdedir...

AkyüzCan
16-08-2009, 12:51   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
278 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2009

   Yok canım hiç bulurmuyuz bir kere haberde de belirtildiği üzere "Microsoft tarafından görevlendirilmiş NSS Labs'ın yaptığı bir güvenlik araştırmasında" deniliyor ya paralı araştırma bu deriz.Aynı labaratuara mozilla vakfı firefox adına araştırma yaptırsa idi kesin güvenilir ve sorudaki gibi  objektif (gerçekçi)bulurduk;sorun şu adında microsoft geçiyormu geçmiyormu konu o işte...

melen
16-08-2009, 13:03   |  #4  
melen avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,638 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Hayır.

Allies
16-08-2009, 13:26   |  #5  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
53 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

Hayır bulmuyoruz . :)

posicor
16-08-2009, 13:41   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
358 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

ne bu araştırmayı ne de sizin bu Microsoft merakınızı objektif bulmuyoruz...

hadi her yamayı geçtik, microsoftta biri giydiği gömleği değitirse "şok haber" başlığıyla veriyorsunuz yahu :)

yaman 93
16-08-2009, 13:48   |  #7  
yaman 93 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
137 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

Hayır hiç objektif bulmuyorum.

arpanet
16-08-2009, 14:00   |  #8  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
37 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2009

hayır objektif değil.İnsan kendi sattığı malı kötüler mi

AkyüzCan
16-08-2009, 15:06   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
278 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2009
Alıntı: posicor  
ne bu araştırmayı ne de sizin bu Microsoft merakınızı objektif bulmuyoruz...

hadi her yamayı geçtik, microsoftta biri giydiği gömleği değitirse "şok haber" başlığıyla veriyorsunuz yahu :)

 
   chip online ve forumu Türkiye de ilk yayınlandığı tarihten beri izlerim son dönemde sanal alemde üyeliğini onurla taşıdığım bileşim ve teknoloji portalının  ne editörlerinde ne de yayın politikasında bu güne değin microsoft taraflı eğilim ya da yanlı tutum görmedim.Bu alanda diğer  tarayıcılar başta  firefox  un pazar payının Avrupa da daha büyük olmasındaki haklı başarısı vurgulanırken ,diğer taraftan ise % 1 altı paya sahip opera nın haberleride makaslanmamıştır.. internet explorer versiyonlarının ne haber ayrımcılığı  ne de yorumlarda üstün ya da düşük gösterilmemesi bir yana ;microsoft dışı işletim sistemleri linux ve mac osx başta olmak üzere alternatif hiç bir yazılım diğerinden üstün gösterilmemiştir.Okuyucu ve üyeleri bilgilendirmek adına yapılan karşılaştırmalı  testlerde dahi  gözlemler seviyeli  özenle seçilmiş  üslupla yapılıp ,teknik farklılıklar bile  şimdilik deyimleri ile kullanılırken .... Sadece ve sadece okuyucu yorumları ve  forumdaki üyelerimizin özgür görüşleri dışında, bileşim sektöründeki tüm firmalara karşı ölçülü yaklaşımda bulunan bir siteyle ilgili bu şekilde yorum yapmayı sadece aramızda yeni olmanıza bağlamak istiyorum;yoksa sanırım siz de görüşünüzü tüm diğer üyelerimiz gibi özgürce yazamazdınız..!
   Ayrıca rahatsız olduğunuz forum sorusunu bir kez daha dikkatli okuduğunuzda kaynağı [url=https://www.chip.com.tr  olarak]www.chip.com.tr  [/url]olarak  gösterilmiş , alıntı yapılmış bir haberin yorumu sorulmuştur.Bu mu  microsoft ta gömlek değişeni "şok haber"  yapmak  ???
   Aklıma takılan diğer bir konu sitedeki 2.yorumunuzda ki   söyleminizde" Microsoft merakınızı objektif bulmuyoruz..." çoğul deyimi kimleri kapsamakta ??? microsoft a bu kadar tepkili olmanız ??? microsoft ve yazılımları ;çalışmaları ile ilgili görüşleriniz tabiiki sizi bağlar ama lütfen bunu ülkemizin en popüler ve tarafsızlığı kanıtlanmış en ciddi bileşim ve teknoloji sitesini taraflı olma  yakıştırması ile yapmayın olurmu..!
 

