İş yerinde bir arkadaşım sordu ve yanıtını verememiş olmanın azabını yaşıyorum.
Işık hızıyla giden bir arabanın farlarını yakarsanız ne olur? Arabaya bakan bir üçüncü kişi gözüyle yanıtlayınız.
Destekleyici bilgiler:
Işık, devamlı yanmakta.
Düz bir zeminde gidiyorsunuz.
Işık hızıyla giderken...
- 1
- 2
yanmaz yada çok az yanar bence
bu soruyu daha öncede gördüm ve merak ediyorum acaba somut 1 yanıtı varmı? gördüğüm her yerde sadece soru vardı cevap yoktu
3. bir kişinin arabaya dışarıdan baktığını ve bu 3. kişinin de ışık hızında gittiğini varsayarsak(yani ışık hızıyla giden bir araba ve atıyorum 10m mesafede aynı hızla giden bir gözlemci olduğunu kabul edersek), farlar yandığında dışarıdan birşey gözükmeyecektir. Çünkü ışığın yandığını görebilmemiz için ışığın kaynağından çıkıp gözümüze gelmesi gerekir. Araba da ışık ta aynı hızda gittiği için ve ışık kaynaktan çıkamadığı için yandığı belli olmaz.
pörksAraba ışık hızıyla gidemez.Ee? Bu cevabın üzerine daha ne uğraşıyorsunuz ki ? Adam söylemiş doğrusunu
İnsan gözü ışık hızıyla giden bir cismi yakalayamaz diye biliyorum ben. Ama farzedelim ki yakalıyor. O zaman yine ışığı görebilmemiz için ışığın göze gelmesi gerekir. Biz sabit olduğumuza göre ışık ta arabayla aynı hızla geldiğine göre ışığın gözümüze gelmesi arabanın da üzerimize gelmesi anlamına gelir Şaka bir yana her iki türlü de ışık gözükmez.
Işık hızıyla giden bir cisim kaybolur, fakat cisim ışıklıysa onu sadece ışık olarak görürüz.
Saniyede 300 bin km. hızla giden ışığı nasıl gözümüzle görürüz anlamış değilim
ya tamamen kurgu.bu zaten mümkün olamaz ama yine de bir soru.gayet te mantıklı bir soru.
jamezkaneSaniyede 300 bin km. hızla giden ışığı nasıl gözümüzle görürüz anlamış değilimGece ışıkları kapatıp yıldızlara bak.
ÜzümIşık kaynağı ışık ışınlarını sürekli olarak verdiği için gözükür. Bu durumda kaynağın göze mesafesi de önemli. Çünkü yıldız ilk parladığı anda onun ışığını göremezsin. Arada alması gereken yol vardır. Bu durumda 300000km/sn hızla giden ışık ta gözükmez.jamezkaneSaniyede 300 bin km. hızla giden ışığı nasıl gözümüzle görürüz anlamış değilimGece ışıkları kapatıp yıldızlara bak.Cisim söz konusu olduğunda ve ışık hızıyla gittiği varsayılırsa muhtemelen gözükmez. Ama cismin uzunluğu 300000km olursa o zaman 1sn boyunca gözükür.
üyenin biri bir soru soruyo 40 üye bulamıyo mehahahaha
ÜzümFenerin ışığının izlediği yolu takip etmek için direk el fenerine bakmak gibi birşey olsa gerek. Nasıl mantık ise..jamezkaneSaniyede 300 bin km. hızla giden ışığı nasıl gözümüzle görürüz anlamış değilimGece ışıkları kapatıp yıldızlara bak.tolga2207Ama cismin uzunluğu 300000km olursa o zaman 1sn boyunca gözükür.Bu da gözümüzün önünden 2 tane Jüpiter boyutunda bir cismin geçmesi demek
Son Düzenleme: jamezkane ~ 24 Ağustos 2006 14:31
Ben daha önce de bu sorunun cevabını düşünmüştüm.