Son Düzenleme: AkyüzCan ~ 16 Ağustos 2009 16:25
uGuR.uK
16-08-2009, 15:27   |  #10  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

bu araştırmayı bende pek objektif bulmuyorum ama bu demek değilki ie8 kötü. gerçektende MS'in yaptığı en iyi ve hızlı tarayıcı hatta gerçektende hepsinden güvenli biçok araştırmaya göre. ama FF'inde hakkını yemek olmaz kolay kullanım-pratik ve hızlı sörf konusunda 1 numara o ayrıca güvenligide öyle kıytırık değil yani bi ev kullanıcısı için oldukca saglam bi yazılım yine.

posicor
16-08-2009, 15:28   |  #11  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
358 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009
Alıntı: AkyüzCan  
 
chip online ve forumu türkiyede ilk yayınlandığı tarihten beri izlerim son dönemde sanal alemde üyeliğini onurla taşıdığım bileşim ve teknoloji portalının  ne editörlerinde ne de yayın politikasında bu güne değin microsoft taraflı eğilim ya da yanlı tutum görmedim
 
İnanın bana, ben de en az sizin kadar takip ediyorum bu siteyi ve genelinde zevkle takip ettiğim bir site, günceli bu kadar iyi takip eden başka bir site yok, ancak microsoft'a eğilim konusunda fikrimin arkasındayım, microsoft kaynaklı haberlerin -hepsi olmasa da- büyük bir kısmı reklam kokuyor.

Editörler konusuna kesinlikle katılıyorum, haberde süper bir yenilikmiş gibi lanse edilen birçok microsoft zımbırtısının kendi bloglarında editörler tarafından yerden yere vurulduğuna defaeten şahit oldum, bu da "evet, haberi mecburen microsoft advertoriali gibi geçiyoruz ama bizim de içimize de pek sinmiyor doğrusu" hissi uyandırıyor.

toddler
16-08-2009, 18:25   |  #12  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
220 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Merhaba,
Öncelikle Ms tarafından para ödenerek yapılmış bu testin objektif olduğuna inanmak saçmalıktan başka birşey değil. Ie 8 sadece önceki ie versiyonlarından daha iyi sonuç verebilir o kadar.

Konu biraz sapmış ama benimde buna ilave edeceğim bir kaç şey var.
1- posicor ile aynı fikirdeyim. Bu tip haberler sanki Ms tarafından bilişim sitelerine servis ediliyormuş diye düşünüyorum. Sonuçta reklam gelirleri önemli ama bana göre etik değil.

2- Telefon testlerinde de durumun farklı olmadığını defalarca gördüm. Sanki test sonuçlarında Nokia'lar abartılmış gibi. Ayrıca karşılaştırılan telefonlara baktığınızda esas rakip olabilecek telefonların birçoğu teste katılmamış. (küçük bir not; N97 ve klavyeli diğer Nokia modellerini HTC modelleriyle karşılaştırın. Çoğunun görünüş olarak birer HTC kopyası yada benzeri olduğunu görürsünüz.)

3- Chip online'da bazı haberlere yazdığım yorumlar içinde hiçbir hakaret yada kötü bir cümle sarf edilmemiş olmasına rağmen editör onayından geçmiyor. Bu durum da doğal olarak haberi yada testi yapılan markanın bu site ile bağlantıları olduğunu düşünmeme sebep oluyor.

4- Aslına bakarsanız yukarda yazdığım 3 madde chip online ve benzeri birçok site için geçerlidir diye düşünüyorum. Çünkü artık yıllarca Chip vb. dergileri takip eden arkadaşlarım dergi almaktan vazgeçti. Herkesin derdi aynı, dergilerde reklamdan geçilmiyor. 10-15 sene öncesinin dergilerini mumla arıyoruz diyorlar.

Son Düzenleme: toddler ~ 16 Ağustos 2009 18:30
Selçuk İslamoğlu
16-08-2009, 18:27   |  #13  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2003

"Ben Mc Donalds sevdiğim için Burger King'le ilgili bir şey söyleyen herkes kesin Burger King'ten para almıştır" demek standart olmuş zaten :) Mesela toddler, ben şimdi senin gibi düşünsem, sen kesin HTC'den para almışsındır diyebilirdim.

Haber varsa yayınlanır, bunun etikle alakası yok. Bu bir haber... Sevmediğin bir markaya ait olabilir, sevmediğin bir markadan gelmiş olabilir ama bir haber... Burada IE'nin açığı çıkınca da yayınlanıyor, Firefox'un açığı çıkınca da... Windows'un açığı çıkınca da yayınlanır, Linux'un açığı çıkınca da... O kadar kör yorumlar alıyoruz ki malesef; Linux'un açığı haberinde "Ama windows'ta daha açık var", e onu da yayınlıyoruz... "Yok yayınlamıyorsunuz" ... Ohoo daha neler neler...
 
Bloglarımız bizlere özeldir. Haber niteliği taşımazlar, bizim şahsi görüşlerimize yer veririz. Blogda tarafsız olma gibi bir zorunluluğumuz yok ama haberlerde bu zorunluluğumuz var. Haberin hoşunuza gitmemiş olmasıyla haberin tarafsızlığı veya etik değeriyle bağlantı kurulamaz... Eğer öyle bir niyetimiz olsaydı bu haberde "Microsoft tarafından görevlendirilmiş" ibaresini de bulamazdınız...
 
Şahsi görüşüm? Yöntemleri ve methodları bilmeden, geliştirilme aşamasını takip etmeden "şu kesin şöyledir, bu kesin böyledir" diye konuşmak cahillikten başka bir şey değil. Alpha'dan bu yana sürekli takip ettim, özellikle güvenlik düzeltmelerini. Hemen her browserı sürekli olarak kullanıyorum.  IE8, Korumalı Mod açık olduğunda (Vista ve Win 7 üzerinde default ayar) hepsinden çok daha güvenli... Tabi 2001 model bir işletim sistemi kullanıyorsanız, tıpkı eski model arabalarda airbag bulamayacağınız gibi diğer güvenlik unsurlarını da bulamazsınız. Ama oranlar sayılar ne kadar doğrudur bilemem. Firefox'a gelince, 3.0 ila 3.5 arasında güvenlik açısından en azından phishing güvenliği açısından bir fark yok. Firefox gezdiğiniz her siteyi Google'a bildiriyor. Google da veritabanından bakıp, güvensizse izin vermiyor. Bundan bir değişiklik yok.  Başka bir arzunuz?

 

Feel Good
16-08-2009, 18:33   |  #14  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,688 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008
Alıntı: Selçuk İslamoğlu  
"Ben Mc Donalds sevdiğim için Burger King'le ilgili bir şey söyleyen herkes kesin Burger King'ten para almıştır" demek standart olmuş zaten :)
 
Hehe hiç bu açıdan bakmamıştımKahkaha Açıkçası ben de araştırmanın objektif olmadığını düşünüyorum.

ParanoiD
16-08-2009, 19:19   |  #15  
ParanoiD avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,900 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

Hayır bulmuyorum.

Halil Mollaoğlu
16-08-2009, 19:29   |  #16  
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 0
373 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2007

Selçuk abi gerekeni söylemiş; ama haberin yazarı olarak bir iki cümle daha ekleyeceğim.
 
"IE 8 en hızlısıymış", "Microsoft tarafından görevlendirilmiş" ifadeleri haberle ilgili duruşumuzu açık ve seçik olarak belirtmeye yeterli. Eğer yeterli bulmayan varsa yine haberde verdiğmiz ve sadece tıklanmayı bekleyen NSS Labs linkine tıklasın. Sitede test ile ilgili her türlü detayı (bilmek istediğinizden fazlasını) anlatan bir PDF dokümanı var. Mesela Firefox 3.5'in niye kullanılmadığını merak ediyorsunuz değil mi? İşte cevabı orada. Bu değirmen kulaktan dolma bilgilerle değil, araştırma ve deneyim ile elde edilen bilgilerle dönüyor. Değirmenin bir çarkı olup olmamak sizin elinizde.
 