Bence;
Araba yerinde duruyorken farlarını yakar ve sonra hareket etmeye başlarsa ışık araba artırmadığı müddetçe görünür. Hayal edin... Araba 10 saniyelik yol katederse, ışık onmdan nönce o yolu katediyor. Yani ışık görünür. Ama araba giderken farları yakarsa görünmez.
Bence...
bardaktan su döküyoruz diyelim . bardağı da su ile aynı hızda ve yönde hareket ettiriyoruz . su boşalır mı? (hayır)
ekşi sözlükte " ışık hızıyla giden" anahter kelimesini yazıp "ara" ya tıkalndığında sol sütunda ışık hızıyla ilgili birçok soruya ve cevaplara daha ulaşabilrsiniz .
shehsuvarbardaktan su döküyoruz diyelim . bardağı da su ile aynı hızda ve yönde hareket ettiriyoruz . su boşalır mı? (hayır)demiştim ama , fardan çıkan ışık 2 ışık hızında da olabilir . bu durumda gözlemci her iki durumda da görebilir . dururken diğer durmuna göre ışığı 2 kat daha hızlı görcek o kadar. (ekşi sözlükten etkilendim )ekşi sözlükte " ışık hızıyla giden" anahter kelimesini yazıp "ara" ya tıkalndığında sol sütunda ışık hızıyla ilgili birçok soruya ve cevaplara daha ulaşabilrsiniz .
Son Düzenleme: shehsuvar ~ 25 Ağustos 2006 23:05
Işığın hızı sabit ama. Işık 2 kat hızlı gidemez. Işığın bu problemde iki hızı varmış gibi görünüyor. Yere göre hız, arabaya göre hız. Arabaya göre c hızındaysa ve arabanın da hızı c ise yere göre hız 2c olur. Ama ışığın hızı sabit ve c olduğu için yere göre de arabaya göre de hız sabit ve aynı olur. Aslında orada hoşuma giden bir mesaj vardı. Işık açık kalmaya devam ederse ne olur? Işınlar kaynaktan çıkmaya devam edecek ama bir yere gidemeyecek. Ne olurdu acaba?
bir önceki msj işin esprisi ama asıl cevap şu: bir sinek düşünün bir otobüsün içerisinde uçuyor havada otobüs 120 km hız ile hareket ediyor o zaman sineğinde 120 km hızla uçması lazımki sabit biryerinde kalabilsin konmadan ama sinekler o kadar hızlı uçamaz, farlarda araca sabit bir cisim olduğu için isterse hız duvarını kırsın aynı şekilde aracı kullanan kişi önünü ilk hareket ettiği hızdaki gibi aydınlık görür, ama dışardan bakan üçüncü kişi farların geride kaldığını görür:)
İlk sorunun yanıtını veriyorum. Bunu bilim adamları ifade ediyor: Işığı ağır çekimde görürüz... Biliyorum şaşırtıcı ama öyle. Açıklamasını size bırakıyorum, hadi biraz kafa yorun neden ???
make-believeİlk sorunun yanıtını veriyorum. Bunu bilim adamları ifade ediyor: Işığı ağır çekimde görürüz... Biliyorum şaşırtıcı ama öyle. Açıklamasını size bırakıyorum, hadi biraz kafa yorun neden ???Arabadaki zat-ı muhterem mi yoksa dışarıdaki mi yavaş çekim görür?
(()
türkçeye çeviren varsa sanırım açığa çıkacak bu sorunun cevabı
kickshawMantıklı bir açıklama. Yorumun için teşekkürler. Peki ya gözlemci, sabit bir noktada duruyorsa?nasıl biz sabit bir noktada durduğumuzda ışınların başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar gittiğini göremiyorsak bize birden varolmuş gibi gleiyorsa arabayla da far ın aynı anda start alacağını düşüncek olursak ikisinide ancak bitiş noktasında görürüz :) ( normal şartlarda !)
- 1
- 2