"Bence" yapılan test değerlendirdiği kriterler açısından objektif; ama eksik. Çünkü tarayıcıların internette karşılaştığı tehlikeler sadece yemleme saldırıları ve zararlı download linkleri ile sınırlı değil. Eğer bu bir güvenlik testi ise daha fazla saldırı çeşidi ile deneme yapılmalıydı; fakat test bu şekilde yapılsaydı bile IE8'in iyi bir derece elde edeceğine eminim. IE 8 bilmem hangi erken geliştirme seviyesinde olan web standartlarının temel oluşturduğu testlerde süper hızlı olmayabilir; ama iyi olduğu bir konu var: O da güvenlik. Web sadece JavaScript işleme performansından ibaret değildir.

AkyüzCan
16-08-2009, 19:38   |  #17  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
278 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2009
Alıntı: toddler  
3- Chip online'da bazı haberlere yazdığım yorumlar içinde hiçbir hakaret yada kötü bir cümle sarf edilmemiş olmasına rağmen editör onayından geçmiyor. Bu durum da doğal olarak haberi yada testi yapılan markanın bu site ile bağlantıları olduğunu düşünmeme sebep oluyor.

4- Aslına bakarsanız yukarda yazdığım 3 madde chip online ve benzeri birçok site için geçerlidir diye düşünüyorum. Çünkü artık yıllarca Chip vb. dergileri takip eden arkadaşlarım dergi almaktan vazgeçti. Herkesin derdi aynı, dergilerde reklamdan geçilmiyor. 10-15 sene öncesinin dergilerini mumla arıyoruz diyorlar.

 
   Sanırım gözünüzden kaçan bir gerçek var chip online da sadece haber yorumları editör onayından geçiyor o da açık olduğu için ve e-mail bilgilerini vermemiş çoğu okuyucu kimlik belirtmeden yorum yapma şansına sahip olmasından dolayı-bunu engellemek çoğu sitede olduğu gibi yorum yapmak için üye olma zorunluluğu koymak teknik olarak çok zor olmasa gerek :) Ama bu da nitel üye sayımızı ne derecede yansıtır yorum sizin.Çoğu yorumda gayri ahlaki olmadığı takdirde yazım hatası da olsa birebir değişmeden onaydan geçiyor.Forumda ve de okuyucu yorumlarında yazılanların tümü  gerek düşünce olarak gerekse yasal anlamda bire bir yazanı ve de yorum yapanı bağlar bu zaten belirtilmiştir...Ama bu chip online nin internet ortamında olması basın ahlak yasasına uymamasını getirmez denetim olacaktır olmadığı takdirde bunun faturasını kimse chip online ailesine mal edemez...Sizin bir markanın hakkında yazdığınız yorumunuzunda hiç bir haklı gerekçe olmaksızın yayınlanmaması  bu kriter boyutlarında olası değildir...Şahsınıza özel uygulamanın yapılmasıda biraz inandırıcılıktan uzak...
   Reklam konusunda yazdıklarınıza gelince chip de dahil olmak üzere çoğu yayın kuruluşunun 1.derecede gelir kaynağı yani para kazancı reklamlardan geçmektedir.Kimse devlet destekli ihale ilanları alma amaçlı bileşim ve teknoloji dergisi çıkartmaz-ki zaten basın mevzuatında geçmez-Nasıl ki belli bir çizgideki gazetenin savunduğu çizginin muhalif kanadının bile vermiş olduğu ilan duyuru ya da reklamı yok biz sana karşıyız diye geri çevirmesi mümkün olmadığı gibi parti yayın organı değilse tabiii ? hangi teknoloji portalının bu lüksü vardır hp ya  da dell reklam verecek bileşim ve teknoloji alanındaki bir dergiye ya da web sitesine almayacağım  sizin görüşünüze göre apple yeni versiyon Iphone reklamını chip de yapacak almayacağız böyle bir şey var olmanın aslınla çelişir o zaman bir takım firmaların  dümen suyunda olduğunuz iddiası doğrulanmaz mı ? "he microsoft rakibi tabii apple ın reklamı çıkmaz... "  böyle bir şey olasımı ??? tabii ki reklam olacak "çorba parası" o bırakın reklamı sponsurluk anlaşmaları dahi olacaktır. chip  üye aidatları ya da bağışlarla yaşayan bir kurum değil.Yaşamını yürütürken dergi de dahil masrafları ve giderleri olan ticari bir müessese  siteye girerken bunları da düşünüp girmemiz dileğiyle, sadece eleştiri getirmek için üye olmak alışkanlığı dışında tabiiiki....
DİP NOT: Microsoft ve Apple coachlarının  telefonlaşıp  bileşim sektörünün geleceği konusunda ortak çıkarlar doğrultusunda konsansus aradığı bir dönemde fanatik takım taraftarlığı yapıp "damarımı kesseler" mantığınla bileşim forumunda yer almak ayrıca düşündürücü olsa gerek...

Son Düzenleme: AkyüzCan ~ 16 Ağustos 2009 19:52
toddler
16-08-2009, 20:30   |  #18  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
220 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Selçuk İSLAMOĞLU ; Dikkat ederseniz ben HTC iyidir, Nokia'yı döver falan demedim. Karşılaştırın dedim. Beni anlamamışsınız.

Bir konuya açıklık getirelim. Ben editör onayına karşı olduğumu söylemedim. Elbette olsun ama benim yazdığım yorumlarda hiçbir yasaya aykırı bir durum yoktur, ayrıca küfür, hakaret vs. kesinlikle yoktu. Ben sadece karşılaştığım bir durumu buraya yazdım o kadar.

Gelelim diğer konuya. Dergiler reklam almasın diye birşey yazmadım. Ayrıca basılı yayınların ayakta kalması için bunun bir mecburiyet olduğunu da biliyorum.

Chip online'ı sürekli takip ediyor ve okuyorum. Bana göre objektifliğini kaybetmiştir.

Selçuk İslamoğlu
16-08-2009, 21:19   |  #19  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2003

Belli ki MS düşmanısın ve MS haberi olunca sinirlerin gevşiyor, bu konuda sana yardımcı olamayız malesef.

PcMaKeR
16-08-2009, 22:02   |  #20  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

Ben anlamıyorum bu Microsoft a neden çamur atılıyor.
 
Yorumları okudum bir iki kişi hariç herkez microsoft u bir kaşık suda boğacak ve bu mesajları yazanlar windows u kullanıyor office i kullanıyor.
 
Internet explorer firefoxtan güvenli.
Yemlemeleri çok iyi yakalıyor.
 
Hiç firefox a dikkat ettiniz mi! Firefox kendi içindeki çekirdekle yemleme yakalamıyor. Google ın özel bir veritabanı var orayı kullanıyor. Bu şimdi tarayıcının güvenli olduğu anlamına mı geliyor. Hadi ordan.
 
SSL Sayfalarda Firefox IE den çok yavaş. Şifreleme algoritmasını çözesi ben internet explorer 8 de bankacılık işlemlerimi bitiriyorum firefox bekletiyor. Bu mu güvenli daha kendi çorabını giyemiyor firefox. Opera ve safari ye birşey diyemem ama firefoxcular hiç bağırmasınlar firefox güvenli diye.
 
Firefox javascript tabanlı bir tarayıcı neredeyse bütün eklentiler js tabanlı yazılıor. Microsoft IE gibi activex tabanlı değil. Firefox açık kaynak kodlu ve programcı bir adam o kodları açıp inceleyebiliyor. merak edip bakmak isterseniz source code unu inceleyin.
 
IE Açıkkaynak kodlu olsa ve hala bu gibi yaygın olsa hackerlar kalbura çevirirdi. Firefox ta bile haftalık güncelleme çkıyor. NoScript diye bir plugin var her iki günde bir güncelleştirme sunuyor.
 
Firefox eklenti kuruldukça yavaşlıyor. 2 eklenti kurdum ya meraktan. adblock ile noscript 60 - 70 mb ram yiyen firefox açıldığında tek tabla 150 mb ram yiyor youtube gibi sitelerde.
 
Ve Asıl anlamadığım olay şu: Adam akıllı denenmeden yorum yapmayı çok seven bir ülkeyiz. Nerde birşey çok kullanılsın; Kullanılan o şey hakkında ufak bir hata çıksın bağıra bağıra kötülüyoruz. İçimize oturmuş o hazırda bekliyor. Zamanında Vista için yapılan şimdi IE 8 için yapıldı yapılıyor.
 
Internet Explorer bütün işletim sistemlerinde çalışsa varya diğer bütün tarayıcıları bloklayacağım sitelerimde. Şuan yaptığım sitelerde Opera standart bloklu geliyor artık. Zaten pazar payı % 1.9 larda geziyor.
 
Neyse... Kısaca olay çekememezlik. Arada CHIP e de laf atılmış. Şuan Türkiyenin en iyi Teknoloji sitesi. Hiçbir teknoloji forumunda yada sitesinde bu kadar faaliyette bulunmadım. Dergisi eskisi kadar süper değil iki sayfadan biri tam kapak reklam ama bu  zamanda da mecburen katlanacağız.

Kal-El
16-08-2009, 22:42   |  #21  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006

Microsoft'a eleştirel yorumlar gelmeye devam ederse bu başlığın da yakında kilitleneceğini söyleyebiliriz.

Üzgünüm ama haberler objektif olabilir -ki olmalı da- ancak forumlarda Microsoft karşıtı eleştirel olsun veya olmasın yorumlara karşı bazı yöneticilerin tahammülü yok. Bunu daha önce de yaşadık. Sanki herkes yazılım geliştiricisi veya teknik anlamda bu konulara aşina olmak zorundaymış gibi, sadece kullanıcı deneyimleriyle yorum yapanlar, eleştirenler "Bu konuyu bilmediğiniz aşikar", "Ben şu kadar senedir bu işin içindeyim" gibisinden cevaplara muhatap olmakta ve işin sonu "Top benim oynatmıyorum"a kadar gidip kilitlerle başlıklar o yöneticinin fikriyle sonlandırılmakta.

Chip Online'da, özellikle forumlarda, bariz bir şekilde Microsoft sempatizanlığı kokuyor. Buradaki çoğu editörü v.s. fikirleri, beğenileri benimle örtüşmese bile ilgi ve saygıyla takip ediyorum lakin "Sen Microsoft düşmanısın", "Sen teknik olarak biliyor musun ki bunu?" gibi ithamlar, yorumlar yapıldığı zaman açıkçası acıma duygusu kabarıyor içimde. Kimse Microsoft'a yazılım geliştirecek kadar teknik donanım sahibi olmak zorunda değil fakat bu onları düşüncelerini, tecrübelerini paylaşmaktan alıkoyamaz. Teknik kapasitesi biz sıradan yorumcuları aşan kişilerin de bu konuda bulundukları konuma paralel hareket etmeleri çok hoş olur, lakin her zaman bu sağlanamıyor maalesef.

Temennim şudur ki; insanlar nasıl ki kendi nedenlerince Microsoft hayranı olmakta özgürler ve kendilerine "Microsoft yandaşçısı, sempatizanı" denmesini pek hoş karşılamazlar, Microsoft'a kendi nedenlerince de karşıt olan kimseler "Microsoft düşmanı, sen ne bilirsin ki" tarzı muameleyi hoş karşılamazlar, bunun farkına varılması.

Umarım bu eleştirel yorumum yöneticiler tarafından olgunlukla karşılanır da başlık kilitlenmez ve insanlar yorumlarını, deneyimlerini paylaşmaya devam ederler.

PcMaKeR
16-08-2009, 22:49   |  #22  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

Kal-El ben MS Taraftarıyım kardeşim forumda bilen biliyor.
 
Ama şunu unutma: Microsoft yazılımlarını basit yapmasa kimse yaygın kullanmazdı.
 
Windows server ı bile 14 yaşındaki çocuk vps kiralayıp yönetiyorsa bu Windowsun kolay olmasından dır ;) Internet Explorer da basit.
 
CHIP teki yöneticiler ağır söz vb mesajları siler konuları kilitler. Senin yada benim mesajımı böyle uyarı yada düşünceleri kilitlemezler.
 
Dediğin gibi herkes Microsoftu sevecek değil. Seven adamda windows kullanıyor sevmeyen adam da ;=)

Kal-El
16-08-2009, 22:55   |  #23  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006

Hiç kimsenin Microsoft'un büyüklüğünü inkar edeceğini sanmıyorum. Fakat Microsoft firmasını tekelliği, bazı kullancılara hitap etmemesi, birtakım tutumları v.s. kullanıcıların Microsoft'u sevmemesine neden oluyor diyebiliriz. Daha önce bir başlıkta bir yönetici ile tartışırken pek Microsoft sever yorumlar yapmadığım için -ki asla hakaret ve küfür yoktu- o yönetici başlığı kilitlemişti.

Selçuk İslamoğlu
16-08-2009, 22:58   |  #24  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2003
Alıntı: Kal-El  
Kimse Microsoft'a yazılım geliştirecek kadar teknik donanım sahibi olmak zorunda değil fakat bu onları düşüncelerini, tecrübelerini paylaşmaktan alıkoyamaz. Teknik kapasitesi biz sıradan yorumcuları aşan kişilerin de bu konuda bulundukları konuma paralel hareket etmeleri çok hoş olur, lakin her zaman bu sağlanamıyor maalesef.
 
Arada dağlar kadar fark var... Bir konu veya benzeri bir yazılım vs. hakkında "düşüncelerini ortaya koyma meselesi" değil buradaki... Haber veya kurum hakkında kendi düşünceleriyle paralel olmadığı için haberi iletenin "taraflı" damgası vurulması... Fark burada... Bu tip insanlar her yayın kurumunun başında vardır. Biz diğerleri gibi "sallamamazlık" etmiyoruz o kadar... Biz de mi yapmalıyız? En azından burada kişisel olarak gelip bazı şeyleri paylaşıyoruz....  

Nitekim bu tip konuların kilitlenmesinin tek sebebi, konunun dışına kaymış olması. Haberin konusundan ne kadar çıktığımızın da bir göstergesi şu anda konuşulan...
 

Kal-El
16-08-2009, 23:04   |  #25  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006
Alıntı: Selçuk İslamoğlu  
 
Arada dağlar kadar fark var... Bir konu veya benzeri bir yazılım vs. hakkında "düşüncelerini ortaya koyma meselesi" değil buradaki... Haber veya kurum hakkında kendi düşünceleriyle paralel olmadığı için haberi iletenin "taraflı" damgası vurulması... Fark burada... Bu tip insanlar her yayın kurumunun başında vardır. Biz diğerleri gibi "sallamamazlık" etmiyoruz o kadar...
 
Mesajımda da dediğim gibi haberlerin tarafsızlığına bir şey demiyorum. Microsoft sever bir site olduğumuz aşikar, ancak haberlerin tarafsızlığını koruduğu da ortada. Daha önce bir başlıkta düşüncelerimi dile getirirken başıma gelenin burada da diğer yazarlara olabileceğini düşündüğüm için ve yeni bir başlık açıp sanki Chip Online'a karşı ayaklanma yapıyormuşum gibi gözükmemek için, bu başlığın da uygun olduğunu düşündüğümden fikirlerimi belirttim sadece.

Evet konunun gidişatı bu yöndeydi ve benim mesajımla da daha da normal seyrinden çıktı. Bu konuda özür diliyorum.

Son Düzenleme: Kal-El ~ 16 Ağustos 2009 23:06